ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διαδηλώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης Μαδούρο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Καράκας υπέρ της κυβέρνησης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Καράκας υπέρ της κυβέρνησης
Διαδηλώσεις έγιναν χτες στο Καράκας τόσο από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που επιδιώκει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την αποπομπή του Προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, όσο και από το κυβερνών Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλες οργανώσεις που στηρίζουν την λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία. Οι υποστηριχτές της κυβέρνησης απάντησαν στη λεγόμενη «κατάληψη του Καράκας» που διοργάνωνε χτες η «ομπρέλα» οργανώσεων της αντιδραστικής αντιπολίτευσης του λεγόμενου «Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας». Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, παρότι μετέφερε κόσμο από την επαρχία, ήταν σαφώς υποδεέστερη της κινητοποίησης υπέρ της κυβέρνησης, ενώ οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν στις 29 Αυγούστου το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και του κόμματος «Λαϊκή Θέληση» Γιον Γκοϊκοετσέα, με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, που καταγγέλλουν ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει στη λεγόμενη «κατάληψη του Καράκας». Επίσης, ο ίδιος ο Μαδούρο, που συμμετείχε σε μεγάλη συγκέντρωση στη λεωφόρο Μπολίβαρ, ενημέρωσε ότι συνελήφθησαν 500 παραστρατιωτικοί από την Κολομβία, πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Νωρίτερα, ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος είχε σημειώσει ότι η αντιπολίτευση απέτυχε στην προσπάθειά της να «καταλάβει το Καράκας» και ότι «ο λαός δεν κάθισε σπίτι, αλλά βγήκε στο δρόμο και τώρα ξεκινάει μια διαρκής κινητοποίηση και η αντεπίθεση για να μην περάσουν τα σχέδια πραξικοπήματος». Είπε επίσης ότι ετοιμάζεται διάταγμα με το οποίο θα αίρεται η βουλευτική ασυλία, ώστε αν ένας βουλευτής διαπράττει ένα αδίκημα να μπορεί να διώκεται. Σήμερα στη Βουλή η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία αλλά το σύστημα είναι προεδρικό και ο Πρόεδρος, του οποίου η 6ετής θητεία λήγει το 2019, έχει την κυβέρνηση.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση, που προσπαθεί το δημοψήφισμα αποπομπής να γίνει έως τις 10 Γενάρη το αργότερο, για να προκληθούν νέες εκλογές, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Για χτες το βράδυ, είχε ανακοινωθεί πορεία με κατσαρόλες ενώ για τις 4 και 14 Σεπτέμβρη αναγγέλλονταν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις.

Αυτό που πρέπει πάντως να μείνει είναι ότι λόγω της επίδρασης της καπιταλιστικής κρίσης, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του γεγονότος ότι το κεφάλαιο ελέγχει την παραγωγή πολλών κλάδων (και μπορεί να προκαλεί και τεχνητές ελλείψεις) η κατάσταση στη χώρα είναι αρκετά δύσκολη για τα λαϊκά στρώματα. Αυτό αξιοποιεί και η αντίδραση με τη στήριξη και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΕ. Η ουσία από τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα είναι ότι όσο η εξουσία και η οικονομία είναι στα χέρια των καπιταλιστών, οι όποιες κοινωνικές κατακτήσεις του λαού δεν είναι διασφαλισμένες. Παρά την πολιτική αλλαγή, μετά την εκλογή του Ούγκο Τσάβες το 1998, αποδείχτηκε ότι ο καπιταλισμός δεν αλλάζει με επιμέρους μικροβελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις. Αυτό που απαιτείται είναι η οργάνωση και η ένταση του αγώνα για την προάσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, σε σύγκρουση με την αστική τάξη και την εξουσία της.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αντιδράσεις για την αποπομπή Ρουσέφ

Η προχτεσινή απόφαση της Γερουσία της Βραζιλίας με ψήφους 60 υπέρ, έναντι 21 κατά, για την οριστική αποπομπή της πρώην Προέδρου, Ντίλμα Ρουσέφ, με την κατηγορία της παραποίησης των οικονομικών δεδομένων του προϋπολογισμού της Βραζιλίας το 2014, προκειμένου να κερδίσει πολιτικά, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Τις βραδινές ώρες μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, χιλιάδες οπαδοί του Κόμματος Εργατών βγήκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την αποπομπή ως «πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη». Βεβαίως, οι πρώην σύμμαχοι της Ρουσέφ είναι αυτοί που προκάλεσαν την προσχηματική δίκη στο όνομα της κάθαρσης, όταν οι ίδιοι είναι υπόδικοι για διαφθορά. Η πραγματικότητα είναι ότι η κίνηση αυτή υπαγορεύτηκε από τα συμφέροντα του κεφαλαίου στη χώρα και στη δεδομένη στιγμή της καπιταλιστικής κρίσης, η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Λούλα και Ρουσέφ, που τα υπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια με ταξική συναίνεση και λίγα ψίχουλα στο λαό, κρίθηκε ανεπαρκής. Γι' αυτό επιλέχτηκε η νεοφιλελεύθερη εκδοχή για πιο περιοριστική πολιτική, που εκφράζει ο από προχτές και επίσημα Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Τεμέρ, ηγέτης του κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB).

Χτες, επίσης, ο δικηγόρος της Ρουσέφ και πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις της, Χοσέ Εντουάρντο Καρντόζο, κατέθεσε αίτηση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αντιδρώντας στην αποπομπή της Ρουσέφ, που χαρακτήρισαν επίσης «πραξικόπημα» και «χτύπημα στη δημοκρατία», οι κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, του Εκουαδόρ, του Ελ Σαλβαδόρ κατήγγειλαν το γεγονός, ενώ η Βενεζουέλα, η Βολιβία και το Εκουαδόρ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στη Βραζιλία για διαβουλεύσεις.

Το βέβαιο είναι ότι αναμένεται να ενταθεί η αντιλαϊκή επίθεση και γι' αυτό είναι κρίσιμο το εργατικό κίνημα να αντιδράσει οργανωμένα διεκδικώντας τα δικαιώματα και ταυτόχρονα να απεγκλωβιστεί από τις διαχειριστικές αυταπάτες περί πιο ...ανθρώπινου καπιταλισμού. Η αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη είναι μονόδρομος για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα και στη Βραζιλία.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχετική κατάπαυση του πυρός

Σε μια κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία, που προς το παρόν τηρείται από την 1η Σεπτέμβρη, προχώρησε η λεγόμενη Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλακών στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι πολιτοφυλακές ανέφεραν χτες κάποιες ανταλλαγές πυρών με ατομικά όπλα, που δεν θεωρούνται σοβαρή παραβίασή της, σε σχέση με τους βομβαρδισμούς που γίνονταν τις προηγούμενες μέρες και μήνες.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μείωση ανεργίας με ... εκτοξευμένη υποαπασχόληση

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Ενδεικτική για τις ...μεθόδους με τις οποίες μειώνεται η ανεργία στον καπιταλισμό είναι η εμπειρία των εργαζομένων και στη μακρινή Αυστραλία, όπου η μεν ανεργία εμφανίζεται να μειώνεται, η δε υποαπασχόληση όμως εμφανίζεται να έχει εκτοξευτεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ», τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν ότι η ανεργία τον Ιούλη του 2016 ήταν 5,7%, παρουσιάζοντας μείωση από τον περσινό Ιούλη, όταν ήταν 6,3%.

Ωστόσο, σχεδόν εννιά στις δέκα (συγκεκριμένα το 87%) νέες θέσεις εργασίες που δημιουργήθηκαν ήταν θέσεις περιστασιακής ή μερικής απασχόλησης. Το στοιχείο αυτό - εξηγεί το πρακτορείο - αφορά θέσεις με ωράριο από ...μία μέχρι 35 ώρες τη βδομάδα.

Γενικότερα, οι θέσεις υποαπασχόλησης αντιπροσωπεύουν το 8,5% του συνόλου των θέσεων εργασίας στη χώρα, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας. «Ακόμα μια κρίσιμη μέτρηση που χρησιμοποιείται για την αγορά εργασίας (της Αυστραλίας) είναι το ποσοστό της "ανεπαρκούς αξιοποίησης", όπου συνυπολογίζονται η υποαπασχόληση και η ανεργία» σημειώνει το πρακτορείο, συμπληρώνοντας ότι σήμερα αυτό το ποσοστό βρίσκεται πάνω από το επίπεδο που έφτασε στη διάρκεια της κρίσης που «χτύπησε» τη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΓΚΑΜΠΟΝ
Ταραχές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

ΛΙΜΠΡΒΙΛ.--

Στις φλόγες τυλίχτηκε αργά προχτές το βράδυ το κοινοβούλιο της Γκαμπόν, στην πρωτεύουσα Λιμπρβίλ της πρώην γαλλικής αποικίας, που είναι μία από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στην Αφρική. Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία, ξεκίνησαν ταραχές με υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζαν Πινγκ, που αμφισβητούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.

Αργά προχτές τη νύχτα, ο Ζαν Πινγκ κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του και υπήρχαν τουλάχιστον δύο (κάποια ΜΜΕ ανέβαζαν τον αριθμό) νεκροί κι αρκετοί τραυματίες, καλώντας σε «διεθνή αρωγή» για την προστασία των αμάχων. Ο ίδιος επιμένει ότι κέρδισε τον Αλί Μπονγκό, μέχρι πρότινος Πρόεδρο της χώρας. Τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, εμφανίζουν τους δύο υποψηφίους να συγκεντρώνουν το 49,80% και 48,23% των ψήφων, με μια διαφορά περίπου 5.500 ψήφων. Σε «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» κάλεσε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ οι Βρυξέλλες ζήτησαν επίσης «να αποφευχθεί η ανάφλεξη της χώρας», συμπληρώνοντας πως «η εμπιστοσύνη στα εκλογικά αποτελέσματα μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με μια διαφανή επαλήθευση (των αποτελεσμάτων) σε κάθε εκλογικό τμήμα». «Διαφανή» και «αμερόληπτη» διαδικασία για να διαπιστωθεί η γνησιότητα των αποτελεσμάτων ζήτησε και το Παρίσι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ