ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Πρωτοβουλίες ενίσχυσης της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Από απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τον Απρίλη στην Αθήνα
Από απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τον Απρίλη στην Αθήνα
Πρωτοβουλίες ενίσχυσης της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με δικαιώματα και αυξήσεις σε μισθούς αναλαμβάνουν ταξικά συνδικάτα, με συσκέψεις, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, σε συνέχεια των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά από κλάδους και χώρους εργασίας.

Απέναντι στους αποπροσανατολιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί δήθεν «επαναφοράς των βασικών αρχών στις ΣΣΕ» μετά τον Αύγουστο, την ώρα που διατηρεί και ενισχύει όλο το αντεργατικό πλαίσιο, απέναντι στην υπονομευτική στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που τόσο κεντρικά όσο και σε κλάδους και χώρους δουλειάς βάζει τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη μέγγενη της «ανταγωνιστικότητας», τα σωματεία και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων που προτάσσει την ανάκτηση των απωλειών και τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων, βάζουν στην ημερήσια διάταξη τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τέτοιο περιεχόμενο, καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν την πάλη αυτή δική τους υπόθεση.

Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας: Επεξεργάστηκε σχέδιο Επιχειρησιακής ΣΣΕ στη ΛΑΡΚΟ

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας διαμόρφωσε, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, Σχέδιο Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασής Εργασίας για τη ΛΑΡΚΟ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «κύρια "πηγή" της εργασιακής γαλέρας που ζούμε στη ΛΑΡΚΟ είναι η έλλειψη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτή η αδυναμία υπογραφής Επιχειρησιακής ΣΣΕ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και την κάθε διορισμένη διοίκηση να καταπατούν καθημερινά τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την υπογραφή της Επιχειρησιακής ΣΣΕ στη ΛΑΡΚΟ, γιατί, όπως υπογραμμίζει, «είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταματήσει την παραπέρα καταπάτηση στα εναπομείναντα δικαιώματά μας, είναι ο μόνος δρόμος να ανακτήσουμε όλα αυτά που μας έχουν καταπατήσει».

Το κλαδικό Συνδικάτο, επίσης, έχει ήδη αποστείλει το σχέδιο της Επιχειρησιακής Σύμβασης σε όλα τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας την ανάγκη αυτό να συζητηθεί από όλους τους εργαζόμενους, «να διορθωθεί, να εμπλουτιστεί όπου χρειάζεται και να γίνει απόφαση διεκδίκησης όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέσα από Γενική Συνέλευση».

Το σχέδιο της Επιχειρησιακής Σύμβασης που διαμόρφωσε το Συνδικάτο καθορίζει τις ειδικότητες των εργαζομένων στην επιχείρηση και τις γενικές διατάξεις που πρέπει να τις διέπουν, τις ειδικότητες και τα ημερομίσθια των εργαζομένων στα τμήματα παραγωγής, τους βασικούς μεικτούς μισθούς και τα ημερομίσθια της κάθε ειδικότητας, τις αργίες, ημιαργίες, τα δώρα και επιδόματα των εργαζομένων, καθώς και το ωράριό τους, τα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, άλλες παροχές και αποζημιώσεις.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδικάτου το περασμένο Σάββατο έγινε συζήτηση και ορίστηκε προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα,«μετά την αρνητική στάση της ΛΑΡΚΟ, να μην παρουσιαστεί και να μην απαντήσει στην εξώδικη πρόσκληση του Συνδικάτου μας, για το σταμάτημα της παράνομης και καταχρηστικής καταπάτησης των τριετιών, τη μη καταβολή των χρημάτων στις αναβαθμίσεις, τη μη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη συνέχιση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, στη συντήρηση, στον καθαρισμό και τη φύλαξη».

Για τα παραπάνω ζητήματα, το Συνδικάτο απέστειλε χτες επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Μεταλλείων Ν. Ελλάδας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Λαμίας, ζητώντας την παρέμβασή τους «ώστε να συμμορφωθεί η ΛΑΡΚΟ», υπενθυμίζοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση άμεσα εργοδότης είναι το ίδιο το κράτος.

Κινητοποίηση για ενιαία ΣΣΕ στην «Cosmote - e Value»

Με αίτημα την υπογραφή τώρα Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους, οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ στον Ομιλο ΟΤΕ καλούν σήμερα τους εργαζόμενους στην «Cosmote - e Value» σε παράσταση διαμαρτυρίας, στο κτίριο του Κεραμεικού, από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ.

Είχε προηγηθεί συνέλευση των εργαζομένων στην «Cosmote - e Value στις 12 Ιούλη, όπου αποφασίστηκε η σημερινή κινητοποίηση, ως πρώτο βήμα κλιμάκωσης της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ. Στη συζήτηση, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ, «αναδείχθηκε με κάθε τρόπο η αναγκαιότητα να υπογραφεί τώρα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην "Cosmote - e Value» που να πατάει πάνω στις δικές μας ανάγκες, μια σύμβαση - προστασία για εμάς, με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς αλλά και με όρους που θα βελτιώνουν συνολικότερα τις συνθήκες και τους όρους που εργαζόμαστε». Ταυτόχρονα υπογραμμίζει το γεγονός πως «η διοίκηση της "e Value" τηρεί σιγή ιχθύος και δεν απαντάει στην εξώδικη πρόσκληση του συνδικάτου μας για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ».

Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει το ΣΕΤΗΠ για τη ΣΣΕ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Μια ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενος στον όμιλο που θα εξισώνει τους νέους με τους παλιούς εργαζόμενους προς τα πάνω. Κατάργηση όλων των διαχωρισμών σε νέους - παλιούς, ενοικιαζόμενους κ.ά. Υπογραφή ΣΣΕ στην «e Value» που θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε 8ωρες. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας (μειωμένη απασχόληση, ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι κ.τ.λ.). Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων κ.ά.

ΕΑΒ
Χτύπημα με κυβερνητική υπογραφή στην επιχειρησιακή ΣΣΕ

Χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των 1.400 εργαζομένων στην υπό κρατική ιδιοκτησία και έλεγχο ΕΑΒ επιφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κουτσουρεύοντας την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχε υπογραφτεί τον Οκτώβρη του 2017 μεταξύ της διοίκησης και του Σωματείου Εργαζομένων (ΣΕΕΑΒ).

Αξιοποιώντας τον νόμο 4484/17, ο οποίος προβλέπει πως πλέον στις κρατικές εταιρείες οι ΣΣΕ πρέπει να έχουν συνυπογραφή και έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, με τις υπογραφές των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη, καταργείται η πρόβλεψη της Επιχειρησιακής ΣΣΕ που όριζε πως «η Σύμβαση αυτή συμπληρώνει και σε καμία περίπτωση δεν καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων που κατοχυρώθηκαν από τις προηγούμενες ΣΣΕ, Ειδικά Πρακτικά Συμφωνίας και την πρακτική της εταιρείας όπως εγγράφως έχει διατυπωθεί».

Στη θέση αυτού του όρου της σύμβασης - και μάλιστα χειρόγραφα - μπαίνει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η διάταξη πως «από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται όλες οι ρυθμίσεις προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων, εκτός των ρυθμίσεων που ρητά αναφέρονται στο επισυναπτόμενο παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, εκτός εάν τα αναφερόμενα θέματα έχουν ρυθμιστεί με νεότερες διατάξεις νόμων».

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στη βάση αυτή και με τις ανάλογες παρεμβάσεις στο κείμενο της Σύμβασης, το υπουργείο δεν αναγνωρίζει το σύνολο της προϋπηρεσίας ενός εργαζόμενου όταν η εταιρεία προβαίνει σε πρόσληψή του και με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι αμοιβές του. Προχωρά επίσης στη διακοπή καταβολής των εργοδοτικών εισφορών σε αποταμιευτικό πρόγραμμα αποζημίωσης των εργαζομένων κατά τη συνταξιοδότησή τους, στο οποίο συνεισφέρουν και οι εργαζόμενοι, ενώ διακυβεύεται και το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας που μέχρι τώρα λαμβάνει η πλειοψηφία των εργαζομένων.

Σε δήλωσή του ο Χρήστος Ζυγογιάννης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, εκλεγμένος με τη «Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση», καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση χτυπά τις Συλλογικές Συμβάσεις, κουτσουρεύοντας εργατικά δικαιώματα. Την ώρα που διατυμπανίζει ότι έρχεται η "ανάπτυξη" και μετά τον Αύγουστο "βγαίνουμε από τα μνημόνια", δείχνει πώς εννοεί την "κανονικότητα". Δηλαδή, με εργαζόμενους χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα». Ταυτόχρονα, ζητά «την πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ, χωρίς τροποποιήσεις και καταργήσεις από το υπουργείο Οικονομικών», αλλά και την «κατάργηση του άρθρου 43 του ν.4484/17 που θέτει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις υπό την κηδεμονία του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών».

Εργατικά Φεστιβάλ σε Ηράκλειο και Λέσβο

Εργατικά Φεστιβάλ ενάντια στην εκμετάλλευση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο διοργανώνονται από ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και τη Λέσβο:

-- Στο Ηράκλειο, το Εργατικό Φεστιβάλ διοργανώνεται το Σάββατο 21/7, στις 6.30 μ.μ., στο πάρκο Γεωργιάδη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, του Σωματείου Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ομιλία και γλέντι με ζωντανή μουσική, ενώ στο χώρο θα λειτουργούν περίπτερα των σωματείων και μεταναστών.

-- Στη Λέσβο, το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ του Εργατικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20 - 22 Ιούλη, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή φορέων, καλλιτεχνικών σχημάτων και σωματείων του Εργατικού Κέντρου. Τις εκδηλώσεις θα χαιρετίσει εκπρόσωπος από το Συνδικάτο Μετάλλου Birlesik Metal - Is από την Τουρκία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org