ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολοι στη μάχη για την Πρωτομαγιά και την απεργία στις 11 Μάη
  • Στις 10 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη
  • Απεργία στις 11 Μάη αποφάσισε και η ΑΔΕΔΥ

Μάχη κρίσιμη για την προστασία των εργαζομένων από την εξαθλίωση αποτελεί τόσο η φετινή Πρωτομαγιάτικη απεργία, όσο και η περαιτέρω αγωνιστική κλιμάκωση με πρώτο σταθμό την πανεργατική πανελλαδική απεργία που αποφασίστηκε προχτές για τις 11 Μάη. Καθώς δυναμώνουν τα «παζάρια» για το πώς τα μονοπώλια θα βγουν από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αλλά και η προσπάθεια των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να αθωώσουν τους ενόχους των λαϊκών προβλημάτων, αναδεικνύεται πως βασικό κριτήριο για την επιτυχία της διπλής απεργιακής μάχης αποτελεί η αφύπνιση και οργάνωση ακόμα περισσότερων εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την πλουτοκρατία.

Τη συμμετοχή της στην απεργία στις 11 Μάη ανακοίνωσε χτες και η ΑΔΕΔΥ, καλώντας γενικά και αόριστα τους εργαζόμενους να... «αντιδράσουν».

Συνεδρίασε η ΕΓ του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ, με χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όπου συζητήθηκαν τα σύνθετα καθήκοντα της διπλής απεργιακής μάχης, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της θέσης και των αγώνων των εργαζομένων συνδέεται με την οργάνωσή τους ενάντια στην πολιτική που με συνέπεια υλοποιούν κυβέρνηση - τρόικα, με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, προς όφελος της πλουτοκρατίας. Αυτό το απεργιακό μήνυμα πρέπει να φτάσει και να συζητηθεί με κάθε εργάτη και εργάτρια, μέσα στους τόπους δουλειάς, στα γραφεία, στα γιαπιά, παντού.

Στη Γραμματεία συζητήθηκε αναλυτικά το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015», το οποίο και χαρακτηρίστηκε σχέδιο αντιλαϊκής λεηλασίας 76 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας. Αναδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός έχει φτάσει στο ιστορικό του όριο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα κίνημα που απλά θα περιγράφει τις συνέπειες αυτών των μέτρων, αλλά που θα δίνει πρόταση εξόδου από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Σε αυτό το σημείο, μπαίνει και η διαχωριστική γραμμή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη κάνουν λόγο για πιο δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης, ωστόσο, κρίνουν επί της ουσίας αναγκαία τα μέτρα για να υπάρξει ανάπτυξη. Σε αυτό το μήκος κύματος εστιάζονται και οι προτάσεις των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», όπως και τα κόμματα που στηρίζουν, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση της επιμήκυνσης ή της αναδιάρθρωσης του χρέους. Καλούν, δηλαδή, τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συζήτηση για το πώς τα μονοπώλια θα βγουν από την κρίση με τη μικρότερη ζημιά, έτοιμα για νέα επέλαση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Μέσα στο παραπάνω πολιτικό και συνδικαλιστικό πλαίσιο, οι ταξικές δυνάμεις καλούνται να μετατρέψουν τις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις, και της Πρωτομαγιάς και της 11ης Μάη, σε μέρες αντίστασης και διεκδίκησης. Εκείνο που ενδιαφέρει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι να κατέβει μαζικά ο κόσμος στις διαδηλώσεις, να υπάρξουν μετρήσιμα βήματα στη χειραφέτηση και τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Ο στόχος, λοιπόν, της μαζικοποίησης της απεργίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν όλοι οι κρίκοι του ταξικού κινήματος, από τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων, τις Επιτροπές Αγώνα μέχρι και τις κλαδικές Γραμματείες, δουλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση με πρόγραμμα και σχέδιο για κάθε χώρο δουλειάς, έτσι ώστε να φτάσει και να συζητηθεί το απεργιακό μήνυμα με όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους.

Βασικά μέτωπα πάλης

Σε αυτή την κατεύθυνση τέθηκαν στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και μια σειρά από επιμέρους μέτωπα πάλης που θα πρέπει να δουλευτούν παραπέρα. Ενδεικτικά, ως τέτοια σημειώθηκαν:

-- Οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου οι ταξικές δυνάμεις στους χώρους που προωθούνται ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα και να εκφραστούν οι διαθέσεις του κόσμου τόσο την Πρωτομαγιά όσο και την 11η Μάη.

-- Οι εξελίξεις στο Δημόσιο, όπου απαιτείται ξεχωριστή δουλειά τόσο για το μισθολόγιο όσο και για τους συμβασιούχους.

-- Η εκτίναξη της ανεργίας, που βάζει νέα καθήκοντα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τόσο κατά κλάδο όσο και στα ταξικά Εργατικά Κέντρα, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν σειρά παρεμβάσεων γι' αυτά τα ζητήματα.

-- Τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας, που παραμένουν στην πρώτη γραμμή.

-- Μέσα από αυτό το γενικότερο πλαίσιο ενισχύεται αντίστοιχα και η ανάγκη για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που να διεκδικούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ακόμα, εκτιμήθηκε ότι η μάχη για την επιτυχία των απεργιών πρέπει να δοθεί με βάση ακριβώς την κατά κλάδο δουλειά. Κάθε κλαδική γραμματεία, κάθε επιτροπή και κάθε σωματείο θα πρέπει να έχει καθημερινή παρουσία μέσα στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν εκδηλώσεις κατά χώρο δουλειάς μπροστά στην Πρωτομαγιάτικη απεργία. Να μπει μπροστά η δραστηριότητα των ίδιων των μελών του Συνδικάτου. Οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να επιμείνουν στην οργάνωση μέσα στους ίδιους τους τόπους δουλειάς.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στόχος το 30% την 1η Μάη

Με ενθουσιασμό και μαχητικότητα τα σωματεία, οι επιτροπές αγώνα, οι εργαζόμενοι, συνολικά οι δυνάμεις που συστρατεύονται με το ΠΑΜΕ δουλεύουν εντατικά για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης του Μετώπου, έχοντας πρώτο στόχο την κάλυψη του 30% του πανελλαδικού πλάδου την 1η του Μάη. Μια μάχη που δίνεται παράλληλα με την ένταση της πάλης και το ανέβασμα των ρυθμών ώστε η Εργατική Πρωτομαγιά και η 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 11 Μάη να γίνουν μέρες πανεργατικού και παλλαϊκού ξεσηκωμού.

Οπως είπε στον «Ρ» ο Θωμάς Δημουλάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ, που συμμετέχει στην ομάδα που έχει την ευθύνη για την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ, όλες οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα, τα σωματεία, οι σωματειακές επιτροπές, οι επιτροπές αγώνα σε όλους τους χώρους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απλοί εργαζόμενοι που συστρατεύονται με το ΠΑΜΕ έχουν προμηθευτεί τους λαχνούς - η οικονομική εξόρμηση δίνεται με τη μορφή της λαχειοφόρου - και ήδη απευθύνονται πλατιά στους εργαζόμενους μέσα και έξω από τους τόπους δουλειάς.

Ηδη κάποιες οργανώσεις σε μεγάλους κλάδους έχουν πιάσει και ξεπεράσει το στόχο για το 30% την 1η Μάη, όπως για παράδειγμα ο κλάδος της Ενέργειας στη ΔΕΗ, ο κλάδος της Υγείας δημόσιας και ιδιωτικής, η Δημόσια Διοίκηση κλπ. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Δημουλάς, για παράδειγμα στο χώρο της Υγείας σε όλα τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που εργάζονται σε αυτά έχουν ήδη προμηθευτεί και διακινούν τους λαχνούς. Το γεγονός ότι κλάδοι έχουν ήδη πιάσει τον πρώτο στόχο πολύ πριν την 1η Μάη δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επιτυχία της εξόρμησης, την ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ παρά τη δύσκολη κατάσταση και τις σύνθετες δυσκολίες μέσα στις οποίες δίνεται και αυτή η μάχη.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιούλη. Ο κάθε λαχνός στοιχίζει 5 ευρώ. Το πρώτο αυτοκίνητο της λαχειοφόρου θα κερδίσει ο πρώτος λαχνός της κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου της 5ης Ιούλη και το δεύτερο αυτοκίνητο ο πρώτος λαχνός της κλήρωσης της 12ης Ιούλη του 2011.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Ξεκινά σήμερα η πρώτη 48ωρη απεργία

Με 48ωρη απεργία που αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο Καζίνο - Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας ενάντια στην εργοδοτική επίθεση που εκφράζεται με απολύσεις (17 συνολικά), με την επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης κλπ. Παράλληλα δίνουν τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2011, την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, την επίλυση του κτιριακού προβλήματος που δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων. Στο πλαίσιο της απεργίας το επιχειρησιακό σωματείο καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 4 το απόγευμα στο παλιό Πάρκινγκ (ζυγός).

Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει επίσης την κλιμάκωση του αγώνα με δεύτερη 48ωρη στις 24 και 25 Απρίλη, δηλαδή την Κυριακή του Πάσχα και την επόμενη μέρα, Δευτέρα του Πάσχα. Η νέα απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τη δεύτερη μέρα της δεύτερης 48ωρης απεργίας στις 4 το απόγευμα στο παλιό Πάρκινγκ (Ζυγός).

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο υπογραμμίζει ότι «πάρα το γεγονός ότι η συμμετοχή στην απεργία και τις κινητοποιήσεις ήταν κάτι παραπάνω από καλή, ξέρουμε ότι δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει όλοι να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Να πείσουμε και τους υπόλοιπους συναδέλφους μας ότι πρέπει να είναι δίπλα μας. Να μπουν και νέες δυνάμεις στον αγώνα μας. Οι συνάδελφοί μας που δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα δεν είναι απέναντί μας, οι εργοδότες είναι οι εχθροί της τάξης μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ