ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΕΣ 5 ΚΑΙ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ
Κρίσιμες ταξικές αναμετρήσεις

Στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. την Τετάρτη η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Οι απεργίες στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ στις 5 Οκτώβρη και η γενική πανελλαδική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 19 του μήνα είναι δυο κρίσιμες ταξικές αναμετρήσεις. Αυτό που κρίνεται είναι αν τελικά την κρίση την πληρώσουν οι εργαζόμενοι οδηγούμενοι μαζικά στη φτώχεια και στη μιζέρια ή εάν μπροστά σε αυτό τον ορυμαγδό, στη λαίλαπα που εξαπέλυσαν κυβέρνηση και τρόικα για λογαριασμό του κεφαλαίου, ο λαός μας θα βρει τη δύναμη να σηκώσει αναχώματα, αν με την πάλη του καταφέρει να εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα και σε μια πορεία να τα ματαιώσει και να ανατρέψει την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της.

Η πρώτη μάχη δίνεται την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ και σ' αυτή πρέπει να επιστρατευθούν όλες οι δυνάμεις. Σε αυτά τα πλαίσια Συνδικάτα Εργαζομένων στους ΟΤΑ, στην Ενέργεια, στην Υγεία και στην Πρόνοια, Επιτροπές Αγώνα στο Δημόσιο (κλαδικό ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, κλαδικό Ενέργειας, Σωματείο «Ευαγγελισμού», Σωματείο Εργαζομένων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών κ.ά.) καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στην Ομόνοια στις 10.30 το πρωί. Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 11 π.μ στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο απεργιακό τους κάλεσμα σημειώνουν:

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μέχρι εδώ! Μας έχουν κάνει τη ζωή κόλαση. Τέρμα οι θυσίες για τη σωτήρια των κεφαλαιοκρατών και τα κέρδη των δανειστών.

Χρεοκοπούν το λαό, για τη σωτηρία του κεφαλαίου

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Εως εδώ με το συνδικαλισμό που έβαζε και βάζει πλάτη για να υλοποιούνται αυτές οι πολιτικές, να χειραγωγούν και να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους.

Ο μόνος δρόμος, η μόνη επιλογή, ο οργανωμένος αγώνας, η αντίστασή μας, η αντεπίθεσή μας.

Εχουμε τη δύναμη, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα να τους σταματήσουμε!

Καλούμε τα Σωματεία, τους εργαζόμενους του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση που οργανώνουν τα σωματεία μας:

 • Να απορρίψουμε το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, που οδηγεί πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων κάτω από το όριο της φτώχειας, στην εξαθλίωση. Ηδη μέχρι τώρα ένας δημόσιος υπάλληλος έχει χάσει πάνω από έξι μισθούς!
 • Να εναντιωθούμε στην εφεδρεία, και στις απολύσεις. Οργανωμένη, συλλογική αλληλεγγύη σε κάθε απολυμένο, σε κάθε άνεργο συνάδελφο. Ολοι για έναν και ένας για όλους!
 • Δε δεχόμαστε καμιά στάση πληρωμών από την εργοδοσία και το κράτος, καμιά περικοπή κοινωνικών δαπανών, καμιά συγχώνευση - κατάργηση, καμιά ιδιωτικοποίηση.
 • Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια - συλλογικά και οργανωμένα - γιατί πολύ απλά δεν έχουμε, δε μπορούμε να πληρώσουμε!

Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, πολλών ομοσπονδιών ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα. Αντίθετα γενικεύουν το έγκλημα του συμβιβασμού και της υποταγής των εργαζόμενων. Υπογράφουν Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη διευθέτηση και με μειωμένες αποδοχές (π.χ. ΟΤΕ, μείον 11%) στο όνομα του να μη γίνουν απολύσεις! Σπέρνουν αυταπάτες για μια δήθεν ανταγωνιστική φιλολαϊκότερη καπιταλιστική οικονομία για "καλύτερη" Ευρωπαϊκή Ενωση, για "λύσεις" στο πλαίσιο του εξανθρωπισμού των μονοπωλίων.

Τώρα να οργανώσουμε τον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας στις 5 Οκτώβρη.

Να υπερασπίσουμε το εισόδημά μας, τους μισθούς και τις συντάξεις από τη λεηλασία της πλουτοκρατίας.

Με επιτροπές αγώνα στους τόπους δουλειάς, στα γραφεία, στις υπηρεσίες, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές, με συνελεύσεις των σωματείων να πάρουμε αποφάσεις οργανωμένης άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Ομόνοια.

Φτάνει πια!

Ενότητα και αγώνας για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

Ολοι και όλες για την επιτυχία της απεργίας.

Απαντάμε με κλιμάκωση της πάλης και γενική απεργία στις 19 Οκτώβρη».

Δράση και για τις 19 Οκτώβρη

Και αυτή η κλιμάκωση με τη γενική απεργία γίνεται ακόμα πιο αναγκαία, καθώς αν και οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ΔΕΚΟ δέχονται τα καταιγιστικά πυρά του αντιπάλου, είναι φανερό ότι η επίθεση αφορά στο σύνολο της εργατικής τάξης. Οι συνέπειες αναπόφευκτα θα επιδράσουν και θα θίξουν και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Οι απολύσεις στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ θα αυξήσουν τη στρατιά των ανέργων, γεγονός που θα εξοπλίσει ακόμα πιο πολύ το χέρι των εργοδοτών μέσα στις επιχειρήσεις να μειώσουν τους μισθούς με την απειλή αυτής της στρατιάς. Αυτή η επίθεση συμπληρώνει την καταιγίδα της φοροληστείας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου που οδηγεί σε χρεοκοπία τα εργατικά νοικοκυριά.

Ηδη ομοσπονδίες και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ οργανώνουν και δουλεύουν για την απεργία στις 19 Οκτώβρη. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει προγραμματίσει για αύριο Δευτέρα εξορμήσεις στα εργοτάξια της «ΠΕΤΡΟΛΑ», της Χαρ. Τρικούπη και στα γιαπιά Περιστερίου και Αιγάλεω, ενώ στελέχη του μαζί με την Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής πραγματοποιούν περιοδεία στο εργοτάξιο «SPECIFAR» στο Σχηματάρι. Η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών με κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων την Τρίτη κάνουν περιοδεία στο μελετητικό γραφείο «Τσακνιάς και Συνεργάτες».


ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Αντεργατικός πέλεκυς με μισθολόγιο και «εφεδρεία»

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να οριστικοποιήσει αποφάσεις που οδηγούν σε μείωση κατά 40% των μισθών και σε χιλιάδες απολύσεις

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις γύρω από το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τη διαδικασία απαλλαγής από τουλάχιστον 30.000 δημόσιους υπάλληλους μέχρι το τέλος του 2011. Σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο, η εφαρμογή του από την 1η Νοέμβρη οδηγεί σε κατακρήμνιση των αποδοχών μέχρι και 40%, σε σύνδεση και με την λεγόμενη παραγωγικότητα και σε κατάργηση όλων των ειδικών και κλαδικών επιδομάτων για όλους τους εργαζόμενους σε υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, όπως διαμορφώνονταν και από τις επαφές με την τρόικα:

 • Ο κατώτατος μισθός (αποδοχές) διαμορφώνεται στα 780 ευρώ μεικτά. Σήμερα οι κατώτατες αποδοχές είναι στα 853 ευρώ, δηλαδή μετά και την κατάργηση των επιδομάτων, οι παραπέρα περικοπές των αποδοχών, για τα κατώτατα επίπεδα, διαμορφώνονται στα 73 ευρώ το μήνα (μείωση 8,6%). Ετσι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για «αύξηση» του κατώτατου μισθού (780 από 711 ευρώ μεικτά) είναι απόλυτα ψευδεπίγραφοι.
 • Ακόμη βαρύτερος πέφτει ο πέλεκυς στα ψηλότερα κλιμάκια, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και το ύψος των διάφορων επιδομάτων που χορηγεί ο κάθε φορέας και τα οποία καταργούνται. Σε ειδικές κατηγορίες, όπως στο υπουργείο Οικονομικών, ΕΛΣΤΑΤ, Γενικό Χημείο του Κράτους κ.ά οι περικοπές υπολογίζονται μέχρι και τα 1.500 ευρώ το μήνα (40%).
 • Ετσι οι παραπέρα μειώσεις αποδοχών ξεκινούν από 8,6% και φτάνουν στο 40% ή από 73 ευρώ μέχρι και 1.500 ευρώ το μήνα !
 • Ηδη και με βάση τον εφαρμοστικό νόμο από την 1η Ιούλη του 2011, έχει παγώσει κάθε μισθολογική ωρίμανση, έχουν δηλαδή κόψει και τις μισθολογικές αυξήσεις με βάση τα έτη υπηρεσίας. Το πάγωμα θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, εξανεμίζοντας παραπέρα τους μισθούς, ανεξάρτητα και από το πόσα δήθεν «μισθολογικά κλιμάκια» θα προβλέπουν στο «ενιαίο μισθολόγιο», τα οποία είναι μόνο για το «θεαθήναι».
 • Με το νέο μισθολόγιο προβλέπουν μισθολογικές ωριμάνσεις κάθε τρία χρόνια, μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μόνο για ένα μικρό αριθμό υπαλλήλων. Για το συγκεκριμένο, βάζουν κριτήρια «παραγωγικότητας - αποδοτικότητας» που για την ώρα παραμένουν αδιευκρίνιστα. Η γενική κατεύθυνση, με βάση και την παρεχόμενη από την τρόικα «τεχνογνωσία», είναι η «αποδοτικότητα» δημόσιων φορέων με «ομοειδείς κλάδους» του ιδιωτικού τομέα στο βαθμό που μπορεί να υπάρξει τέτοια σύγκριση.

Για την ώρα «μετρήσιμα αποτελέσματα» αποδοτικότητας μπορούν να έχουν μόνο για συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα για τους υπαλλήλους της Εφορίας, ΟΤΑ και άλλων φορέων που κρίνονται για την ικανότητά τους να εισπράξουν τα διάφορα χαράτσια. Είναι φανερό και το ποιο είναι το μοντέλο - πρότυπο του «κρατικού υπαλλήλου» - όπως οι ίδιοι ονομάζουν τους δημόσιους υπάλληλους - που θέλουν να δημιουργήσουν.

Ερχονται χιλιάδες απολύσεις

Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη εναλλακτικό σχέδιο μαζικών απολύσεων, τόσο στο στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από τρία σενάρια:

 • Το πρώτο προβλέπει την ένταξη στην εφεδρεία των εργαζομένων στο Δημόσιο που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης. Αν εφαρμοστεί η απόφαση, θα σηματοδοτήσει τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο 60% του βασικού μισθού που εισέπρατταν με την ένταξή τους στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και συγχρόνως θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Το δεύτερο προβλέπει την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, από το 2000 έως σήμερα.
 • Το τρίτο προβλέπει την απευθείας απόλυση των εργαζομένων μέσω της κατάργησης δημόσιων οργανισμών, το κλείσιμο υπηρεσιών και κατ' επέκταση την κατάργηση των οργανικών θέσεων που υπάγονται σ' αυτούς. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει προκρίνει εδώ και ένα χρόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας «θα εξαιρεθούν εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των νοσοκομείων και των σωμάτων ασφαλείας». Οπως σημείωναν υπουργοί της κυβέρνησης, οι 30.000 υπό απόλυση δημόσιοι υπάλληλοι «θα προέλθουν από τους οργανισμούς του Δημοσίου και τα υπουργεία».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org