ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ετοιμο το σχέδιο της «μετάβασης»;

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ενα από τα «μέτωπα» των ΗΠΑ -και όχι μόνο- ενάντια στην Κούβα, είναι η υπονόμευση εκ των έσω και η προώθηση των αντιφρονούντων ως την «πιο ενδεδειγμένη και αξιόπιστη λύση για την πολιτική μετάβαση»... Ετσι, μέσω της «έγκυρης» ισπανικής εφημερίδας «El Pais», ο άνθρωπος που προσπάθησε να προωθήσει το «σχέδιο Βαρέλα» δύο χρόνια πριν, ο Οσβάλντο Παγιά, βρήκε άπλετο χώρο για να ενημερώσει για τη σύνταξη μιας διακήρυξης 70 σελίδων που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτικής αλλαγής!

Ετσι η ισπανική εφημερίδα μάς πληροφορεί ότι ο Παγιά, ηγέτης του Χριστιανικού Απελευθερωτικού Κινήματος, σκοπεύει να ξεκινήσει έναν εθνικό διάλογο σε όλο το νησί, μέσω της κυκλοφορίας μιας διακήρυξης που διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της εξωτερικής πολιτικής και της επεξεργασίας ενός νέου Συντάγματος..!

Τα θέματα που θίγονται κυμαίνονται από τη χορήγηση αμνηστίας προς τους πολιτικούς κρατουμένους και την κατάργηση της ποινής του θανάτου μέχρι την ανάγκη να υπάρξει ένα καινούριο Σύνταγμα. Διατυπώνονται ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης για τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας και για το ρόλο που θα παίζουν οι ένοπλες δυνάμεις στη μετα-καστρική εποχή.

Οι προτάσεις του Παγιά χωρίζονται σε εννιά κεφάλαια και, μεταξύ άλλων, στο οικονομικό πεδίο, προτείνεται ένα πρόγραμμα που δε στηρίζεται ούτε στον καπιταλισμό ούτε στο σοσιαλισμό, «αλλά στην εναρμόνιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης με την οικονομική ελευθερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη». Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, το «πρόγραμμα μετάβασης» προβλέπει διάλογο με τις ΗΠΑ «στη βάση της ανεξαρτησίας και της εθνικής μας κυριαρχίας», που θα επιτρέψει να ξεπεραστούν οι σημερινές εντάσεις και διαφορές! Σύμφωνα με τον Παγιά, μόλις εγκριθεί αυτό το πρόγραμμα θα συγκροτηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση υπό τη διεύθυνση μιας τριμελούς προεδρίας. Μέλη αυτής της προεδρίας θα είναι Κουβανοί που μένουν σήμερα στο νησί.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Γνωστοποιήθηκε η λογοκριμένη κατάθεση Κλαρκ

ΧΑΓΗ.- Τον ισχυρισμό πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε πρότερη γνώση για τη σφαγή στη Σρεμπένιτσα της Βοσνίας το 1995 εξέφρασε ο ε.α. στρατηγός και υποψήφιος των δημοκρατικών για το χρίσμα στις αμερικάνικες εκλογές του 2004, Γουέσλεϊ Κλαρκ.

Στο λογοκριμένο (από «εμπειρογνώμονες» της αμερικάνικης κυβέρνησης) κείμενο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα αναφορικά με τη διήμερη κατάθεση Κλαρ στο δικαστήριο της Χάγης στις αρχές της βδομάδας, υποστηρίχτηκε πως ο Μιλόσεβιτς είχε επιρροή στη στρατιωτική ηγεσία των Σερβοβόσνιων και ότι ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το «εκμυστηρεύτηκε» αυτό τάχα στον στρατηγό Κλαρκ που το 1995 συμμετείχε σε «ομάδα» αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ... Σ' αυτό το κείμενο ο στρατηγός Κλαρκ ισχυρίστηκε πως είχε το 1995 ιδιωτική συζήτηση με το Μιλόσεβιτς κατά την οποία έγινε η ακόλουθη στιχομυθία:

«- Πρόεδρε Μιλόσεβιτς, λέτε πως έχετε μεγάλη επιρροή σε αυτούς τους ανθρώπους. Αν όντως έχετε τόση επιρροή πώς επιτρέψατε στον στρατηγό Μλάντιτς να σκοτώσει τόσους ανθρώπους στη Σρεμπρένιτσα;» είπε ο Αμερικανός στρατηγός στο δικαστήριο και συνέχισε: «Με κοίταξε και μου απάντησε: «-Στρατηγέ Κλαρκ, του είπα να μην το κάνει, αλλά δε με άκουσε»...

Οι ισχυρισμοί Κλαρκ δεν πέρασαν απαρατήρητοι απ' τον πρώην πρόεδρο Μιλόσεβιτς που - στη διάρκεια αντεξέτασης του μάρτυρα κατηγορίας - διέψευσε τον ε.α. Αμερικανό στρατηγό καταγγέλλοντάς τον για ηθελημένη διαστρέβλωση περιστατικών με στόχο να ενισχυθεί το αδειανό πανέρι «αποδεικτικών στοιχείων» της ενάγουσας αρχής του δικαστηρίου της Χάγης σε σχέση με το κατηγορητήριο που αναφέρεται στις ευθύνες του Μιλόσεβιτς για τη βοσνιακή σύρραξη.

«Στρατηγέ Κλαρκ, αυτό είναι ασύστολο ψεύδος. Πρώτα απ' όλα γιατί ποτέ δε μιλήσαμε για τη Σρεμπρένιτσα και έπειτα επειδή εκείνη την περίοδο ποτέ δεν έδωσα διαταγή στο (Σερβοβόσνιο) στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, ούτε ήμουν σε θέση να του δώσω διαταγές!» απάντησε ο Μιλόσεβιτς στον Κλαρκ. Και ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας φαίνεται πως κατέληξε σημειώνοντας: «Εγώ, επί παραδείγματι, πιστεύω σταθερά έως σήμερα πως ο στρατηγός Μλάντιτς ουδέποτε εξέδωσε διαταγή για την εκτέλεση ανθρώπων στη Σρεμπρένιτσα. Πιστεύω πως ό,τι έγινε διαπράχτηκε από μία ομάδα μισθοφόρων»...

Καταδίκη του αποκλεισμού Μιλόσεβιτς

Παρέμβαση του Κ. Αλυσσανδράκη ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε παρέμβασή του προ ημερήσιας διάταξης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης καταδίκασε την απόφαση του «δικαστηρίου» της Χάγης να απαγορεύσει οποιαδήποτε επαφή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με πρόσωπα πέρα από το άμεσο συγγενικό του περιβάλλον. Συγκεκριμένα ο Κώστας Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Τη στιγμή που ο στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, διαπιστωμένος τρομοκράτης (αν και δεν έχει παραπεμφθεί), καταθέτει ενώπιον του λεγόμενου Ποινικού Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία, το ίδιο "δικαστήριο" απαγόρευσε πρακτικά κάθε επαφή του πρώην προέδρου τους Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον έξω κόσμο. Παρόμοια απόφαση πάρθηκε για τον Βόισλαβ Σέσελι. Και οι δύο είναι υποψήφιοι του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις εκλογές της 28 Δεκέμβρη.

Ανεξάρτητα από το τι σκέφτεται κανείς για την υπόθεση Μιλόσεβιτς, η απαγόρευση έχει το χαρακτήρα τιμωρίας, με στόχο να εμποδιστεί ο Μιλόσεβιτς στην εξάσκηση του δικαιώματος του λόγου και του δικαιώματος να είναι υποψήφιος στις σερβικές εκλογές, πράγμα απόλυτα σύμφωνο με τη σερβική νομοθεσία. Ετσι η απόφαση του "δικαστηρίου" της Χάγης είναι ωμή παρέμβαση στις σερβικές εκλογές, υπέρ αυτών που πούλησαν την πατρίδα τους στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Είναι απόπειρα να στερηθεί ο σερβικός λαός το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του. Κυρίως όμως είναι καθαρή απειλή κατά των πολιτικών δικαιωμάτων για όλους μας».

ΡΩΣΙΑ
Το ΚΚΡΟ για το μποϊκοτάρισμα των προεδρικών εκλογών

Η πληροφορία, η οποία διαδίδεται από τα ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία «οι κομμουνιστές δήθεν οριστικά αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές» είναι μια ακόμη προβοκάτσια οργανωμένη στο Κρεμλίνο, δήλωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Οπως διευκρίνισε «το ΚΚΡΟ και τα καθοδηγητικά όργανά του, ακόμα δεν πήραν απόφαση για το μποϊκοτάρισμα των προεδρικών εκλογών. Η διάδοση τέτοιου είδους ισχυρισμών είναι μία από τις ειδικές μεθόδους που χρησιμοποιεί το κόμμα της εξουσίας για να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους». Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ δήλωσε πως κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Κρατική Δούμα επιστρατεύτηκαν κατά του ΚΚΡΟ περίπου 50 ανάλογα ειδικά σχέδια και πρόσθεσε πως «η ανακοίνωση της απόφασης των κομμουνιστών να μη συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές αποτελεί τη συνέχεια του πληροφορικού πολέμου κατά του ΚΚΡΟ. Προτάσεις για μποϊκοτάρισμα των εκλογών εκφράζουν ορισμένα κομματικά στελέχη, αλλά αυτές δεν είναι επίσημη γνώμη του κόμματος», υπογράμμισε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ. «Η απόφαση για τη μορφή της συμμετοχής στις εκλογές, για τον υποψήφιο από το ΚΚΡΟ θα παρθεί στην προσεχή Ολομέλεια και στο Συνέδριο του ΚΚΡΟ, που θα πραγματοποιηθούν τον τρίτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη».

Να σημειωθεί πως η ρωσική εκλογική νομοθεσία απαγορεύει στα πολιτικά κόμματα να τοποθετούνται ενάντια στις εκλογές και υπέρ της αποτυχίας τους και μάλιστα ήδη ο Α. Βεσνιακόφ, Πρόεδρος της Κεντρικής εκλογικής επιτροπής, έκανε τις πρώτες σχετικές δημόσιες συστάσεις προς τα πολιτικά κόμματα της χώρας, ζητώντας να αποφεύγουν δηλώσεις και στάσεις που μπορεί να θεωρεί ότι έρχονται σε αντίθεση με το νόμο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ