ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξαναζεσταίνονται και οι διπλωματικές «μηχανές»

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ετοιμάζεται νέα «πρωτοβουλία» για ειρηνευτικές συνομιλίες

ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι προετοιμάζεται «μια αρκετά καθαρή πολιτική πρωτοβουλία» με στόχο την αναθέρμανση των «παγωμένων» ειρηνευτικών συνομιλιών στη Συρία (σ.σ. μεταξύ κυβέρνησης Ασαντ και της αντιπολίτευσης), προσθέτοντας ότι η «σημαντική» πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί ενόψει και των εργασιών της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη (στο πλαίσιο των οποίων έχει προγραμματιστεί και ειδική συνάντηση για τη Συρία).

Ο Μιστούρα υποστήριξε ότι θα παρουσιαστούν και λεπτομέρειες ώστε να «βοηθήσει τη Γενική Συνέλευση να εξετάσει το πρόβλημα της Συρίας κατάματα». Την ίδια στιγμή, πάντως, επέκρινε τη «στρατηγική» των αναγκαστικών εκκενώσεων που ξεκίνησε η συριακή κυβέρνηση πριν μερικές μέρες από το προάστιο Νταράγια της Δαμασκού.

Οι συνομιλίες μεταξύ συριακής κυβέρνησης - αντιπολίτευσης σταμάτησαν πριν λίγους μήνες, λόγω καταγγελιών για μη τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Ακόμα κι αν οι «μηχανές» των διπλωματικών διεργασιών ξανατεθούν σε λειτουργία, υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα που έχουν προστεθεί, με πιο χαρακτηριστικό την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Η Αγκυρα εμφανίζει την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα ως προσπάθεια θωράκισης των συνόρων της απ' όλες τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», στις οποίες συγκαταλέγει και τις YPG /PYD που ονομάζει «παρακλάδι του ΡΚΚ στη Συρία», διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα μείνει θεατής των ανακατατάξεων που προχωρούν στην ευρύτερη περιοχή, με πιθανές αλλαγές και σε διάφορα σύνορα. Βεβαίως, οι τουρκικές κινήσεις έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων (που εκδηλώνονται μέχρι και με «τριβές» π.χ. με ΗΠΑ), που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν ανοιχτούς «διαύλους» και με τον «κουρδικό παράγοντα» (που φυσικά δεν είναι ένα συμπαγές σύνολο, αλλά αφορά διάφορες «ομάδες», με συμφέροντα που συχνά συγκρούονται ή τουλάχιστον δεν ταυτίζονται).

Ενδεικτικές είναι και οι παρεμβάσεις της Μόσχας. Μετά την προχτεσινή δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, και ο ίδιος ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε «προβληματισμούς» «για τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας και των αποσπάσεων της (συριακής) αντιπολίτευσης στο βόρειο τμήμα της χώρας (σ.σ. Συρίας), ως προς τις συνέπειες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία». Ο Λαβρόφ διατύπωσε τα παραπάνω στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στη συνομιλία «συμφωνήθηκε ότι ειδικοί θα προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη συνεργασία για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία».

Κι άλλοι νεκροί άμαχοι

Στο μεταξύ, το δράμα του συριακού λαού συνεχίζεται, με τα αντίπαλα στρατόπεδα να ανταλλάσσουν κατηγορίες και να μοιράζουν κροκοδείλια δάκρυα, προσδοκώντας να σβήσουν τις δικές τους ευθύνες για το αιματοκύλισμα μιας ακόμα χώρας. Στην επαρχία Χάμα, χτες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άνθρωποι. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία ΜΚΟ, η πλειοψηφία των πάνω από 400 ανθρώπων που το 2015 σκοτώθηκαν από βόμβες διασποράς ζούσαν σε Συρία, Υεμένη και Ουκρανία, δηλαδή περιοχές που οι ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοαστικές κόντρες έχουν γεμίσει ερείπια και «γκρεμισμένες» ζωές.

ΕΕ
Αναγνωρίζει την Τουρκία ως έναν «κρίσιμο εταίρο»

Επαφές Αβραμόπουλου και Σουλτς, χτες, στην Αγκυρα

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σουλτς
Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σουλτς
ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι το Προσφυγικό παραμένει στο επίκεντρο του παζαριού ΕΕ - Τουρκίας, το οποίο όμως αφορά ευρύτερα ζητήματα, επιβεβαιώθηκε χτες, με τις συναντήσεις που είχαν στην Αγκυρα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, από τις οποίες κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίστηκε η «τύχη» της συμφωνίας διμερούς συνεργασίας για το Προσφυγικό, σε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικές «ισορροπίες» αποδεικνύονται εύθραυστες αλλά και σύνθετες.

Στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε καταρχήν ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στην «αξιοσημείωτη πρόοδο» που η Τουρκία έχει σημειώσει ως προς τη συμφωνία για την κατάργηση της βίζας, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμα σημεία αναφοράς (που εκκρεμούν) και η ΕΕ δεσμεύεται πλήρως να βοηθήσει για την υλοποίησή τους». Ο ίδιος φρόντισε να σημειώσει ότι «η ΕΕ είναι κρίσιμος εταίρος για την Τουρκία και η Τουρκία κρίσιμος εταίρος για την ΕΕ», σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι «η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευσή της να συντηρήσει την ορμή και το διάλογο για την κατάργηση της βίζας». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η γειτονιά μας παραμένει ασταθής και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα. Γι' αυτό, τώρα περισσότερο από ποτέ, ΕΕ και Τουρκία πρέπει να μείνουν στενοί εταίροι για να παράσχουν την πολύ απαραίτητη σταθερότητα και ευημερία». Από τη μεριά του, ο Τσελίκ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, επανέλαβε ότι αν δεν προχωρήσει η κατάργηση της βίζας, η Τουρκία δε θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής όσων προσφύγων μπαίνουν παράνομα στην ΕΕ.

Την Αγκυρα επισκέφτηκε, όμως, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, συζητώντας και για την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία που οι Βρυξέλλες ζητούν να «αναμορφωθεί» (ως προϋπόθεση και για την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις). Ο Σουλτς εξήγησε ότι η ΕΕ επιθυμεί αλλαγές στη σχετική νομοθεσία της Τουρκίας, συμπλήρωσε ωστόσο ότι οι διμερείς διαφορές για το ζήτημα δε θα οδηγήσουν απαραίτητα σε ναυάγιο τη συμφωνία για την κατάργηση της βίζας. Από τη μεριά του, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι τέτοιες αλλαγές δεν μπορούν να προχωρήσουν προς το παρόν «εξαιτίας των συνθηκών με τις οποίες είμαστε σήμερα αντιμέτωποι», επιμένοντας ότι η «ασφάλεια» της Τουρκίας συνδέεται και με την «ασφάλεια» της ΕΕ.

Νέες «απομακρύνσεις»

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις «απομακρύνσεις» στελεχών του στρατού, του δικαστικού σώματος, του Δημοσίου κ.τ.λ. που εκτιμάται ότι συνδέονται με την οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν (που θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος). Χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι απολύθηκαν 820 στρατιωτικοί από το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης, απολύθηκαν πάνω από 500 δικαστές και εισαγγελείς.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφώνησαν για την επανεκκίνηση του Τουρκικού Αγωγού Αερίου

Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας (μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά στην τουρκο-συριακή μεθόριο το Νοέμβρη του 2015), η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε με τον ενεργειακό κολοσσό «Γκαζπρόμ» για την επανεκκίνηση της κατασκευής του Τουρκικού Αγωγού φυσικού αερίου (Turkish Stream).

Τη συμφωνία ανακοίνωσαν την Τετάρτη το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της «Γκαζπρόμ», Αλεξέι Μίλερ, και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την «ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης εξουσιοδοτήσεων» που απαιτούνται για την έναρξη του έργου. Το υποθαλάσσιο σκέλος στη Μαύρη Θάλασσα θα περιλαμβάνει τέσσερις γραμμές με συνολική δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου η καθεμία το χρόνο και θα «πατήσει» κατά 660 χιλιόμετρα πάνω στη γραμμή του παλιού Νότιου Ρεύματος («South Stream») - που είχε ακυρωθεί μετά από αντιρρήσεις της ΕΕ δήθεν για περιβαλλοντολογικά ζητήματα - ενώ άλλα 250 χιλιόμετρα θα είναι σε νέο διάδρομο, που θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Το τεράστιο αυτό επιχειρηματικό σχέδιο για την τροφοδοσία της ΕΕ με ρωσικό αέριο (παρότι γίνονται προσπάθειες για «απεξάρτηση» της ευρωπαϊκής αγοράς από αυτό) είναι φανερό ότι θα οξύνει τον ανταγωνισμό των ενεργειακών μονοπωλίων. Ηδη διατυπώνονται «γκρίνιες» από την Ουκρανία ότι η παράκαμψή της λόγω του Τουρκικού Αγωγού αλλά και του «Βόρειου Αγωγού 2» «Nord Stream 2» (άλλου σχεδίου μεταφοράς αερίου από τη Βαλτική, ρωσικών και γερμανικών κυρίως μονοπωλίων) θα της επιφέρει απώλειες της τάξης των 2 δισ. δολαρίων το χρόνο από τα τέλη διέλευσης από τους δικούς της αγωγούς. Στο «παζλ» της Ενέργειας και των συμφερόντων που πληρώνουν πάντα οι λαοί, όσο αυτή είναι στα χέρια των καπιταλιστών, επίσης πρέπει να προστεθεί και το αμερικανικό σχέδιο μεταφοράς αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη, ο αγωγός TAP.

Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο ενός τουρκο-ρωσικού Φόρουμ ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Ζιχάτ Ζεϊμπεκσί, εξήγησε ότι Ρωσία - Τουρκία διεξάγουν «μια σειρά τεχνικών επαφών για να χρησιμοποιούμε το ρούβλι και τη (τουρκική) λίρα στο διμερές εμπόριο. Στόχος μας είναι επίσης να μπορέσουν οι Ρώσοι πολίτες που επισκέπτονται την Τουρκία να κάνουν πληρωμές με το δικό τους νόμισμα. Το ίδιο να γίνει μετά και για τους Τούρκους που επισκέπτονται τη Ρωσία».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «στόχος μας είναι να πετύχουμε ο ετήσιος όγκος διμερών εμπορικών συναλλαγών σε ρούβλια και λίρες να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια». Οσον αφορά την ευρύτερη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών είπε ότι «θέλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις των δύο πλευρών να συνεργάζονται περισσότερο και να δημιουργήσουν κοινά σχέδια. Με αυτή τη διάθεση, επιταχύναμε τα βήματα για τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ