ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο η μεγάλη εκδήλωση για τον κομμουνιστή διανοούμενο Δημήτρη Γληνό

Στις 6.30 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό | Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Το ΚΚΕ τιμά τον κομμουνιστή διανοούμενο Δημήτρη Γληνό, με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατό του, με μια μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνουν το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΤΟ Εκπαιδευτικών και η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 18.30, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (λεωφ. Ηρακλείου 145).

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, και Βασίλης Μόσχος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

***

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Γληνού, ο Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, το μορφωτικό σωματείο που εκδίδει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», επανέκδωσε το βιβλίο «Αρθρα και Μελέτες του Δημήτρη Γληνού στην παράνομη ΚΟΜΕΠ της γερμανικής κατοχής», που περιλαμβάνει όλα τα εξακριβωμένα άρθρα του Γληνού, που δημοσιεύτηκαν ανυπόγραφα στο θεωρητικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ την περίοδο που ήταν μέλος του Πολιτικού της Γραφείου, καθώς και τα τελευταία του γραφτά: Το σχέδιο εισήγησής του στη 10η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ και την ατελείωτη μελέτη «Τα σύγχρονα προβλήματα του ελληνισμού», που εκδόθηκαν σε ειδική έκδοση της ΚΟΜΕΠ μετά τον θάνατό του.

Το βιβλίο θα διατίθεται στην τιμή των 8 ευρώ στην αυριανή εκδήλωση στον Περισσό, μαζί με άλλες εκδόσεις του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, καθώς και τεύχη του περιοδικού «Θέματα Παιδείας». Ανάμεσά τους, στην τιμή των 5 ευρώ, θα διατίθεται το αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού στον Δημήτρη Γληνό (τχ. 15-16) με τα παιδαγωγικά και πολιτικοκοινωνικά άρθρα του στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο (1931-1936).

***

Με αφορμή την αυριανή εκδήλωση για τον Δημήτρη Γληνό, λάβαμε από τον συνταξιούχο δημοσιογράφο Χρήστο Κορφιάτη, και τον ευχαριστούμε, ένα αθησαύριστο ποίημα της Ειρήνης Δεντρινού για τον Δημήτρη Γληνό, που η ποιήτρια το έγραψε και το απήγγειλε στο πολιτικό μνημόσυνο που έγινε στη μνήμη του με πρωτοβουλία του ΕΑΜ Κέρκυρας στις 26 Δεκέμβρη του 1945 (δυο χρόνια ακριβώς μετά τον θάνατό του) και δημοσιεύτηκε λίγο αργότερα στην εφημερίδα «Φωνή του Λαού» (Οργανο του συνασπισμού κομμάτων του ΕΑΜ Κέρκυρας). Το δημοσιεύουμε παρακάτω:

ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΛΗΝΟ

Προσκυνητάδες, αλησμόνητε Νεκρέ,

Της μνήμης σου, που φως κι αυτή σκορπάει

Με τους παλμούς μας η ψυχή μας, διαλεχτέ,

Σε χαιρετάει.

Πώς σε θυμάμαι! Ο λόγος σου σκληρός

Ενάντια στο ψέμα, στην κακία

Μα φάνταζε, σαν χάδι, τρυφερός,

Μπρος στο δίκηο, στο τίμιο, στην αντρεία

Ο σπόρος, οπού σκόρπισες, τρανέ,

Με πλούσιο χέρι

Εμέστωσε, φουντώνει,

Ω ναι,

Στις πολιτείες, στα χωριά, στις λαγκαδιές,

Και μας ισκιώνει

Στρατοκόπους στις νυχτιές,

στο χαραμέρι.

Μα όταν θάρθει η στιγμή, που τ' όνειρό μας,

Μυριοπόθητη Αλήθεια θα γενεί,

Τι πόνος! Συ δε θάσαι στο πλευρό μας,

να στολίσεις την πάναγνη γιορτή.

ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΝΤΡΙΝΟΥ Κέρκυρα 26 - ΧΙΙ - 1945

Μια όμορφη γιορτή για τους μικρούς φίλους

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ η χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Το φουαγιέ και η αίθουσα Συνεδρίων γέμισαν παιδιά που απόλαυσαν ένα απόγευμα γεμάτο χαρά, δημιουργία, ξεγνοιασιά και, φυσικά, πολλή μουσική.

Στον χώρο λειτούργησαν γιορτινά εργαστήρια, κερδίζοντας την προσοχή μικρών και μεγάλων, ενώ όλοι καταχειροκρότησαν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω», της Μαρίας Παπαγιάννη, με μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Μια όμορφη παράσταση για ένα καλικαντζαράκι διαφορετικό από όλα τα άλλα, που μας έμαθε ότι δεν έχει σημασία από πού βλέπεις τον ήλιο ή το φεγγάρι. Σημασία έχει να προσπαθείς να δεις την αλήθεια και μέσα από τη ματιά του άλλου...

Για το αναλυτικό ρεπορτάζ της εκδήλωσης ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει σε επόμενο φύλλο.

104η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Στην πεπατημένη της εφαρμογής του νόμου - πλαισίου

Βελτιώσεις του νόμου - πλαισίου, κυρίως στις εκλογικές διαδικασίες των οργάνων διοίκησης, που έχουν δείξει στην πράξη τα μεγάλα αδιέξοδά τους, ενίσχυση της στελέχωσης των ιδρυμάτων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης και ελάττωση της γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ερευνητικά προγράμματα και τους ΕΛΚΕ, ζήτησαν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων στην 104η Σύνοδό τους, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του υπουργού Παιδείας.

Οι πρυτάνεις για άλλη μια φορά έδειξαν στοχοπροσηλωμένοι στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, αναφορικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ιδρυμάτων, και είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο της Συνόδου συνήλθαν για πρώτη φορά σε Σύνοδο και οι αντιπρυτάνεις Εξωστρέφειας και Διεθνοποίησης, ζητώντας ενίσχυση της χρηματοδότησης και των κινήτρων για αύξηση των διαφόρων προγραμμάτων συνεργασίας με ιδρύματα και δίκτυα του εξωτερικού.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ούτε από την πλευρά των πρυτάνεων ούτε από την πλευρά του υπουργείου ειπώθηκε τίποτα σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο. Οι πρυτάνεις φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής ως προς αυτό, ωστόσο αξίζει να καταγραφεί ότι οι αντιπρυτάνεις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων ζήτησαν στο πόρισμά τους να τροποποιηθεί η απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατόχους αλλοδαπών τίτλων σπουδών από το ΑΤΕΕΝ, κατά τρόπο που να εμπλέκονται οι αντίστοιχες επαγγελματικές οργανώσεις. Δείχνουν έτσι ότι έχουν στραμμένο το βλέμμα τόσο στα κολέγια που ήδη λειτουργούν όσο και στα παραρτήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν με το νέο νομοσχέδιο.

Ακόμα, το πόρισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων περιέχει μια αόριστη αναφορά στα θέματα της στέγασης και της σίτισης, που «είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους φοιτητές», στο πόρισμα των αντιπρυτάνεων Οικονομικών, όμως ζητείται η διαχείριση των δικαιούχων στέγασης και σίτισης να γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας, κατά τα πρότυπα των δικαιούχων του στεγαστικού επιδόματος.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΕΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκθέσεις βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις

Με το σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη στον αγώνα για να αλλάξουμε τον κόσμο» η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ και τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ στην Αττική και σε άλλες πόλεις διοργανώνουν αυτό το διάστημα, με αφορμή και τις μέρες των γιορτών, εκθέσεις βιβλίου και ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις.

Αναλυτικά εκθέσεις βιβλίου διοργανώνονται σε:

Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Αθήνα), έως την Παρασκευή 22/12. Ωράριο: Δευτ. - Παρ.: 18.00 - 22.00, Σάβ. - Κυρ.: 10.00 - 22.00.

Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9, Πειραιά), έως το Σάββατο 30/12. Ωράριο: 10.00 - 13.00, 17.00 - 20.00.

Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι (κεντρική πλατεία 6), έως την Παρασκευή 22/12 και από Τετάρτη 27/12 έως Σάββατο 30/12. Ωράριο: 18.00 - 21.00.

Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καισαριανή «Ανδρέας Λυκουρίνος» (Ερυθρού Σταυρού & Λυδίας), έως το Σάββατο 30/12. Ωράριο: 10.00 - 13.00, 17.00 - 20.00.

Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα «Μικρόβιο» - Γιώργος Βουβαλέας (πλατεία Οθωνος 10), έως την Παρασκευή 22/12. Ωράριο: Καθημερινά 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Σήμερα Τρίτη, στις 19.30, στην έδρα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση του λογοτεχνικού έργου «Σε αμφίβολη μάχη», του Τζον Στάινμπεκ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Επίσης σήμερα, στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού «Μάνος Λοΐζος» θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Οταν ο "χορός της ζωής" γίνεται ιστορία για μικρά και ...μεγάλα παιδιά!», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση των συγγραφέων νεανικής λογοτεχνίας Ζωρζ Σαρή και Αλκης Ζέη. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων Ζωή Βαλάση και Μαρία Παπαγιάννη. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ελενα Μποτζιολή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Βιβλιοπαρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμα στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ