ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Η Ευρώπη «πρέπει να εξοπλιστεί» μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δηλώνει το Βερολίνο

Γερμανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν μόνιμα στη Λιθουανία

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας στο κέντρο, μαζί με τον γγ του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια ΝΑΤΟικής άσκησης στη Λιθουανία το περασμένο καλοκαίρι

Copyright 2023 The Associated

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας στο κέντρο, μαζί με τον γγ του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια ΝΑΤΟικής άσκησης στη Λιθουανία το περασμένο καλοκαίρι
Η Ευρώπη πρέπει να εξοπλιστεί επειγόντως τα επόμενα χρόνια για να εξασφαλίσει ότι μπορεί «να υπερασπιστεί καλύτερα τον εαυτό της», καθώς «νέες στρατιωτικές απειλές θα μπορούσαν να εμφανιστούν ως το τέλος της δεκαετίας», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, σε συνέντευξή του, ενώ χτες υπέγραψε «ιστορική» συμφωνία με τον Λιθουανό ομόλογό του, για μόνιμη παρουσία γερμανικών στρατευμάτων στη Λιθουανία.

Ακόμη και με ενδεχόμενο «πάγωμα» ή «τερματισμό» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός οξύνεται συνολικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας και η Γερμανία επιδιώκει σταθερά να αυξήσει την επιρροή της, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερη ευθύνη μέσα στο ΝΑΤΟ, σε ανταγωνισμό - μεταξύ άλλων - με την Πολωνία και τις ΗΠΑ.

Οπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Welt» ο Πιστόριους, οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να μειώσουν τη στρατιωτική τους δέσμευση στην Ευρώπη, καθώς στρέφονται περισσότερο προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και «εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευτούμε περισσότερο για να εγγυηθούμε την ασφάλεια στην ήπειρό μας».

Η Ευρώπη μπορεί επίσης να χρειαστεί να αντισταθμίσει τη βοήθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία, αν η Ουάσιγκτον δεν συμφωνήσει για νέα χρηματοδότηση, υπογράμμισε. Οταν ρωτήθηκε για το «χειρότερο σενάριο», ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η ΕΕ συζητά μια τέτοια περίπτωση.

Πρόσθεσε ότι θα πάρει χρόνο για να αυξήσουν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι την παραγωγή όπλων: «Εχουμε να καλύψουμε περίπου 5 - 8 χρόνια, όσον αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις, τη βιομηχανία και την κοινωνία».

Στο μεταξύ, η Ρωσία «αυξάνει σημαντικά την παραγωγή όπλων για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ επίσης απειλεί τα κράτη της Βαλτικής, τη Γεωργία και τη Μολδαβία», είπε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας.

Παράλληλα, το Βερολίνο βλέπει στην εκλογή μιας πιο «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης στην Πολωνία, υπό τον Ντ. Τουσκ, μια ευκαιρία η Βαρσοβία να επιστρέψει στη «συμμαχία» Τρίγωνο της Βαϊμάρης, μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας - Πολωνίας και να αναπτύξουν περισσότερο τη στρατιωτική τους συνεργασία.

«Πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να εδραιωθούμε στην ανατολική πτέρυγα βάσει των αμυντικών σχεδίων του NATO», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πιστόριους, λέγοντας ότι θέλει να ταξιδέψει το ταχύτερο δυνατόν στην Πολωνία το 2024.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι δεν προβλέπει προς το παρόν οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις να επαναλάβουν αποστολές τόσο μεγάλες όσο αυτές που διεξήγαγαν στο Αφγανιστάν και το Μάλι. «Ωστόσο μικρές αποστολές, ιδιαίτερα στον τομέα στρατιωτικής παροχής συμβουλών ή συνεργασίας, επίσης με χώρες που δεν συμμερίζονται τις αξίες μας, θα είναι απαραίτητες», ξεκαθάρισε.

«Η εναλλακτική θα ήταν να μην έχουμε πλέον επαφές με αυτές τις χώρες και απλώς να τις παραδώσουμε στους Ρώσους και τους Κινέζους και αυτό θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας.

Συμφωνία για μόνιμη στάθμευση γερμανικών στρατευμάτων στη Λιθουανία

Σε ένα τέτοιο φόντο υπογράφηκε χτες στο Βίλνιους «ιστορική» συμφωνία για μόνιμη παρουσία μιας γερμανικής ταξιαρχίας στη Λιθουανία, με τις κύριες μονάδες να αρχίσουν να φτάνουν το 2025 και να είναι σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα το 2027.

Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία εγκαθιστά μόνιμα στρατεύματα εκτός των συνόρων της, υπογράμμισε ο Μπ. Πιστόριους.

Στόχος είναι να τοποθετηθούν μόνιμα 4.800 στρατιώτες και περίπου 200 άτομα πολιτικό προσωπικό σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ.

«Είμαστε και θα είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το ΝΑΤΟικό έδαφος», πρόσθεσε.

Η Γερμανία ηγείται ήδη της πολυεθνικής ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία με περίπου 1.000 στρατιώτες, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στη γερμανική ταξιαρχία.

Η Λιθουανία θα δαπανήσει περίπου το 0,3% του ΑΕΠ της τα επόμενα χρόνια για να χτίσει κατοικίες, χώρους εκπαίδευσης και άλλες υποδομές για τα γερμανικά στρατεύματα, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας, Αρβ. Ανουσάουσκας.

Βλ. Πούτιν: «Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να πολεμήσουμε με χώρες του ΝΑΤΟ»

Από την πλευρά της, η Μόσχα απάντησε στον ισχυρισμό του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα του NATO αν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, να τον χαρακτηρίζει «απόλυτες ανοησίες».

«Η Ρωσία δεν έχει κανέναν λόγο, κανένα συμφέρον - ούτε γεωπολιτικό συμφέρον, ούτε οικονομικό, πολιτικό ούτε στρατιωτικό - να πολεμήσει με χώρες του NATO», είπε.

«Αυτό είναι απόλυτες ανοησίες - και πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν το καταλαβαίνει», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν φαίνεται να προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δική του «εσφαλμένη πολιτική» όσον αφορά τη Ρωσία.

Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι ενώ με τη Φινλανδία «δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα», ωστόσο «θα υπάρξει τώρα» λόγω της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, που θα «αναγκάσει» τη Ρωσία να «συγκεντρώσει ορισμένες στρατιωτικές μονάδες» κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

«Θα συστήσουμε τον στρατιωτικό τομέα του Λένινγκραντ και θα συγκεντρώσουμε εκεί ορισμένες στρατιωτικές μονάδες», είπε ο Πούτιν.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος με τη «Δύση» είπε: «Θα πρέπει να βρουν κοινό έδαφος επειδή θα πρέπει να μας λάβουν υπόψη».

Ουκρανία: Συσκευές παρακολούθησης σε γραφεία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων

Στην Ουκρανία οι ενδοαστικές αντιθέσεις, που συνδέονται και με αντιθέσεις στο «δυτικό» στρατόπεδο, παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις με φόντο και τη στασιμότητα στο πεδίο της μάχης.

Μια συσκευή υποκλοπών βρέθηκε σε ένα από τα μελλοντικά γραφεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Β. Ζαλούζνι, και σε γραφείο βοηθών του, ανακοίνωσαν χτες οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κιέβου, διευκρινίζοντας ότι η συσκευή «δεν ήταν λειτουργική». Ανακοινώθηκε ακόμα ότι έχει ξεκινήσει έρευνα βάσει των προβλεπόμενων στον ποινικό κώδικα.

Ο δε Ζαλούζνι δήλωσε χτες ότι η κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου «δεν έχει περιέλθει σε τέλμα», ανασκευάζοντας προηγούμενες εκτιμήσεις του ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία κινείται προς μια «νέα φάση στατικού πολέμου φθοράς» και έχει φθάσει σε ένα τεχνολογικό επίπεδο που «μας βάζει σε τέλμα».

Ο ίδιος «φημολογείται» πως σκοπεύει να διεκδικήσει την ουκρανική προεδρία, ωστόσο οι προεδρικές εκλογές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές Μάρτη ακυρώθηκαν λόγω του συνεχιζόμενου στρατιωτικού νόμου. Στις αρχές Νοέμβρη ο Ζελένσκι ανέφερε ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκλογές».

Ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Ζελένσκι, Αντρ. Γέρμακ, θεωρεί πάντως ότι το 2024 θα είναι μια «αποφασιστική χρονιά» για την Ουκρανία και ότι «το σημείο καμπής του πολέμου πλησιάζει» - ως τέτοιο σημείο είχε παρουσιαστεί και η φετινή ουκρανική αντεπίθεση, η οποία ωστόσο δεν κατέγραψε ουσιαστική πρόοδο. Πρόσφατα ο Γέρμακ παρομοίασε τον πόλεμο με αγώνα δρόμου 100 μέτρων, στον οποίο έχουν ήδη διανυθεί τα 70 μέτρα.

Η ΕΕ εξετάζει να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου στην Ουγγαρία

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ταξίαρχος Ολ. Ταρνάφσκιι δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι υπάρχει πρόβλημα με τα πυρομαχικά «σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή» του μετώπου. Η έλλειψη βλημάτων πυροβολικού αναγκάζει τα ουκρανικά στρατεύματα να τα αναδιανείμουν, «επανασχεδιάζουμε αποστολές και τις κάνουμε μικρότερες επειδή πρέπει να προβλέψουμε γι' αυτά», είπε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται αφότου οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στις ΗΠΑ μπλοκάρουν το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων και η Ουγγαρία μπλόκαρε 50 δισ. ευρώ χρηματοδότηση από την ΕΕ προς το Κίεβο, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Μάλιστα, δημοσίευμα των «Financial Times» φέρει την ΕΕ να εξετάζει την αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας, για να επιτευχθεί η ομοφωνία για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει την 1η Φλεβάρη του 2024 και να προσπεραστεί το «βέτο» που άσκησε η Βουδαπέστη.

«Ορισμένοι αξιωματούχοι εξέτασαν το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης της λεγόμενης διαδικασίας τιμωρίας του άρθρου 7 για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου. Μπορεί να αποκλειστεί από άλλο κράτος - μέλος, αλλά μια αλλαγή κυβέρνησης στην Πολωνία σημαίνει ότι η Ουγγαρία δεν έχει πλέον εγγυημένο προστάτη», αναφέρουν οι «Financial Times».

Η «Λεγεώνα "Ελευθερία στη Ρωσία"» ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις

Η «Λεγεώνα "Ελευθερία στη Ρωσία"», παραστρατιωτική οργάνωση υποστηριζόμενη από την Ουκρανία, αποτελούμενη από Ρώσους που εναντιώνονται στον Βλ. Πούτιν, ανέλαβε την Κυριακή την ευθύνη για διασυνοριακή επίθεση με στόχο τη μεθοριακή περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Η οργάνωση ανέφερε ότι κατέστρεψε θέση διμοιρίας του ρωσικού στρατού κοντά στο χωριό Τερέμπρενα, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν σκότωσε μέλη της ή κατέστρεψε υποδομές, ενώ πρόσθεσε πως άφησε πίσω νάρκες.

Η οργάνωση λέει ότι σχηματίστηκε την άνοιξη του 2022 για να πολεμήσει τις δυνάμεις του Πούτιν ενταγμένη στον ουκρανικό στρατό. Το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει πως έχει ανάμειξη σε επιθέσεις της Λεγεώνας κι άλλης μιας ομάδας Ρώσων μαχητών προσκείμενων στην Ουκρανία εναντίον στόχων στο Μπέλγκοροντ.

Την Κυριακή ο περιφερειάρχης του Μπέλγκοροντ, που υφίσταται συχνά επιθέσεις από ουκρανικές δυνάμεις, ανέφερε ότι το χωριό Τερέμπρενα δεχόταν πυρά από τον ουκρανικό στρατό και ότι βρισκόταν σε εξέλιξη «μάχη» στα όριά του.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε πως δεν τραυματίστηκαν άμαχοι, ωστόσο σημείωσε ότι τρία σπίτια και γραμμές του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού υπέστησαν ζημιές.

Το Σάββατο ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι 19 χωριά και αγροκτήματα έγιναν στόχοι βολών του ουκρανικού πυροβολικού και πυρομαχικών από drones.

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε μπαράζ ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικές περιοχές. Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε την Κυριακή 33 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία εναντίον των περιφερειών Λίπετσκ, Ροστόφ επί του Ντον και Βόλγκογκραντ. Την Παρασκευή καταρρίφθηκαν 26 UAV στην Κριμαία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξελέγη ο πρώτος δήμαρχος με την AfD

Ο Τιμ Λόχνερ έγινε την Κυριακή ο πρώτος δήμαρχος που εκλέγεται με την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Ο Λόχνερ, ο οποίος δεν είναι μέλος της AfD, εξελέγη στην 38.000 κατοίκων Πίρνα στη Σαξονία.

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι, η Αριστερά και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος αποσύρθηκαν, καλώντας σε στήριξη της υποψήφιας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Κάτριν Ντόλινγκερ - Κνουτ.

Ο Λόχνερ ωστόσο εξελέγη, με 38,54% έναντι 31,9% της Ντόλινγκερ - Κνουτ.

Πριν λίγες μέρες το τοπικό γραφείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος χαρακτήρισε την οργάνωση της AfD στη Σαξονία «σίγουρα ακροδεξιά». Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες αποφάσεις σε Θουριγγία και Σαξονία - Ανχαλτ. Στη Σαξονία, όπου το 2024 θα διεξαχθούν κρατιδιακές εκλογές, η AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 35%.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η φθορά των κομμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Πρόωρες εκλογές ζητά το 59% σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα «Bild». Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, SPD και Πράσινοι συγκεντρώνουν από 14% και το FDP 5%. Προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) με 32% και στη δεύτερη θέση βρίσκεται η AfD με 22%.

Διαδήλωση αγροτών στο Βερολίνο

Χιλιάδες Γερμανοί αγρότες από όλη τη χώρα πραγματοποίησαν χθες διαμαρτυρία στο Βερολίνο, με εκατοντάδες τρακτέρ να συγκεντρώνονται στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Κατήγγειλαν την κατάργηση της αγροτικής επιδότησης για το πετρέλαιο και της φοροαπαλλαγής στα αγροτικά οχήματα, που σχεδιάζει ο κυβερνητικός συνασπισμός, στο πλαίσιο μέτρων για να κλείσει η «τρύπα» 17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της χώρας. Η Ενωση Γερμανών Αγροτών ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει τα σχέδιά της, προαναγγέλλοντας «μαζική αντίσταση».

Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζ. Ετσντεμίρ (Πράσινοι) δεσμεύτηκε να σκεφτεί «πολύ προσεκτικά ποια βάρη είναι ανεκτά για τον καθέναν» και ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της, προειδοποιώντας για δυσανάλογη επιβάρυνση των αγροτών, που θα δημιουργήσει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τα γερμανικά προϊόντα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ