ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Η διακήρυξη της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» για τις εκλογές που ξεκινούν αύριο

Ξεκινάνε αύριο Σάββατο οι εκλογές του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Στην Αθήνα θα διεξαχθούν από αύριο Σάββατο μέχρι και την Πέμπτη 25 Ιούνη, καθημερινά από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 8 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Κάνιγγος 33, Αθήνα). Στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθούν την Τετάρτη 24 Ιούνη από τις 9 π.μ. έως και τις 3 μ.μ. και την Πέμπτη 25 Ιούνη από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στο Βασιλικό Θέατρο. Ακόμα, εκλογές θα διεξαχθούν την Πέμπτη 25 Ιούνη από τις 3 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στην Πάτρα, στη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης. Ακόμα, σύμφωνα, με ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής μπορεί να προστεθούν και ο Βόλος και τα Χανιά.

Οι ηθοποιοί μπορούν να συνεχίσουν πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά στο δρόμο που μέχρι τώρα έχουν πορευτεί, να αναδείξουν ξανά πρώτη και αυτοδύναμη τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών», στηρίζοντας αποφασιστικά τις δυνάμεις που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη διοίκηση του Σωματείου, κρατώντας το ζωντανό, δραστήριο, στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Οπως σημειώνεται στη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών», ανάμεσα σε άλλα:

«Στις εκλογές ενισχύουμε τη "ΔΕΗ" γνωρίζοντας πως έτσι ενισχύουμε την πάλη για:

  • Σωματείο μαζικό, ζωντανό, μαχητικό, αγωνιστικό: Για να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι ηθοποιοί στη μάχη. Για να ενταθούν οι πρωτοβουλίες για τη ζωή και την τέχνη μας.
  • Συνθήκες εργασίας που να μας επιτρέπουν να ζούμε από το επάγγελμά μας. Εξασφάλιση της ενίσχυσης όλων των ηθοποιών για την περίοδο της πανδημίας. Να μην κατοχυρωθούν η απλήρωτη πρόβα και η ωρομισθία. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης σε Ελεύθερο Θέατρο, κρατικά και στο χώρο οπτικοακουστικού που να κατοχυρώνει τα παραπάνω.
  • Ανάπτυξη της τέχνης και του πολιτισμού. Ανάπτυξη δικτύου κρατικών θεάτρων σε όλη τη χώρα, στο οποίο να ενταχθούν και τα σημερινά ΔΗΠΕΘΕ. Επιχορηγήσεις που δεν θα ενισχύουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Δημιουργία των μορφωτικών και υλικών προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στην τέχνη και τον πολιτισμό.
  • Πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα αποκλειστικά στους καλλιτέχνες. Να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση αγοράς του πνευματικού και συγγενικού δικαιώματος από τους επιχειρηματίες. Να ενισχυθούν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης από το κράτος.
  • Υψηλού επιπέδου μόρφωση για τους ηθοποιούς, για να μπορεί να υπάρχει αληθινό θέατρο και κινηματογράφος. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, πανεπιστημιακού επιπέδου. Ελεγχος και αναβάθμιση των ιδιωτικών Δραματικών Σχολών με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
  • Αγωνιστικό συντονισμό με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων για τη διεκδίκηση των κοινών δικαιωμάτων και την ικανοποίηση των κοινών αναγκών μας. Το ΣΕΗ να δίνει το "παρών" στην προσπάθεια το συνδικαλιστικό κίνημα να σηκώσει το κεφάλι του μέσα από ένα μεγάλο εργατικό μέτωπο, σε αντιπαράθεση με τις φιλοκυβερνητικές και εργοδοτικές λογικές της ΓΣΕΕ».
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Γενική Συνέλευση με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα»

Τη Δευτέρα 22 Ιούνη στις 7 μ.μ., στην Τεχνόπολη στο Γκάζι

Από τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου το προηγούμενο διάστημα
Από τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου το προηγούμενο διάστημα
Κάλεσμα στη Γενική του Συνέλευση, που θα γίνει τη Δευτέρα 22 Ιούνη στις 7 μ.μ., στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, απευθύνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του, αλλά και με τη δημιουργία ενός spot με τίτλο «Κάνε τη φωνή σου πιο δυνατή».

Υπογραμμίζει ότι η Γενική Συνέλευση είναι καθοριστική για την «επόμενη μέρα» απέναντι στον πραγματικό εχθρό, απέναντι στα επενδυτικά σχέδια, στα μεγάλα ιδρύματα και τις πολιτικές δυνάμεις που τα στηρίζουν.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τώρα είναι η ώρα να βγουν συλλογικά συμπεράσματα από τη δράση μας, για να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στους αγώνες που έρχονται. Είναι καθήκον μας να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας την "επόμενη μέρα", που ήδη βιώνουμε με τον πιο σκληρό τρόπο.

Μπροστά μας είναι οι επιδιώξεις που σχεδίαζαν για χρόνια κυβερνήσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα. Δύναμη για εμάς είναι η βαθύτερη κατανόηση των σχεδιασμών που ετοιμάζουν απέναντι σε όποιο δικαίωμα μας έχει απομείνει. Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας είναι καθοριστική για την "επόμενη μέρα" στο επάγγελμά μας. Είναι αναγκαίες η συζήτηση και η προετοιμασία μας για τις μεγάλες αλλαγές και δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε αισιόδοξοι με τη μεγάλη συσπείρωση γύρω από το σωματείο μας. Η αγωνιστική του γραμμή και η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων έχουν στριμώξει την κυβέρνηση.

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη, με περισσότερο ενθουσιασμό και μαζικότητα.

Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή μας».

Μουσική διαμαρτυρία στη Λάρισα

Το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση την Κυριακή 21 Ιούνη (Παγκόσμια Μέρα Μουσικής) στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Λαμπρούλη στον Λόφο του Φρουρίου. Θα γίνει προσυγκέντρωση στο Αρχαίο Θέατρο στις 8 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία με μουσικά όργανα μέχρι την πλατεία Λαμπρούλη. Το Παράρτημα καλεί τους μουσικούς και το λαό της Λάρισας να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. «Μιας και εμείς είμαστε κομμάτι του λαού και η τέχνη μας απευθύνεται σε αυτόν και εμπνέεται από αυτόν. Μεγαλώνουμε την αλυσίδα και γινόμαστε και εμείς ένας από τους κρίκους της. Στον συλλογικό αγώνα βρίσκεται η λύση», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Αποκαλυπτήρια έργου

Την Κυριακή 21 Ιούνη, στις 12 μ., ο Κυριάκος Ρόκος θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του έργου του, για την Αρλέτα, στη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου και Ιουστινιανού στα Εξάρχεια.

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ»
Από τις 8 Ιούλη «Μένουμε... ταπί»

Από τις 8 Ιούλη το «Από Κοινού» Θέατρο (Ευπατριδών 4, Γκάζι) παρουσιάζει στην όμορφη και δροσερή αυλή του την ξεκαρδιστική επιθεώρηση του Δημήτρη Χαλιώτη «Μένουμε... ταπί».

Η Ελένη Γερασιμίδου, ο Αντώνης Ξένος, η Αγγελική Ξένου και ο Ανδρέας Βελέντζας αλλάζουν ρόλους και προσωπεία στην εποχή του κορονοϊού και της καραντίνας, σε μία πολιτικοκοινωνική επιθεώρηση με άφθονο γέλιο και αιχμηρή διάθεση για όσα παράλογα και τραγελαφικά ζούμε. Στην αρχή μείναμε σπίτι, τώρα «Μένουμε... ταπί»! Σε μία εποχή που το να κάνεις θέατρο συνιστά πράξη πολιτική και γενναία, το «Από Κοινού» Θέατρο δίνει το «παρών» με μία επιθεώρηση που δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Με χιούμορ, χορό και τραγούδι, η παράσταση πάει κόντρα στην ανασφάλεια και το φόβο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία από τον κορονοϊό.

Συντελεστές:

Κείμενα: Δημήτρης Χαλιώτης. Σκηνοθεσία: Ελένη Γερασιμίδου. Χορογραφίες: Mia Molika. Ενδυματολογική επιμέλεια: Εβελυν Σιούπη. Σκηνικά: Ντίνος Παρηγόρης. Ενορχήστρωση: Γιώργος Θεοφάνους. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου, Ανδρέας Βελέντζας.

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.15

Γενική είσοδος: 15 ευρώ (με κρασί, μπίρα, αναψυκτικό). Προπώληση: viva.gr

Τηλέφωνο κρατήσεων: 211 4057249



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ