ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ
Θα στηρίξουμε τον δικό μας άνθρωπο

Εύσημα απονέμουν στον Κ. Σημίτη ο πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων και οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων

Είναι δικός μας άνθρωπος και θα τον στηρίξουμε, εφόσον συνεχίσει και εμπλουτίσει με νέα αντιλαϊκά μέτρα την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με ευλαβική συνέπεια. Αυτό είναι το στίγμα των δηλώσεων για το νέο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη,που έκανε χτες για λογαριασμό των βιομηχάνων, σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ιάσων Στράτος.Εκφράζοντας και δημόσια την ικανοποίησή του, για την εκλογή του Κ. Σημίτη στη θέση του πρωθυπουργού - γεγονός που δείχνει τη σιγουριά του ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα προκλητικά προνόμια και οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες - ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, δήλωσε μεταξύ άλλων:

  • "Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Σημίτη στο παρελθόν. Είχε δείξει και στην πρώτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ, όταν εφάρμοσε την πρώτη σταθεροποιητική πολιτική το '86, ότι έχει αντιληφθεί τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας".
  • "Πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στο να μπορέσει να συνεχιστεί η πολιτική σταθεροποίησης, η οποία (σ.σ. για τον ΣΕΒ) είναι προϋπόθεση για μια σταθεροποιητική πορεία της χώρας".
  • Η αλλαγή της κυβέρνησης δε θα επηρεάσει την εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα, επειδή επιλογή και του νέου πρωθυπουργού είναι η συνέχιση της "σταθεροποιητικής" πολιτικής. Η κυβέρνηση, είπε, "έχει καταλήξει στην εισοδηματική πολιτική, την οποία δε βλέπουμε να αλλάζει" και, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε πως στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν οι "ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις".

Μετά τα εύσημα που απένειμε στον Κ. Σημίτη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, για σκλήρυνση της λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα, δηλώνοντας προκλητικά: "Εάν δεν περιοριστούν οι δανειακές ανάγκες του δημόσιου τομέα, δε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πραγματική ανάπτυξη". Και αφού διατύπωσε την άποψη πως ο Κ. Σημίτης "θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τη σταθεροποίηση της οικονομίας" και να εξασφαλίσει μια "καλή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό", απαίτησε από τη νέα κυβέρνηση, που θα ορκιστεί τη Δευτέρα, να:

  • Αναζητηθεί η "εξυγίανση" του δημόσιου τομέα, μέσα από τη συνέχιση της λιτότητας, της πολιτικής περικοπών των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.
  • "Υλοποιηθούν οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα, οι επιχειρήσεις που θα μείνουν στο δημόσιο χώρο, να μπορούν να λειτουργήσουν ως ανώνυμες επιχειρήσεις".
Αλλες αντιδράσεις

Αισιόδοξοι ότι ο νέος πρωθυπουργός θα συνεχίσει απαρέγκλιτα την εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης" δήλωσαν, ουσιαστικά, και οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών από το λιανικό εμπόριο, αλλά και η συντηρητική ηγεσία των εμπόρων. Διαφοροποιημένη και ξεκάθαρη ήταν η δήλωση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Κορφιάτη, ο οποίος τόνισε ότι "ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την ίδια οικονομική πολιτική, πράγμα το οποίο δεν αφήνει περιθώρια να πιστεύει κανείς ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για τους επαγγελματοβιοτέχνες και γενικότερα για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα".

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Κ. Βερόπουλος έδωσε τα "θερμά του συγχαρητήρια" στον Κ. Σημίτη και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "η συνέπειά του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στη σύγκλιση επιτρέπει αισιόδοξα συναισθήματα" και εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο νέος πρωθυπουργός "θα εφαρμόσει μια ακόμα πιο... φιλελεύθερη πολιτική" σε ό,τι αφορά την αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις, τόσο του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) Μ. Παράβαλου, όσο και του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γ. Παπαθανασίου. Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Καψάλης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει "συνέχεια της προσπάθειας για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας", ενώ συμπλήρωσε με την ακίνδυνη δήλωση ότι "ελπίζει στην αναγνώριση του εμπορίου και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ΜΜΕ". Το ίδιο "χλιαρή" ήταν και η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Αλ. Δρακάτου, που εμφανίστηκε και αυτός να "ελπίζει", χωρίς κανένα λόγο, ότι "ο Κ. Σημίτης από τη νέα θέση του θα δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία για τις ΜΜΕ, από αυτήν που είχε ως υπουργός Εμπορίου".

ΠΑΣΟΚ
Στον αστερισμό των παρασκηνίων και των "μαχαιρωμάτων"

Στον αστερισμό των παρασκηνιακών διεργασιών συνεχίζει να κινείται το ΠΑΣΟΚ, μια μέρα μετά την ψηφοφορία που ανέδειξε νέο πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη. Το παζάρι, που μέχρι χτες αφορούσε το ποιος θα είναι διάδοχος του Α. Παπανδρέου, σήμερα μετατίθεται στο επίπεδο του ποιος και από ποια θέση θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, και οι οποίες βεβαίως δεν έχουν σχέση με τις ειδυλλιακές επικλήσεις της ενότητας, είναι οι θέσεις των διαφόρων πλευρών, όπως διατυπώνονται ανεπισήμως.

Καταγγελίες και
διάρρηξη σχέσεων

Συγκεκριμένα, η πλευρά Τσοχατζόπουλου πνέει μένεα κατά του Κ. Λαλιώτη, ο οποίος θεωρείται ότι έπαιξε "μακιαβελικό ρόλο", όχι μόνο κατά την εκλογή πρωθυπουργού, αλλά καθ' όλη την προηγούμενη περίοδο. Στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ καταλογίζεται μεθόδευση, η οποία ξεκίνησε με την απομάκρυνση του Α. Τσοχατζόπουλου από τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, έφτασε στην υπονόμευση της υποψηφιότητας Τσοχατζόπουλου για τη θέση του πρωθυπουργού και αποβλέπει στην πλήρη αποδυνάμωσή του, με στόχο την κατάληψη από τον Κ. Λαλιώτη της θέσης του προέδρου του κόμματος στο επόμενο συνέδριο. Ας σημειωθεί ότι, παρά τις επίσημες δηλώσεις Τσοχατζόπουλου για "τίμια στάση" που επέδειξε ο Κ. Λαλιώτης στη συνεδρίαση της ΚΟ, αλλά και τις τοποθετήσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι δε "μαγείρεψε" τα αποτελέσματα, η πλευρά Τσοχατζόπουλου δηλώνει ότι "ο Ακης δεν πρόκειται ούτε να συγχωρήσει ούτε να ξεχάσει τη στάση του". Εντονη είναι η δυσφορία του Α. Τσοχατζόπουλου και κατά μερίδας των "προεδρικών", που θεωρείται ότι "ελέγχονται" από την Δ. Λιάνη... Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο εκτελών χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού, σε επικοινωνία του με τη σύζυγο του Α. Παπανδρέου, την κατηγόρησε για την τακτική τόσο του Γερ. Αρσένη στο β γύρο, όσο και "φίλων" του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όπως ο Κ. Παπούλιας, που υποστηρίζεται ότι στήριξε τον Κ. Σημίτη...

Εκείνο που φοβάται η πλευρά Τσοχατζόπουλου είναι μήπως "το παιχνίδι που παίχτηκε εις βάρος της στην ΚΟ συνεχιστεί", με την τακτική που θα ακολουθηθεί, τόσο σε σχέση με το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και αναφορικά με τη σύγκληση ή όχι συνεδρίου. Συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται, όπως εκτιμάται, ο νέος πρωθυπουργός να προτείνει στον Α. Τσοχατζόπουλο θέση αντιπροέδρου ή την παραμονή του στο υπουργείο που ήδη κατέχει (αφού "δεν τους συμφέρει σε αυτή τη φάση η μη συμμετοχή του Ακη στην κυβέρνηση"), αλλά με τέτοιους όρους που θα τον οδηγούν σε μη αποδοχή, με κίνδυνο να κατηγορηθεί ως "διασπαστής της ενότητας".

Σενάρια "μαχαιρωμάτων"

Από τα πιο "εφιαλτικά σενάρια" θεωρείται το να προταθεί στον Α. Τσοχατζόπουλο η θέση υπουργού Εξωτερικών (που δεν αποκλείουν να παραμείνει στον Κ. Παπούλια!) και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται, α) οι Αμερικανοί δε θέλουν εκεί τον ακραιφνή φιλοΕΟΚικό Θ. Πάγκαλο, β) πρόκειται για θέση "εκρηξιγενή". Οσο για τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Ιούνη, η πλευρά Τσοχατζόπουλου, αν και επισήμως δηλώνει ότι ο ίδιος παραμένει στην απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ΕΓ, δεν έχει καταλήξει τι στάση θα κρατήσει, αφού μέχρι στιγμής "δεν έχουμε - όπως αναφέρουν - πλήρη εικόνα για το παιχνίδι που παίζεται".

Στενοί συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου σημείωναν χτες ότι στο ίδιο "γήπεδο" με τον Κ. Λαλιώτη έπαιξαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης,και ο Στ. Τζουμάκας.Αναφερόμενοι ειδικότερα στις κινήσεις του Κ. Λαλιώτη, σημείωναν με νόημα ότι ένα από τα "ατού" που χρησιμοποίησε υπέρ της υποψηφιότητας Σημίτη, ήταν η αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν σε μεγάλη μερίδα βουλευτών οι δυο απανωτές συνεντεύξεις της Δήμητρας Παπανδρέου στα δυο περιθωριακά περιοδικά. Συνεντεύξεις, για τις οποίες εκφράζονται "απορίες" για τις σκοπιμότητες που τελικά εξυπηρέτησαν...

Οι ίδιοι συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου πρόσθεταν ότι φάνηκε πως ο Γερ. Αρσένης "δεν μπόρεσε να πείσει μεγάλη μερίδα βουλευτών που επηρεάζει, ώστε να στηρίξουν στο δεύτερο γύρο την υποψηφιότητα Ακη". Ωστόσο, δεν εμφανίζονται καθόλου κατηγορηματικοί για τις πραγματικές προθέσεις του Γερ. Αρσένη...

Σύγκρουση ή
συμβιβασμός;

Εν κατακλείδι, η αίσθηση των ίδιων κύκλων είναι ότι η "λύση επιβλήθηκε απ' έξω",ενώ δεν απέκλειαν συμφωνία, έστω προσωρινή, μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων, προσθέτοντας ότι "οι εξελίξεις θα δείξουν καλύτερα το παιχνίδι που παίχτηκε". Σε ό,τι αφορά το "τι μέλλει γενέσθαι", η εκτίμησή τους είναι ότι υπάρχει ανησυχία σε μεγάλο κομμάτι του κομματικού σώματος, ενώ εντελώς κατηγορηματικοί ήταν στην εκτίμησή τους ότι ακόμα και ο Σημίτης του 1985, δηλαδή, των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και της διά νόμου απαγόρευσης κάθε αύξησης στους μισθούς και τα μεροκάματα, θα μοιάζει "με αγγελούδι" μπροστά στα επερχόμενα μέτρα.Τελικά, η στάση αυτών των δυνάμεων φαίνεται να είναι "άμυνα και ανασύνταξη".Ας σημειωθεί ότι με χτεσινές του δηλώσεις ο Α. Τσοχατζόπουλος τάχθηκε κατ' αρχήν κατά της ανασύνθεσης του ΕΓ - στο οποίο δε μετέχει ο Κ. Σημίτης - άφησε τελικά, όμως, ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι, "αν υπάρξει τέτοιο θέμα, θα το συζητήσουμε στα όργανα".

Η πλευρά Αρσένη

Η πλευρά Αρσένη θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει την παραμονή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και επιδιώκει αναβάθμιση με την ανάθεση ρόλου αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Οσο για τη διαδικασία στην ΚΟ, υποστηρίζεται με νόημα ότι τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά, αν δεν επέμενε ο Γ. Χαραλαμπόπουλος στην υποψηφιότητά του. Φόβοι εκφράζονται για το κατά πόσο θα μπορέσει ο Γερ.Αρσένης να συνεχίσει την πολιτική του στο υπουργείο και όσον αφορά το "Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα", αλλά και όσον αφορά τις υποσχέσεις για το νέο μισθολόγιο των αξιωματικών.

Τα "πόστα" της ...ενότητας

Ας σημειωθεί ότι χαρακτηριστικές της δύναμης του "αλισβερισιού", σχετικά με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, είναι οι δηλώσεις των Απ. Κακλαμάνη και Γ. Χαραλαμπόπουλου αναφορικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η ενότητα θα κριθεί από το αν θα καταλάβουν πόστα όλες οι εσωκομματικές τάσεις, με επικεφαλής τους τρεις συνυποψήφιους του Κ. Σημίτη. Πάντως, ας σημειωθεί ότι βουλευτές του κλίματος Σημίτη τάσσονταν χτες κατά της θέσπισης αντιπροέδρων, ενώ υποστήριζαν ότι ο νέος πρωθυπουργός δε θα κινηθεί με στόχο τη διατήρηση ισορροπιών, ώστε να "τελειώνει νωρίς" με τους αντιπάλους του.

Το παραπάνω "δίλημμα" αποτελεί την πηγή της παραγωγής πλήθους σεναρίων, που κυκλοφορούν περί του ποιος μπαίνει και ποιος φεύγει από την κυβέρνηση. Στους δεύτερους κατατάσσεται σίγουρα ο Αντ. Λιβάνης, ο οποίος παρέδωσε σημείωμα στον Κ. Σημίτη, όπου εξηγεί γιατί δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση όπου δεν προεδρεύει ο Α. Παπανδρέου. Ανάλογη είναι η πορεία αρκετών "προεδρικών". Πάντως, από την πλευρά Σημίτη δεν υπήρχε χτες έγκυρη πληροφόρηση για τις προθέσεις του όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης που το σχήμα της θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις συναντήσεις που αναμένεται να έχει σήμερα με τους Α. Τσοχατζόπουλο, Γερ. Αρσένη, Κ. Λαλιώτη, Κ. Σκανδαλίδη, Θ. Πάγκαλο, Β. Παπανδρέου, Π. Αυγερινό κ.ά.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Γ. ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Απόλυτα εξηγήσιμα συγχαρητήρια

"Πλάτη", κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων, βάζει ο Πρωτόπαππας

Ενδεικτικές, για τις "εκσυγχρονιστικές" αντιλήψεις αυτών που τις έκαναν, ήταν οι "επινίκιες" εκδηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ - και όχι μόνο - μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού Κ. Σημίτη,για το πρόσωπο του οποίου εκφράστηκε και η ικανοποίηση των βιομηχάνων, μέσω του προέδρου του ΣΕΒ Ι. Στράτου.

Σχολιάζοντας το γεγονός αυτής της ικανοποίησης, αλλά και το αποτέλεσμα της προχτεσινής διαδικασίας, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος επισημαίνει σε δήλωσή του: "Τα συγχαρητήρια του προέδρου του ΣΕΒ για την εκλογή του κ. Σημίτη είναι για τους εργαζόμενους απόλυτα εξηγήσιμα, αφού είναι έμπρακτα γνωστό ότι Σημίτης σημαίνει λιτότητα. Λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι, βέβαια, γνωρίζουν ότι όποιος και να εκλεγόταν πρωθυπουργός, τη νύφη θα την πληρώσουν οι μισθωτοί, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, αφού πηγή των δεινών είναι η αντιλαϊκή πολιτική, που στηρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις του Μάαστριχτ. Σ' αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η αντίσταση και ο συντονισμένος αγώνας των εργατοϋπαλλήλων, με πρώτη προτεραιότητα τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων".

Ο βαστάζος...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας,ο οποίος ανήκει στο στενό περιβάλλον νέου πρωθυπουργού, επανήλθε χτες με νέα του δήλωση, όπου αναφέρει ότι η κυβέρνηση οφείλει να εντείνει τους ρυθμούς δουλιάς της, ώστε να επιτευχθεί μια "βαθεία μεταρρύθμιση", την οποία οι εργαζόμενοι "προσδοκούν και απαιτούν". Για του λόγου το αληθές, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζητά την προώθηση σειράς νομοσχεδίων, όπως αυτό για την... ανεργία, που αποτελεί πιστή αντιγραφή των εντολών της "Λευκής Βίβλου" για την απασχόληση και εισάγει στην αθλιότητα της ανεργίας και την αθλιότητα των "κουπονιών εργασίας".

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεσμεύεται ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συμβάλει στην επιτυχία κάθε προσπάθειας που εξυπηρετεί αυτές τις κατευθύνσεις! Ετσι, αφού δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την πολιτική του Κ. Σημίτη,καλεί την κυβέρνηση να την... εφαρμόσει, αλλιώς τα συνδικάτα δε θα είναι "δεδομένα"..!

  • Ανάλογη δήλωση έγινε και από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Χ. Πολυζωγόπουλο,ο οποίος καταγράφει όσα περιμένει από τη νέα κυβέρνηση και πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν κάνει "ένα βήμα μπροστά". αν γίνουν πράξη...
Επαφές Σημίτη με ΕΓ και Τσοχατζόπουλο

Την πρώτη του συνάντηση, ως πρωθυπουργός, με το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, είχε χτες ο Κ. Σημίτης.Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνεδρίασης, επανέλαβε τα περί "ενότητας, προοπτικής και νίκης" που αποτελεί το "τρίπτυχο της δράσης του" ενώ δεν παρέλειψε - από θέση υπεροχής πλέον - να επιδοκιμάζει την τακτική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα. Οπως είπε, η εκλογή του δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ και οι πολίτες "χαιρετίζουν την ελευθερία σκέψης και ιδεών, την προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικής που δεν είναι απλά η εξακολούθηση σε κάτι που υπάρχει, δεν είναι απλά συμμόρφωση ή συνέχιση τυποποιημένων πρακτικών". Παράλληλα δεν απέφυγε να επαναλάβει την αναφορά στο ρόλο του ως "συνιδρυτή" του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Α. Παπανδρέου. Τέλος έκανε λόγο για "συστράτευση όλων, συντονισμένη λειτουργία και αξιοκρατία" που θα υπάρξει από δω και πέρα, χαρακτηρίζοντας την παρούσα φάση ως "ώρα μιας νέας αρχής, αλλά και ώρα της συνέχειας".

Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης, υποστήριξε ότι η πολύωρη διάρκεια της συνεδρίασης οφειλόταν στο ότι τα μέλη του ΕΓ "ήθελαν να πουν ένα καλό λόγο στο νέο πρωθυπουργό"... Ισχυρίστηκε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκλογή του "άξιου, ικανού και ισχυρού πρωθυπουργού", για το ΠΑΣΟΚ, "έδειξαν... ότι είναι ώριμο, χειραφετημένο, υπεύθυνο, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του απέναντι στα προβλήματα της χώρας"... Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η νέα κυβέρνηση "θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλων των στελεχών του Κινήματος, όλων των οργανώσεων και των οργάνων του".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος
Αργότερα ο νέος πρωθυπουργός μετέβη και πάλι στη Βουλή, όπου από το πρωί είχε συναντήσεις με διάφορους βουλευτές που τον είχαν υποστηρίξει το προηγούμενο διάστημα (Γ. Δρυς, Γ. Πασχαλίδης, Στ. Παπαθεμελής, Ε. Παπαζώη κ.ά.), για να συναντηθεί με τον Α. Τσοχατζόπουλο.Ο εκτελών χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού, παρέδωσε στον Κ. Σημίτη τις παραιτήσεις των υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου και προχώρησε αργότερα σε δηλώσεις.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος, όταν ρωτήθηκε, απότι θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του στην κυβέρνηση, θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει: "Γιατί; Συζητούμε και "παζαρεύουμε"; Δεν "παζαρεύουμε"". Για να συμπληρώσει ότι "η συμμετοχή όλων των στελεχών, στο βαθμό που προταθεί, είναι δεδομένη". Πάντως σε προηγούμενες τοποθετήσεις του ο Α. Τσοχατζόπουλος είχε αναφέρει ότι δε συζήτησε με τον Κ. Σημίτη "τίποτα που να αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης", αλλά πως τον ενημέρωσε για τα θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, που χειρίστηκε από τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, το προηγούμενο δίμηνο.

Συνεντεύξεις και δηλώσεις...

Το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας σκιαγραφείται σαφώς από τα όσα δήλωσαν διάφορα στελέχη με αφορμή τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος,μιλώντας στον "Φλας" αφήνει να εννοηθεί ότι η εντύπωση που είχε μέχρι λίγο πριν την ψηφοφορία ήταν ότι ο Κ. Λαλιώτης θα κρατούσε ουδέτερη στάση. "Τουλάχιστον, λέει, νόμιζα ότι δε θα έπαιρνε θέση".

Ο Κ. Λαλιώτης με δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό επέλεξε απολογητική τακτική για όσα του καταμαρτυρούνται. Λέγοντας απλά ότι "δεν υπήρξε παρασκήνιο και καμία ίντριγκα", απορρίπτει τις κατηγορίες για να προσθέσει: "Δε σημάδεψα καμία τράπουλα και δε μοίρασα κανένα σημαδεμένο χαρτί ούτε στον πρώτο ούτε στο δεύτερο γύρο".

Ακολούθως ο Στ. Τζουμάκας δίνει μια "ερμηνεία" της συμπεριφοράς των βουλευτών στο δεύτερο από τον πρώτο γύρω. Στον πρώτο, λέει, πολλοί ψήφισαν ιδεολογικά, ενώ στο δεύτερο, "είχαμε πάρα πολλά άλλου τύπου φαινόμενα".

Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος θέτει το ζήτημα της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα αποτελέσει πρόκριμα και θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή σε αυτήν των Α. Τσοχατζόπουλου και Γερ. Αρσένη, τουλάχιστον, όπως λέει, όσον αφορά στις προθέσεις του πρωθυπουργού. Για το ίδιο θέμα, ο Γ. Παπανδρέου τάσσεται υπέρ και κάνει λόγο για "συμβολισμούς" που σηματοδοτούν τη βούληση για ενότητα.

Ο Απ. Κακλαμάνης με δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό επαναλαμβάνει τα όσα είχε πει τις προηγούμενες μέρες για συγκροτημένες ομάδες. Και αναφέρει σαν προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου πρωθυπουργού "να διαλύσει την ομάδα του, ώστε και άλλοι ομαδάρχες να διαλύσουν τις δικές τους", ενώ ο βουλευτής Φ. Παπαδέλης,που πρόσκειται στον Κ. Σημίτη με δηλώσεις του στον "Πλάνετ" εκτιμά ότι δε χρειάζονται αντιπρόεδροι.

Ιάσων Στράτος: "Δικός μας άνθρωπος, ο νέος πρωθυπουργός"

Το ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, δηλώνεται με κάθε ευκαιρία από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ