ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ετοιμάζει το έδαφος για την περαιτέρω κλοπή παλαιστινιακής γης

Το Ισραήλ αφιέρωσε νέο εποικισμό στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ
Το Ισραήλ αφιέρωσε νέο εποικισμό στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ
TEΛ ΑΒΙΒ.--

Εχοντας εξασφαλισμένη την ουσιαστική στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προωθεί μεθοδικά και σταδιακά τα σχέδια προσάρτησης του ενός τρίτου των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης μέσα στο επόμενο διάστημα. Η κίνηση αυτή, που έχει καταγγελθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή και οργανώσεις αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού σε όλο τον κόσμο, και στη χώρα μας από το ΚΚΕ, αναμένεται να κάνει ακόμα πιο ασφυκτικές τις συνθήκες ζωής του, με τη βάρβαρη κατοχή και τον στραγγαλισμό του ανάμεσα σε ισραηλινούς εποικισμούς που όλο και διευρύνονται. Ετσι δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για βιώσιμο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε χτες η ισραηλινή φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Israel Hayom», ένα από τα επικρατέστερα 10 σενάρια που εξετάστηκαν την περασμένη Κυριακή σε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό μέγαρο αφορά σε πρώτη φάση την προσάρτηση εβραϊκών εποικισμών της Κοιλάδας του Ιορδάνη, ώστε αρχικά να «ζυγιστούν» οι αντιδράσεις. Στη συνέχεια θα επιδιωχθούν κατέβασμα τόνων, πρόσκληση έναρξης «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» με την Παλαιστινιακή Αρχή και κλιμάκωση του σχεδίου προσάρτησης με περισσότερα εδάφη εν ευθέτω χρόνω...

Ενα επιπλέον στοιχείο του σχεδιασμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι ότι σε περίπτωση που ο κυβερνητικός εταίρος του και υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, εξακολουθήσει να φέρνει αντιρρήσεις γύρω από τους λεπτομερείς χάρτες εδαφών της περιοχής, τους οποίους κατάρτισαν τους τελευταίους μήνες αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων από ΗΠΑ και Ισραήλ, δεν αποκλείεται να προσφύγει σε νέες εκλογές. Ο Νετανιάχου θεωρεί ότι η παρούσα συγκυρία ευνοεί την περαιτέρω σκλήρυνση της κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων, αναμένοντας πως οι έξωθεν αντιδράσεις θα περιοριστούν σε ρητορικές «αντιρρήσεις» από την πλευρά κάποιων σύμμαχων δυνάμεων, όπως η ΕΕ. Παράλληλα δυσανασχετεί με τις αντιδράσεις ορισμένων οργανώσεων Εβραίων εποίκων που εναντιώνονται στο σχέδιο προσάρτησης, επειδή δεν θέλουν με κανέναν τρόπο την ίδρυση ενός - έστω και κουτσουρεμένου από κάθε έννοια ουσιαστικής κυριαρχίας - παλαιστινιακού κράτους, όπως αναφέρεται στο σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα».

Αυτοί οι σχεδιασμοί, οι πιθανές αντιδράσεις και οι επόμενες κινήσεις εξετάστηκαν την περασμένη Κυριακή σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Νετανιάχου με τον κυβερνητικό του εταίρο, Γκαντς, τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και τον πρόεδρο της Κνέσετ Γιαρίβ Λεβίν, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων.

Επίσης, χτες το απόγευμα μετέβη αιφνιδίως στη Ραμάλα ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, συναντώντας τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και άλλους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών Ιορδανίας - Παλαιστινιακής Αρχής απέναντι στα σχέδια επικείμενης προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Οι σχεδιασμοί περαιτέρω αρπαγής παλαιστινιακών εδαφών αναφέρθηκαν και στις επαφές που είχε στην Ιερουσαλήμ κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, όπου αναβαθμίστηκαν παραπέρα οι σχέσεις, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού. Οπως διέρρευσε, ζητήθηκε η στήριξη των σχεδιασμών αυτών από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός απέφυγε να συναντήσει τους εκπροσώπους της Παλαιστινιακής αρχής.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος

«Στον τόπο του εγκλήματος» επέστρεψε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περιοδεύοντας σε χωριά της Θεσσαλίας, όπου παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του για την αγροτική παραγωγή. Βέβαια, έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2013, όταν ο Αλ. Τσίπρας, ανεβασμένος σε τρακτέρ, πουλούσε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους αγρότες. Προπάντων, μεσολάβησε η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι γνώρισαν από πρώτο χέρι την πολιτική του, υλοποιώντας όπως και οι άλλες κυβερνήσεις τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, ψηφίζοντας μια σειρά από μέτρα που τις συνέπειές τους ζουν στο πετσί τους οι σημερινοί αγρότες και κτηνοτρόφοι. Γι' αυτά τα μέτρα, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, Αγροτικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι πέρασαν μερόνυχτα στους δρόμους και στα μπλόκα, παλεύοντας ενάντια στην εφαρμογή τους, για την ανακούφιση και την επιβίωση των λαϊκών οικογενειών στην ύπαιθρο.

* * *

Ποιος δεν θυμάται άραγε το αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που διατηρήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ; Παρ' όλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας υποκρίθηκε στην προχτεσινή περιοδεία του ότι δεν ξέρει τίποτα για το φόνο και διαπίστωσε ότι οι αγρότες «δέχονται πίεση από τα οργανωμένα καρτέλ»! Ποιος δεν θυμάται το υψηλό κόστος παραγωγής και την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών, την ώρα που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να μπουκώνει το κεφάλαιο με απαλλαγές δισεκατομμυρίων; Οι αγρότες έχουν και σήμερα να λένε για τη σύνταξη - πείνας των 94 ευρώ, συν το ανταποδοτικό ποσό από τις εισφορές δεκάδων χρόνων, που καταδικάζει την πλειοψηφία όσων βγαίνουν στη σύνταξη να ζήσουν με περίπου 340 ευρώ το μήνα. Ποιος ξεχνάει τα μέτρα που επιχείρησε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Φορολογικό το 2016, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις; Ακόμα και το αφορολόγητο όριο αποτέλεσε κατάκτηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, όταν χιλιάδες τρακτέρ σε όλη την Ελλάδα, επί 40 συνεχή μερόνυχτα, ανάγκασαν την κυβέρνηση να το ψηφίσει. Παραμένει όμως γεγονός ότι με ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες, όπως και τα άλλα λαϊκά στρώματα, υπερφορολογούνται, αφού υπολογίζεται όχι το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά τα πλασματικά τεκμήρια διαβίωσης.

* * *

Δίπλα σ' αυτά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν και οξύνθηκαν οι ανεπάρκειες και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, «πάγωσε» η εκτροπή του Αχελώου, που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στους παραγωγούς, συνεχίστηκαν η ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, η παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας για τους αγρότες και τις οικογένειές τους. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση «αποσπασματικότητα» στην αγροτική πολιτική και λανσάρει ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο, στηριγμένο σε ενώσεις αγροτών και συνεταιρισμούς, σε σύνδεση με την επιχειρηματικότητα (...) που θα επιφέρει προστιθέμενη άξια και θα είναι ανταγωνιστικό». Οι προτάσεις του, όπως και αυτές της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την ΚΑΠ, απευθύνονται σε ιδιοκτήτες μεγάλων εκμεταλλεύσεων, έχουν όμως παράλληλα στόχο να σπείρουν αυταπάτες και ανεκπλήρωτες προσδοκίες σε μικρότερους παραγωγούς ότι υπάρχει διέξοδος και σωτηρία στο πλαίσιο της σημερινής αδιέξοδης πολιτικής, που δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε καταστροφική για τους αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους.

* * *

Το «νέο παραγωγικό μοντέλο» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φτιαγμένο με τα ίδια παλιά υλικά και στενεύει κι άλλο τα περιθώρια επιβίωσης για μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις. Η συγκέντρωση της παραγωγής μέσω μορφών συλλογικής ιδιοκτησίας, όπως οι συνεταιρισμοί, ευνοεί τους μεγάλους, εκθέτει όμως ακόμα περισσότερο τους μικρούς στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Το ίδιο ισχύει και με το «ζεστό» χρήμα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Κερδισμένοι θα βγουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού τομέα, που επενδύουν στην παραπέρα συγκέντρωση και καθετοποίηση της παραγωγής, στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών, για την παραγωγή ανταγωνιστικών, «εξωστρεφών» προϊόντων από μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που θα διεκδικούν μερίδιο στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά. Τα παραδείγματα για τις αντιθέσεις που οξύνονται στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής είναι πολλά. Ενδεικτικά, στο νομό Τρικάλων, ο κλάδος της βιομηχανίας μεταποίησης γάλακτος - τροφίμων είναι «πρωταθλητής» της λεγόμενης «εξωστρέφειας», εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη από τις εξαγωγές. Την ίδια ώρα, όμως, στους χώρους δουλειάς οι περικοπές μισθών διαδέχονται η μία την άλλη, όπως και η επιβολή ατομικών συμβάσεων, η απληρωσιά σπάει κόκαλα, ενώ οι παραγωγοί βλέπουν μεγάλη πτώση στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος και του πρόβειου κρέατος.

* * *

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν όσο παραμένουν παγιδευμένοι στις συμπληγάδες της ΚΑΠ της ΕΕ και της πολιτικής των κομμάτων που την υπηρετούν. Διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνο με μαχητική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που είναι κατάκτηση των ίδιων των αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο αγώνας αυτός, για να έχει μέλλον και προοπτική, θα πρέπει να κοιτάει μπροστά, σε μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ, με κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και σε όλα τα μέσα παραγωγής, που θα εγγυάται στον αγρότη σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, καλύτερη ζωή στην οικογένειά του, επαρκή και ασφαλή τρόφιμα στο λαό. Αυτός ο δρόμος, σε συμμαχία με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους άλλους αυτοαπασχολούμενους, είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή. Και μπορεί να μην είναι εύκολος, έχει όμως θυσίες που πιάνουν τόπο και μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματική λαϊκή ευημερία.


Γ. Π.

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org