ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η νέα επέμβαση στη Λιβύη ετοιμάζεται ως «βοήθεια»

Η κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη που έχει αναγνωριστεί από τους ιμπεριαλιστές
Η κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη που έχει αναγνωριστεί από τους ιμπεριαλιστές
Ο τρόπος «νομιμοποίησης» της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη προετοιμάζεται, με τον αναγνωρισμένο από τους Δυτικούς πρωθυπουργό στην κυβέρνηση της Τρίπολης, Φαγιέζ Σεράτζ, να απευθύνει χτες «έκκληση βοήθειας» προς την ΕΕ. Το πρόσχημα είναι η «αντιμετώπιση των διακινητών ανθρώπων και του Ισλαμικού Κράτους» και σε τηλεδιάσκεψη, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, η νέα επέμβαση μπήκε στο τραπέζι.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση», είπε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέδρευε της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και ανέφερε ότι σχεδιάζεται «βοήθεια 100 εκατομμυρίων ευρώ». Σε αυτούς τους σχεδιασμούς νέας επέμβασης συμμετέχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εκπροσωπήθηκε στο Συμβούλιο από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και Αμυνας, Π. Καμμένο.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σημειώνεται ότι «θα προσφερθεί βοήθεια σε ασφάλεια για να εκπαιδεύσουν την αστυνομία της Λιβύης, τους συνοριακούς φύλακες και την ακτοφυλακή, εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Λιβύης» και «θα επεκταθεί η ναυτική αποστολή στα χωρικά ύδατά της».

Πρόκειται για τη λεγόμενη αποστολή «Σοφία», που επιχειρεί στα διεθνή ύδατα κοντά στη Λιβύη για να περισυλλέγει πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ οι ροές σε αυτή τη διαδρομή προς την ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία πρωτοστατούν στην υποτιθέμενη βοήθεια στη Βόρεια Αφρική, στην πραγματικότητα την επέμβαση προς εξασφάλιση των συμφερόντων των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων. Αλλωστε και το χάος που κυριαρχεί σήμερα στην πλούσια ενεργειακά Λιβύη, προήλθε από την προσπάθεια ελέγχου της με την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του Μουαμάρ Κάνταφι το 2011, όταν αυτός θέλησε να επαναδιαπραγματευτεί με τα δυτικά μονοπώλια που συνεργαζόταν και ταυτόχρονα να κάνει μπίζνες και με ρωσικά και κινεζικά.

ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Περιοδεία Ομπάμα σε Σ. Αραβία με παζάρια για επεμβάσεις και όπλα...

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.--

Περιοδεία σε τρεις χώρες ξεκινά από σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχοντας ως πρώτο σταθμό την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, προκειμένου να παραστεί αύριο, Πέμπτη, στη διάσκεψη κορυφής ηγετών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), σε μία προσπάθεια να προωθήσει τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, και να «σπρώξει» την υπογραφή ακόμη περισσότερων συμβολαίων για λογαριασμό του συμπλέγματος των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα μεταβεί σήμερα στην Αίγυπτο, όπου θα συναντήσει τον ομόλογό του και τον Πρόεδρο της χώρας, Α. Φ. Σίσι, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ριάντ για τις ανάγκες της συνόδου κορυφής ΗΠΑ - GCC.

Η επίσκεψη του Ομπάμα γίνεται με φόντο τις προστριβές που προκαλεί από πέρσι στις σχέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη, δεδομένων των ανησυχιών της σαουδαραβικής μοναρχίας μήπως χάσει την πρωτοκαθεδρία στην ευρύτερη περιοχή από το Ιράν, που είναι ο ισχυρότερος γεωπολιτικός της αντίπαλος. Αγκάθια στις διμερείς σχέσεις προκαλούν άλλα δύο ζητήματα. Αφενός η πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό ΑΤΛΑΝΤΙΚ και η «πρόταση» του Ομπάμα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν «να μοιραστούν τη γειτονιά» και να σταματήσουν τις μεταξύ τους κόντρες και αφετέρου η προσπάθεια μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, από τη μία, να αποκαλύψουν απόρρητα στοιχεία της προ ετών πολυσέλιδης έκθεσης της Γερουσίας για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 και τις σχέσεις της Σ. Αραβίας με τους τρομοκράτες της «Αλ Κάιντα», από την άλλη να εγκρίνουν νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε Αμερικανούς πολίτες να προσφύγουν νομικά κατά της Σ. Αραβίας σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει απειλήσει πως θα ασκήσει βέτο σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, με δεδομένες τις απειλές του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, Αντελ Τζουμπέιρ, πως εάν ψηφιστεί κάτι τέτοιο, οι Σαουδάραβες θα «ρευστοποιήσουν» περιουσιακά στοιχεία ύψους 750 δισ. δολαρίων που διαθέτουν στις ΗΠΑ (όπως έγραψαν προ ημερών οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης», δίχως να διαψευστούν...).

Σχέδιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ

Ο Ομπάμα αναμένεται να προωθήσει ένα σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του ΝΑΤΟ μελετώντας και σπρώχνοντας διάφορα σενάρια, όπως δημιουργία «ΝΑΤΟικών κέντρων» ακόμη και σε χώρες που δεν είναι μέλη του συμβουλίου GCC, όπως η Τυνησία, με πρόσχημα τις τρομοκρατικές απειλές από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα προωθήσει συμβόλαια πώλησης 36 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F15» στο Κατάρ και άλλων 24 μαχητικών τύπων F/A, 18 E/F Super Hornet στο Κουβέιτ συνολικού ύψους τουλάχιστον 7 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της κατασκευάστριας εταιρείας «Μπόινγκ».

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Ομπάμα στο εξωτερικό θα είναι η Γερμανία, όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Α. Μέρκελ, και η Βρετανία, όπου θα συναντηθεί με την βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενόψει και του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενόχληση για τις αναφορές στα σύνορά της

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτήρισε «χωρίς καμία σημασία» παρεμβάσεις άλλων χωρών για το τι συμβαίνει στα σύνορα της χώρας του με τη Συρία, εκφράζοντας την ενόχληση της Αγκυρας στην προχτεσινή τηλεφωνική συζήτηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας, που ασχολήθηκε και με την τουρκο-συριακή μεθόριο.

Η Τουρκία είναι η μόνη αρμόδια «να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για τα σύνορά της» επισήμανε ο Νταβούτογλου, αντιδρώντας προφανώς στο ζήτημα που σύμφωνα με το Κρεμλίνο έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνομιλία με τον Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας να σταματήσει άμεσα η προώθηση όπλων και μισθοφόρων «από την Τουρκία στη Συρία», που ενισχύει το «Ισλαμικό Κράτος» και το «Μέτωπο Νούσρα».

«Λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των μεταναστών που η Τουρκία φιλοξενεί, ο κόσμος χρωστά μόνο ένα "ευχαριστώ" στην Τουρκία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την κατηγορεί», συνέχισε ο Νταβούτογλου.

Στο μεταξύ, χτες δεν έγινε δεκτό το αίτημα εισόδου στην Τουρκία που υπέβαλε ανταποκριτής του γερμανικού δημόσιου δικτύου SWR, που στόχευε να κάνει ρεπορτάζ σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Εκτακτο συνέδριο MHP

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, χτες έγινε γνωστό ότι στις 15 Μάη θα γίνει έκτακτο συνέδριο του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κόμματος (MHP), που ειδικά μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη είχε μπει σε περίοδο έντονων εσωκομματικών τριβών. Σημαντική μερίδα στελεχών του θεωρεί τη σημερινή ηγεσία υπό τον Μ. Μπαχτσελί υπεύθυνη για την αδυναμία να ανεβάσει τα ποσοστά του.

Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έχουν ανέβει πολύ οι τόνοι μεταξύ του Μπαχτσελί και της Μεράκ Ακσενέρ, πρώην βουλευτή του κόμματος και υποψήφιας προέδρου του κόμματος, που κατηγορεί τον Μπαχτσελί για σύνδεση με το περιβάλλον του Γκιουλέν (του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη και πρώην συμμάχου του Ερντογάν).

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη στον ΟΗΕ...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί καιρό τώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατ. Ιερουσαλήμ, εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής, μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι πρέσβεις Ισραήλ και Παλαιστινίων αντάλλαξαν βαριές κουβέντες στη διάρκεια συζήτησης για τις γενικότερες συνθήκες στη Μέση Ανατολή.

Τη φασαρία ξεκίνησε ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, που κάλεσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριγιάντ Μανσούρ, να καταδικάσει τις «τρομοκρατικές επιθέσεις Παλαιστινίων σε Ισραηλινούς». Ο Παλαιστίνιος πρέσβης ανταπάντησε πως η πλευρά του «καταδικάζει τους φόνους όλων των αθώων πολιτών, και των Παλαιστινίων», για να συνεχίσει ο Ισραηλινός ομόλογός του με ένα λογύδριο περί της «μισαλλοδοξίας» που διδάσκεται στα παλαιστινιακά σχολεία και της ονομασίας δρόμων με ονόματα «τρομοκρατών».

«Αφήστε το λαό μας ελεύθερο! Είστε κατοχική δύναμη. Είστε αποικιοκράτες!», ξέσπασε ο Παλαιστίνιος πρέσβης.

Συνάντηση Αμπάς - Μέρκελ

Σε αυτό το κλίμα, μερικές ώρες μετά, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, μετέβη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, δηλώνοντας ότι καταδικάζει «όλες τις μορφές τρομοκρατίας που επηρεάζουν Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αμάχους». Σημείωσε επίσης ότι επιθυμεί τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την ανάσχεση των εβραϊκών εποικισμών με διπλωματικά μέσα, μέσω της ειρηνικής αντίστασης του παλαιστινιακού λαού.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, καταδίκασε την προχτεσινή βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο της Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα 21 τραυματίες, ζητώντας επιπλέον «τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Παράλληλα, στη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν κατά την πάγια τακτική τους την τρομοκράτηση Παλαιστινίων αμάχων στα σπίτια τους, με δεκάδες Ισραηλινούς στρατιώτες να εισβάλλουν πάνοπλοι στα σπίτια χωρικών βορείως της Βηθλεέμ και νοτίως της Χεβρώνας, αναζητώντας «υπόπτους»... Στη διάρκεια μίας τέτοιας εφόδου τραυμάτισαν έναν 15χρονο Παλαιστίνιο μπαίνοντας στο σπίτι του και συνέλαβαν πάνω από 30 άλλους διαφόρων ηλικιών με διάφορα προσχήματα.

Παζάρι αλληλεγγύης της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης διοργανώνει παζάρι αλληλεγγύης με χειροποίητα είδη (λαμπάδες, στεφάνια, κουλουράκια, κόκκινα αυγά) για τις γιορτές του Πάσχα στις 22-28 Απρίλη. Τα εγκαίνια του παζαριού είναι την Παρασκευή 22 Απρίλη στα γραφεία της, Ηπείρου 5, 5ος όροφος στις 7 μ.μ. με σπιτικούς μεζέδες και κρασί. Οι ώρες που θα λειτουργεί το παζάρι είναι Σάββατο 23/4 και Κυριακή 24/4 από 11 π.μ. μέχρι 4 μ.μ. Δευτέρα 25/4 έως Πέμπτη 28/4 από 10.00 π.μ. μέχρι 2 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ