ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ»
Σε κατάσταση ομηρίας από κυβέρνηση και εργοδοσία

Ο ΟΑΕΔ αρνείται να εξετάσει οποιοδήποτε αίτημά τους, αν πρώτα δεν καταγγελθούν οι συμβάσεις τους

Από τη χτεσινή μαζική παρέμβαση στον ΟΑΕΔ
Από τη χτεσινή μαζική παρέμβαση στον ΟΑΕΔ
«Αναρμόδιος» δήλωσε χτες ο ΟΑΕΔ για τα αιτήματα των εργαζομένων της «Ηλεκτρονικής», στη διάρκεια της μαζικής παρέμβασης στα γραφεία του Οργανισμού στον Αλιμο, μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Το αίτημα των εργαζομένων είναι να τους χορηγηθεί άμεσα έκτακτο επίδομα ενόψει του Πάσχα, αλλά ο Οργανισμός δηλώνει αδυναμία ακόμα και να συζητήσει το αίτημα, επειδή δεν θεωρούνται άνεργοι, παρά το γεγονός ότι πετάχτηκαν στο δρόμο «εν μία νυκτί».

Νωρίτερα, σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού, Μ. Κοντοπάνο, τους είπε ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε παροχή από τον ΟΑΕΔ είναι να πάρουν τις απολύσεις στα χέρια. Στην πραγματικότητα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ είπε στους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για να δώσει έκτακτο επίδομα και ότι θα επανεξετάσει το αίτημά τους μόνο όταν πάρουν στα χέρια τους τις καταγγελίες της σύμβασης. Μάλιστα, πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους, τους προέτρεψε να απευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας για να βρουν λύση.

Επιβεβαιώθηκε έτσι, για μια ακόμη φορά, ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται όμηροι της εργοδοσίας, που δεν έχει καταγγείλει τις συμβάσεις, αλλά και της κυβέρνησης, η οποία «νίπτει τας χείρας της» και τους παραπέμπει στη δικαστική οδό, για να βρουν την άκρη με τον εργοδότη τους, που κήρυξε πτώχευση. Επιπρόσθετα, επιβεβαιώθηκε το δίκιο των αιτημάτων τους, που είναι η άμεση και χωρίς καθυστέρηση καταγγελία των συμβάσεών τους, καθώς και η άμεση και στο ακέραιο καταβολή των αποζημιώσεών τους.

Να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Γκώγκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΑΕΔ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τάχθηκε υπέρ της άμεσης ικανοποίησης του αιτήματος των εργαζομένων της «Ηλεκτρονικής». Απαίτησε να επιταχυνθούν και να απλουστευτούν οι σχετικές διαδικασίες, σημειώνοντας ότι είναι γνωστή η καθυστέρηση για την έκδοση ανάλογων αποφάσεων λόγω του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με βάση το Πτωχευτικό Δίκαιο, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους του «Κωνσταντακάτου», που πάνω από δυο χρόνια βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση.

Με τη νέα μαζική τους παρέμβαση χτες, οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής» έδειξαν τη διάθεσή τους να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα και να πιέσουν εργοδοσία και κυβέρνηση να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων είχαν χτες συνάντηση με τον γγ της Επιθεώρησης Εργασίας, Γ. Σούκο, από τον οποίο απέσπασαν δέσμευση ότι θα παρέμβει στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Επιθεωρήσεων, για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των καταγγελιών σύμβασης. Αργά το απόγευμα, η Επιτροπή Αγώνα είχε νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

«ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Αντιμέτωποι με δολώματα και παγίδες οι εργαζόμενοι

Η εταιρεία προωθεί μειώσεις μισθών και εθελούσια έξοδο και η συνδικαλιστική πλειοψηφία απαντά με ...δημοψήφισμα

Αντιμέτωποι με τα δολώματα της εργοδοσίας και της παγίδες της εργοδοτικής πλειοψηφίας του σωματείου, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας» «ELFE» (πρώην ΒΦΛ). Ο σχεδιασμός της εταιρείας για μείωση του «υπέρογκου εργατικού κόστους», όπως αποκαλεί τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, προχώρησε με μονομερή απόφαση και ήδη πολλοί εργαζόμενοι έλαβαν το ραβασάκι με courrier που τους ανακοινώνει τη νέα μισθολογική τους κατάσταση.

Ταυτόχρονα, η εργοδοσία διατείνεται ότι βάζει όριο για τις μειώσεις τα 1.500 ευρώ μεικτά και ότι κινδυνεύουν μόνο όσοι πληρώνονται περισσότερα. Για τους εργαζόμενους με πολλά χρόνια στην πλάτη τους, προωθεί «εθελούσια έξοδο» με τις αποζημιώσεις όμως υπολογισμένες με τους νέους κουτσουρεμένους μισθούς.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, το ΔΣ του σωματείου καλεί σε Γενική Συνέλευση τους εργαζόμενους με μοναδικό σκοπό να επιλέξουν μέσα από κάλπη αν θέλουν τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία (ΝΑΙ) ή την προσφυγή στη δικαστική οδό (ΟΧΙ). Δηλαδή, είτε να διαπραγματευτούν οι ίδιοι με την εργοδοσία τι θα χάσουν, είτε να κρεμάσουν τις ελπίδες τους στους «θεσμούς» του κράτους (ΟΜΕΔ, Δικαστήρια κ.λπ.).

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Λιπάσματα καταγγέλλουν ότι το «δημοψήφισμα» είναι κάλπικο αφού «το ΝΑΙ οδηγεί σε διαπραγμάτευση με μειώσεις μισθών. Το ΟΧΙ στο ίδιο αποτέλεσμα, αφού θα αξιοποιηθεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, κάτι που ήδη επικαλείται η εταιρεία για να μειώσει μισθούς, να πετσοκόψει επιδόματα, να καταργήσει την ΣΣΕ».

Καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην την παραπέμψουν στους εννιά του ΔΣ. Να κάνουν πέρα τις προτάσεις του ΔΣ, καθώς «παρά τις διενέξεις πλειοψηφίας - μειοψηφίας, την κρίσιμη ώρα συμπλέουν απορρίπτοντας την αγωνιστική - διεκδικητική λύση στα προβλήματά μας. Απορρίπτουν την ενεργό συμμετοχή όλου του προσωπικού στον αγώνα, που είναι τόσο απαραίτητος στην παρούσα φάση».

Καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν αποφάσεις για απεργιακή σύγκρουση με την εργοδοσία, με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 22/4 και νέα Γενική Συνέλευση για κλιμάκωση του αγώνα. Να παλέψουν και να διεκδικήσουν: Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ίδιους όρους με την προηγούμενη, ως βάση για περαιτέρω αυξήσεις. Οχι στις ατομικές συμβάσεις. Οχι σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.ά.

«Δανείζουν» τους εργαζόμενους ο ένας στον άλλον

«Σύμβαση δανεισμού προσωπικού» καλούνται να υπογράψουν εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αδελφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ», με την οποία η εργοδότρια εταιρεία προχωρά στον «προσωρινό δανεισμό - παραχώρησή» τους στην εταιρεία «ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ». Οι συμβάσεις «δανεισμού» των εργαζομένων από τη μια εταιρεία στην άλλη έρχονται μετά την εξαγορά της «Βερόπουλος» από τη «ΜΕΤΡΟ».

Σύμφωνα με αυτές, για ένα χρονικό διάστημα δύο ετών, εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί στη «Βερόπουλος» «παραχωρούνται» για να καλύψουν κενές θέσεις στη «ΜΕΤΡΟ», με ό,τι αλλαγές συνεπάγεται αυτό στο χώρο εργασίας και στο ωράριό τους. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τη «σύμβαση δανεισμού» και να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους. Υπενθυμίζει πως οι εργαζόμενοι στη «Βερόπουλος» πλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια την κερδοφορία του εργοδότη με «μειώσεις μισθών, απολύσεις, απληρωσιά, εντατικοποίηση μέχρι λιποθυμίας και όλα αυτά και με την υπογραφή του επιχειρησιακού, εργοδοτικού σωματείου».

«Για μια ακόμα φορά τη νύφη θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι», σχολιάζει ο Σύλλογος όσον αφορά την εξαγορά της μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ από την άλλη, και εξηγεί πως οι «συμβάσεις δανεισμού» αποτελούν ένα ακόμα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα. «Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι οι εξαγορές - συγχωνεύσεις επιχειρήσεων γίνονται για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των εργοδοτών, αυτά τα κέρδη που είναι αποτέλεσμα των εξαντλητικών ωραρίων, των μειώσεων μισθών, της κατάργησης των δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Απεργία από αύριο σε Τύπο και ΜΜΕ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους να συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία που προκηρύχθηκε για τον Τύπο και το διαδίκτυο για Πέμπτη - Παρασκευή και Παρασκευή - Σάββατο για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, απευθύνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Παράλληλα, καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ, που με τις μορφές που επιλέγει και το πλαίσιο που προβάλλει, «διαχωρίζει τους αγώνες των δημοσιογράφων από αυτούς των εργαζομένων σε άλλους κλάδους, με τρόπο που να υπονομεύεται η ενότητα ακόμα και μέσα στον ίδιο τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ». «Με τη συμμετοχή μας στην απεργία, αυξάνουμε την ετοιμότητά μας, προετοιμαζόμαστε ακόμα πιο εντατικά για τη 48ωρη γενική απεργία, παλεύοντας να ενώσουμε το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου και τον κλάδο με την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους νέους και τις γυναίκες, στον αγώνα ενάντια στα νέα ακόμα πιο επώδυνα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, με την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου που τσακίζει τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, ανοίγοντας το δρόμο για παραπέρα ανατροπές στο Φορολογικό, τα Εργασιακά κ.λπ.», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Παρεμβάσεις σε Θεσσαλονίκη - Νάουσα

Παρέμβαση έξω από το ξενοδοχείο «Holiday Inn» στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια εξόρμηση σε επισιτιστικές επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν, χτες, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και η «Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων», στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 48ωρης απεργίας για το Ασφαλιστικό. Επίσης, στη Νάουσα, το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, με αφορμή την απληρωσιά στην επιχείρηση «ΠΑΛΙΑΚΟΣ», οργάνωσαν μαζική εξόρμηση - περιοδεία στην περιοχή της Ειρηνούπολης και κάλεσαν το λαό της περιοχής σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους απλήρωτους εργάτες που παλεύουν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Παράλληλα, κάλεσαν το λαό της περιοχής, εργάτες, αγρότες, νέους, σε αγωνιστική επαγρύπνηση μπροστά στη 48ωρη απεργία για το Ασφαλιστικό.

Διαμαρτυρία σήμερα στη διοίκηση του ΟΑΕΕ

Μαζική παράσταση - διαμαρτυρία στη διοίκηση του ΟΑΕΕ θα κάνουν σήμερα, στη 1 μ.μ. οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων ΠΟΣ ΟΑΕΕ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, αντιδρώντας στην κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ να κάνει δεκτό το αίτημα «της παρακράτησης από τις μηνιαίες συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ της συνδρομής των μελών», του «Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων και της απόδοσής της σε αυτό». Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ αναγνωρίζει ως σωματεία «τυχάρπαστους και ετερόκλητους σχηματισμούς» και βαφτίζει «"συνταγματικό δικαίωμα" τον διασπαστικό διεμβολισμό των σωματείων των συνταξιούχων, τα οποία με συνέπεια αγωνίζονται απ' τη δεκαετία του 1950».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ