ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στέλνουν στις φωτιές ανεκπαίδευτους πυροσβέστες!

«Η λύση στο πρόβλημα της πυρασφάλειας της χώρας δεν απαιτεί άλλες ανθρωποθυσίες, αλλά πολιτική βούληση για ουσιαστικά μέτρα», επισημαίνει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα τεράστια οργανικά κενά της πυρόσβεσης, στέλνοντας στις φωτιές ανεκπαίδευτους δόκιμους πυροσβέστες
Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα τεράστια οργανικά κενά της πυρόσβεσης, στέλνοντας στις φωτιές ανεκπαίδευτους δόκιμους πυροσβέστες
Ανεκπαίδευτους δόκιμους πυροσβέστες στέλνει στα πύρινα μέτωπα η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τέσσερις από αυτούς να τραυματιστούν στην πυρκαγιά της Σκύρου. Πρόκειται, όπως καταγγέλλει με χτεσινή έγγραφη διαμαρτυρία της προς τον υπουργό Εσωτερικών η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), για μια επικίνδυνη τακτική που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των 4.000 οργανικών κενών του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Τρανταχτά και τραγικά συνάμα παραδείγματα της απαξιωτικής στάσης που δείχνετε στις χρόνιες προειδοποιήσεις και επισημάνσεις μας για την έλλειψη προσωπικού - τονίζει η ΕΑΚΠ - είναι οι περιπτώσεις των Δερβενοχωρίων και της Σκύρου». «Ενώ, ειδικότερα, στα Δερβενοχώρια έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία τρία χρόνια τρεις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, παρ' όλα αυτά το πυροσβεστικό κλιμάκιο της περιοχής παραμένει από το 1998 με 12 κενά από τις 17 οργανικές θέσεις που προβλέπεται».

Η ΕΑΚΠ τονίζει: «Διαπιστώσαμε με έκπληξή μας πως οι δόκιμοι συνάδελφοί μας, οι οποίοι μόλις που συμπλήρωσαν ένα μήνα εκπαίδευσης στην Πυροσβεστική Ακαδημία, με εντολή της φυσικής ηγεσίας, σχηματίζουν πεζοπόρα τμήματα περίπου 50 ατόμων και επιχειρούν στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Η ενέργεια αυτή, όπως και η υπερεξάντληση μέσα από παράνομες επιφυλακές, ακόμη και χωρίς συμβάντα, του μόνιμου προσωπικού που αποσκοπεί στο να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες όπως όπως, είναι άκρως επικίνδυνη και έτσι αποδείχτηκε στην πράξη, αφού περίπου τέσσερις δόκιμοι υπέστησαν τραύματα στην πυρκαγιά της Σκύρου και μια ομάδα πεζοπόρου κινδύνεψε να εγκλωβιστεί στις φλόγες στην πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων».

«Τα περί πρακτικής εξάσκησης μέσα σε ένα μήνα και κάτω από τέτοιες συνθήκες αποτελούν αστειότητες, όταν για τη συμμετοχή στα πεζοπόρα τμήματα, σύμφωνα και με τις διαταγές του αρχηγείου, απαιτείται ακόμα και για τους μόνιμους εμπειρία», προσθέτει η ΕΑΚΠ.

Απλήρωτη υπερεργασία και ελλείψεις

Εξάλλου, με χτεσινή της ανακοίνωση, η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος υπογραμμίζει ότι και φέτος οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται με σκληρή υπερεργασία, χωρίς αμοιβή, περικοπή των λιγοστών αδειών, περικοπή ημερήσιων αναπαύσεων και προληπτικές επιφυλακές σε πολλές περιφέρειες της χώρας, όλου του ανθρώπινου δυναμικού και όχι μόνο του αναγκαίου.

«Οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού σε μεγάλες αποστάσεις από τις έδρες τους, η εν συνεχεία υπεραπασχόλησή τους επί πολλές ώρες (πάνω από 30) και η επιστροφή τους, χωρίς ξεκούραση και χωρίς ενδιάμεση ανάπαυση, επιφέρει κόπωση, εξάντληση, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και μειώνει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα», επισημαίνει και προσθέτει: «Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η ουσιαστική έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας για δασικές πυρκαγιές (προσωπίδα με φίλτρο, γυαλιά, κράνος, καταφύγιο πυρκαγιάς), τα οποία, μετά την εκατόμβη των θυμάτων των προηγούμενων ετών, θα έπρεπε να είχαν χορηγηθεί στο σύνολο του προσωπικού».

Από προχτές το μεσημέρι μέχρι χτες, εκδηλώθηκαν συνολικά 96 δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια! Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στα Αμπελάκια Τεμπών που είχε εκδηλωθεί προχτές το μεσημέρι, αλλά και αυτή που ξέσπασε τα ξημερώματα στα Ακούμια Ρεθύμνου. Φωτιές ξέσπασαν, επίσης, στην Ιεράπετρα και Μακρύ Γιαλό Λασιθίου, όπως και στη Ροδαυγή Αρτας. Τέλος, συνελήφθη από την Πυροσβεστική και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία 27χρονος, που κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια για την πυρκαγιά της Οινόης.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ
10 εργάτες για 300 χιλιόμετρα δασικού δικτύου!

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Λακωνίας

Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των δασών καθώς και τις απογυμνωμένες από προσωπικό και μέσα αρμόδιες υπηρεσίες στη Λακωνία, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ Λακωνίας, η οποία καταγγέλλει ως κύριο υπεύθυνο την κυβέρνηση χωρίς να αφήνει στο απυρόβλητο τις μεγάλες ευθύνες των τοπικών αρχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δασαρχείο Σπάρτης που έχει την ευθύνη των ορεινών όγκων του Πάρνωνα και του Ανατολικού Ταϋγέτου υπηρετούν, τρεις δασολόγοι αντί για έξι (όπως προβλέπει το οργανόγραμμα), τέσσερις τεχνολόγοι δασοπόνοι αντί για εφτά, τέσσερις δασοφύλακες αντί για εννιά. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα δασαρχεία του νομού. Επίσης, η έγκριση για απασχόληση προσωπικού καθαρισμού αντιπυρικών λωρίδων και δασόδρομων δόθηκε την 1η Ιούλη, για μόλις 10 άτομα (δεν έχουν προσληφθεί ακόμη) σε ένα δασικό δίκτυο που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα. Αν υποθέσουμε ότι ξεκινήσουν σήμερα ούτε μέχρι τα Χριστούγεννα δε θα έχει καθαριστεί το δασικό δίκτυο σύμφωνα με δασολόγους του νομού.

Την ίδια στιγμή, τεράστιες είναι οι ελλείψεις των Πυροσβεστικών υπηρεσιών παρά το γεγονός ότι πέρσι μεγάλο τμήμα του Πάρνωνα κάηκε λόγω και των απογυμνωμένων από προσωπικό υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα:

  • Στην υπηρεσία της Σπάρτης υπάρχουν 15 κενές θέσεις στις 34 που προβλέπονται.
  • Στο Γύθειο 15 στις 35.
  • Στην Αρεόπολη 14 στις 28.
  • Στο Κλιμάκιο Νεάπολης - Μολάων 13 στις 17.

Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει και φέτος το απαράδεκτο καθεστώς που ουσιαστικά απαγορεύει τη νυχτερινή απασχόληση των εποχικών πυροσβεστών καθώς δεν προβλέπεται η πληρωμή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργεί κανένα πυροφυλάκιο (παρατηρητήριο) και καμιά περίπολος τη νύχτα.

«Τα στοιχεία - επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ Λακωνίας - δείχνουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά, η οποία ήταν ιδιαίτερα καταστροφική για το Νομό σε καλλιέργειες - γεωργικές υποδομές - σπίτια και το χειρότερο σε ανθρώπινες ζωές. Είναι φανερό πως αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, για να καταστραφεί το οικοσύστημα και ν' αλλάξει χρήση».

«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - οχυρωμένη πίσω από το πρόσχημα ότι υπεύθυνη για τα της πυρόσβεσης και πυροπροστασίας είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν κάνει απολύτως τίποτα για το ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών. Σε σχετική ερώτησή μας στο ν' αναλάβει η ΝΑ τη συγκρότηση ομάδων περιπολίας για το επικίνδυνο δίμηνο Ιούλης - Αύγουστος, η απάντηση ήταν ότι δεν εγκρίνει τη δαπάνη ο Επίτροπος».

Καταλήγοντας, καλεί τους Λάκωνες «να πάρουν στα δικά τους χέρια την προστασία των περιουσιών τους, των δασών και δασικών εκτάσεων. Να οργανωθούν γύρω από τοπικούς φορείς - συλλόγους - συνεταιρισμούς - Συντονιστικές Επιτροπές».

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
«Χάσαμε τα πάντα σε λίγα λεπτά»

Οδοιπορικό του «Ρ» στον καταυλισμό των Τσιγγάνων.

«Χάσαμε τα πάντα σε λίγα λεπτά. Δε θέλαμε πολλά. Ενα πυροσβεστικό».

Αυτή ήταν η φράση που έλεγαν και ξανάλεγαν οι Τσιγγάνοι του καταυλισμού που επλήγη κατά τη διάρκεια της προχτεσινής πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο. Περισσότερες από 40 παράγκες, έγιναν στάχτη. Σπίτια - παραπήγματα που, όμως, στέγαζαν οικογένειες εδώ και χρόνια.

Η άφιξη του «Ρ» στον καταυλισμό, δίπλα στη χωματερή, συνέπεσε με την άφιξη ενός πυροσβεστικού και ενός περιπολικού. Η οργή των Τσιγγάνων ήταν τέτοια που ανάγκασε τους αστυνομικούς να φύγουν αμέσως. «Από την πρώτη στιγμή της φωτιάς, παίρναμε την πυροσβεστική τηλέφωνο. Από τις 4 τα ξημερώματα. Και ήρθε στις 9. Να κάνει τι;» εξηγούσαν οι Τσιγγάνοι, που εδώ και χρόνια μένουν στο χώρο. «Η φωτιά έφτασε εδώ μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την αποθήκη μιας εταιρείας πιο πάνω. Και μετά λένε ότι εμείς τη βάλαμε γιατί καίγαμε καλώδια. Αν είναι δυνατόν!», ήταν η απάντησή τους σε αυτούς που τους κατηγορούσαν για την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Η εικόνα στον καταυλισμό, απογοητευτική. Κρανίου τόπος. Κάτι παλιοσίδερα, θύμιζαν πως εκεί υπήρχαν αν όχι σπίτια, έστω παραπήγματα. Οικίες φτιαγμένες από ξύλα, νοβοπάν, νάιλον, που γι' αυτούς όμως ήταν απαραίτητα. Εκεί μεγάλωναν τα παιδιά τους. «Τι έμεινε τώρα;» αναρωτιόταν μια Τσιγγάνα. «Τίποτα. Μόνο στάχτη». Πιο δίπλα, ένας άνδρας μας λέει: «Το είδες το περιπολικό; Ακόμα και την ώρα που καιγόταν ο τόπος και τρέχαμε με τα αυτοκίνητα να σώσουμε τα παιδιά μας να μην καούν, μας σταματούσαν και μας ρώταγαν αν κλέψαμε τίποτα και τρέχουμε έτσι»!

Παρά την αγανάκτησή τους για την καθυστέρηση του μοναδικού πυροσβεστικού που έφτασε στο σημείο, έσπευσαν να χαιρετήσουν και να ευχαριστήσουν το πλήρωμα την ώρα που έφευγε. Οι περισσότεροι ξεκίνησαν να ψάχνουν στα αποκαΐδια να βρουν ό,τι είχε σωθεί, με τη σκέψη να φτιάξουν ένα καινούριο σπίτι που θα στεγάσει αυτούς και τα παιδιά τους...


Π. Α.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org