ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στοχοποιεί τους υγειονομικούς για να κρύψει τις ευθύνες της

Μεγάλη διασπορά στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά»

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά την Παρασκευή διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 20 καρκινοπαθείς και 24 εργαζόμενοι, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση. Τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί στον 6ο όροφο του ογκολογικού νοσοκομείου, ο οποίος έχει μετατραπεί σε χώρο αποκλειστικά για περιστατικά Covid.

Υπενθυμίζουμε τον εγκληματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για συνύπαρξη κλινικών Covid με κλινικές για άλλες νόσους, που εξυπηρετούν ευπαθείς ομάδες (όπως οι καρκινοπαθείς, οι νεφρολογικοί ασθενείς κ.ά.), με διαχωριστικό μεταξύ τους ένα παραβάν ή μια πόρτα και προσωπικό που σήμερα καλείται να υπηρετήσει στα επείγοντα, την επόμενη στην κλινική Covid και μετά στον εμβολιασμό.

Με ευθύνη της κυβέρνησης, το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο μετατρέπονται σε χώρους διασποράς του ιού και για πολλοστή φορά η κυβέρνηση επιδιώκει να μετακυλίσει την ευθύνη στους υγειονομικούς, «επειδή δεν εμβολιάστηκαν». Ομως:

  • Ο εμβολιασμός προστατεύει τον εμβολιαζόμενο από τη νόσο, δεν εμποδίζει όμως και τη μετάδοσή της.
  • Εκατοντάδες υγειονομικοί σε όλη τη χώρα, που θέλουν να εμβολιαστούν είναι είτε σε αναμονή στην πλατφόρμα του εμβολιασμού, είτε δεν φαίνονται καν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, λόγω των ελαστικών σχέσεων εργασίας βάσει των οποίων έχουν προσληφθεί (μόνο στο «Αττικόν» 118 υγειονομικοί περιμένουν εδώ και μήνες να εμβολιαστούν).
  • Η κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο κωφεύει στο αυτονόητο αίτημα των υγειονομικών για δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, τους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Κατόπιν εορτής και αφού πρώτα στοχοποίησε το προσωπικό του «Μεταξά», η κυβέρνηση αποφάσισε χτες «τη διεξαγωγή rapid test δύο φορές τη βδομάδα σε όλο το προσωπικό - ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό που δεν έχει εμβολιαστεί»...

«Tα νοσοκομεία τα οποία κατεξοχήν περιθάλπουν ογκολογικούς ασθενείς θα πρέπει για ευνόητους λόγους αποφυγής ενδονοσοκομειακής διασποράς σε ευαίσθητο ανοσοκατεσταλμένο πληθυσμό ασθενών να μην έχουν πτέρυγες covid. Ειδικά δε, το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς θα πρέπει και αυτό να μην έχει πτέρυγα Covid, έτσι ώστε να μπορεί να συμβάλει στην περίθαλψη τόσο των ογκολογικών ασθενών, όσο και άλλων non Covid περιστατικών γενικής νοσηρότητας, ιδιαίτερα σήμερα που τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, σταδιακά αυξάνεται η πίεση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το πρωί της Παρασκευής το ΑΧΕΠΑ ολοκλήρωσε την εφημερία του με 43 νέες εισαγωγές. Εφτασε να νοσηλεύει 143 ασθενείς με κορονοϊό στις κλινικές, 30 διασωληνωμένους και να έχει ένα μόνο κενό κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Την ίδια μέρα, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε την εφημερία του έχοντας ήδη γεμάτες 18 κλίνες ΜΕΘ Covid συν 10 γενικές και με γεμάτες και τις τρεις κλινικές κορονοϊού (90 ασθενείς) που είχε αναπτύξει τις προηγούμενες μέρες. Για να ξεκινήσει η εφημερία έκλεισαν και συγχωνεύτηκαν κλινικές.

Την προηγούμενη μέρα, το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» είχε ολοκληρώσει την εφημερία του με 38 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και έχοντας φτάσει να νοσηλεύει περίπου 80 στις κλινικές του και περισσότερους από 20 διασωληνωμένους στις 30 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει σε αυτή τη φάση. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο «Ιπποκράτειο», όπου ακόμη δεν έχουν μπει σε λειτουργία οι 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 κλίνες ΜΑΦ που είχε ανακοινωθεί ότι θα παραδοθούν τον Φλεβάρη.

Τέλος, την κλήση σε απολογία του μέλος του προεδρείου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Α. Σιούλη καταδικάζουν τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Παπαγεωργίου» και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ. Το Σωματείο του ΑΧΕΠΑ, όπου εργάζεται ο Α. Σιούλης, προγραμματίζει και παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου, την Τετάρτη 24/3, στις 9.30 π.μ.

Ο Α. Σιούλης διώκεται για δημόσιες καταγγελίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβρη. Αναφορά για τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης την ανακοίνωση της ΕΝΙΘ, με την οποία καταγγέλλει την κλήση σε απολογία και ζητά να σταματήσει η διαδικασία δίωξής του.

Ανακοίνωση αλληλεγγύης

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της εταιρείας - εργολάβο «EDILMAC» στα Μεταλλεία Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, που παλεύουν με μπροστάρη το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας, εκφράζουν τα Σωματεία Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και Μισθωτών Τεχνικών, Μετάλλου, Τροφίμων - Ποτών και Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση: «Φαίνεται πως για την εργοδοσία το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, η ανάκληση απόλυσης εργαζόμενου, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, οι ανθρώπινοι όροι και συνθήκες εργασίας, η αύξηση του κατώτερου μεροκάματου είναι παράνομα. Για την εργατική τάξη, οι παραπάνω λόγοι είναι δικαιώματα που δεν τα διαπραγματεύεται και δεν τα βάζει στο ζύγι της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Εργατικό «ατύχημα» σε βιομηχανία τροφίμων

Το νέο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε την Παρασκευή 12/3 στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Παπαδόπουλος» στην Π. Ράλλη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός νέου εργαζόμενου, καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε όταν το χέρι του πιάστηκε σε μηχανή την ώρα της δουλειάς, με αποτέλεσμα τον μερικό ακρωτηριασμό ενός δακτύλου του.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι ο εργαζόμενος, αν και πολύ νέος στη δουλειά, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία, δούλευε μόνος του στη μηχανή. Εκτός από το συγκεκριμένο πόστο, «ατυχήματα» καταγράφονται συχνά και σε άλλα σημεία, ενώ πρόσφατα ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε στον ώμο πέφτοντας από υπερυψωμένο σημείο. Χτες το πρωί, το Συνδικάτο έκανε εξόρμηση στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, καλώντας τους να οργανωθούν στις γραμμές τους και να δημιουργήσουν Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας στον χώρο δουλειάς.

Παράλληλα, συνάντηση τη Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 5 μ.μ., ζητάνε από τον υπουργό Εργασίας το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς εν μέσω πανδημίας. Το Συνδικάτο έχει προγραμματίσει επίσης συσκέψεις με τις Επιτροπές Μεταναστών Εργατών γης το Σάββατο 20/3 στα Μέγαρα και το Σάββατο 27/3 στον Μαραθώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ