ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ομόφωνη απόφαση στήριξης των εργαζομένων της «Frigoglass»

Ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για «λουκέτο» στο εργοστάσιο

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Frigoglass»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Frigoglass»
Ομόφωνη απόφαση στήριξης των εργαζομένων της «Frigoglass», που αγωνίζονται για να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, πήρε την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας.

Στο πλαίσιο της απόφασης, όπως εισηγήθηκε ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, ο δήμος θα αναδείξει «με οποιονδήποτε τρόπο προς όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, Περιφέρειες, όμορους δήμους κ.λπ.) τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της απόφασης της συγκεκριμένης εταιρείας» και θα παλέψει μαζί με το Σωματείο των εργαζομένων.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν η διοίκηση του επιχειρησιακού Σωματείου στη «Frigoglass» και εργαζόμενοι της επιχείρησης, ενώ το λόγο πήραν ο πρόεδρος του Σωματείου, Θανάσης Παπαστεφανόπουλος, και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Αγγελόπουλος.

Πολύμορφες «διευκολύνσεις», επενδύσεις στο εξωτερικό και... οι εργαζόμενοι στο δρόμο

Υπενθυμίζεται ότι η πολυεθνική εταιρεία «Frigoglass» αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα στις 7 Ιούνη, στέλνοντας στην ανεργία 91 εργαζόμενους.

«Ετσι, αν και ελληνική πολυεθνική, απασχολεί 5.000 εργαζόμενους στο εξωτερικό και σχεδόν κανέναν εργαζόμενο στην Ελλάδα», σχολίασε στην εισήγησή του στη συνεδρίαση ο Κ. Πελετίδης. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η εταιρεία προχώρησε το 2017 σε αναδιάρθρωση δανεισμού, που «περιλάμβανε γενναίο "κούρεμα" του συνολικού δανεισμού (384 εκατ. ευρώ) με γενναίο "κούρεμα" δανείων και ομολογιούχων και νέα δανειοδότηση και διευκολύνσεις από τις τράπεζες - τις οποίες, σημειωτέον, ενίσχυσε ο ελληνικός λαός με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις. Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας ήταν η μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 50%». Παρά τη «διευκόλυνση» αυτή όμως που έγινε στην πολυεθνική, «οι επόμενες κινήσεις της δεν ήταν η ανάπτυξή της σε παραγωγικές δραστηριότητες εντός Ελλάδας. Αντίθετα, την επόμενη χρονιά, το 2018, προχώρησε σε επενδύσεις 25 - 30 εκατ. ευρώ στη Νιγηρία, ενώ στην Ελλάδα το 2019 προχώρησε στην ανακοίνωση των 91 απολύσεων στο εργοστάσιο της Κάτω Αχαΐας».

Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας

Ο δήμαρχος κατήγγειλε τη στάση της εταιρείας και πρόσθεσε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την παρέμβαση της οποίας ζήτησαν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους, «αποδείχθηκε ανήμπορη να παρέμβει σε ένα τόσο σημαντικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα». Παράλληλα, ο Κ. Πελετίδης κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν το δανεισμό της εταιρείας».

«Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα διεκδικούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την ώρα που η εταιρεία, οπλισμένη με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, εμμένει στην παύση λειτουργίας του εργοστασίου», ανέφερε ο Κ. Πελετίδης, καταλήγοντας στη στήριξη του αιτήματος των εργαζομένων να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Με μία και μοναδική παιδίατρο εδώ και 7 μήνες!

Από μία και μόνη παιδίατρο καλύπτονται εδώ και επτά μήνες τα επείγοντα και τακτικά περιστατικά της Παιδιατρικής και Μαιευτικής κλινικής του Νοσοκομείου Σάμου. Ακόμα δε και αυτή η μοναδική παιδίατρος έχει μετακινηθεί από το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), όπου είναι η οργανική της θέση, με αποτέλεσμα τα παιδιά που προσέρχονται στο Κέντρο να αφήνονται στην τύχη τους.

Το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του νησιού, οι γονείς τους, καθώς και η ίδια η παιδίατρος, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου.

Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, σε περίπτωση απουσίας της παιδιάτρου με αναρρωτική άδεια ή με ρεπό, γονείς νεογέννητων μπαίνουν στη διαδικασία να βρουν ιδιώτη γιατρό και σε πολλές περιπτώσεις να τον πληρώσουν οι ίδιοι, προκειμένου για παράδειγμα να παραστεί στη γέννηση του παιδιού τους και για την πρώτη ιατρική εξέταση.

«Υστερα από ενάμιση χρόνο που οφείλει η υπηρεσία κανονική άδεια στην συγκεκριμένη παιδίατρο, της χορήγησε λίγες μέρες ανάπαυσης (ρεπό), ενώ την επόμενη μέρα την ανακάλεσε γραπτώς με δικαστικό επιμελητή και της ζητάει παράλληλα να αιτιολογήσει την απουσία της», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων και καταγγέλλει: «Η διοίκηση του νοσοκομείου συστηματικά ασκεί κατάχρηση εξουσίας και έχει καταστρατηγήσει την εργατική νομοθεσία και όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει ακόμα απομείνει, ενώ οι χειρισμοί της, η άσκηση πιέσεων σε άλλες ιατρικές ειδικότητες για κάλυψη παιδιατρικών περιστατικών είναι παράνομη και απαράδεκτη. Η διοίκηση του νοσοκομείου αρκείται στο να πηγαινοέρχεται στα γραφεία των εισαγγελικών αρχών, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο καλύπτει τα νώτα της».

«Κινδυνολογία» και «παραπληροφόρηση» ανακαλύπτει η διοίκηση του νοσοκομείου

Από τη μεριά της η διοίκηση του νοσοκομείου, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, χωρίς να δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στα όσα καταγγέλλονται, κατηγόρησε τον Σύλλογο Εργαζομένων για... «συστηματική, καταχρηστική και αυθαίρετη κινδυνολογία και παραπληροφόρηση»!

Ο Σύλλογος από την πλευρά του δίνει την απάντησή του αναδεικνύοντας συνολικότερα τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στην Παιδιατρική κλινική, στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, στην ειδικότητα του ΩΡΛ, που δεν υπάρχει, αλλά και σε μια σειρά από άλλες ιατρικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες και δεν υπάρχουν σήμερα στο νοσοκομείο μας. Ενας τραυματιοφορέας καλύπτει τη νύχτα όλο το νοσοκομείο. Στο Ακτινολογικό τμήμα υπάρχει μόνο ένα άτομο στην πρωινή βάρδια που καλείται να εξυπηρετήσει τα επείγοντα περιστατικά, τα ραντεβού, τις κλινικές και τα χειρουργεία του νοσοκομείου, κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ασθενείς».

Ο Σύλλογος καλεί όλους τους εργαζόμενους και τον σαμιακό λαό να βγάλουν συμπεράσματα, να διεκδικήσουν την πλήρη στελέχωση της Παιδιατρικής κλινικής και όλων των τμημάτων του νοσοκομείου, όπως και να επιστρέψει η παιδίατρος στο ΚΕΦΙΑΠ, όπου είναι απαραίτητη.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαιτεί μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων από τον καύσωνα

Τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς ενόψει του καύσωνα απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

«Απέναντί μας έχουμε, εκτός από τους εργοδότες, και έναν ακόμα ύπουλο αντίπαλο: Η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες κ.λπ.)», επισημαίνει το ΕΚΛ.

«Για τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει», υπογραμμίζει, «εκτός από εμάς τους ίδιους και τα ταξικά σωματεία μας. Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δεν συμβιβάζονται, γι' αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα ούτε από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, καθώς και σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.α.) όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  • Περιορισμό άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.), με πλήρη καταβολή του μεροκάματου.
  • Διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε κατάλληλους κλιματισμένους χώρους.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  • Λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. Επαρκή γενικό εξαερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας, με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες. Ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
  • Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κ.λπ.). Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.
ΣΥΡΙΖΑ
Στηρίζει «με τα μπούνια» τα επαγγελματικά ταμεία

Σε πανηγυρικό κλίμα... «άριστης συνεργασίας», αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την υποψήφια βουλευτή Ράνια Σβίγκου, επισκέφτηκε την περασμένη Πέμπτη το επαγγελματικό ταμείο ΤΑΥΦΕ.

Τα... πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν ένα από τα επαγγελματικά ταμεία, στο οποίο όπως προβλέπει η νομοθεσία, εφαρμόζεται ήδη το λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο κατά τ' άλλα αναθεματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα λόγια και στην ψεύτικη αντιπαράθεση που έχει σηκώσει με τη ΝΔ, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους πραγματικούς κινδύνους που ελλοχεύει για τους συνταξιούχους η γενίκευση της εν λόγω πρακτικής.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου του ίδιου του ΤΑΥΦΕ για την επίσκεψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψήφια βουλευτής «δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τη δημιουργία του Ταμείου και γενικότερα αυτές τις πρωτοβουλίες και στα 4 χρόνια λειτουργίας του είχε μια άριστη συνεργασία με τη διοίκησή του». Επιπλέον, «υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να διευκολύνει τέτοιες προσπάθειες των ίδιων των ασφαλισμένων», δηλαδή τις προσπάθειες για εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και της ανάπτυξης των επαγγελματικών ταμείων, όπως ακριβώς προβλέπει και το αντιδραστικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΑΥΦΕ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Δεν μας εκπλήσσει ούτε η επίσκεψη ούτε το "ευχάριστο" κλίμα που υπήρχε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της διοίκησης του επαγγελματικού ΤΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ. Ούτε μας εκπλήσσουν τα περί "άριστης συνεργασίας" και "διευκόλυνσης τέτοιων προσπαθειών" από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γνωστό στον κλάδο ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με αυτές του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) και της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν το επικουρικό ταμείο σε επαγγελματικό, παρά τις αντίθετες αποφάσεις της πλειοψηφίας των εργαζομένων και συνταξιούχων του κλάδου, υλοποιώντας κατά γράμμα τη μνημονιακή αντιασφαλιστική νομοθεσία.

Είναι επίσης γνωστές οι συνέπειες για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφού οι παροχές καταργήθηκαν πλήρως, οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 80% και το εφάπαξ κατά 64%.

Το "ασφαλιστικό μοντέλο του Πινοσέτ" που ξορκίζει ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζεται και στηρίζεται και από την κυβέρνησή του και μάλιστα το δηλώνει ευθαρσώς η εκπρόσωπός του, η κ. Ράνια Σβίγκου.

Η επίσκεψη αυτή μας δίνει την ευκαιρία, για μια ακόμα φορά, να καταλάβουμε εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του κλάδου τι μας επιφυλάσσουν όλοι τους (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ) μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019, μπροστά στην κοινή στρατηγική τους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org