ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στερεί δικαιώματα, διευκολύνει τους εργοδότες

Eurokinissi

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και «παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Κώδικας Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης», με το οποίο η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει το ήδη αντιδραστικό πλαίσιο σε βάρος των μεταναστών που είχαν διαμορφώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Από χτες ξεκίνησε η συζήτηση κατά άρθρο.

Εκτός από ελάχιστες επιμέρους διατάξεις, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι προσαρμοσμένες στα μέτρα της καλύτερης εξυπηρέτησης των αναγκών της εργοδοσίας για φτηνά εργατικά χέρια μεταναστών. Αφήνει απέξω τους μετανάστες «χωρίς χαρτιά», που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία και οι οποίοι εγκαταλείπονται χωρίς κανένα δικαίωμα. Ενώ θα προσθέσει νέα προβλήματα και σε βάρος των περίπου 540 χιλιάδων λεγόμενων «νόμιμων» μεταναστών.

Ενα αντιδραστικό πλαίσιο

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής ανέφερε ότι η συζήτηση του κώδικα μετανάστευσης συνέπεσε με τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι τα μέτρα «αποτροπής των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων που προωθεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της», στέλνουν ακόμα και στο θάνατο «τα θύματα της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, εντάσσεται και το νομοσχέδιο που, όπως είπε, κινείται σε 4 άξονες:

Ο πρώτος αφορά στη διαδικασία χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής. Καταργεί ως προϋπόθεση τη «σύμβαση εργασίας για εξαρτημένη εργασία», ωστόσο παραμένει ως προϋπόθεση η προσκόμιση ενσήμων, κάτι που, στις σημερινές συνθήκες με την όξυνση της ανεργίας για την πλειοψηφία των μεταναστών, είναι αδύνατο. Παραμένουν τα υψηλά παράβολα για κάθε είδους άδεια διαμονής και κυρίως τα απαγορευτικά εισοδηματικά κριτήρια των 8.500 ευρώ που απαιτούνται.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στη μετάκληση εποχικών μεταναστών εργατών στους οποίους θα δίνεται θεώρηση εισόδου (βίζα) και όχι άδεια διαμονής, όπως ισχύει μέχρι τώρα, για συγκεκριμένη διάρκεια και συγκεκριμένη εργασία μετά από πρόσκληση των εργοδοτών. «Πρόκειται για ρύθμιση - ανέφερε ο Σπ. Χαλβατζής - καλύτερης προσαρμογής στις ανάγκες της εργοδοσίας, με τη διασφάλιση κάποιων στοιχειωδών και μόνο κανόνων για τα προσχήματα, για να διασκεδαστούν και οι εντυπώσεις από τη μαυρίλα του φαινόμενου της Μανωλάδας».

Ο τρίτος άξονας αφορά την ισχύουσα άδεια διαμονής 10ετούς διάρκειας, η οποία θα αντικατασταθεί με την πενταετή άδεια παραμονής, τη λεγόμενη και «άδεια επί μακρόν διαμένοντος». Ενώ ισχύει και εδώ ως προϋπόθεση το ετήσιο εισόδημα των 8.500 ευρώ.

Ο τέταρτος άξονας πλήττει τους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Προβλέπεται για τα παιδιά των «νόμιμων» μεταναστών ότι πλέον η ιθαγένεια θα υποκατασταθεί με την «άδεια επί μακρόν διαμένοντος», δηλαδή την 5ετή άδεια διαμονής!

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου, εξηγώντας το «παρών» του κόμματός της ισχυρίστηκε ότι «είναι η πρώτη φορά που όσο είμαι εγώ εδώ βλέπουμε την προσπάθεια να δούμε το μεταναστευτικό πέρα από τις ακροδεξιές ιδεοληψίες, υπεύθυνα και ρεαλιστικά».

Από τους ΑΝΕΛ, η Μ. Χρυσοβελώνη σημείωσε ότι το κόμμα της ψηφίζει κατά γιατί: «Δεν αντέχουμε εθνικά να φιλοξενούμε ολόκληρους μειονοτικούς πληθυσμούς που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Συνένοχοι στο έγκλημα

Με παρέμβασή του, χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημείωσε τις αιτίες σύγχρονης μετανάστευσης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καταλήστευση των λαών από τα μονοπώλια που οδηγούν τον κόσμο σε αδιέξοδα. Τόνισε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση με τη συμμετοχή τους στους πολέμους στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία. Και σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για την ΕΕ υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ χαρακτήρισε τη συνθήκη «Δουβλίνο 2» καταστροφή για τη χώρα, την ώρα που την υπερψήφιζαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, είπε, δεν είναι αθώα. Την ώρα που αποφασίζει «εισαγωγή έξυπνων εγκεφάλων», προβλέπει ότι θα τους φέρνει με μειωμένες αμοιβές. Φέρνουν τζάμπα εργάτες, κερδίζουν οι καπιταλιστές και την ίδια ώρα κρατάνε τους μετανάστες σε έναν διαρκή εκβιασμό. Τέλος, ως προς τις κραυγές των νεοναζί για το συγκεκριμένο θέμα, σημείωσε πως ο κόσμος γνωρίζει πλέον πως εκβιάζουν οι μπράβοι τους μετανάστες και μάλιστα με κέρδος, ενώ σημείωσε και το γεγονός ότι δε λένε κουβέντα για τον αφελληνισμό των πλοίων από ελληνικά πληρώματα καθώς αυτό συμφέρει τους εφοπλιστές. Το σκυλί γαβγίζει όπου το ταΐζουν, κατέληξε, λέγοντας ότι δεν είναι ο πατριωτισμός το κίνητρο των φασιστών, αλλά άλλα συμφέροντα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πράσινο φως» έδωσε με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για μελλοντική χρήση βιομετρικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε εγκαταστάσεις, με την άδεια να λειτουργήσουν δύο πιλοτικές εφαρμογές για ερευνητικούς σκοπούς. Σχετική άδεια είχαν ζητήσει το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) και η εταιρεία G4S TELEMATIX AE που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Οι δύο εταιρείες μελετούν στο έργο «Βιοταυτότητα» μεθόδους που στηρίζονται στο συνδυασμό βιομετρικών δεδομένων που εξάγονται μέσω πολλαπλών φυσικών χαρακτηριστικών του ατόμου και παράγουν τη «βιομετρική υπογραφή» του. Πρόκειται για μορφασμούς ή γκριμάτσες ή και για χαρακτηριστικά που συνδέονται με την εξωτερική του εμφάνιση, που θα χρησιμοποιηθούν για την «ακριβέστερη εξαγωγή βιομετρικών δεδομένων κατά τη χρήση τους ιδίως σε συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε κρίσιμες εγκαταστάσεις με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας», όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα.

Αναβλήθηκε - κάτω από έντονες αποδοκιμασίες - για τις 19 Σεπτέμβρη, η δίκη των δύο χρυσαυγιτών - κατηγορουμένων για τη δολοφονική επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Κάτω Πετράλωνα στις 30 Ιούνη 2008. Η επίθεση στο Στέκι «Αντίπνοια» είχε γίνει από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτες. Είχαν εισβάλει στο χώρο την ώρα που γινόταν μάθημα ισπανικών, μαχαίρωσαν δύο άτομα και προκάλεσαν καταστροφές.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Διαδήλωσαν για το σχολείο των αναγκών τους

Με συμμετοχή μαθητών, ιδιαίτερα από τα ΕΠΑΛ Αργοστολίου και Ληξουρίου, αλλά και εκπαιδευτικών και άλλων δημόσιων υπαλλήλων, που συμμετείχαν στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, πραγματοποιήθηκε, χτες, συγκέντρωση έξω από την πρώην Νομαρχία Κεφαλονιάς. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι πρόεδροι των Ενώσεων Γονέων Αργοστολίου και Λειβαθούς, εκπρόσωποι των 15μελών από τα ΕΠΑΛ Αργοστολίου και Ληξουρίου και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ από τους ΟΤΑ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Τα θέματα που θίχθηκαν αφορούσαν τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο με το νέο νόμο και την αξιολόγηση, τις απολύσεις των εκπαιδευτικών της διαθεσιμότητας (δύο από αυτούς είναι στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου), τα ζητήματα που ήρθαν στο προσκήνιο με το σεισμό στις δημόσιες υποδομές, τις δομές εκπαίδευσης και φύλαξης που δε λειτουργούν ακόμη, την ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση και προστασία των σχολείων, μέτρα για τη σίτιση και στέγαση των μαθητών και ρυθμίσεις για τις εξετάσεις όλων των μαθητών με αιχμή την ακύρωση των πανελλαδικών εξετάσεων στην Α΄ και Γ΄ Λυκείου και την εισαγωγή των μαθητών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με ποσόστωση. Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Αργοστολίου, με επικεφαλής το πανό των μαθητών του ΕΠΑΛ Αργοστολίου για τα δικαιώματά τους και ενάντια στις διαθεσιμότητες των καθηγητών τους.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ακαρπες οι έρευνες

Ακαρπες ήταν χτες οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης για τον εντοπισμό των δύο αγνοούμενων μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος το οποίο βυθίστηκε στο ακρωτήρι Κόρακας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Οι οκτώ διασωθέντες φιλοξενούνται στη Μυτιλήνη, ενώ ήδη το λιμεναρχείο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της προανάκρισης για την υπόθεση προκειμένου να διαπιστωθεί πώς βυθίστηκε το σκάφος και αν πάνω σε αυτό υπήρχαν και δουλέμποροι. Συνολικά στη βάρκα επέβαιναν 17 μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, άλλοι 50 μετανάστες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο στο νησί της Λέσβου με διάφορους τρόπους.

ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ
Στη Βουλή το θέμα της προστασίας του

Αναφορά για τη διάσωση του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Η Αναφορά, που κατατέθηκε από τους βουλευτές Θ. Κωνσταντινίδη και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνεται στους υπουργούς ΠΕΚΑ και Εσωτερικών, περιλαμβάνει ψήφισμα των φορέων διαχείρισής του, με το οποίο διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση τεράστιας εμπορικής αποθήκης 12,2 στρεμμάτων σε αυτό. Ζητούν να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση του πάρκου διασφαλίζοντας τη βιοποικιλότητά του και προστατεύοντας το μοναδικό του τοπίο.

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας. Με συνολική έκταση 388.000 στρέμματα απλώνεται από το Καλοχώρι ως τις Αλυκές Κίτρους στο Νομό Πιερίας, περιλαμβάνοντας από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη και ελώδεις εκτάσεις. Χάρη στη γεωγραφική της θέση και τη μεγάλη εναλλαγή των οικότοπων, η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ