ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα «ταμεία αλληλεγγύης» ενισχύουν τους ομίλους και όχι τους πληγέντες

Επιβεβαιώνοντας τον πολιτικό κυνισμό της ΕΕ και των κυβερνήσεων, το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε ψήφισμα του ΚΚΕ για το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης»

Την απόρριψη του ψηφίσματος για το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ που είχαν καταθέσει οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης. Το ψήφισμα που απέρριψαν οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων έθετε το πολύ σοβαρό ζήτημα της άρσης των απαράδεκτων ορίων και περιορισμών που θέτει το «Ταμείο», σχετικά με το απαιτούμενο ύψος των ζημιών για την ενεργοποίησή του (είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω αυτού του ορίου δεν ενεργοποιείται το «Ταμείο» για τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική) και σε σχέση με τους δικαιούχους, να αποζημιώνονται δηλαδή τα πραγματικά θύματα των φυσικών καταστροφών, δηλαδή τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι μικροεπαγγελματίες.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του, ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Οι ευρωβουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας καταθέσαμε ένα ψήφισμα σε σχέση με το "Ταμείο Αλληλεγγύης", τους απαράδεκτους όρους που απαγορεύουν επί της ουσίας να αποζημιωθούν οι πληγέντες, τα πραγματικά θύματα των φυσικών καταστροφών, των πυρκαγιών, των σεισμών, των πλημμυρών. Πριν μάλιστα από τις τελευταίες πλημμύρες στη Δυτική Αττική θέσαμε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο αναδείξαμε και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν πρόκειται για μια απλή απόρριψη του ψηφίσματος, πρόκειται για επίσημη επιβεβαίωση ότι το Ευρωκοινοβούλιο και οι πολιτικές του ομάδες ούτε καν θέτουν ζήτημα συζήτησης για την αποζημίωση των πραγματικών θυμάτων, των πληγέντων από αυτές τις φυσικές καταστροφές, ούτε το ζήτημα των απαράδεκτων ορίων του "Ταμείου Αλληλεγγύης". Πρόκειται για πολιτικό κυνισμό και ομολογία ότι τόσο το "Ταμείο Αλληλεγγύης" όσο και τα άλλα ευρωενωσιακά κονδύλια συνιστούν επί της ουσίας ταμεία "αλληλεγγύης" επιχειρηματικών κατασκευαστικών ομίλων και βεβαίως καμία σχέση έχουν με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, τα συμφέροντα των πληγέντων. Αυτή είναι η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της, το Ευρωκοινοβούλιό της και οι πολιτικές του ομάδες. Δυστυχώς για τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, οι πληγέντες με τα συνδικάτα τους, τους μαζικούς φορείς, δεν καταλαβαίνουν από κάτι τέτοια θαψίματα πραγματικών διεκδικήσεων και θα συνεχίσουν την πάλη τους για πραγματική, άμεση και πλήρη αποζημίωση των ζημιών στο βιος τους από τις πλημμύρες, τους σεισμούς, τις πυρκαγιές, όλο το προηγούμενο διάστημα και στην Ελλάδα και σε μια σειρά άλλες χώρες».

Εντείνεται η ανησυχία για το νερό της Θεσσαλονίκης

Συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για το θέμα

Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος, από το βήμα της Βουλής, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη ρύπανση από υδρογονάνθρακες που εντοπίστηκε στο νερό του Αλιάκμονα, από το οποίο υδροδοτείται η πόλη, αλλά και για τον εντοπισμό της πηγής της ρύπανσης, τόσο για την απόδοση ευθυνών όσο και για να διασφαλιστεί η απολύτως ασφαλής λειτουργία του δικτύου ύδρευσης.

Τη ρύπανση έχουν επισημοποιήσει από τις 10 Γενάρη η ίδια η κοινοπραξία εργολάβων που λειτουργεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης - ΕΕΝΘ (διυλιστήριο) και η ΕΥΑΘ ΑΕ. Αλλωστε, η ρύπανση ήταν εμφανής, αφού στην επιφάνεια του νερού της δεξαμενής Δ2, δηλαδή στην είσοδο του διυλιστηρίου, έπλεαν εξαπλωνόμενες κηλίδες από πετρελαιοειδή, γράσα, λάδια κ.ά. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, τοποθετήθηκαν ακόμα και πλωτά φράγματα κατά μήκος της διώρυγας που φέρνει το νερό του Αλιάκμονα στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού, για τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε μεν ότι «η ρύπανση έχει αντιμετωπιστεί κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας του νερού. Υπήρχε, το επιβεβαιώνω, και αντιμετωπίστηκε», «βελτιστοποιήσαμε τη λειτουργία της εγκατάστασης και δεν βγήκε - ας το πούμε έτσι - δεν εξήλθε από τη μονάδα επεξεργασίας ρυπασμένο νερό ή νερό που περιείχε ρύπους για την πόλη της Θεσσαλονίκης», ωστόσο δεν ανέφερε ούτε λέξη σχετικά με την πηγή της ρύπανσης ή αν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να την εντοπίσει.

«Αν δεν βρεθεί η πηγή της ρύπανσης - και αν δεν βρεθεί τότε πώς θα αντιμετωπιστεί - καταλαβαίνετε ότι μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ανάλογη ρύπανση και μεγαλύτερη δεν θα επαναληφθεί, με ό,τι αυτό σημαίνει βέβαια για το νερό της Θεσσαλονίκης», επέμεινε ο βουλευτής του ΚΚΕ και ρώτησε «ποιο είναι το όριο ρύπανσης στο οποίο μπορεί να ανταποκριθεί το διυλιστήριο» και «σε περίπτωση που χρειαστεί να σταματήσει η παροχή από τον Αλιάκμονα, τι δυνατότητες για εναλλακτικές πηγές υδροδότησης και παραπέρα πόση ασφάλεια μπορεί να παρέχει μια ανοιχτή και εκτεθειμένη διώρυγα που μεταφέρει το νερό στην πόλη;». Ομως, ουσιαστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν.

Και συνέχισε λέγοντας ότι όσο το νερό «θα μπαίνει στη λογική της αγοράς και τους κέρδους, τόσο θα δυσκολεύει η εξασφάλιση της ποιότητάς του και της ποσότητάς του, τόσο θα υπάρχουν προβλήματα με το δίκτυο και τη συντήρησή του, τόσο το κόστος θα μετακυλίεται στο λαό». Οπως τόνισε, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, όταν υπάρχουν εργολάβοι, ενώ «η ολοκλήρωση της πλήρους ιδιωτικοποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

«Νερό πραγματικά κοινωνικό αγαθό - επισήμανε - εξασφαλίζει μονάχα η θέση του ΚΚΕ για ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης του νερού, που θα σχεδιάζει, υλοποιεί, ελέγχει τη διαχείρισή του, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών. Ομως, εδώ προϋποτίθεται ένας ριζικά διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης και ο λαός βεβαίως να έχει πραγματικά την εξουσία στα χέρια του και όχι τύποις».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κίνδυνος για πλημμύρες σε περιοχές του Ηρακλείου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανότητες να προκύψουν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε βάρος των κατοίκων των περιοχών γύρω από τον Γιόφυρο ποταμό, αλλά και τα ρέματα των δυτικών συνοικιών του δήμου Ηρακλείου, έκρουσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του χτες στη Βουλή, όπου απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Μεταφέροντας την εικόνα που παρουσιάζουν ο Γιόφυρος ποταμός και τα ρέματα, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι η ροή του νερού εμποδίζεται από μπάζα και άλλα δομικά υλικά, σκουπίδια, δάση από καλάμια, τα οποία εκτός των άλλων αποτελούν και εστίες μόλυνσης με τα τρωκτικά, τη βρώμα και δυσωδία να κυριαρχούν. Και αυτά βρίσκονται δίπλα σε σπίτια, κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους. Σημείωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα δραματικά γεγονότα στη Μάνδρα, αλλά και το ότι ο Γιόφυρος έχει ιστορικό «επαναλαμβανόμενων καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων με ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν αποζημιώθηκαν και ποτέ, ενώ ως εκ θαύματος δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Ηρακλείου, των ευάλωτων περιοχών, με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, οριοθέτηση των ποταμών, καθαρισμό ρεμάτων».

Ζήτησε από τον υπουργό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, τη γενναία χρηματοδότησή τους, αλλά και για ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό συνολικά για το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου Κρήτης.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός επικαλέστηκε και αυτήν τη φορά τις «αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές» που «θέτουν συγκεκριμένα όρια», αλλά και την ασάφεια των αρμοδιοτήτων υπουργείου, περιφερειών, δήμων, σημειώνοντας ότι «κυοφορείται» θεσμική ρύθμιση «που πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να συζητήσουμε στη Βουλή για το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται για την Αυτοδιοίκηση». Μίλησε, ακόμα, για διάφορα κονδύλια που έχουν δοθεί στην Περιφέρεια και την Τοπική Διοίκηση, όμως στο διά ταύτα δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο.

«Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε με ανθρώπινες ζωές, ούτε μπορούμε να δικαιολογήσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα με τις λεγόμενες περιοριστικές πολιτικές αυτής της περιόδου που διανύουμε», τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, απαιτώντας η κυβέρνηση, η οποία είναι αποτελεσματική και άμεση όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να αφήσει τα ήξεις - αφήξεις, πόσο μάλλον που ήδη «μετράει» νεκρούς στη Μάνδρα και να πάρει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα.

ΝΑΟΥΣΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κόντρα στα σχέδια για την «ιατρική» κάνναβη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της Νάουσας, αλλά και δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα ο εργαζόμενος λαός της περιοχής και οι φορείς του, αντιδρώντας στα σχέδια της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει 1.000 στρέμματα γης που βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα σε Επισκοπή και Πολυπλάτανο, σε επιχειρηματικούς ομίλους για την καλλιέργεια και παραγωγή «ιατρικής - φαρμακευτικής» κάνναβης.

Η διοίκηση του Δήμου Νάουσας, στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έφερε για συζήτηση το θέμα της παραχώρησης με θετική εισήγηση, παρά τις αντιδράσεις των φορέων, που απαιτούν να σταματήσει η όποια διαδικασία παραχώρησης γης για την καλλιέργεια της λεγόμενης «ιατρικής» κάνναβης.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ), συμμετείχαν σύσσωμοι οι φορείς (Εργατικά Σωματεία, Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γονέων, κ.ά.) που ήδη έχουν καταγγείλει δημόσια ότι με όχημα τη «φαρμακευτική» δήθεν χρήση της κάνναβης επιχειρείται η πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών.

Σημειώνουμε ότι την αντίθεσή τους στην παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης έχουν εκφράσει και τα Τοπικά Συμβούλια Πολυπλάτανου και Επισκοπής, στα όρια των οποίων βρίσκονται οι επίμαχες εκτάσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ