ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ 126 ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Μαζικός αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές

RIZOSPASTIS

Σε θέσεις μάχης απέναντι στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στον αγώνα για «αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία», βρίσκει τους φοιτητικούς συλλόγους η επόμενη μέρα της πανελλαδικής συνάντησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Η συνάντηση πανελλαδικού συντονισμού έγινε το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με συμμετοχή - ρεκόρ, 126 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα, αποτελώντας μια μαχητική απάντηση απέναντι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας συντονίστηκαν για να βάλουν το δικό τους σχέδιο δράσης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται στις σπουδές, στα πτυχία και την εργασιακή τους προοπτική. Αυτό που τονίστηκε ήταν πως μπορεί η κυβέρνηση να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, όμως οι φοιτητές με τους συλλόγους τους είναι η πραγματική πλειοψηφία στα πανεπιστήμια και απαιτούν, όπως λέει το σύνθημά τους, «Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές, αυτό είναι το σύγχρονο για τους φοιτητές!».

«Η μαχητικότητα της συζήτησης, η πλούσια πείρα που μεταφέρθηκε, οι προτάσεις για τη συνέχεια της δράσης, γεμίζουν με αισιοδοξία και δύναμη για τη συνέχεια τους εκατοντάδες εκλεγμένους φοιτητές που εκπροσώπησαν τους συλλόγους τους. Το επόμενο διάστημα οργανώνεται η προσπάθεια να φτάσουν τα μηνύματα και το κάλεσμα του χτεσινού πανελλαδικού συντονισμού παντού, κάθε συνάδελφος να ενημερωθεί», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.


Στις ομιλίες τους οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές έφεραν πλούσια πείρα από τη δράση που έχουν αναπτύξει οι φοιτητικοί τους σύλλογοι και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι θα βρεθούν αποφασιστικά απέναντι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει, ανακοινώνοντας ότι προετοιμάζουν Γενικές Συνελεύσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις σχολών.

Οπως σημειώνει το ΜΑΣ, «τη συζήτηση απασχόλησε το πώς θα οργανωθεί η μαζική ενημέρωση των φοιτητών για το νομοσχέδιο που έρχεται, πώς θα οργανωθεί η συλλογική συζήτηση και η αγωνιστική απάντηση μαζί με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία. Παράλληλα, έγιναν συγκεκριμένες αναφορές για το πώς η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα χτυπήσει τις διάφορες σχολές, το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων.

Ξεχώρισαν οι αναφορές στην πλούσια καθημερινή αγωνιστική πρωτοπόρα δράση των φοιτητικών συλλόγων για όλα τα προβλήματα των φοιτητών, το πώς αναπτύχθηκαν οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, πώς οι φοιτητικοί σύλλογοι με το σχέδιο δράσης τους, τα συνθήματα, τη συζήτηση σε κάθε έτος και τις μορφές πάλης που επιλέχτηκαν, εξέφρασαν τους φοιτητές. Αντίστοιχα μεταφέρθηκε πλούσια πείρα για πρωτοβουλίες των φοιτητικών συλλόγων γύρω από το επιστημονικό αντικείμενο και τον πολιτισμό, ο τρόπος δουλειάς συνολικά γύρω από τη ζωή των φοιτητών».

Αγωνιστική ελπιδοφόρα συμπόρευση στους αγώνες


RIZOSPASTIS

Χαιρετισμό κατά την έναρξη της συνάντησης απηύθυνε ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου φιλοξενήθηκε η πανελλαδική συνάντηση. Η κεντρική εισήγηση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ παρουσιάστηκε από τον Αγγελο Θωμόπουλο, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων του ΕΜΠ. Τη μεγάλη πανελλαδική συνάντηση χαιρέτισαν εκπρόσωποι φορέων που μετέφεραν την αγωνιστική πείρα από τη συμπόρευση με το φοιτητικό κίνημα αλλά και την προοπτική κλιμάκωσης της κοινής πάλης και δράσης.

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου μετέφερε η Ντ. Γκογκάκη, δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι μαζί με τους φοιτητές στους αγώνες τους, «μια φωνή και μια γροθιά εργάτες και όσοι δεν ανεχόμαστε οι ανάγκες μας να θυσιάζονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Και είμαστε πολλοί». Κάλεσε δε τους εργαζόμενους φοιτητές να συμμετάσχουν ενεργά στη ζωή και τη δράση των σωματείων τους.

Εκ μέρους της ΟΓΕ, η Βάσω Λυμπερόγιαννη τόνισε μεταξύ άλλων ότι με τους κοινούς αγώνες, φοιτητικοί σύλλογοι και ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα μπορούν να διεκδικήσουν όλα όσα είναι αναγκαία για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των νέων γυναικών.


RIZOSPASTIS

Ο Γρηγόρης Αναγνώστου, από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, αναφέρθηκε στη συμπόρευση των αγωνιστών του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Οπως είπε, οι πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες των συλλόγων στα πανεπιστήμια ενώνονται με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο εκφράζοντας την αλληλεγγύη στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης.

«Η σημερινή συνάντηση μας δίνει δύναμη για τους δικούς μας αγώνες», τόνισε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας η Μυρτώ Μάτση. «Μας ενώνουν τα κοινά όνειρα για Παιδεία που θα καλύπτει τις ανάγκες μας. Μας ενώνουν οι δυσκολίες, η αλληλεγγύη, ο κοινός μας αγώνας», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Ο Νίκος Παπαλεξίου, από τη ΔΗΠΑΚ, μετέφερε την αλληλεγγύη «εκείνων των δασκάλων σας που, μέσα από την αγωνία της μετάδοσης της γνώσης, επιδιώκουμε να συμπορευτούμε με εσάς και με το εργατικό ταξικό κίνημα σε έναν διαρκή αγώνα ώστε να θέσουμε το πανεπιστήμιο και γενικά την επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

Εκ μέρους της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών απηύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό ο Δημήτρης Καλούρης, ενώ ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσαν οι χαιρετισμοί από την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και τον Σύλλογο Οικογένειας «Νόστος» του ΚΕΘΕΑ. Μάλιστα, το σώμα της συνάντησης ενέκρινε το ψήφισμα της Ομοσπονδίας ενάντια απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που χτυπάει τη δημόσια και δωρεάν Απεξάρτηση.


RIZOSPASTIS

Επίσης, προβλήθηκαν χαιρετιστήρια βίντεο από οργανώσεις φοιτητών του εξωτερικού που έστειλαν μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Να διευρυνθεί το κλίμα αγωνιστικής απάντησης

Η συνάντηση έκλεισε μαχητικά. Τονίστηκε η ανάγκη τις λίγες μέρες που απομένουν για το κλείσιμο των σχολών να ενημερωθούν οι φοιτητές για τις αποφάσεις της συνάντησης, να γίνουν σε όλα τα έτη και τα αμφιθέατρα ενημερώσεις, να απαντηθούν προβληματισμοί και ερωτήματα, να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το κλίμα αγωνιστικής απάντησης στα σχέδια της κυβέρνησης.

Γι' αυτόν τον σκοπό ο πανελλαδικός συντονισμός ενέκρινε κοινό ενωτικό κάλεσμα προς όλους τους φοιτητικούς συλλόγους και τους φοιτητές ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια και για την οργάνωση της πάλης των φοιτητών για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές.

Στη λήξη της συνάντησης συγκροτήθηκαν το νέο Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο από εκλεγμένους φοιτητές των συλλόγων που συμμετείχαν καθώς και η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

Το Σάββατο, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συντονισμού, έγιναν επίσης δύο σημαντικές συναντήσεις: Των συλλόγων των σχολών που δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και των συλλόγων οικοτρόφων, που κατέληξαν σε κοινά ψηφίσματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες.


RIZOSPASTIS

Ειδικότερα, σύλλογοι οικοτρόφων αντάλλαξαν εμπειρία και σκέψεις για τις συνθήκες στις εστίες, για τις ανάγκες, για την πρόσφατη εξέλιξη με την περικοπή κατά 50% της επιχορήγησης προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού. Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη να πάρουν οι σύλλογοι την κατάσταση στα χέρια τους με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προκειμένου, σε συνθήκες ακρίβειας και υποχρηματοδότησης, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Κατέληξαν στη διαμόρφωση κοινού διεκδικητικού πλαισίου, αποφάσισαν να γίνουν παντού εκδηλώσεις αλληλεγγύης μπροστά στις γιορτές, να σταλεί αναλυτικό υπόμνημα προς το υπουργείο, να πάρει σταθερά χαρακτηριστικά ο συντονισμός της δράσης των συλλόγων οικοτρόφων.

Ο δρόμος της συντονισμένης δράσης αναδείχτηκε και από τη συνάντηση φοιτητικών συλλόγων μιας σειράς σχολών που τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι στον «αέρα». Παράλληλα εκφράστηκε η αγανάκτηση για τη στάση της κυβέρνησης που την ίδια ώρα έχει σπεύσει να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους στα ιδιωτικά ΑΕΙ πριν καν θεσμοθετηθούν. Τονίστηκε ότι η οργάνωση και διεκδίκηση αποτελεί όρο για να λυθεί και το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως έδειξε και η πείρα από τους φοιτητές των γεωπονικών σχολών που πέτυχαν με επίμονους αγώνες την αναγνώριση. Η συνάντηση κατέληξε σε κοινό ψήφισμα, στη συγκρότηση ομάδας συντονισμού των δράσεων των φοιτητικών συλλόγων και με πολύμορφες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις τον Γενάρη, δηλώνοντας «Ως εδώ!».


  • RIZOSPASTIS

    Αναλυτικότερα για τις εργασίες και τις αποφάσεις του Πανελλαδικού Συντονισμού 126 Φοιτητικών Συλλόγων θα επανέλθουμε σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη».

«Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά»

RIZOSPASTIS

Στην πρώτη γραμμή, με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στις λαϊκές κινητοποιήσεις και πολύμορφες πρωτοβουλίες, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκασαν τη σφαγή στη Γάζα. Στην Πανελλαδική Συνάντηση προβλήθηκε βίντεο στο οποίο τα παιδιά της Γάζας μιλούν για τα όνειρά τους να ξαναχτίσουν, να θεραπεύσουν, «να παραμείνουμε όλοι ζωντανοί», να ζήσουν ελεύθερα και ειρηνικά στην πατρίδα τους.

«Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη», ήταν το σύνθημα που πρόβαλε στην οθόνη, ακολουθούμενο από στιγμιότυπα από τις μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Υψώνοντας σημαίες της Παλαιστίνης και φωνάζοντας το σύνθημα «η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», από την Πανελλαδική Συνάντηση στάλθηκε το μήνυμα της συνέχισης της διεθνιστικής δράσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ