ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Επικίνδυνη κλιμάκωση συγκρούσεων

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοινώνει «διεύρυνση της ζώνης» επιχειρήσεων, ενώ οι Κούρδοι προτρέπουν τις ΗΠΑ «να πάρουν θέση»

Τουρκικά άρματα μάχης στη μεθόριο με τη Συρία

Copyright 2018 The Associated

Τουρκικά άρματα μάχης στη μεθόριο με τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις του τουρκικού στρατού, των μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και Κούρδων των δυνάμεων YPG (Μονάδες προστασίας του λαού) πολλαπλασιάζει τα θύματα μεταξύ αμάχων και ενόπλων των εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά και τους κινδύνους για διεύρυνση της σύρραξης με φόντο τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφόρων δυνάμεων που επιδιώκουν την προώθηση των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες βράδυ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, υποστηρίζοντας ότι πλέον έχει διευρυνθεί η ζώνη των επιχειρήσεων και πως «εξουδετερώθηκαν» ήδη περίπου 800 Κούρδοι «τρομοκράτες». Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «εκκαθαρίστηκαν 20 χωριά, 27 περιοχές και επτά στρατηγικής σημασίας λόφοι και βουνά».

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι από επιθέσεις Κούρδων του ΡΚΚ στη μεθόριο του Ιράκ με την Τουρκία σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ. Οι επιθέσεις προκάλεσαν τα αντίποινα της τουρκικής αεροπορίας και το βομβαρδισμό θέσεων «Κούρδων του ΡΚΚ» στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα το θάνατο «49 Κούρδων». Επιπλέον, χτες ρουκέτα Κούρδων από το Αφρίν της Συρίας που έπεσε στην τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς, προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός αμάχου.

Το ίδιο διάστημα, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» μετέδωσε πως μεταξύ των βλημάτων που χρησιμοποιούν οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας σε επιχειρήσεις στην τουρκική μεθόριο, βρέθηκαν θραύσματα ρωσικών αντιαρματικών πυραύλων τύπου «9M113 Konkurs» και βλημάτων με τον ΝΑΤΟικό κωδικό AT-5 Spandrel.

Καταγράφηκε ακόμη μπαράζ επιθέσεων από δυνάμεις αντικαθεστωτικών σε βόρεια συνοικία της Δαμασκού, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 10 από τουλάχιστον 13 πυραύλους.

Με φόντο την επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων σε διάφορα μέτωπα της Συρίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τις κατηγορίες τους για τη χρήση «κάποιας εξελιγμένης μορφής χημικών όπλων» σε βάρος του συριακού στρατού.

Νωρίτερα, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποδοκίμασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί «τουρκικής εισβολής στο Αφρίν», λέγοντας ότι αποτελούν «προσβολή και υποκρισία». Κατηγόρησε μάλιστα τους Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους πως άλλα λένε μπροστά σε Τούρκους αξιωματούχους και άλλα πίσω από την πλάτη τους.

Τέλος, χτες, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατηγόρησε τους μισθοφόρους του ΕΣΣ για «εγκλήματα πολέμου» στο Αφρίν, με αφορμή τη σκύλευση σορού Κούρδισσας μαχήτριας την οποία, όπως καταγράφεται σε σχετικό βίντεο, χλεύαζαν αφού προηγουμένως είχαν ακρωτηριάσει.

Οι εξελίξεις αυτές και η κλιμάκωση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού έκαναν χτες κάποια στελέχη των Κούρδων των YPG να ζητήσουν από τις ΗΠΑ «να πάρουν θέση» κατά της τουρκικής επέμβασης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενισχύει τις δυνάμεις της στη βάση του Κατάρ

ΝΤΟΧΑ.--

Την αποφασιστικότητα με την οποία η Τουρκία επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου της στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνουν οι χτεσινές δηλώσεις του πρέσβη της χώρας στο Κατάρ, Φικρέτ Ουζέλ, που είπε ότι το επόμενο διάστημα η χώρα του θα αναπτύξει εναέριες και ναυτικές δυνάμεις στη στρατιωτική βάση που διατηρεί στο Κατάρ. Ο Ουζέλ είπε ότι Αγκυρα και Ντόχα θα καθορίσουν «το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών και το πότε ακριβώς θα αναπτυχθούν αυτές οι δυνάμεις».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου πρέσβη, με θέμα τη συνεχιζόμενη επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, την οποία η Αγκυρα αξιοποιεί για να στείλει μηνύματα προς εχθρούς και φίλους, εν μέσω πυκνών ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή. Η ίδια η λειτουργία της τουρκικής βάσης στο Κατάρ, και πολύ περισσότερο η επέκταση και αναβάθμισή της, αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για την υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων, σε μία περίοδο μάλιστα που πολλές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιδιώκουν να διεισδύσουν ολόπλευρα στην περιφέρεια. Να σημειωθεί ότι ο Ουζέλ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα για τον ακριβή αριθμό των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στη βάση, παραπέμποντας στους Καταριανούς με το σκεπτικό ότι - όπως είπε - «εμείς είμαστε φιλοξενούμενοι, εκείνοι είναι οι οικοδεσπότες...».

Στο μεταξύ, στην Αγκυρα βρέθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, που συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε δηλώσεις του χαιρέτισε με έμφαση την προθυμία της Τουρκίας να στηρίξει οικονομικά (τουλάχιστον) το 1/3 των επενδυτικών σχεδίων που θα συζητηθούν σε προσεχείς συναντήσεις σε Ρώμη και Παρίσι, για τη στήριξη του Λιβάνου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονα συνεχίζονται και οι διεργασίες και γύρω από το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων. Μιλώντας στη γερμανική «Βελτ», ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν υποστήριξε ότι «μ' αυτόν τον Πρόεδρο (σ.σ. τον Ρ. Τ. Ερντογάν) δεν είναι δυνατή μια ένταξη (της Τουρκίας) στην ΕΕ». Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν βλέπει καμία πιθανότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα ή για χαλάρωση των όρων που αφορούν τις θεωρήσεις εισόδου για Τούρκους πολίτες. Είπε ακόμα ότι «τουλάχιστον ο μισός τουρκικός πληθυσμός είναι φιλοευρωπαϊκός. Θα πρέπει να δώσουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους και πάλι την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει άγκυρα σταθερότητας και ότι υπάρχει μια προοπτική και μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν...».

  • Υπό κράτηση τέθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Τανέρ Κιλίτς, που κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση». Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες πριν, απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για την αποφυλάκισή του, ωστόσο μετά από αυτήν εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και τέθηκε υπό κράτηση στη Σμύρνη, όπου βρισκόταν.
ΥΕΜΕΝΗ
Εκατομμύρια άνθρωποι στην εξαθλίωση

ΣΑΝΑΑ.--

Στην Υεμένη εκτυλίσσεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως» εκτίμησε χτες εκπρόσωπος από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, απευθύνοντας διεθνώς έκκληση για τη χορήγηση βοήθειας σε 22.200.000 Υεμενίτες (περίπου 75% του συνολικού πληθυσμού), που έχουν άμεση ανάγκη σε τρόφιμα, φάρμακα, βασικά είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και σε υπηρεσίες υγείας, στέγασης και εκπαίδευσης.

Το ίδιο 24ωρο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που πρωταγωνιστούν εδώ και τρία χρόνια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα με στόχο τη μείωση της ιρανικής επιρροής, έφτασαν στο Αντεν, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης. Οι αξιωματούχοι αυτοί συναντήθηκαν «με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές», ισχυριζόμενοι πως θα πρέπει να γίνει σεβαστή μία «εκεχειρία» ανάμεσα σε Υεμενίτες αυτονομιστές του Νότου και την ένοπλη φρουρά της κυβέρνησης του Προέδρου Χάντι, ώστε «όλοι μαζί» να επικεντρωθούν στις προσπάθειες καταπολέμησης των Σιιτών αντικαθεστωτικών ενόπλων «Χούτι» που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μέχρι πρότινος συμμάχους ξεκίνησαν στο Αντεν την περασμένη Κυριακή και αφορούσαν τους αυτονομιστές του λεγόμενου «Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου», που επιδιώκουν την απόσχιση της περιοχής με τη βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και το στρατό του Προέδρου Χάντι, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Οι μάχες διήρκησαν έως την Τρίτη, προκαλώντας το θάνατο αρκετών δεκάδων ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 200 άλλων, με επικρατέστερες τις δυνάμεις των αυτονομιστών που επιβλήθηκαν στον κυβερνητικό στρατό.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Παραχάραξη της Ιστορίας και υποκρισία

Η απόφαση της Γερουσίας της Πολωνίας (με 57 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά - απαιτείται και η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) να περάσει νόμο που επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία, «βγάζοντας λάδι» τους Πολωνούς συνεργάτες των Γερμανών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ανάμεσά τους και υποκριτικές, όπως αυτές του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Πέμπτης ψηφίστηκε νόμος που μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα τη χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» και προβλέπει ποινή έως και τριετούς φυλάκισης. Στο όνομα της «προστασίας του έθνους», τα εθνικιστικά νεοφιλελεύθερα κόμματα που κυριαρχούν, ποινικοποιούν κάθε δημόσια εκφορά της άποψης ότι «το πολωνικό έθνος ή το πολωνικό κράτος» συνεργάστηκαν με τους ναζί στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο κατεχόμενο πολωνικό έδαφος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράνομη θα θεωρείται επίσης η άρνηση του ρόλου της Ουκρανίας στη σφαγή των Πολωνών που διαπράχθηκε το διάστημα 1943-1944 στο Βόλιν.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, που κάνει λόγο για «άρνηση του Ολοκαυτώματος», και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που δήθεν στο όνομα της παραχάραξης της Ιστορίας, απειλεί με σκληρά μέτρα κατά της πολωνικής κυβέρνησης. Ομως, και οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους έχουν πρωτοστατήσει στην παραχάραξη της Ιστορίας, στη συκοφάντηση της ΕΣΣΔ, που προωθούν οι αστικές κυβερνήσεις. Ενα τέτοιο κατασκεύασμα είναι αυτό της «σφαγής του Κατίν» δήθεν από τον Κόκκινο Στρατό, όταν όλες οι αποδείξεις δείχνουν τους ναζί, οι οποίοι πρώτοι λάνσαραν το μύθο, που αμέσως υιοθέτησαν τα επιτελεία της Δύσης.

ΗΠΑ
Στη «μαύρη λίστα» ο αρχηγός της «Χαμάς»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε χτες να συμπεριλάβει το όνομα του 55χρονου ηγέτη της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, στη «μαύρη λίστα» της «παγκόσμιας τρομοκρατίας», κατηγορώντας τον ότι «είναι υποστηρικτής της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης και της ένοπλης πάλης».

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι θα του απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ και ότι θα παγώσουν οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία θεωρηθεί πως διατηρεί σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Χανίγια, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής το 2005, αλλά καθαιρέθηκε με απόφαση του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπάς, εξελέγη τον περασμένο Μάη επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς».

Ανώτερο στέλεχος της «Χαμάς», σχολιάζοντας την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριξε ότι είναι τμήμα «της ευρύτερης εκστρατείας των ΗΠΑ κατά των Παλαιστινίων», μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβρη να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ