Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η... ευαισθητοποίηση

Ενα πρόγραμμα ετήσιων δράσεων για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, το οποίο ουσιαστικά μεταθέτει την ευθύνη στους εργαζόμενους και προωθεί τη συνεργασία εργοδοτών - εργαζομένων, κατάρτισαν το υπουργείο Εργασίας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (EU- OSHA).

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνεται σε σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας, που υπογράφηκε χτες και περιλαμβάνει: Δράσεις δικτύωσης με άλλους αρμόδιους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δράσεις συμβουλευτικής, με συμμετοχή στις υπό εκπόνηση έρευνες και μελέτες και ανταλλαγής σχετικών στοιχείων, πληροφοριών, εμπειριών και γνώσεων. Δράσεις διαχείρισης ιστοσελίδων για την ηλεκτρονική πληροφόρηση των πολιτών σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών για καίρια θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των εργοδοτών και του γενικού πληθυσμού.

Γίνεται φανερό από τις παραπάνω δράσεις, ότι η Υγεία και η Ασφάλεια στην Εργασία αντιμετωπίζεται κύρια από το υπουργείο σαν ζήτημα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και όχι σε σχέση με το χαρακτήρα της παραγωγής, την αντεργατική νομοθεσία κλπ. Μάλιστα, θεωρείται, ότι και οι εργοδότες πρέπει να ... ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν.

Η προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξέχωρα από τον τρόπο που είναι οργανωμένη η καπιταλιστική παραγωγή, δηλαδή για την κερδοφορία και όχι για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Σε αυτά τα πλαίσια και η ζωή του εργαζόμενου δεν μπαίνει πάνω από τα κέρδη, λογαριάζεται μόνο στο βαθμό που εξυπηρετεί την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Στον ίδιο βωμό, της ανταγωνιστικότητας, θυσιάζονται και τα εργατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις με βαριές συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η προσωρινή ασταθής εργασία, η έλλειψη μέτρων προστασίας κλπ, είναι μερικές από τις αιτίες εργατικών «ατυχημάτων» και επαγγελματικών ασθενειών. Αυτές δεν εξαλείφονται ούτε με «ευαισθητοποίηση» - «ενημέρωση» των εργοδοτών και των αρμόδιων φορέων, ούτε με τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι και δεν επαρκούν και ουσιαστικά ελέγχουν την εφαρμογή μιας αντεργατικής πολιτικής.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ