Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011 - αριθ. φύλλου: 11077

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Προϊόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όχι απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο

Τις πρώτες μέρες του δυστυχήματος, η ιαπωνική κυβέρνηση αγνόησε τα επιστημονικά δεδομένα για την έκλυση ραδιενέργειας, εκθέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες κατοίκους των γύρω περιοχών, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες μαθητές
Τις πρώτες μέρες του δυστυχήματος, η ιαπωνική κυβέρνηση αγνόησε τα επιστημονικά δεδομένα για την έκλυση ραδιενέργειας, εκθέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες κατοίκους των γύρω περιοχών, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες μαθητές
«...η καταστροφή στη Φουκουσίμα δεν ήταν "απρόβλεπτο" φυσικό γεγονός. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος του τσουνάμι ήταν γνωστός, αλλά το θέμα αφέθηκε ανοιχτό επί χρόνια, χωρίς καμιά συγκεκριμένη ενέργεια από τους αρμόδιους».

Αυτό είναι το συμπέρασμα, που ανακοίνωσαν με άρθρο τους στο Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων, ο Τζ. Νόγκεραθ, πρόεδρος της Ελβετικής Πυρηνικής Εταιρείας, ο Ρ. Γκέλερ, καθηγητής γεωφυσικής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο και ο Β. Γκουσιακόφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Τσουνάμι στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών και Μαθηματικής Γεωφυσικής, της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η καταστροφή στη Φουκουσίμα είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που έχει ως μοναδικό κίνητρο και κριτήριο των επιλογών που γίνονται το καπιταλιστικό κέρδος, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτή είναι η ρίζα της αρχικής προχειρότητας κατά την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη σεισμογόνα και συχνά πληττόμενη από τσουνάμι Ιαπωνία, αυτή είναι και η ρίζα της μετέπειτα ολιγωρίας της εταιρείας εκμετάλλευσης του σταθμού και της καπιταλιστικής κυβέρνησης, στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.



ΟΓΕ
Οργανωμένη απάντηση στη φοροεπιδρομή

ΣΕΛ.  16
«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Εκδοση ποιημάτων της Αντίστασης

Γραπτό ιστορικό κειμήλιο αγωνιστριών από τις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ.


ΣΕΛ.  3
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ»
Γλώσσα «υποζύγιο» του ιμπεριαλισμού

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο καπιταλισμός την «προστασία» των γλωσσών.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΑΓΗΝΩΡ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗΣ
Καλλιτέχνης γνήσιος και πρωτοπόρος

ΣΕΛ.  6
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
«Κίνημα διεκδίκησης η απάντηση στην κυβέρνηση»

Για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο άθλημα μιλά στον «Ρ» ο διεθνής παίκτης Γιώργος Ζεραβίνας.


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ