ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
Συντονισμός και πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες

Κοινή ανακοίνωση τριών παρατάξεων του χώρου μετά την πολυήμερη κινητοποίηση

Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
Τους εργαζόμενους στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και ιδιαίτερα τους νέους, που συμμετείχαν με μεγάλη αποφασιστικότητα στις πρόσφατες πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις χαιρετίζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στις τρεις παρατάξεις του χώρου και συγκεκριμένα η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» στην Ομοσπονδία, το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» στα ΕΛΠΕ και η «Συνδικαλιστική Συνεργασία» στην ΕΚΟ. Ταυτόχρονα, χαιρετίζουν και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες των «έργων επέκτασης της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ» και τα ταξικά σωματεία των Οικοδόμων και των Μεταλλεργατών για την έμπρακτη συμπαράστασή τους στην απεργία.

Οπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση: «Στόχος της εργοδοσίας είναι να τσακίσει τις αμοιβές των χαμηλόμισθων στον όμιλο. Επιδιώκει μειώσεις μισθών - παροχών, σύνδεση των μισθών με την κερδοφορία της επιχείρησης, αύξηση ωρών εργασίας και άλλα. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η "ατομική διαπραγμάτευση" με τον εργοδότη.

Τα προβλήματα όμως των εργαζομένων σχετίζονται με τη συνολική πολιτική και οικονομική κατάσταση. Πρόκειται για συνολική επίθεση που υλοποιείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε συνθήκες κρίσης, και σε βάρος των εργαζομένων. Γι' αυτό ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να έχει στο στόχαστρό του την πολιτική κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ».

«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο χώρο, όμως - καταγγέλλουν οι τρεις παρατάξεις - αποφάσισαν απεργία με "συντεχνιακά" αιτήματα. Με αυτό τον τρόπο όμως εκτονώνονται οι αγωνιστικές διαθέσεις και τελικά ξεφουσκώνει η αγανάκτηση μακριά από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Οσο η πάλη δεν αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά, και μένει σε συντεχνιακά αιτήματα, ο αγώνας γίνεται ακίνδυνος. Ετσι ακριβώς, τη στιγμή κορύφωσης της απεργίας, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας παρασκηνιακά και χωρίς να ληφθεί υπόψη η θέληση των εργαζομένων, αποφάσισε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων».

Υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση, οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο σημειώνουν ότι «οι συλλογικές συμβάσεις και οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης υπήρξαν αποτέλεσμα σκληρών ταξικών αγώνων. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα, όσα πισώπλατα μαχαιρώματα και αν δοθούν από ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το διεκδικητικό μας πλαίσιο θα διαμορφώνεται βάσει των σύγχρονων αναγκών της εργαζόμενης οικογένειας και δε θα σέρνεται πίσω από τη δίψα των εργοδοτών για περισσότερα κέρδη» και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους για:

- Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς.

- Διεκδίκηση Επιχειρησιακών Συμβάσεων σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου ΕΛΠΕ.

- Πρόγραμμα κινητοποιήσεων με συντονισμό όλων των Σωματείων.

- Κοινό πλαίσιο δράσης και αιτήματα με τα Σωματεία των εργαζομένων στις εργολαβίες των νέων έργων.

- Αγώνας για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό. Φθηνά καύσιμα για τους εργαζόμενους. Ο στρατηγικός Τομέας Ενέργειας, λαϊκή περιουσία.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «WIND»
Στα δικαστήρια οι αγώνες των εργαζομένων

Στα δικαστήρια προσέφυγε χτες η εργοδοσία της WIND ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενάντια στις δεκάδες απολύσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στην εταιρεία. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία προσέφυγε κατά της χτεσινής στάσης εργασίας και της 24ωρης απεργίας που έχουν προγραμματίσει να κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Η εκδίκαση της προσφυγής θα γίνει σήμερα το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή ύστερα από την απόλυση της συναδέλφισσάς τους Ελένης Δεμένεγα που δούλευε 10 χρόνια στην εταιρεία. Η απόλυση είναι μία από τις περίπου 50 απολύσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα. Στη στάση εργασίας της περασμένης Δευτέρας η εργοδοσία έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό, στέλνοντας, μεταξύ άλλων προσωπικό στην εταιρεία «Τελεπερφόρμανς» για να παρέχουν από εκεί υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών.

Η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) στην «Τελεπερφόρμανς» με ανακοίνωσή του εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των συναδέλφων τους στη WIND, καταδικάζει τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις και αναδεικνύει την ανάγκη συντονισμού των εργαζομένων σε όλον τον κλάδο για να δώσουν ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ενιαία επίθεση που δέχονται από το σύνολο των εργοδοτών.

Η... ευαισθητοποίηση

Ενα πρόγραμμα ετήσιων δράσεων για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, το οποίο ουσιαστικά μεταθέτει την ευθύνη στους εργαζόμενους και προωθεί τη συνεργασία εργοδοτών - εργαζομένων, κατάρτισαν το υπουργείο Εργασίας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (EU- OSHA).

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνεται σε σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας, που υπογράφηκε χτες και περιλαμβάνει: Δράσεις δικτύωσης με άλλους αρμόδιους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δράσεις συμβουλευτικής, με συμμετοχή στις υπό εκπόνηση έρευνες και μελέτες και ανταλλαγής σχετικών στοιχείων, πληροφοριών, εμπειριών και γνώσεων. Δράσεις διαχείρισης ιστοσελίδων για την ηλεκτρονική πληροφόρηση των πολιτών σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών για καίρια θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των εργοδοτών και του γενικού πληθυσμού.

Γίνεται φανερό από τις παραπάνω δράσεις, ότι η Υγεία και η Ασφάλεια στην Εργασία αντιμετωπίζεται κύρια από το υπουργείο σαν ζήτημα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και όχι σε σχέση με το χαρακτήρα της παραγωγής, την αντεργατική νομοθεσία κλπ. Μάλιστα, θεωρείται, ότι και οι εργοδότες πρέπει να ... ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν.

Η προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξέχωρα από τον τρόπο που είναι οργανωμένη η καπιταλιστική παραγωγή, δηλαδή για την κερδοφορία και όχι για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Σε αυτά τα πλαίσια και η ζωή του εργαζόμενου δεν μπαίνει πάνω από τα κέρδη, λογαριάζεται μόνο στο βαθμό που εξυπηρετεί την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Στον ίδιο βωμό, της ανταγωνιστικότητας, θυσιάζονται και τα εργατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις με βαριές συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η προσωρινή ασταθής εργασία, η έλλειψη μέτρων προστασίας κλπ, είναι μερικές από τις αιτίες εργατικών «ατυχημάτων» και επαγγελματικών ασθενειών. Αυτές δεν εξαλείφονται ούτε με «ευαισθητοποίηση» - «ενημέρωση» των εργοδοτών και των αρμόδιων φορέων, ούτε με τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι και δεν επαρκούν και ουσιαστικά ελέγχουν την εφαρμογή μιας αντεργατικής πολιτικής.


Ε. Μ.

«ΜΕΤΚΑ»
Ελεγχος του ΣΕΠΕ

Ελεγχο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «ΜΕΤΚΑ» στο Βόλο, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), τον οποίο ζήτησε η ταξική διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» σχετικά με τις συνθήκες απομόνωσης και εκτοπισμού, από την εργοδοσία, του Κ. Στεργίου, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και εργαζόμενου στην επιχείρηση και άλλων 4 συναδέλφων του.

Να σημειωθεί ότι η διεύθυνση του εργοστασίου και η εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου απαγόρευσαν στους εκπροσώπους του Συνδικάτου Μετάλλου να είναι παρόντες στη διαδικασία του ελέγχου.

Υπενθυμίζουμε ότι η εργοδοσία της «ΜΕΤΚΑ» μετά την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας να διενεργήσει έλεγχο στο εργοστάσιο, μετέτρεψε, μέσα σε λίγες ώρες, σε «παραγωγικό τμήμα» το χώρο όπου είναι εκτοπισμένοι και απομονωμένοι ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και οι συνάδελφοί του.

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Δεν πληρώνουν τους εργάτες

Με πολύωρη κινητοποίηση που πραγματοποίησε χτες από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, μπροστά στην πύλη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνικών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, ανέδειξε τα προβλήματα των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΔΕΗ.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, καθώς οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην εργολαβία καθαριότητας είναι απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες. Κάτω από την πίεση που ασκήθηκε με την κινητοποίηση και προς τη διεύθυνση της ΔΕΗ αλλά και προς την εργολάβο εταιρεία «Νικολόπουλου», η εργοδοσία δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα καταβάλει μέρος των δεδουλευμένων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μόνιμοι και έκτακτοι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους που βιώνουν την άγρια εκμετάλλευση στους εργολάβους.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού», σήμερα στις 8 π.μ. καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου (ΣΕΝΕ) για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών του προσωπικού, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, ενάντια στα χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς την ώρα της ανάγκης κ.ά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο Τζάνειο, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, αργιών και Κυριακών που τους οφείλονται από τον περασμένο Δεκέμβρη. Ο διοικητής του νοσοκομείου, σε συνάντηση που είχαν μαζί του οι εργαζόμενοι, επικαλέστηκε γραφειοκρατικές διαδικασίες παραπέμποντας την πληρωμή τους για μετά από 15 μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ