ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις και υποχρηματοδότηση εργαζόμενοι και ασθενείς

Επίσκεψη στο Θεραπευτήριο από τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση του Γ. Μαρίνου με τους εργαζόμενους του Θεραπευτηρίου
Από τη συζήτηση του Γ. Μαρίνου με τους εργαζόμενους του Θεραπευτηρίου
Τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας, όπως και στις υπόλοιπες δομές Υγείας και Πρόνοιας, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε σε αυτό την Τετάρτη 17/6 ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος.

Ο Γ. Μαρίνος, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, κατά την επίσκεψή του στο Θεραπευτήριο, στο Βαθύ Αυλίδας, συνομίλησε με τους εργαζόμενους, καθώς και με εκπροσώπους της διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα τεράστια κενά της δομής: Από τις 100 θέσεις που προβλέπονται, αυτήν τη στιγμή εργάζονται μόλις 22 άτομα, παλεύοντας να καλύψουν μια απαιτητική δομή, με ιδιαίτερες ανάγκες, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα. Οι τεράστιες ελλείψεις γίνεται προσπάθεια να «μπαλωθούν» με επικουρικό προσωπικό και μέσα από προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που όμως και αυτά καθυστερούν να δοθούν από την κυβέρνηση, δεν επαρκούν και φυσικά δεν δίνουν απάντηση στην αναγκαιότητα για επαρκές, μόνιμο προσωπικό, σε όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.

Χαρακτηριστικό επίσης της συνολικής υποχρηματοδότησης των δομών Υγείας είναι το γεγονός ότι στο Θεραπευτήριο στα μισά του χρόνου έγινε απαιτητό το 90% της ετήσιας χρηματοδότησης της δομής για να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας, συντήρησης και περίθαλψης. Αποτελεί ερώτημα το πώς θα καταφέρει να επιβιώσει η δομή τον υπόλοιπο χρόνο. Σημειώθηκε επίσης ότι οι εργαζόμενοι, παρότι έδωσαν και δίνουν τη μάχη με τις πρόσθετες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, αποκλείστηκαν από το έκτακτο επίδομα των υγειονομικών.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή κυβέρνηση και ΕΕ διαφημίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια για την «επιστροφή στην κανονικότητα», όπως λένε, και καρφί δεν τους καίγεται για τις βασικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, όπως η Υγεία και η Πρόνοια. Αντίθετα, τα δισεκατομμύρια που μαζεύουν από το ξεζούμισμα του λαού τα δίνουν με πολλούς τρόπους στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το στέλεχος του Κόμματος στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τα οξυμένα προβλήματα του Θεραπευτηρίου, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η κατάσταση παραμένει απαράδεκτη. Το Θεραπευτήριο έχει μεγάλες ανάγκες και κρατιέται αυτά τα χρόνια χάρη στη φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των εργαζομένων και στις διεκδικήσεις τους, στις ανάγκες του λαού της περιοχής. Αυτόν το σκοπό εξυπηρετούν οι δεκάδες παρεμβάσεις, οι Ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, η πίεση που ασκεί όλα τα χρόνια στις κυβερνήσεις και τα υπουργεία για τη δομή αυτή, όπως και τις άλλες προνοιακές δομές, και αυτό θα συνεχίζει να κάνει. Οι εργαζόμενοι, τόνισε ο Γ. Μαρίνος, θα βρουν το ΚΚΕ στήριγμα στον αγώνα τους για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα.

Τέλος, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την ένταξη των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια στα ΒΑΕ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Η μεγάλη υποστελέχωση οδήγησε σε αναστολή τα τακτικά χειρουργεία

Συνέντευξη Τύπου από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας

Τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, οι οποίες έχουν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων, αλλά και την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να ανοίξει το νέο Νοσοκομείο χωρίς να έχει εγκριθεί Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών και χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις, καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι γιατροί του νοσοκομείου, περιέγραψαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί, αποτέλεσμα των πολιτικών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανέδειξαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται το προσωπικό να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες, αλλά και την τακτική των «μπαλωμάτων» με την οποία το υπουργείο και η κυβέρνηση «ενίσχυσαν» το νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενώ η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ενός ΕΣΥ που αναβαθμίζεται, «η πραγματικότητα είναι ότι στην Εύβοια, όπου σε λίγο θα εγκαινιαστεί το νέο νοσοκομείο, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από τις 12 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης, Νίκος Δασκαλόπουλος.

Για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου, που προγραμματίζεται να ανοίξει στα μέσα Ιούλη, τόνισε ότι απαιτείται ένας αριθμός γιατρών αυξημένος 10% έως 15% σε σχέση με το παλιό νοσοκομείο. Παράλληλα, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το πώς θα λειτουργήσουν τα τμήματα του νέου νοσοκομείου και ιδιαίτερα η ΜΕΘ, από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και δεν έχει εγκριθεί ο νέος Οργανισμός. «Οι κυβερνήσεις μέσα από διάφορες επινοήσεις, όπως τα "μπλοκάκια" και οι μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, βρίσκουν τρόπους για να καλυφθούν τα κενά μόνο και μόνο για να βγει η μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν αρκεί μια ταμπέλα για να μπορούμε να επιτελέσουμε το έργο μας

«Εδώ και 10 ημέρες περίπου έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία και η λίστα έχει ξεπεράσει τα 260 περιστατικά ασθενών», ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος, Ελένη Κασελίμη - Γυφτονικολού, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει καθώς έχουν μείνει μόνο τρεις αναισθησιολόγοι. Αναδεικνύοντας την ευθύνη των διορισμένων διοικήσεων του νοσοκομείου για την υποστελέχωση, σημείωσε ότι «η σημερινή κατάσταση έχει ξεκινήσει από τον Φλεβάρη, όπου η μία συνάδελφος πήρε σύνταξη και οι άλλοι κατέλαβαν μόνιμες θέσεις σε άλλα νοσοκομεία». Μέχρι τώρα, η κατάσταση αντιμετωπιζόταν με μετακινήσεις από γειτονικά νοσοκομεία, ανέφερε.

«Ενας αναισθησιολόγος σε ενεργό εφημερία καλείται ταυτόχρονα να διαχειριστεί χειρουργική επέμβαση στο χειρουργείο, περιστατικά διασωλήνωσης στα ΤΕΠ, στην Καρδιολογική, στην Παθολογική κ.λπ., καθώς και τον έλεγχο ασθενών με αναπνευστήρα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου, τόνισε: «Ο νέος Οργανισμός επιβάλλεται να εγκριθεί άμεσα, αλλιώς η λειτουργικότητα του νέου νοσοκομείου θα είναι από χείριστη έως επικίνδυνη. Τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν χωρίς ιατρούς και νοσηλευτές. Χωρίς προσωπικό δεν επιτελούν το έργο τους και δεν αρκεί μια ταμπέλα, για να μετατραπούν σε κατάλληλους χώρους για παροχή υπηρεσιών Υγείας και δη δευτεροβάθμιας».

Μεταστέγαση χωρίς προσωπικό...

«Να αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της», ζήτησε η αναισθησιολόγος Ερίκα Δερμιτζάκη, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να βγουν εφημερίες και τακτικά χειρουργεία με 24 έως 32 ώρες συνεχούς δουλειάς.

«Βρισκόμαστε στη φάση μεταστέγασης, αλλά λείπει το προσωπικό για να γίνει αυτό ομαλά», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Γιάννης Αγγελάτος, τονίζοντας ότι από τα 150 κενά σε νοσηλευτές, τα 80 σε βοηθητικό προσωπικό και τα 60 σε γιατρούς καλύφθηκαν μόνο 75 θέσεις από επικουρικό προσωπικό, το οποίο δεν φτάνει για το τωρινό νοσοκομείο, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το πώς θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου νοσοκομείου.

«Τα λεφτά δεν φτάνουν» για τις εφημερίες των επικουρικών γιατρών

Προβλήματα καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του Απρίλη σε επικουρικούς γιατρούς που προσλήφθηκαν από τα μέσα Μάρτη και μετά, καθώς η μισθοδοσία τους έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΠΔΕ - ΕΣΠΑ και όπως ειπώθηκε... «τα λεφτά δεν φτάνουν»! Μετά από αγωνιστικές παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και των ίδιων των επικουρικών γιατρών, οι διοικητές τελικά υπέγραψαν «εντέλλεσθε» για την αποπληρωμή με δική τους ευθύνη, οπότε οι εφημερίες του Απρίλη θα αποπληρωθούν, με καθυστέρηση, τέλη Ιούνη.

Οπως καταγγέλλει όμως η ΕΙΝΑΠ, «από τον επόμενο μήνα το πρόβλημα θα ξαναπροκύπτει διαρκώς». Η Ενωση υπογραμμίζει ότι αυτό αποτελεί συνέχεια του εμπαιγμού, αφού οι συμβάσεις των συγκεκριμένων επικουρικών είναι μονοετείς και η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος στις αρχές Μάρτη είχε δηλώσει πως οι επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές που θα στρατευθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας «θα μείνουν μόνιμα στο Δημόσιο»...

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά απαιτεί μεταξύ άλλων: Την προκήρυξη μόνιμων θέσεων επιμελητών και τη συνέχιση της διαδικασίας κρίσης. Τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και την κάλυψη όλων των κενών θέσεων ειδικευμένων με μόνιμους επιμελητές. Την ένταξη όλων των επικουρικών γιατρών στην κανονική μισθοδοσία μέσω κρατικού προϋπολογισμού. Την αναγνώριση πλήρων δικαιωμάτων, π.χ. για πάσης φύσεως άδειες κ.λπ.

24 νέα κρούσματα του κορονοϊού

Αλλα 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 3.227. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 270.338 κλινικά δείγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 18 από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται σε περιοχές της Ξάνθης (15 νέα κρούσματα στο δήμο Μύκης, εκ των οποίων τα 12 στον Εχίνο). Αλλα 2 κρούσματα είναι από το Αγίασμα Ροδόπης, ενώ 4 είναι εισερχόμενοι ταξιδιώτες.

Στο μεταξύ, ένας ακόμα άνθρωπος από την περιοχή της Ξάνθης έχασε τη ζωή του (ο πέμπτος μέσα στις τελευταίες μέρες). Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 188 θάνατοι σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10.

Σε αυστηρή καραντίνα ο Εχίνος

Καθώς στην κοινότητα του Εχίνου από τις 11 Ιούνη καταγράφονται πάνω από 80 κρούσματα και σειρά θανάτων, επιβλήθηκαν αυστηρή καραντίνα και κατ' οίκον περιορισμός σε όλους τους κατοίκους του. Στα μέτρα που αποφασίστηκαν περιλαμβάνονται η απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στον Εχίνο εκτός των ορίων του, η απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο (εξαιρείται η μετάβαση σε καταστήματα τροφίμων και σε φαρμακεία, με υποχρεωτική χρήση μάσκας) και η απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την κοινότητα Εχίνου. Σε πρώτη φάση τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 25/6, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org