Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ιδια βάρβαρα μέτρα παντού

Γρηγοριάδης Κώστας

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς, επενδύσεις στην ενέργεια και τις υποδομές, περιορισμό των κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτός είναι ο δρόμος για την (καπιταλιστική) ανάπτυξη που προτείνουν οι Ιταλοί βιομήχανοι, όπως τον ανέλυσε η πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων Ιταλίας (Confindustria), Εμα Μαρτσεγκάλια. Την πρόταση συνυπογράφουν η ιταλική Ενωση Τραπεζών, οι ιταλικοί Συνεταιρισμοί και η Ενωση Ιταλών Βιοτεχνών. Αντίστοιχες προτάσεις, που περιλαμβάνουν επιπλέον κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, «διευκόλυνση» των απολύσεων και περικοπές μισθών, έχει καταθέσει προς την Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα παραπάνω σκληρά μέτρα δεν αποτελούν «πρωτότυπες» προτάσεις για την Ιταλία. Υλοποιούνται και στην Ελλάδα, κατ' απαίτηση της πλουτοκρατίας, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ. Είναι μέτρα που τσακίζουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας και παρέχουν «γην και ύδωρ» στην πλουτοκρατία για να ανοίξει νέες μπίζνες και να τροφοδοτήσει σε επενδύσεις τα συσσωρευμένα κεφάλαια.

Τα αντιλαϊκά μέτρα είναι ίδια παντού. Και παντού, εκείνοι που τα ζητούν είναι οι ίδιοι: Η πλουτοκρατία ως τάξη, είτε άμεσα μέσω των συνδέσμων των διαφόρων μερίδων των κεφαλαιοκρατών, είτε μέσω των αστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Γιατί στο ξεθεμέλιωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας βλέπουν τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, την επάνοδό τους στην κερδοφορία, μετά την καπιταλιστική κρίση, με καλύτερους όρους. Ο ελληνικός λαός και οι λαοί των άλλων χωρών της ΕΕ πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να αντισταθούν στην αντιλαϊκή καταιγίδα που εντείνεται και να διεκδικήσουν να μην πληρώσουν οι ίδιοι για την κρίση της πλουτοκρατίας.

Ψεύτες

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των επιτελείων της που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας το βρώμικο έργο να γονατίσουν το λαό της χώρας, ξεφεύγει ήδη από κάθε όριο. Με τον πιο χυδαίο, τον πιο αισχρό, τον πιο ανέντιμο τρόπο χρησιμοποιούν ψεύτικα στοιχεία με στόχο να πείσουν για την ορθότητα των επιλογών τους.

Είπε προχτές ο Βενιζέλος ότι αποτελεί πρόκληση για τη χώρα «από τα 100 δισ. ευρώ επίσημα δηλωμένων εισοδημάτων να εξακολουθήσουν να απαλλάσσονται, για τον ένα ή για τον άλλο λόγο, τα 70 δισ. ευρώ και να φορολογούνται άνισα μόνο τα 30 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μένει η χώρα εγκλωβισμένη στην ανεπάρκεια των δημοσίων εσόδων».

Ψέματα είπε ο αντιπρόεδρος του Γ. Παπανδρέου: Η αλήθεια, όπως φαίνεται στους σχετικούς πίνακες του υπουργείου του, είναι εντελώς διαφορετική. Από τα 98 δισ. του δηλωθέντος εισοδήματος, οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά, είναι της τάξης των 6,4 δισ. ευρώ κι ας αφήσει για αλλού τα παραμύθια.

Χρησιμοποιεί όμως το ψεύδος για να δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπολύεται, υπό την καθοδήγησή του, στα λαϊκά στρώματα, για τα οποία πλέον θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, ακόμα και για μηνιαία εισοδήματα 357 ευρώ.

Τέλος στις αυταπάτες

Μόνο όσοι εθελοτυφλούν ή βαυκαλίζονται ότι «ο λύκος θα τους φάει τελευταίους» θα έδιναν την παραμικρή σημασία στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τάχα απολύσεις στο Δημόσιο θα γίνουν μόνο αν δεν πιαστεί ο στόχος για την εφεδρεία, που είναι 30.000 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος για την εργασιακή εφεδρεία, αλλά ταυτόχρονα θα γίνουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στο στενό και δεν πρόκειται βέβαια να τους σταματήσει η συνταγματική «κατοχύρωση» της μονιμότητας. Είναι ευνόητο επίσης ότι η σφαγή δε θα σταματήσει στο τέλος του χρόνου, αλλά θα συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς και την επόμενη χρονιά προκειμένου να πιαστεί ο στόχος του μεσοπρόθεσμου για μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 150.000 είτε μέσω εργασιακής εφεδρείας ή μέσω απευθείας απόλυσης. Θέλουν δηλαδή να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 20% σε πρώτη φάση και όχι κατά 3% όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Ομως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πρέπει να τελειώνουν με τις αυταπάτες και να πάρουν απόφαση να οργανώσουν την πάλη τους για να υπερασπίσουν τη δουλειά τους, το εισόδημά τους και τη ζωή τους, από τη λεηλασία της πλουτοκρατίας, ενιαία με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Στην ίδια «μοίρα» είναι. Είναι ολοφάνερο επίσης ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στις πλειοψηφίες των ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, που έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι καιρός να πιστέψουν στη δύναμή τους και να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ.

Προκλήσεις της «Καθημερινής» και της ΝΕΤ

Η εφημερίδα «Καθημερινή» δεν πρωτοτύπησε. Μέσω του δημοσιογράφου της Γαλιατσάτου επανέλαβε εκείνα τα προβοκατόρικα που εμφανίζονται σε διάφορες ιστοσελίδες. Δηλαδή, με δημοσίευμα του Σαββάτου απέδωσε «σε ομάδα στελεχών» τη συγγραφή του Β' τόμου Ιστορίας του ΚΚΕ 1949 - 1968. Και αυτό παρότι και ο λεγόμενος δημοσιογράφος και η εφημερίδα του γνωρίζουν πολύ καλά εκείνο που έχει πολλές φορές δημοσιοποιηθεί, ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και όχι μια «ομάδα στελεχών» επεξεργάστηκε το συγκεκριμένο Δοκίμιο, το οποίο συζητήθηκε σε όλο το Κόμμα και τελικά αποφασίστηκε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΕΤ, η οποία στο βραδινό δελτίο της Παρασκευής επίσης αναφέρθηκε στα περί «ομάδας στελεχών».

Ας καταλάβουν ότι οι κουτοπόνηρες, πλην προκλητικές και σκόπιμες, επινοήσεις τους, που στόχο έχουν να πλήξουν το κύρος του καθοδηγητικού οργάνου του Κόμματος, δεν έχουν πέραση. Απλώς θα γίνουν μπούμερανγκ για το είδος της δημοσιογραφίας που υπηρετούν.

Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ

18 - 24 Φλεβάρη 1957

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Η «Σύγχρονη Εποχή» συνεχίζοντας την έκδοση ντοκουμέντων που συμβάλλουν στη μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, εκδίδει τα πρακτικά της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ του 1957. Η 7η Ολομέλεια αποτέλεσε ουσιαστικά συνέχεια της 6ης Ολομέλειας του 1956 και σημαντικό βήμα στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο ΚΚΕ υπό την επίδραση και του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η 7η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Νίκο Ζαχαριάδη από την ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος (είχε προηγηθεί η καθαίρεσή του από Γενικός Γραμματέας της ΚΕ και μέλος του ΠΓ από την 6η Ολομέλεια του 1956). Η αρχική εισήγηση πρότεινε καθαίρεση από την ΚΕ και προειδοποίηση διαγραφής και τον αποκλεισμό του από κάθε κομματική δουλειά. Στη συνέχεια, όμως, το Γραφείο της ΚΕ άλλαξε την πρόταση και εισηγήθηκε τη διαγραφή του. Επιπλέον, η 7η Ολομέλεια αποφάσισε την εξέταση από επιτροπή της κατηγορίας εναντίον του για πράκτορα του εχθρού. Τα κομματικά Σώματα που ακολούθησαν ακόμα και το πόρισμα της ΕΚΕ που ενέκρινε η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του 1967 με απαράδεκτο τρόπο δεν απάλλασσαν κατηγορηματικά τον Ν. Ζαχαριάδη από την κατηγορία του πράκτορα. Η παρούσα έκδοση αποτελεί ντοκουμέντο που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, ενώ περιέχει το σύνολο του υλικού της αντίστοιχης έκδοσης του Φλεβάρη του 1957 με τίτλο: «Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 18-24 Φλεβάρη 1957 - Μόνο για εσωκομματική χρήση». Το πρωτότυπο βρίσκεται στο «Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ». Σε σχέση με το πρωτότυπο όσον αφορά στο περιεχόμενό του δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση, έχει γίνει μόνο νέα σελιδοποίηση και ορθογραφική επιμέλεια.

Γιουσούφ Γκιλάνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε νέους λεονταρισμούς, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, εναντίον των ΗΠΑ προχωρά ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Γκιλάνι. Η «ένταση» μεταξύ ΗΠΑ - Πακιστάν προέκυψε ως αποτέλεσμα των κατηγοριών του επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, ναυάρχου Μάικ Μιούλεν, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως για ακόμα μία φορά το Ισλαμαμπάντ ότι δεν εξαντλεί τις προσπάθειες καταπολέμησης των «Ταλιμπάν», που βρίσκουν καταφύγιο στο έδαφός του, καταγγέλλοντας συνεργασία και υπόθαλψη του δικτύου «Χάκανι» από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Οι ΗΠΑ καλούν τη χώρα αυτή να πάψει να προσφέρει «ορμητήρια» και «κάθε είδους υποστήριξη» στους «μαχητές» που επιτίθενται στις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι επιθυμούν τη συνέχεια της οικοδόμησης σχέσεων «σε πιο ισχυρές βάσεις». Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν θίχτηκε και δήθεν απαίτησε να σταματήσουν τέτοιες κατηγορίες και να υπάρξει «σεβασμός»...

Το νέο αυτό σόου θέλει απλά να κρύψει την αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ, ώστε να προωθούνται τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή. Αλλωστε η συνεργασία κρατάει από παλιά, από όταν δημιουργούνταν οι «Ταλιμπάν» (Μαθητές του ιερού λόγου) που χρησιμοποιήθηκαν από τον ιμπεριαλισμό στο Πακιστάν για να χτυπηθεί η προσπάθεια που έκανε το Αφγανιστάν με τη βοήθεια της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών να ξεφύγει από το σκοταδισμό, οικοδομώντας μια κοινωνία με τους λαϊκούς ανθρώπους αφέντες στον τόπο τους.


Α.Φ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org