Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαιτεί μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων από τον καύσωνα

Τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς ενόψει του καύσωνα απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

«Απέναντί μας έχουμε, εκτός από τους εργοδότες, και έναν ακόμα ύπουλο αντίπαλο: Η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες κ.λπ.)», επισημαίνει το ΕΚΛ.

«Για τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει», υπογραμμίζει, «εκτός από εμάς τους ίδιους και τα ταξικά σωματεία μας. Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δεν συμβιβάζονται, γι' αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα ούτε από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, καθώς και σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.α.) όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  • Περιορισμό άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.), με πλήρη καταβολή του μεροκάματου.
  • Διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε κατάλληλους κλιματισμένους χώρους.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  • Λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. Επαρκή γενικό εξαερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας, με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες. Ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
  • Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κ.λπ.). Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org