Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ομόφωνη απόφαση στήριξης των εργαζομένων της «Frigoglass»

Ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για «λουκέτο» στο εργοστάσιο

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Frigoglass»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Frigoglass»
Ομόφωνη απόφαση στήριξης των εργαζομένων της «Frigoglass», που αγωνίζονται για να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, πήρε την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας.

Στο πλαίσιο της απόφασης, όπως εισηγήθηκε ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, ο δήμος θα αναδείξει «με οποιονδήποτε τρόπο προς όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, Περιφέρειες, όμορους δήμους κ.λπ.) τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της απόφασης της συγκεκριμένης εταιρείας» και θα παλέψει μαζί με το Σωματείο των εργαζομένων.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν η διοίκηση του επιχειρησιακού Σωματείου στη «Frigoglass» και εργαζόμενοι της επιχείρησης, ενώ το λόγο πήραν ο πρόεδρος του Σωματείου, Θανάσης Παπαστεφανόπουλος, και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Αγγελόπουλος.

Πολύμορφες «διευκολύνσεις», επενδύσεις στο εξωτερικό και... οι εργαζόμενοι στο δρόμο

Υπενθυμίζεται ότι η πολυεθνική εταιρεία «Frigoglass» αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα στις 7 Ιούνη, στέλνοντας στην ανεργία 91 εργαζόμενους.

«Ετσι, αν και ελληνική πολυεθνική, απασχολεί 5.000 εργαζόμενους στο εξωτερικό και σχεδόν κανέναν εργαζόμενο στην Ελλάδα», σχολίασε στην εισήγησή του στη συνεδρίαση ο Κ. Πελετίδης. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η εταιρεία προχώρησε το 2017 σε αναδιάρθρωση δανεισμού, που «περιλάμβανε γενναίο "κούρεμα" του συνολικού δανεισμού (384 εκατ. ευρώ) με γενναίο "κούρεμα" δανείων και ομολογιούχων και νέα δανειοδότηση και διευκολύνσεις από τις τράπεζες - τις οποίες, σημειωτέον, ενίσχυσε ο ελληνικός λαός με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις. Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας ήταν η μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 50%». Παρά τη «διευκόλυνση» αυτή όμως που έγινε στην πολυεθνική, «οι επόμενες κινήσεις της δεν ήταν η ανάπτυξή της σε παραγωγικές δραστηριότητες εντός Ελλάδας. Αντίθετα, την επόμενη χρονιά, το 2018, προχώρησε σε επενδύσεις 25 - 30 εκατ. ευρώ στη Νιγηρία, ενώ στην Ελλάδα το 2019 προχώρησε στην ανακοίνωση των 91 απολύσεων στο εργοστάσιο της Κάτω Αχαΐας».

Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας

Ο δήμαρχος κατήγγειλε τη στάση της εταιρείας και πρόσθεσε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την παρέμβαση της οποίας ζήτησαν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους, «αποδείχθηκε ανήμπορη να παρέμβει σε ένα τόσο σημαντικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα». Παράλληλα, ο Κ. Πελετίδης κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν το δανεισμό της εταιρείας».

«Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα διεκδικούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την ώρα που η εταιρεία, οπλισμένη με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, εμμένει στην παύση λειτουργίας του εργοστασίου», ανέφερε ο Κ. Πελετίδης, καταλήγοντας στη στήριξη του αιτήματος των εργαζομένων να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ