ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2008
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μέχρι την τελική νίκη

Μεγάλες συγκεντρώσεις και στους τέσσερις νομούς

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με μαζικές και δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών και σε μικρότερες πόλεις της περιοχής, οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι και μαζί τους μετανάστες και συνταξιούχοι, ανέδειξαν τον αγωνιστικό, ταξικό χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς κι έστειλαν το μήνυμα ότι η εργατική τάξη θα συνεχίσει και θα εντείνει τους αγώνες της μέχρι την τελική ταξική νίκη.

Αντίθετα, για μια ακόμα φορά, αποδείχτηκε ότι οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος δε «συγκινούν» τους εργαζόμενους, καθώς στις «συγκεντρώσεις» που διοργάνωσαν συμμετείχαν μόνο μερικές δεκάδες «συνδικαλιστικών παραγόντων».

Στη Λάρισα η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τους εργάτες να κρατούν κόκκινες σημαίες και πανό στα οποία αναγράφονταν οι ταξικές διεκδικήσεις. Στην ομιλία του ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισήμανε ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που στηρίζεται στο κέρδος και η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εκφράζει και υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα που βιώνει η εργατική οικογένεια. Και υπογράμμισε ότι το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα παλεύουν για νέες κατακτήσεις προς όφελος των εργαζομένων, σε δύσκολους καιρούς όπου η αστική τάξη, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί της εκπρόσωποι προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό με το «εφικτό» του κεφαλαίου.

Στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, από τους Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τους Γ. Χώτο, Α. Σκυλλάκο, Γ. Χαρίτο, Τ. Τσιαπλέ, μέλη της ΚΕ. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν, επίσης, στα Φάρσαλα, στον Τύρναβο και στην Ελασσόνα.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον δήμαρχο Λαρισαίων, Κ. Τζανακούλη, για τη φιέστα που διοργάνωσε ανήμερα της Πρωτομαγιάς. Μια πανηγυριώτικη γιορτή στο χώρο της Αβερώφειας Γεωργικής Σχολής που θυμίζει ανάλογες εκδηλώσεις στην περίοδο της χούντας. Οπως επισημαίνει το ΕΚΛ, στόχος αυτής της προσπάθειας της δημοτικής αρχής είναι να ωθήσουν την εργατική τάξη στα πανηγύρια, να στείλουν τους εργαζόμενους στην εξοχή, μακριά από τους αγώνες για εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Στο Βόλο η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία δημαρχείου όπου μίλησε ο Γ. Ρούσας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ενώ οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν, διά βοής, το υπόμνημα του ΠΑΜΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του καπνεργάτη. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Σκόπελο και στον Αλμυρό.

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων - μίλησε ο Δ. Αρμάγος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και χαιρέτισε εκπρόσωπος των μεταναστών - καθώς και στο Παυσίλυπο της Καρδίτσας, όπου μίλησε ο Β. Κρανιάς και χαιρέτισε εκπρόσωπος των φοιτητών της Κτηνιατρικής Σχολής.

ΚΡΗΤΗ - ΝΗΣΙΑ
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στην Κρήτη, οι ταξικές δυνάμεις οργάνωσαν από τις πιο δυναμικές και μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Στο Ηράκλειο, η πλατεία Ελευθερίας κοκκίνισε από νωρίς με τα πανό και τις σημαίες να πάλλονται από τα συνθήματα. Την κεντρική ομιλία εκ μέρους του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ο Γιάννης Γωνιανάκης. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφανιών στα σημεία όπου εκτελέστηκαν οι πρωτοπόροι Ηρακλειώτες εργάτες, Στρατής Περγαλίδης και αδελφοί Χατζηγιώργη.

Στα Χανιά, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε το στέλεχος του ΠΑΜΕ Φώτης Ρηγανάτος. Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο για τους νεκρούς εργάτες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στο Πασακάκι.

Στο Ρέθυμνο, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Δημαρχείου με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ δυναμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στο Λασίθι, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Στα υπόλοιπα νησιά

Με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την παρουσία εργαζομένων που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε απεργιακή συγκέντρωση (π.χ. από το χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων), πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου.

Στη Λήμνο, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στο λιμάνι της Μύρινας και ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των Κυπρίων Πεσόντων Αγωνιστών. Στη Χίο, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Βουνακίου και ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο Ηρώων. Στη Σάμο, η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε πορεία στο λιμάνι. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις στον Αγ. Κήρυκο της Ικαρίας. Στην Κω πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, πορεία στο κέντρο της πόλης και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο Ηρώων. Στη Μυτιλήνη, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς, ενώ έγινε και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο Ηρώων. Τέλος, απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Κάλυμνο.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Καταδίκασαν τους εργατοπατέρες

Από τη Χαλκίδα, το Αλιβέρι και την Ιστιαία στην Εύβοια, τη Θήβα και τη Λιβαδειά στη Βοιωτία, τη Λαμία στη Φθιώτιδα και την Αμφισσα στη Φωκίδα όπου έγιναν οι ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες (Αλιβέρι και Λαμία) η εργατική τάξη, μαζί με τη νεολαία έστειλαν το μήνυμα!

Οτι «απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, βασισμένοι στην πείρα μας, οι εργαζόμενοι, έχουμε καθήκον να οικοδομήσουμε το δικό μας μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης, με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Να αντιπαλέψουμε την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών, να γυρίσουν την πλάτη στον ΣΥΝ που έχει ταχτεί υπέρ της κοινωνικής συναίνεσης που αφοπλίζει το εργατικό κίνημα και αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους.

Να καταδικαστούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα, που είναι φορείς υποταγής της εργατικής τάξης στις επιδιώξεις του κεφαλαίου», όπως τόνισε ο κεντρικός ομιλητής, στη συγκέντρωση στην παραλία της Χαλκίδας Β. Μαγκόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων.

Μέρα απεργίας για την εργατική τάξη, δεν τη σεβάστηκε η εργοδοσία - με τις πλάτες της κυβέρνησης και του νομάρχη Εύβοιας - του Σούπερ Μάρκετ αλυσίδας «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» στη Νέα Αρτάκη, που κάτω από το πρόσχημα της «τουριστικής περιοχής» θέλησε να λειτουργήσει (υπό την «ομπρέλα» και της αστυνομίας) και χρειάστηκε η παρέμβαση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ