ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για τους 1.400 εργαζόμενους στην «Alapis»

Τις εξελίξεις στον όμιλο «Alapis» και την επισφαλή θέση των εργαζομένων έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το ΚΚΕ μέσω του βουλευτή του Γιώργου Μαυρίκου.

Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Ο όμιλος "Alapis" δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου, σε κατηγορίες φαρμάκων ύψιστης σημασίας, όπως: Καρδιολογικά, διαβητολογικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά, αντικαρκινικά, ανοσοποιητικά, αιματολογικά, παιδιατρικά, νοσοκομειακά κ.ά. Επίσης παράγει και διανέμει παραφαρμακευτικά προϊόντα και αναλώσιμα νοσοκομειακά υλικά. Περιλαμβάνει 14 εταιρείες (εργοστάσια παραγωγής, φαρμακαποθήκες, διανομή - πώληση) και απασχολεί 1.400 περίπου εργαζόμενους.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται μετ' εμποδίων, η λειτουργία του ομίλου δεν είναι ομαλή, έχουν ελλείψεις πρώτων υλών, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Οι οφειλές στις τράπεζες φτάνουν το 1 δισ. ευρώ και πρόσφατα έγινε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Στους εργαζόμενους έχει ζητηθεί μείωση αποδοχών μέχρι 30%, έχουν δοθεί αντίστοιχες ατομικές συμβάσεις προς υπογραφή, με ορισμένους πρόχειρους υπολογισμούς φτάνουν και κάτω από την κλαδική σύμβαση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει καθεστώς εκβιασμού (φόβος απόλυσης) και ανασφάλειας των εργαζομένων, φαρμακαποθήκες του ομίλου (ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΓΛΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΦΑΡΜ) απειλούνται με κλείσιμο. Η ανησυχία για το μέλλον των 1.400 εργαζομένων είναι μεγάλη μαζί με την ανησυχία για το αν θα υπάρχει επάρκεια στις κατηγορίες φαρμάκων και νοσοκομειακών υλικών που ανήκουν στον όμιλο.

Στον όμιλο έγιναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Ιούλης του 2007 και Αύγουστος του 2009) με τις οποίες συγκέντρωσε 1,3 δισ. ευρώ. Στην PROTON BANK (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) δόθηκαν τον Ιούλη του 2011 100 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα του Δημοσίου και πρόσφατα άλλα 800 εκατ. ευρώ για την κρατικοποίησή της.

Το 2009 η "Alapis" ήταν πρώτη στην κατάταξη του τζίρου με πωλήσεις της τάξης των 480 εκατ. ευρώ και κέρδη 82 εκατ. ευρώ (περιθώριο καθαρού κέρδους 17%). Το Α' τρίμηνο του 2011 εμφανίζει ζημιές 22,2 εκατ. ευρώ στα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη προ φόρων, EBITDA στα 11 εκατ. ευρώ).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα ληφθούν:

  • Για να πληρωθούν στο ακέραιο οι εργαζόμενοι.
  • Για να μην "περάσουν" οι μειώσεις μισθών.
  • Ποια φροντίδα και πρόνοια θα ληφθεί για να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους σε περίπτωση που υπάρχουν απολύσεις».
ΕΟΠΥΥ (ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ)
Ξεκρέμαστοι ασφαλισμένοι και γιατροί

Με ένα αλαλούμ εγκυκλίων και ανακοινώσεων, απ' το βράδυ της 31.10.2011 - ενόψει της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την 1.11.2011 - μένουν ξεκρέμαστοι οι ασφαλισμένοι κυρίως του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ τόσο με τις επισκέψεις των γιατρών όσο - κυρίως με τη συνταγογράφηση - φαρμάκων. Το αποτέλεσμα είναι οι άμεσες πληρωμές για τις επισκέψεις και - στην περίπτωση μη συνταγογράφησης - των φαρμάκων.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και ενόψει και της τυπικής λειτουργίας από χτες του ΕΟΠΥΥ, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Αφαλίσεων έστειλε εγκύκλιο στην οποία ανέφερε ότι «για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) οι γιατροί θα πρέπει να επιλέγουν ως Ταμείο το "ΙΚΑ-ΕΤΑΜ" έως ότου πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές». Πρόσθετε ότι καταργούνται τα συνταγολόγια του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, ενώ παραμένουν του ΟΓΑ. Η συνταγογράφηση θα είναι ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα αποζημιώνονται μόνο εκείνες οι συνταγές που θα αναγράφουν ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, ανέφερε ότι θα εκδίδονται χειρόγραφες συνταγές μόνο όταν δεν είναι εφικτή η έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών. Μ' αυτόν τον τρόπο έμειναν άμεσα ακάλυπτοι για τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Επιπλέον, οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν καλέσει τους γιατρούς - μέλη τους να μην παραλαμβάνουν τα συνταγολόγια του ΙΚΑ καθώς οι διεκδικήσεις τους περιορίζονται στην ελεύθερη συνταγογράφηση από όλους τους γιατρούς - συμβεβλημένους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ - την ελεύθερη επιλογή γιατρού, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Μάλιστα, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ - καθώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών προς τους συμβεβλημένους γιατρούς - υποχρεώνονται να πληρώνουν 20 ευρώ σε κάθε επίσκεψη και στη συνέχεια να εισπράξουν τα χρήματα απ' το ταμείο.

Την πρώτη ανακοίνωση ακολούθησαν και άλλες διευκρινιστικές και αλληλοαναιρούμενες μέσω της ιστοσελίδας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και SMS όπως κατάγγειλε με ανακοινώσεις του και συνέντευξη Τύπου χτές ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Τελικά χτες το απόγευμα ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του επανήλθε, με άλλες διατυπώσεις, στην αρχική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε υπολειτουργία τις μονάδες του ΙΚΑ. Σύμφωνα με καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, τα υλικά και τα αναλώσιμα επαρκούν μόνο για μια βδομάδα στα εργαστήρια των υγειονομικών μονάδων του Ιδρύματος στην περιοχή.

Αναγκαιότητα το ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τις αδιέξοδες πρακτικές του λεγόμενου διαλόγου προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους στην Υγεία η πάλη για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, με σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο και δωρεάν ΕΚΑΒ. Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας, του αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, θα σχεδιαστεί να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, στο οποίο θα έχουν ενταχθεί όλες οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες Υγείας, όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Για τη λειτουργία αυτού του τύπου δημόσιου - κρατικού συστήματος θα πρέπει να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κλπ.) με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΥΠΟ - ΧΑΡΤΙ
Εντείνουν την εργοδοτική επιθετικότητα

Εντείνεται η εργοδοτική επίθεση και στον κλάδο του Τύπου και του Χαρτιού καθώς οι εργοδότες επιχειρώντας να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργάτες, μεθοδεύουν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προχωρούν σε απολύσεις.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, καταγγέλλει τη διεύθυνση της επιχείρησης Γραφικών Τεχνών Κασιμάτης Α.Ε. στα Χανιά της Κρήτης «που με απειλές, εκβιασμούς στους εργαζόμενους επιδιώκει να καταργήσει τη ΣΣΕ και να τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων». Οπως σημειώνει, επιδιώκει να αποσπάσει εκβιαστικά υπογραφές απ' τους εργαζόμενους με στόχο να μειώσει το μισθό των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους «να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις απειλές, την τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία. Να μην υπογράψει κανείς το επαίσχυντο κείμενο μείωσης των μισθών. Ενωμένοι μαζί με το σωματείο σας μπορείτε να αποκρούσετε τα αντεργατικά μέτρα, αξιοποιώντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Κάτω τα χέρια από τη ΣΣΕ και τα δικαιώματά μας».

Στο μεταξύ η εργοδοσία των Πρακτορείων «Αργος» και «Ευρώπη» προχώρησε σε 19 απολύσεις στα πρακτορεία της Θεσσαλονίκης και άλλες δύο στην «Ευρώπη» της Αθήνας. Στην αντίδρασή της η Ομοσπονδία αφού απαιτεί την ακύρωση των απολύσεων και των αντεργατικών σχεδιασμών σημειώνει: «Η μεγαλοεργοδοσία των Πρακτορείων έχει σχεδιάσει το κτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, με βασικό πυρήνα του σχεδίου την αντικατάσταση των παλιών εργαζομένων με καινούριους μέσα από εργολάβους - δουλέμπορους και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, σύγχρονους δούλους... Οι πάντες γνωρίζουν ότι όλα τα χρόνια, η δουλειά στα Πρακτορεία έβγαινε με σχεδόν μισό προσωπικό, αξιοποιώντας την υπερωριακή απασχόληση. Ακόμα και σήμερα που υπάρχει συρρίκνωση, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν». Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία σε ξεσηκωμό, με στόχο να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι και να ακυρωθούν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας.

Γενική Συνέλευση στα Πρακτορεία

Ταυτόχρονα, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, προχωρά σε Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Κυριακή 6 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15 - 7ος όροφος). Στην ανακοίνωσή της, τονίζει: «Εμείς, το λέμε καθαρά! Στο όνομα της διασφάλισης των κερδών τους, οι εργοδότες μας δε θα διστάσουν να κάνουν απολύσεις! Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο μείωσης των θέσεων εργασίας που μπορούν να το ενεργοποιήσουν ανά πάσα στιγμή! Θα προβάλουν πλαστά διλήμματα για να κάμψουν τις αντιστάσεις μας!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ