ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Πίρι Ρέις» και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα σχέδια του UCK για την «απελευθέρωση της Τσαμουριάς»:

«Οι Τούρκοι στρατοκράτες απειλούν ότι θα βγάλουν ξανά το "Πίρι Ρέις" και θα κάνουν "έρευνες" στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Παίζοντας με τα νεύρα του ελληνικού και κυπριακού λαού και δημιουργώντας ένα ακόμα προηγούμενο, ακολουθώντας την τακτική "μια στο καρφί και μια στο πέταλο".

Οι Τούρκοι στρατοκράτες προκαλούν όλο και περισσότερο, όσο η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας είναι υποχωρητική και ασταθής.

Θα προκαλούν όσο η πολιτική αυτή αποδέχεται την αντίληψη "των δύο χωρών εκατέρωθεν του Αιγαίου". Και έτσι ενισχύεται η θέση των Τούρκων ότι, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας υπάρχει μια θάλασσα υπό αμφισβήτηση και για μοιρασιά.

Παράλληλα εμφανίζονται οι τρομοκράτες του UCK να διακηρύσσουν ότι "ο Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ενός εκατομμυρίου Αλβανών που ζουν στην Τσαμουριά στην Ελλάδα". Δεν εννοούν τους οικονομικούς μετανάστες που βγάζουν το ψωμί τους στη χώρα μας, αλλά πυροδοτούν ανύπαρκτο ζήτημα τροφοδοτώντας τον μεγαλοϊδεατισμό των υπερεθνικιστών Αλβανών.

Θυμίζουμε ότι ο UCK οργανώθηκε, εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από αμερικανικές και γερμανικές υπηρεσίες, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Χρησιμοποιήθηκε στην αρχή ως υλικό για την κρεατομηχανή του πολέμου στο Κόσσοβο με τα γνωστά αποτελέσματα.

Τώρα οι λαοί της περιοχής υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής της Ολπράιτ και της εφαρμογής της με όργανο τον UCK και την υποστήριξη των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.

Καλείται η κυβέρνησή μας να πράξει το καθήκον της με ευθύνη και σοβαρότητα.

Να ενημερώσει σωστά τον ελληνικό λαό.

Να προστατεύσει, όπως οφείλει, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας με στέρεες και αποφασιστικές κινήσεις και όχι με "βελούδινες".

Αναπόσπαστο τμήμα της χώρας μας είναι το Αιγαίο και τα νησιά του και τα σύνορα σε ξηρά θάλασσα και αέρα είναι αδιαπραγμάτευτα».

«ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ»
Στο ΕΣΡ ρίχνει το «μπαλάκι» η κυβέρνηση

Στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ρίχνει το «μπαλάκι» η κυβέρνηση σχετικά με την επικείμενη προβολή από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ του προσβλητικού για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τηλεοπτικού σκουπιδιού, γνωστού και ως «Μεγάλος Αδελφός».

Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, απαντώντας χτες σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, είπε ότι για τα ραδιοτηλεοπτικά θέματα η κυβέρνηση έχει με νόμο αναθέσει την αρμοδιότητα στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, του οποίου οι αποφάσεις γίνονται από την κυβέρνηση αποδεκτές. Δεν κάνει η κυβέρνηση λογοκρισία, είπε και έριξε την ευθύνη και στους τηλεθεατές τέτοιων προγραμμάτων, λέγοντας ότι «υπάρχει και η ευθύνη του πολίτη, την οποία πολλές φορές αγνοούμε. Δεν είναι αμέτοχος και ο πολίτης, έχει και κρίση και γνώση και επιλογή».

Καταλήγοντας είπε ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει και τα κριτήρια και τη γνώση και την πείρα να αποφασίσει και να λάβει υπόψη του όλα τα στοιχεία τα οποία έχει ζητήσει και όλες τις παραμέτρους που έχει το θέμα.

ΔΗΚΚΙ
Καταγγέλλει την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης

Για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά», κατήγγειλε την κυβέρνηση, με χτεσινή δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας. Αφορμή των καταγγελιών του Δ. Τσοβόλα, αποτέλεσε έγγραφο του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόραση (ΕΣΡ) Β. Λαμπρίδη, προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα, του οποίου το περιεχόμενο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, «αποκαλύπτει πλήρως τη διαπλοκή της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ».

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη 30 Μάη, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, επισκέφτηκε τον Δ. Ρέππα και με υπόμνημα του εξέθεσαν «τις απαράδεκτες διακρίσεις και αποκλεισμούς του κόμματος από τα τηλεοπτικά μέσα», και πήραν διαβεβαιώσεις από τον υπουργό ότι θα στείλει το υπόμνημα στο ΕΡΣ, προκειμένου να αποφασίσει για τη λήψη των μέτρων και των κυρώσεων που επιβάλλονται.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, με έγγραφό του προς τον υπουργό, αναφέρει ότι «η σχετική καταγγελία του ΔΗΚΚΙ για αποκλεισμό από τα ΜΜΕ περιήλθε στο ΕΣΡ στις 21 Μάη 2001. Στις 24 Μάη 2001 η παραπάνω αίτηση εξετάστηκε από το οικείο κλιμάκιο Ελέγχου Τήρησης των Αρχών της Πολυφωνίας, το οποίο αποφάσισε ομοφώνως την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας». Σ' αυτό το σημείο ο Β. Λαμπρίδης, αναφέρει όμως ότι «η κλήση των εγκαλουμένων ενώπιον του Συμβουλίου για παροχή εξηγήσεων θα επακολουθήσει μόλις ρυθμιστεί το θέμα της νόμιμης συγκρότησης του Συμβουλίου, με την αναμενόμενη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ύστερα από δικό σας ερώτημα».

Σύμφωνα, με τον Δ. Τσοβόλα, «όσα είπε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ στον πρόεδρο και την επιτροπή του ΔΗΚΚΙ, που τον επισκέφτηκαν στο υπουργείο του - δηλαδή ότι το ΕΣΡ, ό,τι αποφασίσει, ως αρμόδιο επί του θέματος των καταγγελιών, θα επικυρωθεί από αυτόν (τον υπουργό) χωρίς καμιά τροποποίηση- ήταν εν γνώσει του ανακριβή, αποτελούν εμπαιγμό προς ένα κόμμα που λειτουργεί νόμιμα και εκπροσωπείται στην ευρωβουλή».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο:

  • Στις 15.00 στην εκπομπή «Με μία δεύτερη ματιά» τη Γιούλη Ασημακοπούλου σε μία ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της βδομάδας.
  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Πολιτική επικαιρότητα» τη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική στη χώρα μας, που έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πήραν μέρος: η Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι καθηγητές Δ. Κώνστας, Κ. Βεργόπουλος και Χ. Παπασωτηρίου.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Το βήμα της Βουλής» την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του ΚΚΕ τη βδομάδα που πέρασε, με τον Θάνο Κανιάρη.
Τα γκάλοπ βγάζουν και... δήμαρχο

Αυξάνονται και πληθύνονται τα γκάλοπ για τις δημοτικές εκλογές με προφανή στόχο να πλασάρουν, καταξιώσουν και αναδείξουν τους υποψηφίους δημάρχους πριν από τα κόμματα και τους ψηφοφόρους!

Στο επίκεντρο βέβαια αυτή την περίοδο βρίσκεται ο δήμος Αθήνας και σε αυτόν είναι αφιερωμένο και το γκάλοπ της «Αλκο» για λογαριασμό της εφημερίδας «Money Week». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης η Ντ. Μπακογιάννη προηγείται στις προτιμήσεις και ακολουθεί ο... Ν. Χατζηνικολάου. Στο ερώτημα «βαθμός καταλληλότητας για το δήμο με άριστα το 10» δείχνει ότι η Ντ. Μπακογιάννη προηγείται με 6, το οποίο προκύπτει από τον βαθμό 7,8 που της δίνουν οι οπαδοί της ΝΔ, 5,2 του ΠΑΣΟΚ, ενώ υψηλά ποσοστά έχει και στους οπαδούς των άλλων χώρων. Ακολουθεί ο Ν. Χατζηνικολάου με 5,2 συνολικό βαθμό. Οι οπαδοί της ΝΔ τον βαθμολογούν με 5, ενώ οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ του δίνουν υψηλότερο ποσοστό με 5,9.

Τρίτος ο Γ. Παπανδρέου με συνολικό βαθμό 4,9 και έπονται οι Βύρων Πολύδωρας, Γ. Βουλγαράκης και Θ. Ρουσόπουλος με 4,4 συνολικό βαθμό, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δείχνει ότι εξασφαλίζει και η Λιάνα Κανέλλη. Χαμηλά στη μέτρηση είναι ο Κ. Σκανδαλίδης, με βαθμό 4.

Σύνοδος για την ειρήνη

Αναχώρησε χτες για τη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης, Νίκος Φωτιάδης, προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ