ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα

Εκτιμήθηκε η δράση των εργαζομένων του κλάδου στη 48ωρη απεργία. Αρχαιρεσίες του Συνδικάτου 7 - 11 Νοέμβρη

Η ανάγκη να συνεχιστεί και να ενταθεί η δράση του Συνδικάτου το επόμενο διάστημα επισημάνθηκε στην προχτεσινή του σύσκεψη (φωτ. από το μπλοκ του Συνδικάτου στην τελευταία 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση)
Η ανάγκη να συνεχιστεί και να ενταθεί η δράση του Συνδικάτου το επόμενο διάστημα επισημάνθηκε στην προχτεσινή του σύσκεψη (φωτ. από το μπλοκ του Συνδικάτου στην τελευταία 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση)
Χαρακτηριστικά προετοιμασίας των επόμενων ταξικών αγώνων του κλάδου, πήρε η προχτεσινή μαζική σύσκεψη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στα γραφεία του, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων στην οικοδομή.

Οικοδόμοι, ξυλουργοί, μηχανικοί, ηλεκτροτεχνίτες, μισθωτοί τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι, έδωσαν μαζικό «παρών» στο κάλεσμα του Συνδικάτου, όπου εκτίμησαν τη δράση του κλάδου όχι μόνο στην τελευταία 48ωρη απεργία, στις 19 και 20 Οκτώβρη, αλλά και την κλιμάκωση της πάλης από εδώ και μπρος. Χτες, σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο της ΚΟΣΜΟΤΕ στο Κορωπί.

Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, μιλώντας στους εργαζόμενους του κλάδου, στην προχτεσινή σύσκεψη, υπογράμμισε εξαρχής για την 48ωρη απεργία:

«Στις κατασκευές νέκρωσαν μεγάλα εργοτάξια, αλλά και τα εργοτάξια στη συμβατική οικοδομή». Ενδεικτική της μεγάλης συμμετοχής ήταν και η οργανωμένη κάθοδος εργαζομένων από εργοστάσια που δεν είχαν ξανά συμμετάσχει σε απεργιακές κινητοποίησης, όπως του εργοστασίου ξύλου ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ. «Καταγράφηκαν συμμετοχές από νέους χώρους δουλειάς, πιο οργανωμένα, πιο μαζικά, για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό», υπογραμμίστηκε. Επισημάνθηκε, δε, πως «οι μεγάλες συγκεντρώσεις εκφράζουν διεργασίες και εξελίξεις στους εργάτες και εμείς πρέπει να τις βοηθήσουμε να ενταθούν στην κατεύθυνση της ριζοσπαστικοποίησης».

«Συνεχίζουμε τις περιοδείες στους τόπους δουλειάς, αποκαλύπτουμε τις νέες συμφωνίες, δυναμώνουμε την παρέμβασή μας στο πλαίσιο των νέων πολιτικών εξελίξεων, αξιοποιούμε τον κόσμο που προσεγγίζει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, συνεχίζουμε τη διαφωτιστική δουλειά με συσκέψεις και εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς», τόνισε σε άλλο σημείο ο Γ. Τασιούλας.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη σχεδιασμένη και οργανωμένη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας όπου και ξεχώρισαν τα χαρακτηριστικά που είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη επιτυχία. «Απευθυνθήκαμε πλατιά με το πλαίσιο πάλης, για τις αιτίες των προβλημάτων και γιατί αυτά θα οξύνονται, καθώς επίσης και γιατί κανένα απ' τα μέτρα που παίρνονται δε θα βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων», υπογραμμίστηκε εισηγητικά. Αναλυτικά συζητήθηκε και το θέμα της επίθεσης που δέχθηκε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, από παρακρατικούς και μηχανισμούς του αστικού κράτους στο Σύνταγμα και όπως τονίστηκε αυτή η επίθεση «δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός». Εκτιμήθηκε πως επρόκειτο για μια επιτελικά σχεδιασμένη επίθεση. Ιδιαίτερα στάθηκαν και εισηγητικά και όσοι μίλησαν στον ηρωισμό και την αυτοθυσία της περιφρούρησης, αλλά και στην ψυχραιμία των συγκεντρωμένων.

Αρχαιρεσίες 7 - 11 Νοέμβρη

Ταυτόχρονα, όμως, δόθηκε έμφαση και στη δράση που πρέπει να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα. Με πρώτο σταθμό τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, οι οποίες θα διεξαχθούν από 7 μέχρι 11 Νοέμβρη 2011, στις έδρες των παραρτημάτων. Οι ώρες διεξαγωγής των αρχαιρεσιών θα είναι από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., ενώ τις πρωινές ώρες από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., είτε σε τόπους δουλειάς, είτε στα κεντρικά γραφεία (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Επιπλέον, στη σύσκεψη σημειώθηκε η ανάγκη μαζικής συμμετοχής των Οικοδόμων στο συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη.

Δραματικές καταστάσεις βιώνουν οι τυφλοί

Αναφορά της ΕΣΚ Τυφλών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή

Από πρόσφατη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στο υπουργείο Οικονομικών
Από πρόσφατη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στο υπουργείο Οικονομικών
Αναφορά της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσαν χθες οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Μαυρίκος εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Στην αναφορά καταγγέλλεται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΕΕ και της τρόικας, που υλοποιεί τα αιτήματα των μεγαλοεπιχειρηματιών και γυρίζει τους τυφλούς και τους ανάπηρους στον μεσαίωνα και σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Τα σχολεία σε κατάσταση διάλυσης, οι γονείς σε απόγνωση καλούνται να πληρώνουν για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους. Στη χώρα μας δεν εκπαιδεύεται ούτε το 10% των τυφλών παιδιών, ειδικό γυμνάσιο - λύκειο δεν υπάρχει. Οι γονείς με τσεκουρωμένους μισθούς και συντάξεις και οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απλήρωτοι από 6 έως και 9 μήνες. Η ανεργία στους τυφλούς και στους ανάπηρους τσακίζει κόκαλα, ξεπερνώντας το 95%. Με πρόσχημα τους ανάπηρους "μαϊμού" που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ετοιμάζονται για μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και στα επιδόματα των ΑμΕΑ. Ο νέος κανονισμός της εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας (ΚΕΒΑ) σε συνδυασμό με την επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, είναι τα εργαλεία της κυβέρνησης για να πάρουν το φαΐ από το τραπέζι του ανάπηρου και των παιδιών του, να του κόψουν τα φάρμακα και τις θεραπείες».

Η ΕΣΚ Τυφλών υπογραμμίζει πως οι δραματικές καταστάσεις που βιώνουν οι τυφλοί, ιδιαίτερα οι μοναχικοί ηλικιωμένοι και οι άνεργοι, δεν θα τους λυγίσουν και παραθέτουν στους υπουργούς το διεκδικητικό τους πλαίσιο.

ΦΩΚΙΔΑ
Πληθαίνουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι

Πρωτοβουλίες για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους που μένουν απλήρωτοι, αναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας μαζί με συνδικάτα, δυνάμεις του ΠΑΜΕ και εκλεγμένους συμβούλους του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Το πρόβλημα της μη καταβολής δεδουλευμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα οξύνεται μέρα με τη μέρα και εκατοντάδες εργαζόμενοι κι οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου: Στο δήμο Δελφών, 13 εργαζόμενοι στην καθαριότητα παραμένουν απλήρωτοι για 4 και 5 μήνες.Οι εργαζόμενοι στον παιδικό σταθμό Αμφισσας απλήρωτοι για μήνες. Στο Γηροκομείο Αμφισσας, 25 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Σε ξενοδοχεία των Δελφών 9 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και μερικοί από αυτούς και ανασφάλιστοι. Σε δυο εργοστάσια κονσερβοποιίας ελιάς στην Ιτέα, 40 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 4 - 5 μήνες.

Απολύσεις στην εταιρεία «Αdam pack»

Σε έξι απολύσεις προχώρησε τη Δευτέρα η εργοδοσία της επιχείρησης «ADAM PACK», στο εργοστάσιό της στο Λαύριο, που δραστηριοποιείται στον τομέα της συσκευασίας και παραγωγής χαρτοκυτίων. Η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους και δίχως καμιά παραπέρα εξήγηση τους έδειξε το δρόμο της ανεργίας. Με κοινή ανακοίνωσή τους, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλούν όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας το Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου (Μ. Μητροπούλου 49-51), για να συζητήσουν την απάντησή τους στην εργοδοσία και την επιθετικότητά της.

«Οι εργαζόμενοι, που όλα τα χρόνια παράγουν τον πλούτο για να θησαυρίζουν οι εργοδότες, σήμερα στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης που το ίδιο το σύστημα την γεννάει θεωρούνται ως κόστος και πετάγονται κυριολεκτικά στο δρόμο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Και τονίζεται: «Με αυτό τον τρόπο γίνεται προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων ώστε να δεχτούν με σκυμμένο το κεφάλι την όποια επόμενη όρεξη έχει η εργοδοσία είτε να μειώσει τους μισθούς ή να διώξει κι άλλους εργαζόμενους στο όνομα της έλλειψης ρευστότητας ή της μειωμένης παραγωγής για την ανάκαμψη της κερδοφορίας της». Και καταλήγει: «Καλούμε την εργοδοσία της επιχείρησης "ADAM PACK" να πάρει πίσω τις απολύσεις, διαφορετικά θα μας βρει όλους απέναντί της. Οι εργαζόμενοι μπροστά στη θυσία της ζωής τους, που τους καλεί η εργοδοσία, μπορούν και πρέπει να επιλέξουν τη θυσία του αγώνα που είναι η μόνη που φέρνει αποτελέσματα».

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ, στο πλαίσιο των οποίων θα κάνουν γενικές συνελεύσεις για τον προγραμματισμό της παραπέρα δράσης τους. Η στάση στα λεωφορεία είναι από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και στα τρόλεϊ από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org