ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Με νέα κινητοποίηση απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος

Κάλεσμα της ΟΒΣΑ, Σωματείων και Ενώσεων της Αττικής για την Τετάρτη 31/3, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε! Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος»: Με το σύνθημα αυτό προετοιμάζεται εντατικά η κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων από Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις τους στην Αττική, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μάρτη στο υπουργείο Οικονομικών, με προσυγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ βγαίνουν για μια ακόμα φορά στους δρόμους, σε μια κινητοποίηση που αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Τόσο η σύσκεψη όσο και το κάλεσμα συμμετοχής βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση σε δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ, γεγονός που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, αποτυπώνοντας παράλληλα την ανησυχία για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι.

Για το περιεχόμενο της κινητοποίησης και τις διεκδικήσεις που μπαίνουν στο επίκεντρο μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ, τονίζοντας τις μεγάλες και αποκλειστικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι. «Η κυβερνητική πολιτική είναι η μόνη υπεύθυνη για την οριακή κατάσταση που ζούμε. Η υγεία μας, χωρίς πραγματικά μέτρα προστασίας και με τα νοσοκομεία στο "κόκκινο", παίζεται καθημερινά κορόνα - γράμματα», αναφέρει και συνεχίζει:

«Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα φέρνουν χιλιάδες συναδέλφους στο χείλος του γκρεμού. Εχουν πέσει πλέον οι μάσκες, ακόμα και η συζήτηση για τα μέτρα περιορισμού θα ήταν διαφορετική, αν το δημόσιο σύστημα Υγείας μπορούσε να καλύψει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αν δεν είχε σμπαραλιαστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις».

Ο αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ υπογράμμισε ακόμη ότι «τα αλλεπάλληλα lockdown αποτελούν έκφραση των αδιεξόδων της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εκδηλώνεται και στην οικονομία και τη δημόσια Υγεία. Στις 31 Μάρτη καλούμε κάθε συνάδελφο να βροντοφωνάξει ως εδώ! Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός μας. Δεν θα μας εξαναγκάσει η κυβέρνηση να διαλέξουμε ανάμεσα στην υγεία μας και στον αργό θάνατο από την οικονομική ασφυξία. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα είναι που θέτει ένα τέτοιο αισχρό δίλημμα και όχι η πανδημία».

Σε σχέση με τα μέτρα - «ασπιρίνες» που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ επισήμανε ότι «τα περισσότερα μέτρα της κυβέρνησης ήδη δοκιμάστηκαν και τα αποτελέσματα τα ζούμε στο πετσί μας. Τα μισοδανεικά των επιστρεπτέων προκαταβολών, η παράταση αποπληρωμής των χρεών δεν είναι λύση. Ακόμα και αυτά τα ελάχιστα αποκλείουν τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό, όπως έγινε με την επιδότηση των πάγιων εξόδων, την ίδια ώρα που δεκάδες δισ. από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού δίνονται "προίκα" στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Διεκδικούμε επίδομα ειδικού σκοπού, τη διαγραφή τμήματος των χρεών, τη μείωση της φορολογίας, την επιδότηση των ατομικών εισφορών ασφάλισης για να δοθεί ανάσα στους πιο αδύναμους αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ».

Καταλήγοντας ο Δ. Βιτάλης επαναλαμβάνει το κάλεσμα της ΟΒΣΑ προς «όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία και Ομοσπονδίες της Αττικής, συνολικά τους επαγγελματίες, να πάρουν τη δική τους θέση στη μεγάλη μάχη που διεξάγεται για την προστασία της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος. Καλούμε να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. Να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου».

Στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή οι Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας.

Επίσης, οι Σύλλογοι - Ενώσεις ΕΒΕ: A' Αθήνας, Ελευσίνας, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Δήμου Βύρωνα, Αγ. Δημητρίου - Μπραχαμίου - Καλλιθέας, Δήμου Περιστερίου, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Αγ. Αναργύρων - Καματερού. Ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», το Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας (ΣΒΥΑ), το Σωματείο Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων & Περιχώρων, το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών & Περιχώρων, τα Σωματεία Κομμωτών Καλλιθέας και Αγ. Παρασκευής, το Πανελλαδικό Σωματείο Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτου και το Πανελλαδικό Σωματείο Μικροπωλητών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Την Κυριακή ο συμβολικός αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Στις 11 π.μ., στον τόπο θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Την Κυριακή 21 Μάρτη στις 11 π.μ., στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, θα πραγματοποιηθεί η συμβολική εκδήλωση μνήμης και τιμής για το γιορτασμό της 111ης επετείου του Κιλελέρ, με κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο, από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, το Κιλελέρ αποτελεί φάρο και πυξίδα στην καθημερινή πάλη που διεξάγουμε για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Το Κιλελέρ φωτίζει τους σύγχρονους αγώνες ώστε να παραμείνουμε και να καλλιεργήσουμε τη γη μας, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που βρίσκονται σε αγαστή σύμπνοια με τις αποφάσεις της ΕΕ και της ΚΑΠ.

Αποφάσεις και πολιτικές που έχουν καταντήσει την Ελλάδα χώρα εισαγωγής αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ έχουμε ιδανικές κλιματικές συνθήκες, μηχανοποιημένη παραγωγή, τεχνογνωσία και μεράκι του αγρότη και κτηνοτρόφου και μπορούμε να καλύψουμε όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, καθώς και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Το Κιλελέρ μάς εμπνέει και μας οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα που τότε και τώρα έχουν την ίδια αξία. Οργάνωση και δυνάμωμα των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών με ζωντανή λειτουργία που να ενημερώνουν, συσπειρώνουν, κινητοποιούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης.

Κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων δίνοντας δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, μόνο ο αγώνας που δεν γίνεται. Αξιοποιούμε την πολύτιμη εμπειρία μας, ό,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνα, πάλης, μαζικής συμμετοχής, πολυήμερων μπλόκων. Ποτέ και κανείς δεν μας χάρισε τίποτα».

  • Συμβολική εκδήλωση για την εξέγερση των κολίγων οργανώνει, επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λέσβου, την Κυριακή, στο Μανταμάδο, στις 12 το μεσημέρι. Θα κατατεθεί στεφάνι στο μνημείο Λαϊκών Αγωνιστών.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Διαδικτυακές εκδηλώσεις για το 1821

-- Η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «1821 - Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους», σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ο χαρακτήρας και τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821» οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής, το Σάββατο 20 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις για το τι μαθαίνουν οι μαθητές μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια. Στο «YouTube», στη διεύθυνση: https://bit.ly./3f1l5GC.

-- Διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1821: Η επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους» θα πραγματοποιήσουν οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ, την Κυριακή 21 Μάρτη, στις 7 μ.μ.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πληροφορίες, καθώς και δηλώσεις συμμετοχής, στο kladoikne.attiki@gmail.com.

-- Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής «1821. Η επανάσταση και οι απαρχές του Ελληνικού αστικού κράτους», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πιερίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 27 Μάρτη, στις 6 μ.μ., με ομιλήτρια την Σταυρούλα Tσιολάκη, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ZOOM στο λινκ:

https://us05web.zoom.us/j/89144712041?pwd=cXdVTUtpTlFjby9OQjRvN0UxdjZzdz09

Meeting ID: 891 4471 2041

Passcode: 6KE0Fd

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Νέα αναβολή στη διαδικασία για τον καθορισμό του

Ακόμα και ο κατάπτυστος νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που τον έφτιαξαν για να κρατούν καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, αναστέλλεται στο όνομα της πανδημίας, με την κυβέρνηση να δίνει νέα αναβολή στην έναρξη της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος, ώστε στα τέλη Ιούνη να οριστεί ο νέος κατώτατος μισθός. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη αναβολή έφτανε μέχρι το τελευταίο 10ήμερο του Μάρτη. Με δεδομένο ότι η διαδικασία «διαβουλεύσεων» και των προτάσεων από τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς παίρνει τουλάχιστον τέσσερις μήνες, αυτό σημαίνει ότι θα περάσει το καλοκαίρι και ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να μένει παγωμένος στα 650 ευρώ μεικτά (550 ευρώ καθαρά), όπως ορίστηκε από τον Φλεβάρη του 2019! Βέβαια, απ' αυτή τη διαδικασία οι εργαζόμενοι λίγα έχουν να περιμένουν, αφού το βασικό κριτήριο που έχει τεθεί για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ομως, η εκ νέου αναβολή είναι μια πρόσθετη απόδειξη πως όταν η κυβέρνηση πρόκειται να νομοθετήσει την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμα και νύχτα πάει τα σχετικά νομοθετήματα στη Βουλή. Οταν πρόκειται να δοθούν ακόμα και κάποια ψίχουλα στους εργάτες, τότε ανακαλύπτει εμπόδια και προσκόμματα.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 9 Απρίλη

Μέρα κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα οργανώνουν στις 9 Απρίλη σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Συντονίζοντας τα βήματά τους και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, 21 κλαδικά σωματεία μπροστά στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία: «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα υγείας και ασφάλειας ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!».

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει την Τετάρτη 31 Μάρτη κινητοποίηση για τους διανομείς και τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στον Επισιτισμό, απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα «για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας». Το Συνδικάτο έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί σε μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 12 μ. από το Σύνταγμα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org