ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Απάντησε με καταστολή στα δίκαια αιτήματα

Με τη χρήση βίας, αλλά και με ένταση του εμπαιγμού μέσα και έξω από τη Βουλή, αντιμετωπίστηκαν χτες οι διαδηλωτές στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα

Από τη χτεσινή πορεία των συμβασιούχων πυροσβεστών

Eurokinissi

Από τη χτεσινή πορεία των συμβασιούχων πυροσβεστών
Με βία και κοροϊδία δίχως τέλος απάντησε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ στους συμβασιούχους πυροσβέστες, που πραγματοποίησαν πανελλαδική συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή. Οι συμβασιούχοι, αντιμέτωποι με την κατασταλτική δράση των ΜΑΤ, κατέλαβαν συμβολικά το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε στη Βουλή με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, από τον οποίο πήρε αρνητική απάντηση στο αίτημα για «μονιμοποίηση τώρα», σύνθημα το οποίο κυριάρχησε στο συλλαλητήριό τους.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην Ομόνοια, οι συνδικαλιστές του κλάδου κατήγγειλαν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που δε μετέτρεψε τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, παρά τις υποσχέσεις. Κατήγγειλαν, επίσης, τους ελέγχους τροχονόμων σε τέσσερα πούλμαν με συμβασιούχους από την Ηλεία και την Πάτρα, όπως και την επιτήρηση της συγκέντρωσης από την κάμερα της Αστυνομίας στην Ομόνοια.

Στο χαιρετισμό του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας μετέφερε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους. Πρόσθεσε ότι «η θέση μας δεν είναι ευκαιριακή. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με 5 μήνες δουλιά». Κατήγγειλε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ομηρία των συμβασιούχων και ανέφερε πως οι οδηγίες για μερική απασχόληση από τις Βρυξέλλες θέλουν τους εργάτες «λάστιχο». Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν, ανάμεσα σε άλλους, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, και ο Μιχάλης Μιχαήλ από την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών».

Κοροϊδία με ...τρίμηνη παράταση!

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, φτάνοντας η πορεία στο ύψος του υπουργείου Εσωτερικών, παρά τα αστυνομικά μέτρα και τη βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών με χημικά στην είσοδο του υπουργείου, περίπου 50 συμβασιούχοι μπήκαν σε αυτό και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη, για την οποία, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα που βρέθηκε στο σημείο! Λίγες ώρες μετά, οι διαδηλωτές αποχώρησαν και πορεύτηκαν στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας τους συναντήθηκε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, ο οποίος είπε ότι θα καταθέσει το Πάσχα στη Βουλή νομοσχέδιο που θα μετατρέπει τις συμβάσεις των εποχικών πυροσβεστών σε ...8μηνες (από 5μηνες) για πέντε χρόνια. Το ίδιο επανέλαβε και λίγο αργότερα στη Βουλή (και ενώ οι διαδηλωτές παρέμεναν απ' έξω μέχρι αργά το απόγευμα), κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για την «αναδιοργάνωση των υπηρεσιών πυρόσβεσης».

Ξεκάθαρη ήταν, για μια ακόμη φορά, η τοποθέτηση του εισηγητή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα. Οπως τόνισε, «το νομοσχέδιο επισημοποιεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επέκταση της μερικής απασχόλησης ως μεθόδου αντιμετώπισης της πυρασφάλειας της χώρας. Εμείς διαφωνούμε και σας προτείνουμε ξανά να γίνουν μόνιμοι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως με το νομοσχέδιο «εντάσσεται και το προσωπικό στο στρατιωτικό πνεύμα και τη στρατιωτική αντίληψη, ακριβώς γιατί θέλετε να τους έχετε και να τους χρησιμοποιείτε ως κατασταλτικό μηχανισμό σε βάρος του λαϊκού κινήματος».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υποκριτικές «κόντρες» για την υποθαλάσσια

Υποκριτικές και ανούσιες αποδείχτηκαν τελικά οι όψιμες προεκλογικές «κόντρες» της Διοίκησης και της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας, που κατασκευάζεται χωρίς καν κυκλοφοριακή μελέτη, με σημαντικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, ενώ θα υποχρεώσει τους οδηγούς σε πρόσθετο χαράτσι 1 ευρώ για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη. Υστερα από μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου - που έγινε μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά! - το δημοψήφισμα που υποσχέθηκαν στο λαό οι δυνάμεις αυτές απορρίφθηκε, αφού δε συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που προβλέπει ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης και Κώστας Δρούτσας απείχαν από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας ότι η υπογραφή της σύμβασης καθιστά ανενεργό το δημοψήφισμα, που έτσι κι αλλιώς είχε χαρακτήρα εκτονωτικό και όχι δεσμευτικό. «Δε θα γίνουμε φύλλο συκής για την εκτόνωση της αντίδρασης του λαού, και απέχουμε γιατί δε θέλουμε να νομιμοποιήσουμε μια προκατασκευασμένη διαδικασία», είπε ο Α. Σαχίνης. Γεγονός που αποδείχτηκε και από το πώς διατυπώθηκε το ερώτημα, στο οποίο θα καλούνταν να τοποθετηθούν οι δημότες: «Εάν συμφωνούν με την κατασκευή της υποθαλάσσιας διαμπερούς αρτηρίας».

Κρατικό χρήμα στα μονοπώλια πληροφορικής

Ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στα μονοπώλια του κλάδου της πληροφορικής και των «νέων τεχνολογιών», μέσω των «συμπράξεων» ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες και μέσω του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου. Ενόψει και των πόρων του Δ' ΚΠΣ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης από το βήμα του συνεδρίου του «Εκόνομιστ» έκανε λόγο για το πρόγραμμα ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας - το λεγόμενο γρήγορο Ιντερνετ - ύψους 450 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Από 20 Νοέμβρη τα παρκόμετρα

Στις 20 Νοέμβρη, και χωρίς καμιά «περίοδο προσαρμογής», θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενός ακόμη εισπρακτικού μέτρου από τη διοίκηση του Δήμου Αθήνας, της «ελεγχόμενης στάθμευσης», όπως ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος Θοδ. Μπεχράκης, στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου. Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε και η δημιουργία τεσσάρων πάρκιγκ από το δήμο. Ηδη, έχουν δημοπρατηθεί στην Κύπρου και Πατησίων (180 θέσεων ) και στην Δεληγιάννη (100 θέσεων) με τη ληστρική μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν για τη χρήση τους. Επιπλέον θα κατασκευαστούν στην πλατεία Γκύζη (300 θέσεων) με κόστος 5,3 εκατ. ευρώ και στον Αγ. Ελευθέριο (450 θέσεων) κόστους 7 εκατ. ευρώ! Οσον αφορά στην «ελεγχόμενη στάθμευση», στην πρώτη φάση θα υπάρξουν 5.494 θέσεις, εκ των οποίων 2.538 θα είναι για κατοίκους, 1.000 θέσεις για ειδική χρήση και 1.956 θέσεις επισκεπτών. Οι μόνιμοι κάτοικοι θα πληρώνουν ετήσιο τέλος 10 ευρώ. Οι επισκέπτες θα πληρώνουν για τρεις ώρες 6 ευρώ.

Σύλληψη δουλεμπόρων

Δεκαεννιά Ιρακινοί μετανάστες (16 έως 40 χρόνων) εντοπίστηκαν φυλακισμένοι από δουλέμπορους σε τρένο και σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρέμεναν, μέχρις ότου οι συγγενείς τους καταβάλλουν 4.500 δολάρια για τον καθένα, ποσό που συμφωνήθηκε για τη μεταφορά τους από το Ιράκ. Μαζί τους συνελήφθησαν και 4 ομοεθνείς τους δουλέμποροι. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και άλλα τρία άτομα, εκ των οποίων ο ένας είχε εφοδιάσει με πλαστή βεβαίωση άδειας παραμονής έναν από τους δουλέμπορους.

Ξεμπλοκάρουν οι αποζημιώσεις της «Ρικομέξ»

Δεν πέρασαν οι μεθοδεύσεις της Εθνικής Τράπεζας και τελικά τα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων από την κατάρρευση του κτιρίου της «Ρικομέξ», το Σεπτέμβρη του 1999, έχουν προτεραιότητα στις αποζημιώσεις, έναντι των υπόλοιπων οφειλετών της φαρμακοβιομηχανίας, όπως είναι το Δημόσιο, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Το αρμόδιο συμβούλιο του Αρείου Πάγου απέρριψε χτες την αίτηση της Εθνικής Τράπεζας, που ζητούσε να ανασταλεί σχετική απόφαση του Εφετείου Αθηνών, με την οποία δικαιώνονταν οι συγγενείς των θυμάτων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον καπετάνιο του ΔΣΕ Καπετάν Ανάποδο (Θύμιο Καψή), δολοφονημένο πριν από 57 χρόνια στην «Πυξαριά» του όρους Καντήλι, διοργανώνουν στο Προκόπι Εύβοιας, την ερχόμενη Κυριακή 5.11.06, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ και η ΝΕ Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ, στις 11 π.μ., στο χώρο του Μνημείου. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση (αναχώρηση την ίδια μέρα, στις 8 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος - δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210/8831368 και 210/8234296 - Αθ. Τσιγκάρη).

- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Λάρισας διοργανώνουν, την Κυριακή 5.11.2006 και ώρα 11.30 π.μ., στο χώρο των εκτελέσεων, εκδήλωση τιμής στους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και άλλους πατριώτες που εκτελέστηκαν στο Λόφο του Μεζούρλου, την περίοδο 1946 -'49.

- Τιμώντας τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Λιλαία (Αγόριανη) Παρνασού, τη γενέτειρα του αείμνηστου Διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, Καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου), την Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί της Κυριακής, ώρα 8 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος, με επιστροφή την ίδια μέρα το βράδυ. Μετά την εκδήλωση, θα γίνει επίσκεψη στο Χάνι της Γραβιάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ