ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο

Συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Στο φουλ έχουν μπει οι μηχανές των ταξικών συνδικάτων και μαζικών φορέων για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει αύριο Σάββατο η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το ΠΑΜΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό της πόλης να διαδηλώσει μαζικά ενάντια στον νέο γύρο σφαγής των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που ετοιμάζουν κυβέρνηση, βιομήχανοι, ΕΕ και ΔΝΤ, στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης». Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, για την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς

Τα Σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις και άλλες μορφές, καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Με οδηγό την πείρα τους από την επίθεση που δέχονται στους χώρους δουλειάς, την αντιλαϊκή φοροληστεία, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, τη θηλιά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, να συμβάλλουν στην άνοδο των αγώνων και να περάσουν στην αντεπίθεση.

Χτες Πέμπτη, εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε εργαζόμενους στην κατασκευή του Μετρό, σε επιχειρήσεις Μετάλλου, σε αποθήκες Εμπορίου, σε επιχειρήσεις Χάρτου, βιομηχανικές επισιτιστικές επιχειρήσεις, σε εμπορικά καταστήματα, σε επισιτιστικές αλυσίδες, σε επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και σε υπηρεσίες των Δήμων.

Από τις εξορμήσεις σε επιχειρήσεις του Εμπορίου στη συζήτηση αναδεικνύονται τα ζητήματα της εντατικοποίησης, το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η ελαστική εργασία, η απληρωσιά.

Οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης», μέσα από μαζική σύσκεψη, αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα τους και παρουσία στο συλλαλητήριο, καθώς με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς δουλειά και καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος, εξώσεων, κατασχέσεων.

Σήμερα, Παρασκευή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξορμήσεις από: Το Συνδικάτο Οικοδόμων, στα εργοτάξια Μετρό της Βούλγαρη και Πατρικίου. Την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, στα εργοστάσια ΟΡΦΑΝΙΔΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ και HELLAS CAN. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην ΑΕΝ Μακεδονίας (Σχολή Εμποροπλοιάρχων, Νέα Μηχανιώνα). Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου, στις επιχειρήσεις ΣΧΗΜΑ, ΧΡΩΜΑ και σε τυπογραφεία στη Σίνδο. Τον Σύλλογο ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, στο αμαξοστάσιο του Δήμου Ευόσμου. Την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, σε καταστήματα στο Εμπορικό Κέντρο. Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ), σε επισιτιστικές αλυσίδες στην Τούμπα και σε κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης. Στις 6.30 μ.μ., θα γίνει μηχανοκίνητη πανεξόρμηση με ντελιβεράδες της πόλης.

Συγκεντρώσεις σε Λάρισα και Ηράκλειο

Συγκέντρωση και πορεία διοργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τετάρτη 25/10, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΛ, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, από τα σωματεία και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων». Το Εργατικό Κέντρο έχει ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τον αντιδραστικό νέο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ καλεί να οργανωθούν η ενημέρωση και η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συλλαλητήριο διοργανώνει, επίσης, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 26/10, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν θέση στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κυρίως του δικαιώματος στην απεργία.

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα

Παράλληλα, πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα - απάντηση στο «περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης ετοιμάζουν συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της Ηπείρου, ξεσκεπάζοντας με τη δράση τους την κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης».

Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 24/10, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Συσκέψεις για την προετοιμασία του έχουν ήδη γίνει από τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων και Αρτας, ενώ μια σειρά σωματεία αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση και σχεδιάζουν πρωτοβουλίες, προκειμένου το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους.

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Επεκτείνονται και αποθρασύνονται όλο και περισσότερο

Την ασυδοσία των εργολάβων που κυριαρχούν στον τομέα της καθαριότητας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, σκιαγραφεί την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι συνολικά στα εργολαβικά συνεργεία, καθώς οι επιχειρήσεις του είδους ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, ενώ επεκτείνονται σταδιακά και σε άλλους κλάδους πέρα από την καθαριότητα.

Στην περίπτωση της εταιρείας «MAGIC FRESH FACILITY LTD», εργαζόμενες που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους εδώ και χρόνια, έχοντας δικαιωθεί σε μια σειρά δικαστήρια, αναγκάζονται τώρα να φτάσουν μέχρι τον Αρειο Πάγο... Συγκεκριμένα, επτά εργαζόμενες στην καθαριότητα του καταστήματος «ΙΚΕΑ» Ιωαννίνων απολύθηκαν πριν πέντε χρόνια, «όλες σε μια νύχτα διότι διεκδίκησαν να πληρώνονται με βάση τις συμβάσεις και στην ώρα τους και να τους αναγνωριστεί το δικαίωμά τους στη μητρότητα». Απολύθηκαν ενώ τους οφείλονταν διαφορές δεδουλευμένων, δώρα, άδειες, επιδόματα και παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτες. «Ενώ έχουν δικαιωθεί σε όλα τα δικαστήρια ποινικά και αστικά, πρωτόδικα και στο Εφετείο, η επιχείρηση αρνείται να πληρώσει σε επτά άνεργες γυναίκες το συνολικό "αστρονομικό" ποσό των 23.000 ευρώ και τις πηγαίνει στον Αρειο Πάγο», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενες επωμίζονται το δυσβάσταχτο κόστος των δικαστικών εξόδων. Η ίδια εταιρεία «εμφανίζει ετήσιους τζίρους πάνω από 2 εκατ. ευρώ» και στα έργα που αναλαμβάνει περιλαμβάνεται η καθαριότητα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων («Media Markt», «Intersport»), καθώς και κτιρίων όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες. «Η επιχείρηση, που είχε ως πάγια τακτική να ασφαλίζει και να πληρώνει 4ωρο ή 6ωρο εργαζόμενους που δούλευαν με πλήρη απασχόληση αλλά και Σάββατα, επιδιώκει μέσω των δικαστηρίων και του έμμεσου χρονικού και οικονομικού στραγγαλισμού να εξαντλήσει την υπομονή και την αντοχή των παραπάνω εργαζομένων», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχες πρακτικές όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς εφαρμόζει και η εταιρεία «My Services HUMAN RESOURCES AE» στην Αθήνα. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως πρόκειται για επιχείρηση που «ανοίγει τα φτερά της σε νέους χώρους». Μεταξύ των έργων που φαίνεται πως θα αναλάβει το επόμενο διάστημα, είναι η καθαριότητα του Πανεπιστημίου Αθήνας. Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του ΕΚΠΑ προχώρησαν σε 24ωρη απεργία. «Ηδη οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο, αγωνίζονται και απεργούν, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, την κατάργηση του ωρομίσθιου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας», αναφέρει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

«Οι παραπάνω επιχειρήσεις, όπως και οι άλλες που λειτουργούν σε αυτά τα πλαίσια, κατοχυρώνονται πλέον υπό τον τίτλο των εταιρειών παροχής ανθρώπινου δυναμικού, λειτουργώντας ως "κράτος εν κράτει" σε αρκετούς κλάδους, εισχωρώντας πέρα από την καθαριότητα, στον επισιτισμό και τον τουρισμό, το εμπόριο, σε βιομηχανικούς κλάδους», επισημαίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και καλούν τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο, να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους. «Οσο μας βλέπουν φοβισμένους και μόνους, τόσο θα διατηρούν την κυριαρχία τους, θα δυναμώνουν την εκμετάλλευση. Μόνο η συλλογική πάλη, ο ταξικός αγώνας και η αφοβία μπορεί να τους σταματήσει!», καταλήγει η Γραμματεία.

ΟΕΚΙΔΕ
Ξεκινά αύριο Σάββατο το 9ο Συνέδριό της

Αύριο, Σάββατο 21/10 και μεθαύριο Κυριακή 22/10 θα γίνει το 9ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

«Ο απολογισμός δράσης της οργάνωσής μας, η μεταφορά πείρας και προβληματισμού από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους χώρους δουλειάς του κλάδου, η αντιμετώπιση αδυναμιών, η συζήτηση και οι αποφάσεις θα δώσουν νέα ώθηση στην οργάνωση της πάλης μας», αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας αν στοιχηθούμε πίσω από τα αναπτυξιακά τους σχέδια, τη μια ή την άλλη ρύθμιση που καταθέτουν βιομήχανοι και τραπεζίτες, όπως στα "Κλωστήρια Κιλκίς", στην "Επίλεκτο Κλωστοϋφαντουργία", την "Φειδάς" κ.ά., κερδίζοντας χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια τους έως την τελευταία στιγμή», αναφέρει η Ομοσπονδία, υπενθυμίζοντας πως το μόνο κριτήριο για το άνοιγμα και το κλείσιμο επιχειρήσεων «είναι το κέρδος του βιομήχανου».

Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα σωματεία τους, την ενότητα και την οργάνωσή τους, να ενισχύσουν την πάλη τους στον κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς και περιοχή.

Σύσκεψη της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί σωματεία, συνδικαλιστές, εργαζόμενους, ανέργους σε σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και το σχεδιασμό της δράσης, τη Δευτέρα 23/10, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. «Δίνουμε τη μάχη να μείνει στα χαρτιά κάθε προσπάθεια για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, δεν τους αφήνουμε να απλώσουν χέρι στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΡΩΗΝ «ΠΙΤΣΟΣ»
Το κλείσιμό του ανακοίνωσε η εργοδοσία

Το κλείσιμο του εργοστασίου της πρώην «Πίτσος» στου Ρέντη, της εταιρείας «BSH Hellas» (θυγατρικής της πολυεθνικής «BSH Gmbh»), ανακοίνωσε η διοίκηση της επιχείρησης, αναφέροντας ότι η παραγωγή θα σταματήσει μέχρι το τέλος του 2017. Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» για τους 200 - 250 εργαζόμενους που έχουν μείνει στην παραγωγή, το οποίο ολοκληρώνεται στις αρχές Νοέμβρη. Στην ίδια ανακοίνωση, ωστόσο, η επιχείρηση αναφέρει ότι η επιχείρηση θα μεταφέρει στο εργοστάσιο έργο προορισμένο για άλλη χώρα, κρατώντας το σε λειτουργία και το 2018...

Υπενθυμίζεται ότι το 2012, η εταιρεία «Siemens», στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την τότε κυβέρνηση για τη διευθέτηση του γνωστού σκανδάλου, είχε δεσμευθεί να κάνει επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, κάτι που ωστόσο δεν έγινε μέχρι σήμερα. Το εργοστάσιο άνηκε στη «Siemens» και τη «Bosch», όμως τα τελευταία χρόνια πέρασε εξολοκλήρου στην τελευταία.

Και ενώ η «BSH Hellas» προχώρησε τώρα στην προαναφερθείσα αντιφατική ανακοίνωση, την ίδια ώρα ο εισαγγελέας εφετών Γ. Βούλγαρης ζήτησε να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Μ. Χριστοφοράκος και 6 ακόμη πρόσωπα, για κατηγορίες που αφορούν στις συμβάσεις προμήθειας υλικού που καταρτίστηκαν το 1999 μεταξύ ΟΣΕ και «Siemens».




Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org