Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Με νέα κινητοποίηση απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος

Κάλεσμα της ΟΒΣΑ, Σωματείων και Ενώσεων της Αττικής για την Τετάρτη 31/3, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε! Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος»: Με το σύνθημα αυτό προετοιμάζεται εντατικά η κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων από Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις τους στην Αττική, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μάρτη στο υπουργείο Οικονομικών, με προσυγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ βγαίνουν για μια ακόμα φορά στους δρόμους, σε μια κινητοποίηση που αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Τόσο η σύσκεψη όσο και το κάλεσμα συμμετοχής βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση σε δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ, γεγονός που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, αποτυπώνοντας παράλληλα την ανησυχία για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι.

Για το περιεχόμενο της κινητοποίησης και τις διεκδικήσεις που μπαίνουν στο επίκεντρο μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ, τονίζοντας τις μεγάλες και αποκλειστικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι. «Η κυβερνητική πολιτική είναι η μόνη υπεύθυνη για την οριακή κατάσταση που ζούμε. Η υγεία μας, χωρίς πραγματικά μέτρα προστασίας και με τα νοσοκομεία στο "κόκκινο", παίζεται καθημερινά κορόνα - γράμματα», αναφέρει και συνεχίζει:

«Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα φέρνουν χιλιάδες συναδέλφους στο χείλος του γκρεμού. Εχουν πέσει πλέον οι μάσκες, ακόμα και η συζήτηση για τα μέτρα περιορισμού θα ήταν διαφορετική, αν το δημόσιο σύστημα Υγείας μπορούσε να καλύψει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αν δεν είχε σμπαραλιαστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις».

Ο αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ υπογράμμισε ακόμη ότι «τα αλλεπάλληλα lockdown αποτελούν έκφραση των αδιεξόδων της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εκδηλώνεται και στην οικονομία και τη δημόσια Υγεία. Στις 31 Μάρτη καλούμε κάθε συνάδελφο να βροντοφωνάξει ως εδώ! Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός μας. Δεν θα μας εξαναγκάσει η κυβέρνηση να διαλέξουμε ανάμεσα στην υγεία μας και στον αργό θάνατο από την οικονομική ασφυξία. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα είναι που θέτει ένα τέτοιο αισχρό δίλημμα και όχι η πανδημία».

Σε σχέση με τα μέτρα - «ασπιρίνες» που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ επισήμανε ότι «τα περισσότερα μέτρα της κυβέρνησης ήδη δοκιμάστηκαν και τα αποτελέσματα τα ζούμε στο πετσί μας. Τα μισοδανεικά των επιστρεπτέων προκαταβολών, η παράταση αποπληρωμής των χρεών δεν είναι λύση. Ακόμα και αυτά τα ελάχιστα αποκλείουν τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό, όπως έγινε με την επιδότηση των πάγιων εξόδων, την ίδια ώρα που δεκάδες δισ. από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού δίνονται "προίκα" στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Διεκδικούμε επίδομα ειδικού σκοπού, τη διαγραφή τμήματος των χρεών, τη μείωση της φορολογίας, την επιδότηση των ατομικών εισφορών ασφάλισης για να δοθεί ανάσα στους πιο αδύναμους αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ».

Καταλήγοντας ο Δ. Βιτάλης επαναλαμβάνει το κάλεσμα της ΟΒΣΑ προς «όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία και Ομοσπονδίες της Αττικής, συνολικά τους επαγγελματίες, να πάρουν τη δική τους θέση στη μεγάλη μάχη που διεξάγεται για την προστασία της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος. Καλούμε να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. Να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου».

Στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή οι Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας.

Επίσης, οι Σύλλογοι - Ενώσεις ΕΒΕ: A' Αθήνας, Ελευσίνας, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Δήμου Βύρωνα, Αγ. Δημητρίου - Μπραχαμίου - Καλλιθέας, Δήμου Περιστερίου, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Αγ. Αναργύρων - Καματερού. Ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», το Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας (ΣΒΥΑ), το Σωματείο Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων & Περιχώρων, το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών & Περιχώρων, τα Σωματεία Κομμωτών Καλλιθέας και Αγ. Παρασκευής, το Πανελλαδικό Σωματείο Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτου και το Πανελλαδικό Σωματείο Μικροπωλητών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org