Το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας χτες το πρωί |
Συνθήκες παγετού σημειώθηκαν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία. Στους δύο βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 48% και αραιή συννεφιά ήταν η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, στη Βέροια, αλλά και στις Σέρρες. Στους -5 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία στην Εδεσσα, στον Πολύγυρο, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα.
Από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, στο νομό Χαλκιδικής, αναγκαίες ήταν οι αντιολισθητικές αλυσίδες, στις παλιές εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (Ταξιάρχης - Αρναία, μέσω Χολομώντα), Θεσσαλονίκης - Ταξιάρχη, από Παλαιόκαστρο έως Ταξιάρχη και στις επαρχιακές οδούς, Πολύγυρου - Ταξιάρχη, (μέσω Τσουκαλά) και Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, όπως, επίσης, στους δρόμους, από και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα Πέλλας, μέσω Κερασιάς, από το 20ό έως το 25ο χλμ. και μέσω Αρνισσας, από το 9ο έως το 25ο χλμ.
Στην Καστοριά, λόγω των χιονοπτώσεων, κλειστή ήταν η επαρχιακή οδός Καστοριάς - Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από το 28ο έως το 35ο χλμ., ενώ στον ίδιο δρόμο, από το 18ο έως το 28ο χλμ., τα οχήματα χρειάζονταν αλυσίδες. Συνθήκες παγετού επικράτησαν κατά τις πρωινές ώρες, σε αρκετά τμήματα του οδικού δικτύου της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.
Στην περιοχή της Ημαθίας, αλυσίδες χρειάστηκαν τα οχήματα, που κινήθηκαν στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κοζάνης, από το 81ο έως το 98ο χλμ. (μέσω Καστανιάς) και στις επαρχιακές οδούς, Βέροιας - χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, από το 4ο χλμ. και Νάουσας - χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, από το 7ο έως το 17ο χλμ. Αλυσίδες ήταν απαραίτητες στο δρόμο που συνδέει την Καστανερή με τα Λιβάδια, στο Κιλκίς.
Χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες, παγετός και θυελλώδεις άνεμοι επικράτησαν στην ανατολική Κρήτη και πολλά χωριά ήταν χιονισμένα, ενώ χιόνισε ακόμη και στην παραλία της Ιεράπετρας στο Λασίθι. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονταν τα αυτοκίνητα, που κινούνταν στο δρόμο προς την Αγία Βαρβάρα. Νωρίτερα, είχε κλείσει ο δρόμος από το Αστρίτσι έως το Αλάγνι.
Εκχιονιστικά μηχανήματα καθάριζαν τους δρόμους προς Μεσαρά, Αγιο Μύρωνα, Ασίτες, στην περιοχή της Βιάνου, αλλά και σε όποια άλλη περιοχή παρουσιάστηκε πρόβλημα. Στο Οροπέδιο Λασιθίου η θερμοκρασία έπεσε στους -10 βαθμούς. Στα λευκά ντύθηκαν αρκετές περιοχές στη Σητεία και την Ιεράπετρα.
Λόγω της κακοκαιρίας, της χιονόπτωσης και του παγετού, κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στα χωριά Ανω και Κάτω Ασίτες, Σταυράκια, Αγιος Μύρωνας, Βενεράτο, Κυπαρίσσι, Καρκαδιώτισσα και Δαφνές του δήμου Ηρακλείου. Κλειστά έμειναν τα σχολεία και στο δήμο Βιάννου, αλλά και στο οροπέδιο της Ζήρου, Χανδρά, Αρμένων, Σφάκας Τουρλωτής, Καλαμαύκας και Μαλλών στο νομό Λασιθίου.
Οι κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συγκεντρώθηκαν στην έδρα της Περιφέρειας για να απαιτήσουν από τη Μητροπολιτική να πάρει επιτέλους απόφαση και να πει «όχι» στην έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Απέναντί τους βρήκαν δυνάμεις της αστυνομίας, που κλήθηκαν δήθεν για να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Τελικά, με πρόσχημα την ένταση που προκλήθηκε ακριβώς εξαιτίας της παρουσίας της αστυνομίας, ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής βρήκε την αφορμή να προχωρήσει σε διακοπή της συνεδρίασης, εξασφαλίζοντας έτσι και νέα αναβολή στη λήψη απόφασης.
Θυμίζουμε ότι οι υπηρεσίες της Μητροπολιτικής έχουν γνωμοδοτήσει θετικά στην εγκατάσταση των δύο μονάδων, με φορέα υλοποίησης και εκμετάλλευσης την εταιρεία «BIOSOLAR».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζει ότι λέει «όχι» στις μονάδες καύσης βιομάζας που προωθούν την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Ενέργειας σε βάρος της τσέπης των λαϊκών νοικοκυριών, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, αλλά και την αγροτική παραγωγή της περιοχής, που αποτελεί πυλώνα του εισοδήματός της.
Καταγγέλλει την πλειοψηφία της Μητροπολιτικής ότι «στην κατά τ' άλλα δημόσια - ανοιχτή συνεδρίασή της, αντιμετώπισε τους κατοίκους ως εν δυνάμει εγκληματίες, με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, προσπαθώντας να παρεμποδίσει τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση. Τελικά, διέκοψε τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, επικαλούμενη το κλίμα έντασης που με ευθύνη της δημιουργήθηκε, για να αποφύγει να αναλάβει σε δημόσια παρουσία τις πολιτικές ευθύνες της, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη διακηρυγμένη πρόθεση αλλαγής του χώρου συνεδρίασης.
Κανένα τερτίπι της όμως δεν μπορεί να κάμψει τη λαϊκή απαίτηση, κανένα πρόσχημα δεν πρόκειται να συγκαλύψει την πολιτική της ευθύνη. Ούτε βέβαια να συγκαλύψει τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη στάση τους αλλά και της σημερινής, που ως τώρα αποφεύγει να τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα και στην απαίτηση των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται και στη Δημοτική Ενότητα Βασιλικών ενάντια στην εγκατάσταση εργοστασίων καύσης βιομάζας. Καλεί το λαϊκό κόσμο της περιοχής να μη σκύψει το κεφάλι.
Με την καταλυτική συμβολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου αποφάσισε ομόφωνα να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους, για να πραγματοποιηθεί μελέτη στατικής επάρκειας και αντισεισμικής κάλυψης του κτιρίου των 1ου και 2ου Γυμνασίων της πόλης, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και εγκυμονεί κινδύνους για μαθητές και καθηγητές.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» χαιρετίζει την κινητοποίηση και την επιμονή των Συλλόγων Γονέων και των καθηγητών των δύο Σχολείων για την επίλυση ενός προβλήματος που έχει εντοπιστεί εδώ και μια δεκαετία. «Τους διαβεβαιώνουμε, όπως και όλους τους εργαζόμενους, ότι θα είμαστε όπως πάντα στο πλευρό τους και θα διεκδικούμε μαζί την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον απολογισμό - ισολογισμό οικονομικού έτους 2013, ο οποίος εκτός των άλλων παρουσιάζει σοβαρές αταξίες που χρονίζουν, με συνέπεια οι ορκωτοί λογιστές να δηλώνουν αδυναμία διατύπωσης γνώμης. Προβλήματα που, όπως σημείωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής συσπείρωσης», έχουν τις αιτίες τους στον αντιλαϊκό χαρακτήρα των προϋπολογισμών, στην οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί στους δήμους και στη στήριξη - διαχείριση αυτής της πολιτικής από τα κόμματα και τις παρατάξεις που διοικούν επί χρόνια το Δήμο.
Σε συζήτηση που ακολούθησε, σχετικά με την ανακύκλωση, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κ. Τζίχας, τόνισε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί». Ανέφερε, επίσης, παραδείγματα πλημμελούς εκτέλεσης συμβάσεων από τις ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης, οι οποίες - όπως τόνισε - απαιτούν με βάση τη νομοθεσία υποδομές ακριβοπληρωμένες από τους δημότες, για να επιχειρήσουν, αν και όποτε τις συμφέρει, δηλαδή μόνο όταν εξασφαλίζουν τα κέρδη που προσδοκούν.
Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων Λέκκας και Βουρλιωτών, καθώς και την συγχώνευση των 1ου και 2ου Νηπιαγωγείων Σάμου, που εισηγείται προς το υπουργείο Παιδείας η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, υπερψήφισε την πρόταση δημοτικού συμβούλου για επαναφορά των σχολείων που υποβαθμίστηκαν το 2014. Στην τοποθέτησή του, ο Κ. Τζίχας κάλεσε τους γονείς, τους δασκάλους, όλο το λαό να διεκδικήσουν δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.
Το Σάββατο 28 Φλεβάρη θα γίνει τελικά η χρονιάτικη συνεστίαση που διοργανώνουν τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), η οποία είχε αναβληθεί λόγω της προκήρυξης των εκλογών.
Η συνεστίαση, όπου θα κοπεί και η πίτα, θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «STANLEY» («ΣΤΑΝΛΕΫ») - Οδυσσέως 1, Πλ. Καραϊσκάκη, στάση Μετρό Μεταξουργείο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από καλό φαΐ, γλέντι με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Προσκλήσεις διατίθενται από τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος - Πεδίο Αρεως) και τα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), την Κυριακή 22 Φλεβάρη 2015 και ώρα 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Crystal city» (οδός Αχιλλέως 4, πλ. Καραϊσκάκη), διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση «Τσάι της ΕΠΟΝ», με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κλέφτικα και αντάρτικα τραγούδια.
Εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ διοργανώνει το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Τετάρτη 25 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα των Γραφείων του (οδός Πλαστήρα - Νέα Αγορά).