ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2008
Σελ. /32
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Εκεί χτυπούσε η καρδιά της εργατιάς

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Μαζική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων της Πελοποννήσου στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στην Πάτρα, η καρδιά της πόλης χτυπούσε στην πλατεία Γεωργίου, με μαζική συμμετοχή των απεργών, ενώ ακολούθησε πορεία στα Ψηλά Αλώνια. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Θανάσης Παπαστεφανόπουλος, πρόεδρος της «ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ» και ο Βασίλης Παπασημακόπουλος, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του σωματείου στο «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ».

Στη Βιομηχανική Περιοχή, τα διευθυντικά στελέχη της πολυεθνικής «LIDL» προσπάθησαν να λειτουργήσουν τις αποθήκες της εταιρείας. Με την αποφασιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ έκλεισαν όπως άνοιξαν.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες των δυνάμεων του ΠΑΜΕ έγιναν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, στο Αίγιο, καθώς και σε Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο, όπου της πορείας προηγήθηκε θεατρικό δρώμενο από τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου του νησιού, ενάντια στις απολύσεις.

Χαρακτηριστικό της ανυποληψίας, στην οποία έχουν περιέλθει οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού συνδικαλισμού στα μάτια και τη συνείδηση της εργατικής τάξης, είναι πως σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ούτε οι ίδιοι - τουλάχιστον οι περισσότεροι - δεν παρέστησαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που είχαν προκηρύξει. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εργατοπατέρες σε Κόρινθο, Πύργο, Ναύπλιο, Σπάρτη, Αμαλιάδα και Αίγιο «κατάφεραν» την πιο ιερή ημέρα της εργατικής τάξης να μιλούν - τρόπος του λέγειν - σε κλειστές αίθουσες και σε ολιγάριθμα ακροατήρια που με το ζόρι άγγιζαν διψήφιο αριθμό.


ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Να καρπωθεί ο λαός τον πλούτο που παράγει

Μεγάλες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Γιάννενα, Αγρίνιο και Κέρκυρα.

ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι συμμετείχαν δυναμικά στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Από την Κέρκυρα έως τη Ναύπακτο δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ταξικής ενότητας και λαϊκής συμμαχίας ενάντια στην πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό.

Στα Γιάννενα, εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους αντάμωσαν στο δημαρχείο. Την ανάγκη της σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, της οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας, ώστε οι εργάτες μαζί με το λαό να καρπωθούν τον πλούτο που παράγουν, επισήμανε στην κεντρική του ομιλία ο Γιάννης Καραμάνης. Προηγήθηκε χαιρετισμός από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ του νομού που μαζί με τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φαρμάκου και Συνταξιούχων του ΙΚΑ συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην κεφαλή της πορείας, δέσποζε το πανό του ΠΑΜΕ «Ταξική Ενότητα - Λαϊκή συμμαχία κατά της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού». Ακολουθούσαν οι διαδηλωτές, κρατώντας κόκκινες σημαίες και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ.

Σε Αρτα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα εργάτες από όλους τους κλάδους συμπορεύτηκαν για άλλη μια φορά με το ΠΑΜΕ και γύρισαν την πλάτη στους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και σε «αριστεριστές» που πραγματοποίησαν από κοινού αναιμικές και ισχνές συγκεντρώσεις.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στο Αγρίνιο από νωρίς το πρωί δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΑΧΕΛΩΟΣ» από τις ταξικές δυνάμεις. Εγινε πορεία από την πλατεία Δημοκρατίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των καπνεργατών με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και τον Εμπορικό Σύλλογο.

Μήνυμα ταξικής ενότητας έστειλαν και οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας, με έντονη την παρουσία των ιδιωτικών υπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των οικοδόμων. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Σαρόκο. Δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λευκάδα, Ναύπακτο, Μεσολόγγι.


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Τα είχε όλα εκτός από ... εργάτες

Η συγκέντρωση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τα είχε όλα εκτός από εργάτες... Ψευτοαντιπολιτευτικές κορόνες στο βήμα της συγκέντρωσης και στις κάμερες απ' τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας. Λάβρους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Δαμανάκη, Διαμαντοπούλου, Πρωτόπαππα και άλλους «αγωνιστές»), τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Μανώλη να μιλάει για τους αγώνες της εργατιάς, σύσσωμο τον «επαναστατικό» ΣΥΝ και τον πρόεδρό του, Αλ. Τσίπρα, και σε απαρτία τα στελέχη των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, ο ελάχιστος κόσμος - εκτός των συνδικαλιστικών στελεχών - που είχε κατέβει στο Πεδίον του Αρεως μουρμούριζε.

Μεταξύ των «πύρινων δεκάρικων» εξελίχθηκε και μια κακοπαιγμένη φάρσα, η οποία συνεχίστηκε με ένα καυγαδάκι ανακοινώσεων, μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ΠΑΣΚΕ υποστήριξε ότι το σόου των 15-20 μελών της ΚΟΕ που φώναζαν «αίσχος» στους ομιλητές, τα αυγά, οι ντομάτες και οι «στρακαστρούκες» των λεγόμενων αντιεξουσιαστών ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση ματαίωσης της πορείας! Στην ανακοίνωσή της γράφει ότι «η "σκυτάλη" των ύβρεων παραδόθηκε από την ηγεσία του ΣΥΝ στις σταλινικές "συνιστώσες" του ΣΥΡΙΖΑ». Ακου σταλινικές συνιστώσες οι νεκροθάφτες του Στάλιν και του σοσιαλισμού...

...και χαρτοπόλεμος

Απ' την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, ούτε λίγο - ούτε πολύ, θυμήθηκε (εθιμοτυπικά) την εργατική τάξη, επειδή κατάφερε να φτάσει μέχρι το Σύνταγμα. Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη την απόφαση ματαίωσης της πορείας από την πλειοψηφία των ηγεσιών της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ». Η «Αυτόνομη Παρέμβαση», μάλιστα, σε δική της ανακοίνωση, μας ...ενημερώνει ότι «η πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ έγινε τελικά και με πολύ μαζική συμμετοχή»! Οι απόντες - συνεχίζει - ήταν τα ηγετικά στελέχη ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ.

Η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ είναι κάτι περισσότερο από οφθαλμοφανείς. Ο πρώτος καταδικάζει κάτι στο οποίο συμμετέχει οργανωμένα (σ.σ. ο ορισμός του οπορτουνισμού) και η δεύτερη εμφανίζεται ότι βάλλεται παρά την «αταλάντευτη στάση» της! Τα καταφέρνουν να είναι και μαζί και χώρια. Μαζί στο συμβιβασμό και στην υποταγή και χώρια όταν πρόκειται για τον εσωτερικό τους κεντροαριστερό διαγκωνισμό και την άγρα ψήφων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ