ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για «ανοιχτή συζήτηση» μιλούν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Ο Ν. Αναστασιάδης βρίσκεται στη Βρετανία για διήμερη επίσκεψη
Ο Ν. Αναστασιάδης βρίσκεται στη Βρετανία για διήμερη επίσκεψη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πάνω από τρεις ώρες κράτησε το «κοινωνικό δείπνο» που είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, στο σπίτι της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στη Λευκωσία.

Η συνάντηση έγινε μήνες μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων που είχαν μεταφερθεί και στην Ελβετία, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, ενώ οι συνολικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο περιπλέκονται και αναδεικνύουν τις βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα σε αντίπαλα (αλλά και «σύμμαχα») ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μετά τη συνάντηση, τα Ηνωμένα Εθνη περιορίστηκαν να ανακοινώσουν ότι «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σε μια γενική και ανοιχτή συζήτηση».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο ενός νέου διαλόγου αλλά και επαναδιατυπώθηκαν «με πολύ ευθύτητα αλλά και πραότητα» οι διαφωνίες που υπάρχουν. «Εχω επαναλάβει ότι από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από εκεί όπου είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο», είπε.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι θα φανεί κατά πόσο θα υπάρξουν «στρατηγικές προσεγγίσεις» (στα υπό συζήτηση θέματα) ως ένα πακέτο, πρόσθεσε ότι η συνάντηση της Δευτέρας ήταν αναγκαία, αλλά και ότι «στο παρόν στάδιο, τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως ήταν στο παρελθόν». Σχολίασε ακόμα ότι «η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς» δεν έχει αλλάξει.

Αντιδράσεις από κόμματα

Σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, είπε ότι οι δύο ηγέτες αναμένουν πρωτοβουλία από τον γγ του ΟΗΕ αντί να αναλάβουν οι ίδιοι, και εκτίμησε ότι «απουσίασε η πολιτική βούληση» από το δείπνο, αλλά και ότι «αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε στο στάδιο όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται σε κάθετη αντίθεση, αλλά στο σημείο όπου υπήρξαν συγκλίσεις και προσεγγίσεις στο Κραν Μοντανά» (το ελβετικό θέρετρο όπου έγιναν οι συνομιλίες του Ιούλη). Είπε ακόμα ότι ένα παρατεταμένο αδιέξοδο θα προκαλέσει συνεχή διολίσθηση και τίποτε δεν θα είναι το ίδιο όπως σήμερα.

Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτήρισε «αναμενόμενη» τη στάση Ακιντζί αλλά είπε ανάμεσα σε άλλα ότι η αποδοχή και των δύο ηγετών στην αποστολή ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ για διερεύνηση του πεδίου, δημιουργεί τις πιθανότητες να υπάρξει «κινητοποίηση». Συμπλήρωσε ότι τυχόν «τρίτο αδιέξοδο» θα δημιουργήσει νέα δεδομένα που θα λύσουν τα χέρια της Τουρκίας για να δημιουργήσει νέα - και πιθανόν μη αναστρέψιμα - δεδομένα στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, την ευθύνη νέων «διερευνητικών επαφών» είναι πιθανό να αναλάβει η βοηθός γγ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης ανέλαβε καθήκοντα την 1η Απρίλη, ενώ έχει διατελέσει και βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ο Κύπριος Πρόεδρος αναμενόταν να συμμετάσχει στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών της βρετανικής Κοινοπολιτείας, στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο της συνάντησης αναμενόταν να έχει διμερείς επαφές με τους ηγέτες Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ινδίας, και ειδικότερα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στο φόντο και του πολύτιμου ρόλου που έπαιξαν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο για τις νέες επεμβάσεις των δυτικών ιμπεριαλιστών στη Συρία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συζητιέται και ανοιχτά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ενώ η Τουρκία διεκδικεί «ρεαλιστικές» συνεργασίες στο εξωτερικό

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε νέα φάση φαίνεται να μπαίνουν οι ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία, στο φόντο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων που φουντώνουν σε όλη την περιφέρεια.

Χτες, μετά από παρέμβαση του ηγέτη του Εθνικιστικού Κόμματος (ΜΗΡ) - που μαζί με το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό ΑΚΡ συγκρότησαν τη «Λαϊκή Συμμαχία» - Ντεβλέτ Μπαχτσελί, άρχισε να συζητιέται πλέον και επίσημα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μιλώντας στη Βουλή, ο Μπαχτσελί ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να περιμένει με υπομονή μέχρι τις 3 Νοέμβρη 2019 (σ.σ. όταν είναι κανονικά προγραμματισμένες οι εκλογές)» και ζήτησε οι εκλογές να διεξαχθούν φέτος, προτείνοντας μάλιστα ως συγκεκριμένη ημερομηνία την 26η Αυγούστου του 2018.

Η πρώτη αντίδραση του ΑΚΡ ήρθε μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, που χωρίς κανένα πρόσχημα, είπε ότι οι προτάσεις Μπαχτσελί πρέπει να συζητηθούν πρώτα στα αρμόδια όργανα του ΑΚΡ. Αργότερα, ο ηγέτης του ΑΚΡ Ρ. Τ. Ερντογάν - και Πρόεδρος της χώρας - είπε ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Μπαχτσελί για το θέμα που έθεσε.

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού CHP Μπουλέντ Τεζκάν δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι». «Η μόνη βούληση που μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Τουρκίας είναι αυτή του έθνους... Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και εντός της χώρας και στο εξωτερικό» είπε και αναφέρθηκε και σε «σοβαρά οικονομικά προβλήματα που βρίσκονται προ των πυλών», μιλώντας για τη συνεχή πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Πρόσθεσε ακόμα ότι «ίσως συζητήσουμε την ημερομηνία. Ισως γίνουν στις 26 Αυγούστου, μία βδομάδα πριν ή μετά».

Στο Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

«Για την Τουρκία, η Γερμανία είναι ένας σημαντικός, απαραίτητος εταίρος», είπε προχτές από το Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό ομόλογό του, Πίτερ Αλτμάιερ. Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μετά και από το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, η Αγκυρα προσδοκά τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, «σκοπεύει να δώσει ώθηση σε μία περίοδο στις σχέσεις (μας), που θα είναι πιο ρεαλιστική, πιο εκλογικευμένη και πιο ευεργετική και για τις δύο χώρες». Ειδικότερα, ο Αλμπαϊράκ εξέφρασε προσδοκίες για μεγαλύτερη διμερή συνεργασία σε Εμπόριο και Ενέργεια.

Από τη μεριά του, ο Αλτμάιερ υπογράμμισε - σύμφωνα πάντα με τη «Χουριέτ» - τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ειδικά σε μια περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή. Ανακοίνωσε ακόμα ότι τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί και Τουρκο-γερμανικό Ενεργειακό Φόρουμ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα τουρκικά δικαστήρια διέταξαν την κράτηση του Αμερικανού πάστορα (σε εκκλησία προτεσταντών στη Σμύρνη) Αντριου Μπράνσον, που συνελήφθη τον Οκτώβρη του 2016 και αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή στο δίκτυο «Χιζμέτ» του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, που η κυβέρνηση θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση» και πρωτεργάτη στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016. Κατηγορείται ακόμα και για κατασκοπεία. Αν καταδικαστεί, ίσως φυλακιστεί μέχρι και 35 χρόνια. Στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας παραβρέθηκαν και αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας, που δήλωσαν «πολύ απογοητευμένοι» από τη δίωξη του πάστορα και ισχυρίστηκαν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως είναι αθώος.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
Στήριξη της Βρετανίας από τους εταίρους της σε G7 και ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ καταδίκασαν «σθεναρά» την επίθεση σε βάρος του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μάρτη στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, εκφράζοντας «συμπάθεια» στα θύματα και υποστήριξη στις υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου που ανέλαβαν την αντιμετώπιση της υπόθεσης. Υιοθέτησαν τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας που εκτόξευσε η Βρετανία ότι κατά κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για το περιστατικό, γιατί «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση».

«Καλούμε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει όλα τα ερωτήματα σε σχέση με το περιστατικό στο Σάλσμπερι», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 και της ΕΕ, προσθέτοντας πως η χρήση χημικών όπλων «είναι εντελώς απαράδεκτη» και «συνιστά απειλή για όλους». Διαβεβαίωσαν επίσης πως οι χώρες του G7 θα συνεχίσουν την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους για αντιμετώπιση «υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων κυβερνοασφάλειας, στρατηγικών επικοινωνιών και αντικατασκοπείας».

«Σε υγρή μορφή» το Νόβιτσοκ

Νέα εκδοχή για τη φερόμενη δηλητηρίαση των Σκριπάλ με νευροπαραλυτικό τοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ έδωσαν χτες οι βρετανικές αρχές, ισχυριζόμενες ότι χρησιμοποιήθηκε «σε υγρή μορφή».

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί «ειδικός καθαρισμός» σε εννιά μέρη, συμπεριλαμβανομένου και του εστιατορίου που επισκέφθηκαν οι Σκριπάλ στις 4 Μάρτη στο Σάλσμπερι, τη μέρα που βρέθηκαν αναίσθητοι σε παρακείμενο παγκάκι. Ο αξιωματούχος είπε ότι στον καθαρισμό των χώρων όπου φέρεται να χρησιμοποιήθηκε νευροπαραλυτικός παράγοντας συμμετέχει ομάδα περίπου 190 ειδικών.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση κατά των Σκριπάλ «υψηλής καθαρότητας στοιχεία του παράγοντα Νόβιτσοκ», αλλά εξέφρασε αδυναμία να καθορίσει τη χώρα προέλευσης.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Φήμες για «προτάσεις» από την ΕΕ στη Γάζα

ΡΑΜΑΛΑ.--

Πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Μααρίβ», επικαλούμενης πηγές στην ΕΕ, ανέφεραν πως προτάθηκε σε υψηλόβαθμα στελέχη της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας «να σταματήσουν την ένοπλη πάλη κατά του Ισραήλ» για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να παραδώσουν τη διαχείριση «ανθρωπιστικών υποθέσεων» της περιοχής στην ΕΕ, με αντάλλαγμα την καταβολή της μισθοδοσίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων και την ανοικοδόμηση της περιοχής...

Οι πληροφορίες της εφημερίδας ανέφεραν ότι διαπραγματευτές της «Χαμάς» «μελετούν την πρόταση των Ευρωπαίων πριν απαντήσουν».

Παράλληλα, πληροφορίες της εφημερίδας «Jerusalem Post» ανέφεραν ότι σε πρόσφατο γύρο ενδοπαλαιστινιακής διαπραγμάτευσης που έγινε στη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σάββατο, η Παλαιστινιακή Αρχή του Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς φέρεται πως πρότεινε στη «Χαμάς» να της παραδώσει τον τομέα της ασφάλειας, της επιβολής νόμου και της συλλογής φόρων ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμφιλίωσης.

Οι πληροφορίες αυτές, που δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα ούτε διαψεύστηκαν από Παλαιστίνιους αξιωματούχους, βλέπουν το φως της δημοσιότητας πριν τη σύγκληση του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου στις 30 Απρίλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ