ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η μείωση των εσόδων ανοίγει τη συζήτηση για νέες ανατροπές

Εντείνεται η ανησυχία ασφαλισμένων και συνταξιούχων ότι κυβέρνηση και εργοδοσία θα επιχειρήσουν και με αυτόν τον τρόπο να τους φορτώσουν την κρίση

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
«Η αναστολή της δραστηριότητας από Μάρτιο έως Ιούνιο πολλών επιχειρήσεων και η αναμενόμενη οικονομική ύφεση θα επιφέρουν αναπόφευκτα μείωση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενημερώνοντας χτες την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος της Βουλής, εντείνοντας τις ανησυχίες εργαζομένων και συνταξιούχων ότι κυβέρνηση και εργοδοσία θα επιχειρήσουν να τους φορτώσουν την κρίση και με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, που ούτως ή άλλως έχουν στα συρτάρια τους.

Η ενημέρωση αφορούσε την πορεία εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου Ν. 4670/2020 και όπως ανέφερε ο Γ. Βρούτσης, «σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, για το πρώτο 4μηνο του 2020, έχει εισπραχθεί το 30,7% του ετήσιου στόχου των ασφαλιστικών εισφορών». Δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για απώλειες 400 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «αυτή η μείωση θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα» και προσπάθησε να καλλιεργήσει εφησυχασμό, λέγοντας ότι «οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες» και πως «οι όποιες έκτακτες ανάγκες παρουσιαστούν θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό». Απέφυγε όμως να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη «αν θα μπούμε στη διαδικασία συζήτησης ότι το σύστημα δεν αντέχει και άρα πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα σε σχέση με τη μείωση των συντάξεων», με δεδομένο ότι τα έσοδα θα μειώνονται και λόγω των αντεργατικών μέτρων που λήφθηκαν εν μέσω πανδημίας.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν «νωρίτερα από τον Σεπτέμβρη», ενώ παραδέχτηκε ότι αυτήν τη στιγμή οι εκκρεμείς υποθέσεις για την απονομή συντάξεων κύριων και επικουρικών ανέρχονται σε 1.058.748.

Παρ' όλα αυτά, ο Γ. Βρούτσης επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις απολύσεις συμβασιούχων από τον ΕΦΚΑ, πολλοί από τους οποίους έχουν μεγάλη εμπειρία. Εδώ έχει αξία να αναφερθεί πως ο διοικητής του Φορέα Ι. Χάλαρης είπε ότι «εμείς βρήκαμε ένα σχέδιο στον ΕΦΚΑ το οποίο έλεγε μείωση του προσωπικού στις 6.500 από τις 7.700 που ήταν. Αυτό το σχέδιο ήταν επεξεργασμένο, συμφωνημένο» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αλλωστε, η ίδια η συζήτηση ανέδειξε πώς ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικές οι «εποικοδομητικές» προτάσεις σε κλίμα συναίνεσης, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό να αναγνωρίσει τα «θετικά» της προηγούμενης κυβέρνησης, με τον τελευταίο να ανταποκρίνεται, επιβεβαιώνοντας τη «συνέχεια» στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και ευχαριστώντας «για τον μειλίχιο τρόπο και με επιχειρήματα» που έγινε η συζήτηση.

«Ολοι οι νόμοι που υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα, αυτοί της ΝΔ παλαιότερα, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ σήμερα, είναι νόμοι οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά οι ασφαλισμένοι ότι οδήγησαν σε μείωση των ασφαλιστικών παροχών, των συντάξεων, σε αύξηση των ορίων ηλικίας και σε χειροτέρευση συνολικά του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, σε υλοποίηση όλου αυτού του σχεδιασμού των τριών πυλώνων. Γι' αυτό και σήμερα εδώ υπάρχουν αβροφροσύνες μεταξύ του υπουργού και της κ. Αχτσιόγλου. Γιατί βεβαίως ο υπουργός υλοποίησε τον νόμο του Κατρούγκαλου και όλα αυτά τα νομικά κενά που υπήρχαν τα διόρθωσε. Γιατί όντως ο νόμος αυτός είναι η βάση για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός συνολικά που έχει η αστική τάξη, το πολιτικό προσωπικό, για το ασφαλιστικό σύστημα, που θέλει να απαλλαγεί η εργοδοσία, να απαλλαγεί το κράτος, να γίνει ατομική υπόθεση το ασφαλιστικό σύστημα», σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Καταγγέλλει νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης

Τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων και της πάλης των εργαζομένων στο νησί καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, καθώς κατά παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου χτες κλήθηκε σε προκαταρκτική εξέταση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Κωνσταντίνου, για κινητοποίηση που έγινε στις 18 Φλεβάρη 2020 στο λιμάνι της Ζακύνθου. Εκείνη τη μέρα, δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ αυτών και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, αλλά και η ΑΔΕΔΥ, είχαν κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής εξέτασης, οι ανακριτές του Λιμενικού στη Ζάκυνθο προέβησαν σε απαράδεκτες ερωτήσεις προς τον συνδικαλιστή, επιχειρώντας να αποσπάσουν πληροφορίες όπως «αν γνωρίζει ποιος εκπροσωπεί στη Ζάκυνθο το ΠΑΜΕ», «πώς συνδέεται το Εργατικό Κέντρο με το ΠΑΜΕ» και άλλα παρόμοια.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, κατ' εντολή των επιχειρηματικών ομίλων και με το νομικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να επιβάλει σιγήν ιχθύος στους εργασιακούς χώρους», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο με αφορμή την προκαταρκτική εξέταση. «Επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι να επιβάλει σιγήν ιχθύος στους εργασιακούς χώρους και να καταργήσει δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Σε κάθε περίπτωση, το Εργατικό Κέντρο απαιτεί να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και ξεκαθαρίζει πως «το ταξικά προσανατολισμένο κίνημα δεν θα σιωπήσει. Θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας, όσες προσπάθειες και να γίνονται για να μπουν οι αγώνες στο γύψο».

Εκφυλισμός και αυθαιρεσία δίχως τέλος στην ΠΝΟ

Οι διαδικασίες παρασυναγωγής και εκφυλισμού συνεχίζονται στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με ευθύνη των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τελευταίο κρούσμα είναι η χτεσινή αυθαίρετη αντικατάσταση του ταμία της ΠΝΟ από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Γ. Χαλά και τους προέδρους των 9 σωματείων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ενωσης Πλοιάρχων, που «εκλέγουν» τα Διοικητικά τους Συμβούλια μέσα σε όργιο νοθείας.

Το ταμείο της ΠΝΟ έχει τεράστια ποσά, που προέρχονται όχι μόνο από τις συνδρομές των ναυτεργατών, αλλά και από τις συναλλαγές αυτής της «πλειοψηφίας» απευθείας με τους εφοπλιστές. Χαρακτηριστική είναι η λεγόμενη «μπλε κάρτα» που εκδίδει η ΠΝΟ έναντι αδράς αμοιβής, με την οποία βάζει τη σφραγίδα της στη ναυτολόγηση ναυτεργατών χωρίς ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση.

Οι πρόεδροι των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ με επιστολή τους προς την ΠΝΟ κατήγγειλαν ως «παράνομη και καταχρηστική μεθόδευση» την αντικατάσταση του ταμία και επαναφέρουν την ανάγκη «αλλαγής του αντιδημοκρατικού καταστατικού της ΠΝΟ, ώστε η διοίκηση της Ομοσπονδίας να εκλέγεται από τα όργανά της» και να ελέγχεται.

Σε σχόλιό του στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, ανέφερε σχετικά ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση «επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό τον ενώνει το χρήμα από τις βρώμικες συναλλαγές με τους εφοπλιστές, σε βάρος των ναυτεργατών. Οι ναυτεργάτες επιβάλλεται να αποτινάξουν από τον σβέρκο τους αυτήν τη σαπίλα της ΠΝΟ, να δυναμώσει ο αγώνας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συσκέψεις για την οργάνωση της βδομάδας δράσης

Με στόχο τη μαζικότερη συμμετοχή των αγροτών στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στο πλαίσιο της βδομάδας αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, εντείνονται οι περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα, για την ενημέρωση των αγροτών.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 22 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 12.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο. Στη συνάντηση η ΕΟΑΣΝΛ θα αναδείξει για άλλη μια φορά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού και θα καταθέσει το επικαιροποιημένο πλαίσιο αιτημάτων που έχει αποφασιστεί στις συνεδριάσεις και πανελλαδικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στην Ανθήλη Λαμίας

Να δοθεί λύση και να σταματήσει η κοροϊδία της παρακράτησης εδώ και τρεις μήνες της συνδεδεμένης ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Ανθήλης, καλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση το Σάββατο 20 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία της Ανθήλης.

Δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το τελευταίο διάστημα με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, ο σύλλογος της Ανθήλης καλεί στη συγκέντρωση όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες, Αγροτικούς Συλλόγους, σωματεία εργαζομένων, μαζικούς φορείς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και άλλους.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι κινητοποιήσεις μας θα είναι συνεχείς μέχρι να δικαιωθούμε. Μέχρι να πάρουμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που μας ανήκουν και αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το δικαίωμά μας στη συνδεδεμένη παραγωγή προκύπτει από την παραγωγή ανά στρέμμα και αποδεικνύεται από τα τιμολόγια. Γνωρίζουμε την παθογένεια της περιοχής, που όμως έδινε εισόδημα επί σειρά ετών στους καλλιεργητές του χωριού μας. Χρησιμοποιούν την παθογένεια σαν αφορμή και μηχανεύονται, με τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης και της αποτύπωσης με τη χλωροφύλλη, τρόπους ώστε να μην δώσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση».

«Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με χειρότερους όρους, με τη νέα οικονομική κρίση που είναι παρούσα, η τωρινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες φορτώνουν στις πλάτες μας καινούργια δεινά, καινούργια βάσανα, μας αδειάζουν τις τσέπες από τις αποσυνδεδεμένες και συνδεδεμένες ενισχύσεις, με τη χαμηλή τιμή του βαμβακιού, το υψηλό κόστος παραγωγής και αυτά τα χρήματα γίνονται χρηματοδοτικά εργαλεία για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους. Απαξιώνουν την εργασία μας, την παραγωγή μας και εν τέλει την ίδια μας τη ζωή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο Ηράκλειο

Σύσκεψη με τους βιοπαλαιστές παραγωγούς της Μεσσαράς θα γίνει τη Δευτέρα 29 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού στις Μοίρες. Θα συζητηθούν τα προβλήματα με την απώλεια εισοδήματος στα κηπευτικά λόγω περιοριστικών μέτρων, η απώλεια εισοδήματος στο λάδι λόγω δάκου πέρυσι, η κατάσταση με τη δακοκτονία φέτος, τα προβλήματα με τις ζημιές στα θερμοκήπια λόγω χαλαζιού, το μεγάλο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές παραγωγού σε σταφύλι, λάδι και άλλα προϊόντα, το χτύπημα στη ρακή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ