ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2008
Σελ. /32
ΡΩΣΙΑ
Μαχητικός γιορτασμός

ΜΟΣΧΑ.--

Σε πάνω από 1.063 πόλεις της Ρωσίας γιορτάστηκε φέτος η εργατική Πρωτομαγιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, πάνω από ενάμισι εκατομμύρια Ρώσοι εργαζόμενοι πήραν μαζικά μέρος στις Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν διαφορετικές συγκεντρώσεις από τα κύρια πολιτικά κόμματα, ενώ κρατώντας κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο, τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον πρώτο Γραμματέα της ΚΕ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πορεύτηκαν προς το Κρεμλίνο.

Σε άλλες χώρες

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Κίεβο
Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Κίεβο
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δεκάδες πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις έγιναν στην Ουκρανία, όπου φέτος κυριάρχησε το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Μόνο στο Κίεβο πάνω από 10 χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης, που, διαθέτοντας μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία +2 μόλις εδρών, επιδιώκει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚ Ουκρανίας και οι άλλες δυνάμεις ανέδειξαν επίσης την αντίθεσή του στην αντικομμουνιστική και εθνικιστική υστερία, που φτάνει μέχρι την ποινικοποίηση της διαφορετικής εξέτασης των ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα.

ΛΕΤΟΝΙΑ

Χιλιάδες κάτοικοι της Ρίγας, πρωτεύουσας της Λετονίας, έδωσαν το «παρών» στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μιλώντας στην εκδήλωση ο Α. Ρούμπιξ, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, αναφέρθηκε στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα και τόνισε πως τα αιτήματα με τα οποία πριν 100 χρόνια κατέβαιναν στην Πρωτομαγιά οι εργάτες και φτωχοί αγρότες παραμένουν και σήμερα το ίδιο επίκαιρα.

Υπόλοιπη πρώην ΕΣΣΔ

Διαδηλώσεις και πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις έγιναν επίσης στη Λευκορωσία, στη Μολδαβία, στην Αρμενία, στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στη ΝΑΤΟική βάση κ.ά.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αντιμετωπίζοντας το φάσμα της πείνας

Associated Press

ΜΑΝΙΛΑ.--

Με αιτήματα τις αυξήσεις των μισθών και την αντιμετώπιση της πείνας, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χτες στη Μανίλα, όπου οι τιμές των τροφίμων λόγω της αύξησης του πληθωρισμού έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα που ζητούσαν την παραίτηση της Προέδρου Γκλόρια Αρόγιο, ενώ πάνω από 3.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν τόσο στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, όσο και σε κυβερνητικά κτίρια.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Χιλιάδες διαδηλωτές

Associated Press

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο Πακιστάν, όπου η συντριπτική πλειοψηφία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η παιδική εργασία ανθεί, συγκεντρώθηκαν σε διάφορες πόλεις, σε κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, στις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Πρωτομαγιά στη χώρα του εμφυλίου

Associated Press

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Σρι Λάνκα, στις κινητοποιήσεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου στο Κολόμπο.

ΣΕΡΒΙΑ
Με τα μάτια στις εκλογές

Associated Press

Στις επικείμενες εκλογές της 11ης Μάη και στις εξελίξεις στο υπό ΝΑΤΟική κατοχή Κοσσυφοπέδιο ήταν στραμμένο το βλέμμα χιλιάδων Σέρβων εργαζομένων που διαδήλωσαν χτες κατά χιλιάδες στο Βελιγράδι, αποδοκιμάζοντας το φιλοδυτικό Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί (και...) τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις...

Ν. ΚΟΡΕΑ
Φουσκωμένο ποτάμι οι εργατικές αντιδράσεις

Associated Press

To αντεργατικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του Νοτιοκορεάτη νέου Προέδρου Λι Μιουνγκ - μπακ για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και συρρίκνωση του εργατικού κόστους στο δημόσιο τομέα συγκέντρωσε τα βέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που διαδήλωσαν χτες διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ