ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΑΡΙΣΑ
Διαδήλωσαν για προστασία των ανέργων

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
«Πάρτε μέτρα για την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», διαδήλωσαν χτες, όσοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα περιφερειακά καταστήματα του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ και του ΤΣΜΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, που οργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του κλάδου των Κατασκευών και η Επιτροπή Ανέργων Εμπορίου - Υπηρεσιών - Τουρισμού. Στην κινητοποίηση συμμετείχε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του και ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Βορείου Ελλάδος.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν: Εκτακτη επιδότηση 1.400 ευρώ. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά. Παροχή επιδόματος ανεργίας και στους απολυμένους που με υπαιτιότητα των εργοδοτών δεν φέρουν το χαρτί της απόλυσης. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ο χρόνος της ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης. Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι. Επιπλέον, για τους μηχανικούς απαίτησαν: Μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα, ειδικά για την πρώτη 5ετία έκπτωση 50%. Οι εισφορές στρατευμένων και μεταπτυχιακών να καταβάλλονται από την πολιτεία. Αποδέσμευση του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από το χρηματιστηριακό τζόγο και την Τράπεζα Αττικής.

Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα
Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα
«Ο πλούτος που έχει παραχθεί τα προηγούμενα χρόνια της ανάπτυξης μας δίνει το δικαίωμα να απαιτούμε σήμερα τέτοια μέτρα, να απαιτούμε την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Βασίλης Ρέβας.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Μιλώντας στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ανεργία και όλα τα άλλα προβλήματα αυξάνονται γιατί οι καπιταλιστές δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά για το κέρδος που βγαίνει από την υπερεκμετάλλευση αυτών που πραγματικά παράγουν όλο τον πλούτο». Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου επέδωσε υπόμνημα στη διευθύντρια του υποκαταστήματος. Για τα προβλήματα των ανέργων και τις διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος, χτες το πρωί, συνδικαλιστές της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, στο Βόλο.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σκοτώθηκε 54χρονος εργάτης

Φρικτό θάνατο είχε χτες το πρωί 54χρονος εργαζόμενος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, όταν πέρασε από πάνω του σαν οδοστρωτήρας περονοφόρο κλαρκ μεσαίου μεγέθους. Το εργατικό θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί στην πύλη 10 Α του Λιμανιού.

Νεκρός είναι ο Ηλίας Τσέργας 54 χρόνων, υπάλληλος του ΟΛΘ στην υπηρεσία ασφάλειας του Λιμανιού. Χειριστής του κλαρκ ήταν 48χρονος ιδιώτης εργολάβος, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, καθώς παρουσίασε πρόβλημα με την καρδιά του.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που γεννιούνται για τις συνθήκες του «ατυχήματος». Η διοίκηση του ΟΛΘ επικαλείται ότι ο εργολάβος δεν είχε καμιά δουλειά να οδηγεί το συγκεκριμένο όχημα, το οποίο ανήκει στον Οργανισμό. Τα μηχανήματα του ΟΛΘ χειρίζονται αποκλειστικά και μόνο οι υπάλληλοί του. Οι ιδιώτες εργολάβοι - συνεργάτες εταιρειών που νοικιάζουν αποθήκες του ΟΛΘ για τα εμπορεύματα που διακινούν, χρησιμοποιούν δικά τους μηχανήματα. Βέβαια, η διοίκηση δεν έδωσε απάντηση στο πώς ο 48χρονος εργολάβος βρήκε τα κλειδιά του οχήματος και το πήρε, όπως επίσης και για ποιο λόγο θα το χρησιμοποιούσε.

Την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στο όνομα της μείωσης του κόστους, κατήγγειλαν το ΠΑΜΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του κλάδου των Κατασκευών και η Επιτροπή Ανέργων Εμπορίου - Υπηρεσιών - Τουρισμού. Στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης που διοργάνωσαν για την προστασία των ανέργων, έγινε πορεία προς το Λιμάνι. Απαίτησαν την ανάδειξη και την τιμωρία των υπευθύνων και λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας για την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Ξεκαθάρισαν ότι η ευθύνη βαρύνει τον ΟΛΘ που αποδεδειγμένα, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ»
Ζήτησε επιχειρησιακή σύμβαση για μείωση των μισθών

Ομόφωνα σε έκτακτη γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας

Την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας με μείωση των μισθών των εργαζομένων ζήτησε από το επιχειρησιακό σωματείο η διοίκηση της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ» (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός), επικαλούμενη την κρίση και τη ραγδαία πτώση των πωλήσεών της.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία, επικαλούμενη σοβαρά προβλήματα της επιχείρησης και πιθανότητα άρνησης των τραπεζών να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή της, ζήτησε από το σωματείο να συμφωνήσει στην υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με την οποία θα προβλέπεται μείωση κατά 5% στους μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ το μήνα. Μείωση κατά 10% για τους μισθούς από 1.000 έως 1.500 ευρώ το μήνα και 12% για τους μισθούς πάνω από 1.500 ευρώ. Παράλληλα, η εργοδοσία έκανε λόγο και για απολύσεις που δε θα ξεπεράσουν τις 40 από το σύνολο του προσωπικού που φτάνουν περίπου τους 310, ενώ τα καταστήματά της σε όλη τη χώρα είναι 36.

Το επιχειρησιακό σωματείο απέρριψε την πρόταση της εργοδοσίας και την περασμένη Κυριακή κάλεσε σε έκτακτη γενική συνέλευση τους εργαζόμενους. Στη συνέλευση οι εργαζόμενοι ομόφωνα απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, καθώς και τις απολύσεις. Συζήτησαν και δεσμεύτηκαν ότι θα ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα της επιχείρησης στη χώρα για τις εξελίξεις με τη βοήθεια των κατά τόπους κλαδικών σωματείων του εμπορίου και των υπηρεσιών. Επίσης, σήμερα Τετάρτη, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εργοδοσίας, ενώ θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους μετά το Πάσχα, αρχικά με στάση εργασίας.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι ενάντια στις εργοδοτικές προσπάθειες για χτύπημα των δικαιωμάτων τους, στη γενική τους συνέλευση συζήτησαν και υιοθέτησαν την πρόταση που πριν λίγες μέρες είχε καταθέσει η Γραμματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ σε όλα τα σωματεία για οργάνωση και πάλη για την υπογραφή κλαδικής ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2011 στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, με πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

ΚΚΕ
Συνάντηση με τους εργαζόμενους στη Γενική Τράπεζα

Να συναντηθούν στην πάλη με το ταξικό κίνημα κάλεσε τους εργαζόμενους ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος

Συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων της Γενικής Τράπεζας είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος. Στη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΔΣ, Δ. Καλόγηρος, και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας, έθεσαν τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους:

  • Την επιδίωξη της τράπεζας να συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση και να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων κατά 10%, καθώς και την προσπάθειά της να συνάπτει ατομικές συμβάσεις.
  • Την υποχρέωση των εργαζομένων να μιλούν την αγγλική γλώσσα.
  • Τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εργαζομένων από την επαρχία στην Αθήνα.
  • Προβλήματα στο ταμείο υγείας των εργαζομένων.
  • Θέματα που αφορούν στο εφάπαξ.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα κόμματα που αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων, στηρίζουν την πολιτική που μειώνει μισθούς, συντάξεις και ακρωτηριάζει εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το ΚΚΕ, τόνισε, αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στην κατάργηση της ΣΣΕ.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση της αγγλικής γλώσσας από το προσωπικό στις συναλλαγές με τους πελάτες της τράπεζας, το ΚΚΕ κατέθεσε ήδη Ερώτηση στη Βουλή, ενώ θεωρεί απαράδεκτη και τη λογική των υποχρεωτικών μεταθέσεων. Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα να κατανοήσουν ότι με υπομνήματα και συναντήσεις δεν προωθούνται τα αιτήματά τους.

Μόνο ο οργανωμένος αγώνας σε ταξική κατεύθυνση, σε συντονισμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με αιτήματα συνολικά ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, που στηρίζουν από κοινού τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, μπορεί να βάλλει φραγμό στα αντιλαϊκά σχέδια, κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ