ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο κενό η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να σταματήσει ομιλία του ΚΚΕ σε εργάτες

Εξόρμηση - περιοδεία σήμερα στους χώρους δουλειάς με επικεφαλής την Δ. Μανωλάκου

Από πρόσφατη εξόρμηση του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική
Από πρόσφατη εξόρμηση του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική
«Τα τσιράκια των αφεντικών, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που προσπάθησαν να σταματήσουν με προβοκάτσιες, απειλές και προκλήσεις ομιλία του ΚΚΕ σε εργάτες», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Κόμματος, σημειώνοντας ότι «η επιδίωξή τους έπεσε στο κενό». Προσθέτει ότι «οι φασίστες για άλλη μια φορά έδειξαν ποιος είναι ο αληθινός τους αντίπαλος. Είναι το ΚΚΕ, που καλεί την εργατική τάξη να αμφισβητήσει την εξουσία του κεφαλαίου».

Η ΚΟ Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης οργανώνει σήμερα, Παρασκευή, μεγάλη εξόρμηση - περιοδεία στους χώρους δουλειάς στο Πέραμα, διακινώντας την ανακοίνωσή της. Επικεφαλής της περιοδείας θα είναι η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τα τσιράκια των αφεντικών, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που προσπάθησαν να σταματήσουν, με προβοκάτσιες, απειλές και προκλήσεις, ομιλία του ΚΚΕ σε εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι φασίστες παράλληλα μοίραζαν μια θλιβερή ανακοίνωση, όπου συκοφαντούν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, διαχωρίζουν τους εργάτες σε Ελληνες και ξένους και αγωνιούν για τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Φυσικά, η επιδίωξή τους έπεσε στο κενό. Οι εργάτες τούς γύρισαν την πλάτη άλλη μια φορά, η ομιλία πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Οι φασίστες για άλλη μια φορά έδειξαν ποιος είναι ο αληθινός τους αντίπαλος.

Είναι το ΚΚΕ, που καλεί την εργατική τάξη να αμφισβητήσει την εξουσία του κεφαλαίου, να οργανωθεί κόντρα στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, να διεκδικήσει όλο τον πλούτο που παράγει και τον καρπώνονται οι πλουτοκράτες. Ενοχλεί τα μαντρόσκυλα του συστήματος πως το ΚΚΕ προβάλλει τη μοναδική λύση για τους εργάτες, που είναι ο σοσιαλισμός, το ανώτερο κοινωνικό - οικονομικό σύστημα που θα δουλεύει για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για το κέρδος των καπιταλιστών. Οι φασίστες βγάζουν χολή όταν ακούν για "ανατροπή του καπιταλισμού", γιατί τρέφονται και τρέφουν το σάπιο σύστημα του κεφαλαίου, αυτός είναι ο μόνος πόνος τους και ο καημός τους...

Τους ενοχλεί το πρωτοπόρο ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου, που πρωτοστατεί σταθερά στην πάλη για τα δικαιώματα των εργατών, συσπειρώνει τους εργάτες της Ζώνης ειδικά αυτό το διάστημα στον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συγκρούεται με την εργοδοτική αυθαιρεσία και όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης. Τους ενοχλεί πως χάρη στο Συνδικάτο και στην πολύμορφη δράση του, οι εργάτες είναι οργανωμένοι, κάνουν δική τους υπόθεση την τήρηση του ωραρίου και άλλων ζητημάτων των συνθηκών δουλειάς.

Οι φασίστες πολύ θα ήθελαν "σιγή νεκροταφείου" στους χώρους δουλειάς. Να μην κινείται φύλλο. Οι εργάτες να δουλεύουν σαν σκλάβοι και να λένε και ευχαριστώ. Αυτό είναι το υψηλό "ιδανικό" τους.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες της Ζώνης να απομονώσουν την ελεεινή φασιστική συμμορία των εγκληματιών και των υπόδικων. Να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, γιατί ξέρουν ότι τους λέει την αλήθεια, γιατί το αντικειμενικό ταξικό τους συμφέρον είναι να παλεύουν κόντρα στην εξουσία των καπιταλιστών και αυτό το εξασφαλίζει μόνο η πολιτική πρόταση των κομμουνιστών.

Απομονώνουμε τους φασίστες! Συγκρουόμαστε με το σύστημα που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και δυστυχία.

Συσπειρωνόμαστε με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμήθηκε ο Τσε στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

MotionTeam

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που συνδιοργάνωσαν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η ΕΔΥΕΘ.

Για τη ζωή και το έργο του Αργεντινού κομμουνιστή μίλησαν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης Αποστόλης Σκούφας, ο γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Νίκος Μόττας και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Ζelmys Maria Dominguez Cortina. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με οπτικοακουστικό και μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο επαναστάτη με το συγκρότημα «DUO LOSCAPOS».

Ο Αποστόλης Σκούφας σημείωσε πως «αιώνιο σύμβολο της Κουβανικής Επανάστασης και των αγώνων των λαών για ένα καλύτερο αύριο, ο Τσε Γκεβάρα πέρασε στο πάνθεον των επαναστατών που αγωνίστηκαν για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Ο Νίκος Μόττας, τόνισε πως ο Τσε «υπήρξε η προσωποποίηση του συνεπούς κομμουνιστή επαναστάτη διεθνιστή, του ανθρώπου που αντιλήφθηκε και εμπέδωσε το σοσιαλισμό, όχι ως ακαδημαϊκό εγχειρίδιο πολιτικής οικονομίας, αλλά ως βίωμα (...)». Και ότι «παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά όλα εκείνα που δημιούργησαν τον κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα».

Στη λιγότερο γνωστή πλευρά του Τσε, αυτή του βαθιά μορφωμένου μαρξιστή - λενινιστή και διορατικού επαναστάτη - κομουνιστή, αναφέρθηκε ο Νίκος Ζώκας. Οπως είπε, «ως βαθιά συγκροτημένος μαρξιστής - λενινιστής, έδινε μεγάλη σημασία στη θεωρητική προετοιμασία και κατάρτιση, στη συστηματική και μεθοδική μελέτη της επιστημονικής κοσμοθεωρίας του κομμουνισμού, την προσωπική του καταρχήν με την αυτομόρφωση, αλλά και όλων αυτών που οικοδομούν τη νέα κοινωνία».

Η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Ζelmys Maria Dominguez Cortina, τόνισε ότι «αυτός ο εξαιρετικός άνδρας, αυτό το παράδειγμα επαναστάτη, θα έχει για πάντα μαζί του την αγάπη του για τον Κουβανικό λαό και την επανάστασή του, αγάπη που του ανταποδίδουν οι άνθρωποι που τον δέχτηκαν σαν γιο τους και σαν να ήταν παιδί τους υπέφεραν από τη φυσική του απώλεια».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Κερδοφορία για το κεφάλαιο, εργασιακή ζούγκλα για τους εργαζόμενους

Συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Τροποποίηση ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις».

Η «υποδοχή» που επιφύλαξαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών στο νομοσχέδιο είναι ενδεικτική του περιεχομένου του, αφού με βάση της οδηγίες της ΕΕ παραδίδει με διάφορα μοντέλα, όπως οι ΣΔΙΤ, στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων τη διαχείριση των απορριμάτων, την ανακύκλωση, στρώνει το δρόμο για την καύση, ενώ προβλέπει νέα χαράτσια για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Χαρακτηριστικά, ο Κ. Κωνσταντίνου, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι «ένα καλό βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη» και κυρίως στο «σημαντικό κομμάτι» που ενδιαφέρει άμεσα τον ΣΕΒ, αυτό της «κυκλικής οικονομίας».

Αντίστοιχα, ο Αν. Παντελάκης, σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), αναφέρθηκε στη στήριξη της «τεράστιας προσπάθειας που πρέπει να γίνει, να πιάσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρ στο θέμα της ανακύκλωσης».

Θετικό - όπως αναμενόταν - βρήκε το νομοσχέδιο και ο Γ. Ράζης, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν μονοπωλιακοί όμιλοι όπως η COCA-COLA, η NESTLE, η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ κ.ά. Η ΕΕΑΑ είναι η πλέον κερδισμένη από το νομοσχέδιο αφού αναβαθμίζεται ο ρόλος της τόσο, ώστε να προβλέπονται ακόμα και πρόστιμα σε βάρος δήμων που θα αρνηθούν να συνεργαστούν.

«Εξω οι επιχειρηματίες από τη διαχείριση των απορριμάτων»

Η «σούπα» χάλασε όταν το λόγο πήρε ο Χρ. Σωκράτης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ν. Ηρακλείου και εργαζόμενος στο Κέντρο Διαλογής Αναλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου. Οπως ανέφερε, το εργοστάσιο, στο οποίο κουμάντο κάνει η ΕΕΑΑ, λειτουργεί με ανάθεση έργου, δηλαδή με εργολάβους, με τους οποίους υπογράφονται διετείς συμβάσεις και που όποτε αλλάζουν οι εργαζόμενοι απολύονται. Ο νέος εργολάβος, αξιοποιώντας το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο, προσλαμβάνει όποιους θέλει, κάθε φορά με χειρότερους όρους, ενώ συνεχώς οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη ακόμα και με πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις (όπως έγινε πριν από δύο χρόνια) για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Οπως ανέφερε, σε δέκα μέρες «λήγει πάλι η διετής σύμβαση του εργολάβου και κανένας δεν μας έχει δώσει καμιά απάντηση, τι θα γίνει με εμάς τους εργαζόμενους».

Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας σημείωσε: «Δουλεύουμε μέσα στα σκουπίδια, στη βρωμιά, στις σύριγγες, στα μικρόβια και στις αρρώστιες. Τα εργατικά ατυχήματα είναι συνεχή. Συνεχώς τρυπιόμαστε από βελόνες και τρέχουμε στα νοσοκομεία. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πάνω από 5 εργατικά ατυχήματα. Παρά τις διαρκείς δικές μας παρεμβάσεις, αλλά και καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, η Τεχνική Επιθεώρηση δεν έχει καταγράψει ούτε μία από τις δεκάδες παραβάσεις, που εμείς έχουμε υποδείξει». Είπε ακόμη πως «παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο της εργασίας μας είναι βαρύ και ανθυγιεινό, εμείς παίρνουμε απλό ένσημο».

Ξεκαθάρισε, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο, ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων να περάσουν σε κρατική διαχείριση και έλεγχο. Να φύγουν οι εργολάβοι και από τα απορρίμματα. Παλεύουμε για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας».

ΣΤΕ
Απόφαση για «πόθεν έσχες»

Εν μέρει παράνομη και αντισυνταγματική κρίθηκε από το ΣΤΕ η Υπουργική Απόφαση για την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες», η παράταση της προθεσμίας υποβολής των οποίων λήγει αύριο Σάββατο.

Το ΣΤΕ έκρινε ότι η Υπουργική Απόφαση, που καθόριζε τον «τύπο και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) και τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολή των δηλώσεων αυτών» και κατά της οποίας είχαν στραφεί οι δικαστικές ενώσεις, είναι παράνομη. Ειδικότερα, συνταγματική κρίθηκε η ηλεκτρονική υποβολή για όλους τους υπόχρεους. Για τους δικαστές η ολομέλεια του ΣτΕ δέχτηκε ότι το 15μελές όργανο που θα πραγματοποιεί τον έλεγχο των δηλώσεων θα πρέπει να συγκροτείται «τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων». Το ίδιο ισχύει και για τους συζύγους τους, ενώ θεωρείται απρόσφορη η «καθιέρωση υποχρεωτικού ελέγχου των ανώτατων δικαστών και όχι δειγματοληπτικού, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς».

Αντισυνταγματική κρίθηκε η υποχρέωση των δικαστών, αλλά και όλων των άλλων υπόχρεων (αιρετοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, στρατιωτικοί, λιμενικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κ.λπ.) να δηλώνουν τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας ή σε θυρίδες καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κ.λπ.) των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Αντισυνταγματικό κρίθηκε επίσης το ότι στην επίμαχη Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπεται η πενταετής παραγραφή για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.

Για επανέκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης κάνει λόγο η κυβέρνηση «λόγω εύλογης και μεγάλης αβεβαιότητας που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας άτυπης περίληψης της απόφασης της ολομέλειας του ΣΤΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ