ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενσαρκωτής της αντιλαϊκής πολιτικής

Βρισκόμασταν στο 1980 - ένα χρόνο πριν το ΠΑΣΟΚ ανέλθει στην κυβερνητική εξουσία - και ο Κ. Σημίτης ήταν ο πρώτος από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί να "ζυμώσει" και να προωθήσει την αλλαγή θέσης του Κινήματος για την ΕΟΚ. Με δική του πρωτοβουλία κι ευθύνη, κυκλοφορεί η περιβόητη αφίσα, με το σύνθημα "Ναι στην ΕΟΚ των λαών".

Εκτοτε, ο σημερινός πρωθυπουργός αναδεικνύεται ως ο κατ' εξοχήν "φιλοευρωπαϊστής" πολιτικός, ως εκφραστής, δηλαδή, της πλήρους και δουλικής υποταγής της χώρας μας, στ' αφεντικά της ΕΟΚ και στη συνέχεια της ΕΕ. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται σε φορέα και προαγωγό της σταδιακής συντηρητικής στροφής του ΠΑΣΟΚ.

Το συντηρητικό του "στίγμα" άφησε σ' όποια κυβερνητική θέση κι αν κατέλαβε. Στα πρώτα δυο χρόνια της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ - από το 1985 μέχρι το 1987 - ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, εφαρμόζει, με"υπερβάλλοντα ζήλο", την πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Ηταν τότε, που, λίγους μήνες πριν, ο Α. Παπανδρέου υποσχόταν από τα μπαλκόνια "καλύτερες μέρες" για να υφαρπάξει την ψήφο των εργαζομένων. Μετά τις τελευταίες εκλογές του 1993, ως υπουργός Βιομηχανίας, υλοποιεί την πολιτική αποβιομηχάνισης και ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου της χώρας μας.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Αρχές του 1986 - το πρώτο "σταθεροποιητικό πρόγραμμα" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο "φόρτε" του - και ο Κ. Σημίτης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας τότε και διαχειριστής αυτού του προγράμματος σκληρής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων, επιβάλλει - με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (!), υπογραμμένη από ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο και τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρ. Σαρτζετάκη - απαγόρευση σε κάθε είδους αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Το πρόστιμο στο "Ρ"

Ο "Ριζοσπάστης", αντιδρώντας σ' εκείνη την πρωτοφανή, αντεργατική, αντιδραστική ενέργεια, αποφασίζει και δίνει αυξήσεις στο προσωπικό του. Και ο Κ. Σημίτης του επιβάλλει πρόστιμο 20 εκατομμυρίων δραχμών!

Τώρα, που ο Κ. Σημίτης αναδείχτηκε, με τις ψήφους 86 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, πρωθυπουργός της Ελλάδας, οι εργαζόμενοι καλό είναι να θυμούνται εκείνη την ενέργειά του, να επαγρυπνούν και να "λάβουν τα μέτρα τους".

Ανευ σχολίων

"Από τη στιγμή που υπάρχει το πρόγραμμα σύγκλισης, από τη στιγμή που υπάρχει το Μάαστριχτ, από τη στιγμή που υπάρχουν οι προγραμματικές δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου που όλοι μας δεχτήκαμε, η πορεία μας είναι δεδομένη. Ακούσατε, εξάλλου, τίποτα διαφορετικό από τους τέσσερις υποψηφίους γύρω από τα μεγάλα προβλήματα..;".

Τάδε έφη χτες, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η κατ' εξοχήν "κοινωνική φιγούρα" του ΠΑΣΟΚ,Τζουμάκας. Εμείς τι να προσθέσουμε;

Οι πρωτεργάτες της πολιτικής συναίνεσης

Ενα από τα ασφαλή κριτήρια για το τι μπορεί να περιμένει ο λαός από το νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, είναι η τουλάχιστον θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Μ. Εβερτ κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει χέρι χέρι με τον Κ. Σημίτη, προφανώς για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν από κοινού, συναινετικά και με "μεγαλύτερο ενθουσιασμό" την κοινή "εκσυγχρονιστική" αντιλαϊκή πολιτική τους.

"Η εκλογή αυτή, δήλωσε ο Μ. Εβερτ, καθιστά τις δικές μου ευθύνες ακόμα μεγαλύτερες για να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα σφάλματα της τελευταίας διετίας" (! )

Ελπίζει μάλιστα ο Μ. Εβερτ ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη "θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του".

Κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι οι δύο πολιτικοί ηγέτες οι οποίοι συμπίπτουν όχι μόνο στην πολιτική γραμμή αλλά και στις μεθόδους επιβολής της και στον τρόπο άσκησης της εξουσίας, θα έχουν αγαστή συνεργασία. Το μέτωπο της πολιτικής συναίνεσης για την επιβολή των νεοσυντηρητικών επιλογών του Μάαστριχτ, ενισχύεται.

Από αυτήν την εξέλιξη όμως, δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν οι εργαζόμενοι. Αντίθετα, πρέπει να αντιπαραθέσουν τη δική τους ενότητα και μαζική πάλη.

Δεν ήξερε τίποτα...

Νύχτα νύχτα βγήκε χτες το πρωί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο άνθρωπος του παρασκηνίου και της νύχτας - όπως τον χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί του στο κόμμα του - Κ. Λαλιώτης και άρχισε να ωρύεται δηλώνοντας άγνοια για τα όσα του καταλόγιζε ο Τύπος στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ορκιζόταν, το στέλεχος, που οι σύντροφοί του αποκαλούν ο "κύριος ίντριγκα", ότι καμία σχέση δεν έχει με μηχανισμούς και παρασκήνιο, ότι μόνο την αγωνία και τις ελπίδες του έκφραζε στους αλλεπάλληλους γύρους που είχε, όπως ομολόγησε, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άλλα τέτοια εξίσου σοβαρά, τα οποία καθόλου δεν έπειθαν.

Ομως τι έβγαινε αβίαστα μέσα από τις δηλώσεις αυτές του Κ. Λαλιώτη; Οτι όχι μόνο του άρεσε που του αποδιδόταν ο τίτλος "του ρυθμιστή των εξελίξεων" στο κυβερνών κόμμα, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να συντηρήσει και να διογκώσει αυτή τη φήμη...

Ο λόγος; "Το 2000 θα είναι μόλις 49 ετών"...

Η "αλλαγή"

Το μαγαζί

απέκτησε

διεύθυνση

καινούρια,

μα όπως πάντα

θα πουλά

"πατάτες"

και "αγγούρια"!

Το μαγαζί

ανέλαβε

άλλος

να κουμαντάρει

μα πάλι

η πραμάτεια του

θα 'ναι "ζώνες"

και βάρη!

Το μαγαζί

απέκτησε

άλλον

ιδιοκτήτη,

μεταβιβάστηκε,

προχτές,

σε νέον

αγιογδύτη!

Ο οίστρος

Δουλεύουν "ρολόι"...

Την ώρα που το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρίζει "γην και ύδωρ" στο Μέγαρο Μουσικής, για να καταστρέψει το Πάρκο Ελευθερίας και στους ιδιοκτήτες των βυρσοδεψείων για τη μετεγκατάστασή τους στον Ασωπό. Την ώρα που το "Ωνάσειο" διεκδικεί κομμάτια τηλεθέασης από τα λογής "ντιβάνια" και το αντίθετο. Την ώρα που σύσσωμοι οι πολιτικοί εξουσιαστές μας προωθούσαν το μύθο της "ακυβερνησίας", η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χτες ο "Ρ", έδινε το "πράσινο φως" για την επέκταση των εγκαταστάσεων βιομηχανικών μονάδων στο Λεκανοπέδιο, καταργώντας στην πράξη όποιο θεσμικό πλαίσιο προστασίας υπήρχε. Θα αντιδράσουν, άραγε, οι "ρομαντικοί" και μη, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Αγωνίες ... "κεντροαριστερών"

Καθόλου τυχαία δεν είναι η παρέλαση ανώτατων στελεχών του "ΣΥΝ" από τα ιδιωτικά κανάλια το βράδυ της Πέμπτης. Βλέπετε, οι άνθρωποι προσπαθούσαν εναγωνίως να δείξουν τη "διαφορά" τους από την πολιτική του Κ. Σημίτη. Ηταν εμφανές το άγχος του Ν. Κωνσταντόπουλου να δείξει ότι η δική του "κεντροαριστερά" δεν έχει σχέση με την "κεντροαριστερά" του Γ. Πασχαλίδη και του Κ. Σημίτη, για να συγκρατήσει τους οπαδούς και τα στελέχη του.

Την αγωνία τους αυτή επέτειναν χτεσινά δημοσιεύματα εφημερίδων, που μιλούν για πιθανές υπουργοποιήσεις ..."κεντροαριστερών", τύπου Μ. Δαμανάκη, Μ. Ανδρουλάκη ακόμα και των Μ. Παπαγιαννάκη και Γρ. Γιάνναρου. Κι όταν αυτά γράφονται σοβαρά στην "Καθημερινή", η οποία κάθε άλλο παρά το κακό του "ΣΥΝ" θέλει, τότε τα πράγματα μπερδεύονται επικίνδυνα για την Κουμουνδούρου.

Δύσκολοι καιροί για ..."κεντροαριστερούς".

Θα εισακουστούν;

Την κατάργηση του Ταμείου "εργατοπατέρων" ζήτησε χτες η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οχι, δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμα φωνή υπέρ ενός αιτήματος που προβάλλει εδώ και δεκαετίες το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι Η φωνή των ανθρώπων εκείνων που κουβαλάνε στην πλάτη τους μια πολύτιμη πείρα δεκαετιών. Είναι Η φωνή των ανθρώπων που βίωσαν με τον πιο τραυματικό τρόπο τις συνέπειες αυτού του αμαρτωλού Μεταξικού κατασκευάσματος στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι Η φωνή των ανθρώπων που έζησαν διασπάσεις, που είδαν ανθρώπους να "ξεφτίζουν", ακόμα και να "σαπίζουν" ηθικά, για να εξασφαλίσουν μια σύνταξη εργατοπατέρα.

Θα εισακουστούν, επιτέλους;

Μια παρέα

Μιλώντας χτες το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Κ. Λαλιώτης, επανέλαβε ότι ψήφισε Σημίτη. Λίγα λεπτά αργότερα, στην ίδια εκπομπή, ρωτήθηκε ο Στ. Τζουμάκας τι ψήφισε. Και η απάντηση: "Δε θέλω να δηλώσω αυτή τη στιγμή τι ψήφισα. Ξέρετε, ωστόσο, ότι είμαστε μια παρέα με τον Κώστα το Λαλιώτη, με τον Κώστα τον Σκανδαλίδη...".

Μ' άλλα λόγια, δε θέλω να πω, αλλά το λέω... Να υποθέσουμε, όμως, ότι ο υπουργός Εργασίας "καρφώνει" και μάλιστα τόσο ανοιχτά τι ψήφισε και ο ίδιος ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ;

Και κάτι ακόμα: Με τέτοιο "ξεσκόνισμα" προς τον νέο πρωθυπουργό, ίσως ο Τζουμάκας να έχει περισσότερες ελπίδες να κρατήσει το υπουργείο, αλλά εδώ είναι που θα γίνει το "μπάχαλο", μιας και ο Γιαννόπουλος όχι μόνο τού την έχει στημένη στη "γωνία", αλλά και το δηλώνει δημοσίως...

Αίσθηση "σικέ" παιχνιδιού

Η αίσθηση του στημένου παιχνιδιού ήταν ιδιαίτερα έντονη, όχι μόνο μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα, με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης του πρωθυπουργού.

Ολοι γνώριζαν ότι η πλάστιγγα - από εκείνους που καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού - είχε γείρει προς την εκλογή του Κ. Σημίτη. Ομως, οι δρόμοι μέσα από τους οποίους θα έφταναν σ' αυτήν ήταν πολλοί, ακριβώς γιατί έπρεπε να εξυπηρετηθούν, ταυτόχρονα, και μια σειρά άλλες εσωκομματικές σκοπιμότητες και ισορροπίες.

Οι πρώτοι που άφησαν να εννοηθεί ότι το παιχνίδι ήταν στημένο ήταν οι συνεργάτες του ίδιου του Κ. Σημίτη, οι οποίοι, όταν άκουσαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, "έσπασαν" και ξέσπασαν: "Μας την έφερε ο Κ. Λαλιώτης. Μας είχε υποσχεθεί 10 ψήφους και δεν τους έδωσε" (!). Βέβαια, οι αρχιτέκτονες του στησίματος του παιχνιδιού γνώριζαν. Στο δεύτερο γύρο, έδωσαν τη νίκη στον Κ. Σημίτη...

Καθόλου τυχαία δεν είναι η δήλωση του "παρορμητικού" Β. Κεδίκογλου ότι "ήταν ζήτημα και κάποιας τακτικής να έχουμε στο δεύτερο γύρο αυτό το δίδυμο (σ.σ. Σημίτης - Τσοχατζόπουλος"" (!).

Μάλλον δεν εκπλήσσουν αυτές οι μεθοδεύσεις. Αλλωστε, θα ήταν πολύ ωραίο για να είναι αληθινό να αφήσουν την υπόθεση εκλογής νέου πρωθυπουργού στους βουλευτές...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ