ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Ενας ακόμα εργάτης θύμα του «πολέμου» της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς

Την οργή και τη θλίψη τους για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα 16/7 στη χαρτοβιομηχανία «SOFIDEL GREECE SA» (πρώην «ΠΑΠΥΡΟΣ ΑΒΕΕ») στην Κατερίνη, με θύμα έναν 37χρονο εργαζόμενο, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών, εκφράζουν το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Θυμίζουμε ότι ο 37χρονος την ώρα της εργασίας του πιάστηκε στη μηχανή και κυριολεκτικά συνθλίφτηκε ολόκληρος. Να σημειωθεί μάλιστα ότι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τέτοια η... «θλίψη» της εργοδοσίας, που δύο ώρες μετά το θάνατο του 37χρονου εργαζόμενου επανεκκίνησε τη λειτουργία του εργοστασίου στα υπόλοιπα τμήματα της παραγωγής!

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, «είναι ένα ατύχημα, που με τον πιο τραγικό τρόπο έρχεται να επιβεβαιώσει την επικινδυνότητα του ίδιου του επαγγέλματος, μιας και είναι δεκάδες οι συνάδελφοι που στην καλύτερη περίπτωση την γλιτώνουν με κομμένα δάχτυλα ή άλλους τραυματισμούς. Δείχνει ότι η δουλειά με εντατικούς ρυθμούς εργασίας προκειμένου να βγει η παραγωγή πιο γρήγορα και πιο φθηνά, έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται κανόνες ασφαλείας. Αναδεικνύει την επικίνδυνη για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων κατάργηση της κλαδικής σύμβασης, μιας και βασικό κομμάτι της σύμβασης είναι ο καθορισμός ελάχιστης σύνθεσης ειδικευμένων εργατών σε κάθε μηχανή».

Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου σημειώνει ότι «ο συνάδελφός μας που εγκλωβίστηκε σε πρέσα και τραυματίστηκε θανάσιμα είναι το νέο θύμα του "πολέμου" της εκμετάλλευσης μέσα στους χώρους δουλειάς». Αναδεικνύει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χρεώνεται το φόρο αίματος των εργατών γιατί όχι μόνο άφησε άθικτο το αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά το ενίσχυσε με στόχο να γίνουν αυτοί ακόμα πιο φθηνοί και πιο "ευέλικτοι" (...) Αποδυναμώθηκαν και υποβαθμίστηκαν ακόμα περισσότερο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενώ ο προσανατολισμός των ελέγχων είναι να μετατοπιστεί η ευθύνη των παραβάσεων στην πλάτη των εργαζομένων και των τεχνικών ασφαλείας».

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν το φόβο και να ορθώσουν το ανάστημά τους. Να οργανωθούν στα Σωματεία τους και να στήσουν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να αναπτύξουν αγώνες που θα προλαμβάνουν τα εργατικά ατυχήματα διεκδικώντας μέτρα υγείας και ασφάλειας, θα επιβάλλουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, θα φέρνουν στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες.

Ημαθία: Ενταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας μετά το σοβαρό ατύχημα στη «Venus»

Την ίδια ώρα, την τρομοκρατική επιχείρηση της εργοδοσίας του εργοστασίου «Venus» απέναντι στις παρεμβάσεις του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας μετά το σοβαρό τραυματισμό 59χρονου εργαζόμενου καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Μετά από το σοβαρό εργατικό ατύχημα στη «Venus», το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου ζήτησε από τους εκπροσώπους της επιχείρησης να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, ενώ απαίτησε να καλυφθούν όλα τα έξοδα της πλήρους αποθεραπείας του εργαζομένου και οι μισθοί του.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «οι εκπρόσωποι της επιχείρησης δήλωσαν πως θα εφαρμοστεί η νομιμότητα, φόρτωσαν τα ατυχήματα στην απροσεξία των εργαζομένων, θεώρησαν ότι θίγεται το κύρος της επιχείρησης, ανέφεραν επίσης ότι αυτό αποτελεί αιτία πολέμου και απείλησαν με συνέπειες την αντιπρόεδρο του σωματείου που εργάζεται στην επιχείρηση».

Οταν το ΔΣ του Συνδικάτου μαζί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας πραγματοποίησαν ενημέρωση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας την περασμένη Παρασκευή και τους κάλεσαν από το πενιχρό εισόδημά τους να δώσουν από 1 ευρώ για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους για τον νοσηλευόμενο συνάδελφό τους, «δέχθηκαν επίθεση από ανθρώπους της εργοδοσίας που προσπάθησαν να συκοφαντήσουν το Συνδικάτο και απαίτησαν να βγουν έξω από το εργοστάσιο, καλώντας την αστυνομία με μοναδικό στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους».

Το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει την εργοδοτική τρομοκρατία και καλεί το ΣΕΠΕ Ημαθίας - Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, «παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, να εντείνει την προσπάθεια με ελέγχους στις επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα σε κονσερβοποιεία - διαλογητήρια όπου αυτή την περίοδο εργάζεται μεγάλος αριθμός εποχικών εργαζομένων και χρόνια τώρα μετράμε εργατικά ατυχήματα κυρίως λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας τα οποία αποσιωπούνται και δεν δηλώνονται».

Καλεί επίσης τους εργαζόμενους «να μη φοβηθούν, συλλογικά και οργανωμένα μαζί με το ταξικό τους συνδικάτο να προστατέψουν τη ζωή τους, να αποτινάξουν από το σβέρκο τους τους ανθρώπους της εργοδοσίας, τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό. Με μοναδικό κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα να απαιτήσουν: Να αναλάβει η επιχείρηση την πληρωμή του εργαζόμενου για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύει η σύμβασή του και όλα τα έξοδα που θα χρειαστούν για την πλήρη αποθεραπεία του. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να μπουν κλιματιστικά - ανεμιστήρες στους χώρους εργασίας το καλοκαίρι, θερμαντικά σώματα για το χειμώνα. Να αυξηθούν τα διαλείμματα. Να μην "κουκουλώνονται" τα εργατικά ατυχήματα».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα με σκηνές έξω από το υπουργείο

Από τη χτεσινοβραδινή κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Από τη χτεσινοβραδινή κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Εξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη κατασκήνωσαν, από χτες το βράδυ, συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Με σύνθημα «Τσίπρα - Μητσοτάκη ακούστε το καλά, οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά», διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Το τελευταίο διάστημα, μόνο από το δήμο Θεσσαλονίκης απολύθηκαν 500 συμβασιούχοι, ενώ οι απολυμένοι είναι χιλιάδες πανελλαδικά.

Αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της κύριας αγωγής που έχουν καταθέσει οι 500 απολυμένοι συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, με την οποία διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Οι συμβασιούχοι, με μπροστάρη το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα που είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να παραμείνουν στη δουλειά τους για 4 χρόνια, αλλά και να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας για τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των δήμων, που όμως δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των υπηρεσιών αυτών.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση με το τάχα "ταξικό πρόσημο", όταν μιλά για "επιστροφή στην κανονικότητα", για "δίκαιη ανάπτυξη" και άλλα τέτοια παραμύθια, εμείς πια ξέρουμε τι περιμένει την εργατική τάξη, τα ζούμε στο πετσί μας. Μας ζητάνε να συμβιβαστούμε με τις ουρές στο ταμείο ανεργίας, με τα συσσίτια ή στην καλύτερη με τη μισή δουλειά - μισή ζωή, με την απλήρωτη εργασία», επισημαίνει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη, θα δώσουμε και αυτήν τη μάχη με το κεφάλι ψηλά».

Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων στην «PDS»

Με το σύνθημα «Ιση αμοιβή για ίση εργασία» να κυριαρχεί, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «PD Services», έχοντας στο πλευρό τους το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της διοίκησης του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν έγγραφη διαβεβαίωση από τον όμιλο ότι δεν θα χάσουν κανένα εργασιακό, μισθολογικό, ασφαλιστικό δικαίωμα εξαιτίας της αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας «PDS», ενώ διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά και ένταξη στον Οργανισμό της τράπεζας με συγκροτημένα δικαιώματα.

Από τη συγκέντρωση, το κλαδικό Σωματείο και η προσωρινή διοίκηση του υπό σύσταση Σωματείου Εργαζομένων «PDS» απηύθυναν κοινό κάλεσμα προς τα 6 Σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, για κοινό αγώνα μπροστά και στη διεκδίκηση της επιχειρησιακής ΣΣΕ. Επίσης, καλούν τα Σωματεία να οργανώσουν τον αγώνα όλων των εργαζομένων για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του εργάσιμου χρόνου και κατάργηση των υπερωριών.

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων της «PDS» είναι στις 23 Ιούλη, με νέα στάση εργασίας (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στη 1.30 μ.μ., όπου έχει οριστεί να γίνει τριμερής συνάντηση.

Ζητούν ανάκληση των απολύσεων στη «Μέλλον»

Τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην εταιρεία «Μέλλον», στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία τις τελευταίες μέρες, με πρόσχημα άλλοτε τη μείωση αναθέσεων από τις τράπεζες και άλλοτε τη χαμηλή απόδοση, καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, το οποίο «στέκεται στο πλευρό όλων των εργαζομένων και από κοινού με το επιχειρησιακό Σωματείο θα διεκδικήσει με παρέμβαση στην εργοδοσία και με κάθε άλλο μέσο να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες έχουν γίνει».

Το κλαδικό Σωματείο τονίζει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη εταιρεία καλούνται να πληρώσουν με το χειρότερο τρόπο τα "προβλήματα" της εταιρείας. Παλιότερα με μειώσεις μισθών, ξανά με μαζικές απολύσεις, με κλείσιμο της εταιρείας στην περίοδο των capital control κ.ά. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική εργοδοτών, τραπεζιτών και μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζουν κατά γράμμα όλα τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που διασφαλίζουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους πατώντας πάνω στα λίγα δικαιώματα των εργαζομένων. Γι' αυτό θέλουν εργαζόμενους αναλώσιμους του ενός μήνα, αν γινόταν και της μιας μέρας, φθηνούς, των 500 ευρώ, χωρίς δικαιώματα, χωρίς απαιτήσεις».

Κινητοποίηση στον ΑΗΣ Μελίτης

Την κεντρική πύλη του ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα απέκλεισαν νωρίς χτες το πρωί εργαζόμενοι της ΔΕΗ, μέλη της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Σωματείου, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των εκπροσώπων των έξι εταιρειών και κοινοπρακτικών σχημάτων, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του ατμοηλεκτρικού εργοστασίου. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Ο Σπάρτακος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εταιρειών εισήλθαν αργότερα, από είσοδο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων.

Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει και στη Μεγαλόπολη επίσκεψη κλιμακίου τεχνικών, που εκπροσωπούν τις ενδιαφερόμενες εταιρείες που έχουν επιλεγεί στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της εκεί λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ