ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Νέα παρέμβαση για το θέμα της παραλιακής ζώνης

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου απέστειλε ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, με την οποία επανέρχεται στο θέμα παραχώρησης της παραλιακής ζώνης.

Στην επιστολή του, ο Κ. Πελετίδης τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Από το Γενάρη του 2015 η κυβέρνησή σας εξέφρασε τη θέληση να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα του πατραϊκού λαού, της παραχώρησης της παραλιακής ζώνης στο δήμο Πατρέων. Στο δρόμο για την τυπική κατοχύρωση της οριστικής παραχώρησης, κρίναμε με την υπ' αριθμ. 627/2016 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου ότι η από 9/8/2016 πρόταση της κυβέρνησης, μέσω του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κινείται σε θετική κατεύθυνση. Πρόσφατα, στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στις 6/2/2018 στην Πάτρα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο το εν λόγω θέμα είπε: "(...) έχουμε δεσμευτεί για το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας. Για την απόδοσή του στον πατραϊκό λαό και το δήμο της πόλης. Εχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο και το πιο δύσκολο και σημαντικό στάδιο. (...) Βρισκόμαστε τώρα σε τελική φάση. (...) Σε σύντομο χρονικό διάστημα, λοιπόν, θα αποδοθεί οριστικά και με τη βούλα το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας στον πατραϊκό λαό και το δήμο της Πάτρας (...)".

Η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου για το ίδιο θέμα, στο ίδιο συνέδριο, τόνισε ότι "(...) η διαδικασία παραχώρησης στο δήμο Πατρέων βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο (...). Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, χωρίς προβλήματα και θα γίνει πράξη το δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του πατραϊκού λαού (...)".

Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι υπηρεσίες των υπουργείων που προΐσταστε, έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις σας. Συγκεκριμένα, μας κοινοποιείτε πρόσφατο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, με το οποίο μας καλείτε "(...) να απόσχουμε από οποιαδήποτε πράξη διαχείρισης στον επίμαχο παραχωρούμενο χώρο (...)" γιατί θεωρείτε ότι: "(...) Η από 24/01/2012 σύμβαση προσωρινής παραχώρησης της χρήσης γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων τμημάτων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Λιμένα Πατρών από την Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ στο δήμο Πατρέων αντίκειται ως προς το περιεχόμενό της και τους όρους της στις προαναφερόμενες ισχύουσες νομικές διατάξεις, με αποτέλεσμα τούτη να είναι άκυρη (...)". Το έγγραφό σας επικαλείται και υιοθετεί σχετικό έγγραφο του Γραφείου Νομικών Συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, που έχει αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τμήμα Ε', όπου εκφράζεται η συγκεκριμένη άποψη περί της ακυρότητας της σύμβασης.

Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, μέχρι σήμερα, μαζί με τον πατραϊκό λαό αντιμετωπίσαμε διώξεις, προσπάθεια διαφόρων κρατικών οργάνων, ακυρώσεις αποφάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, σειρά από υπηρεσιακές γνωμοδοτήσεις υπουργείων, που αρνούνταν την ουσία και αυτής της σύμβασης προσωρινής παραχώρησης, την αυτονόητη κατοχύρωση δηλαδή ότι το παραλιακό μέτωπο ανήκει στο λαό της πόλης μας και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ, το λεγόμενο υπερταμείο "αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας", φιλέτο - βορά των επιχειρηματικών κατασκευαστικών ομίλων.

Στην πράξη η λαϊκή επαγρύπνηση, κινητοποίηση και παρέμβαση θα είναι αυτή που θα αποτρέψει τις αντιλαϊκές επιδιώξεις ΕΕ, μνημονίων, κεφαλαίου, κυβερνήσεων, ώστε μια τέτοια μεγάλη ανάσα για την πόλη μας να υπηρετήσει, σήμερα και αύριο, τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού μας.

Ως δημοτική αρχή, έχουμε ήδη αποδώσει κομμάτι της παραλιακής ζώνης στον πατραϊκό λαό. Δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί το Νότιο Πάρκο που απολαμβάνει σήμερα, δεν θα αφήσουμε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όπως οι κατασκηνώσεις και η παραλία της Πλαζ, που αποδόθηκαν με τον δίκαιο αγώνα του πατραϊκού λαού, να αφεθούν στην τύχη τους. Δεν θα εφαρμόσουμε τις υποδείξεις σας. Θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε προσπάθεια που θα ανατρέπει τα συμφωνηθέντα, που αποτυπώνονται στην απόφαση της 31/08/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου και εξειδικεύονται στην υπ' αρ. 7159/25/1/2018 σχετική επιστολή μας: "(...) Η παραχώρηση πρέπει να γίνει κατά τρόπο καθαρό, ώστε να μην υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες και κάθε είδους ασάφειες. Να είναι καθορισμένα τα εδαφικά τμήματα, τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις να υφίστανται νόμιμα (...)"».

ΒΟΛΟΣ
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στον «Μόζα»

Από την επίσκεψη των σωματείων στους πρόσφυγες
Από την επίσκεψη των σωματείων στους πρόσφυγες
Εκπρόσωποι σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και φορέων (Συνδικάτο Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών, ΔΑΣ - ΟΤΑ, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επιτροπή Ειρήνης κ.ά.) επισκέφτηκαν πριν από μερικές μέρες τις εγκαταστάσεις στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στον «Μόζα», όπου έφτασαν 97 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Ορεστιάδα και τη Λέρο, Σύροι και Ιρακινοί, θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οι πρόσφυγες έπεσαν και θύματα της απάνθρωπης συμπεριφοράς της κυβέρνησης, γιατί προκειμένου να μετακινηθούν στον Βόλο τούς υποσχέθηκαν ότι θα μείνουν σε σπίτια. Αυτή ήταν και η αιτία που 23 απ' αυτούς ζήτησαν να μετακινηθούν στην Αθήνα. Τώρα στον «Μόζα παραμένουν σε άθλια κατάσταση 74 πρόσφυγες (38 ενήλικοι και 36 παιδιά, από τα οποία 25 είναι έως 12 χρονών και 2 βρέφη).

Οι εκπρόσωποι των σωματείων διαπίστωσαν ότι οι εγκαταστάσεις στο κέντρο «φιλοξενίας» είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ενώ εδώ και καιρό η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στον Βόλο, δεν φρόντισε να καθαριστούν οι εγκαταστάσεις, να γίνει απολύμανση, να επισκευαστούν οι ζημιές, να γίνει ελαιοχρωματισμός, να αλλαχτούν τα βρώμικα στρώματα και να υπάρχουν τα απαραίτητα είδη ιματισμού. Οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν ακόμη και για ύπαρξη κοριών! Αναγκάζονται να διαμένουν σε δωμάτια περίπου 15 τ.μ. από 5, 6, ακόμη και 7 άτομα, χωρίς τον απαραίτητο εξαερισμό, χωρίς παράθυρο, σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή των χώρων φιλοξενίας. Επίσης, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα είδη σωματικής υγιεινής και καθαριότητας, είδη ιματισμού (σεντόνια και κουβέρτες), τραπέζια και καρέκλες, να επισκευαστούν οι ντουλάπες και άλλα φθαρμένα έπιπλα. Τις ευθύνες της οφείλει να αναλάβει και η τοπική διοίκηση, να δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη της. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην εκπαίδευση των παιδιών, ιδιαίτερα των εφήβων, που ήταν το πρώτο θέμα που ζήτησαν να λυθεί.

Συνέλευση της Ενωσης Φίλων Μνήμης Διαμαντή

Η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή καλεί τα μέλη της σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 22/4, στις 10 π.μ. (Σωκράτους 23, 4ος όροφος, πίσω από το δημαρχείο Αθήνας).

Στη συνέλευση θα συζητηθούν τα εξής θέματα: Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός. Οικονομικός προϋπολογισμός. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Εκλογή Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Συναγωνιστές και φίλοι που δεν είναι μέλη μπορούν την ίδια μέρα να γραφτούν και να συμμετάσχουν στη Συνέλευση.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΕΣΥΝ

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στην Αθήνα (οδός Βερανζέρου 1, 4ος όροφος). Στη συνέλευση θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι 22 παραρτημάτων απ' όλη την Ελλάδα, θα αναδειχθούν νέα Εκτελεστική Επιτροπή και Γραμματεία, ενώ θα συζητηθούν ο απολογισμός δράσης και ο προγραμματισμός της επόμενης τριετίας.

Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ το Σαββατοκύριακο

Πλήθος Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι προγραμματισμένα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε γειτονιές της Αθήνας και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με σύνθημα «Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας... Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη (Μ. Θερβάντες)».

Αναλυτικά, Μαθητικά Φεστιβάλ θα γίνουν:

Σάββατο 21 Απρίλη: Ζωγράφου (πλατεία Αγ. Θωμά), Κερατσίνι (πλατεία Νίκης), Κυψέλη (Θεατράκι Φωκίωνος Νέγρη), Νέος Κόσμος (γήπεδο «Θρίαμβος»), Πειραιάς (Πασαλιμάνι), Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου), Χαλάνδρι (πλατεία Χαλανδρίου), Τούμπα (Πολιτιστικό Κέντρο), Βέροια (πλατεία Δημαρχείου), Γιαννιτσά (Πολύκεντρο Γιαννιτσών), Αρτα (πλατεία Σκουφά), Ρέθυμνο (πλατεία Μικρασιατών), Χανιά (Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών), Κοζάνη (πλατεία Σκ'ρκα), Κομοτηνή («Σπαθί»), Κάλυμνος (Δημοτικό Στάδιο, γήπεδο μπάσκετ).

Διήμερο Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Απρίλη: Σάμος (Βαθύ).

Κυριακή 22 Απρίλη: Σεπόλια, Αμαλιάδα.

Απόφαση του ΣτΕ για τη μετακίνηση των προσφύγων

Ελεύθερα θα μετακινούνται πλέον εντός της ελληνικής επικράτειας όσοι πρόσφυγες υπέβαλαν από χτες και μετά αίτημα ασύλου στη χώρα. Αντίθετα, εντός των «hot spots» στα 6 νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο, Ρόδο και Σάμο) θα παραμείνουν όσοι ήδη βρίσκονται εκεί. Με βασικό σκεπτικό την υποβάθμιση των περιοχών αυτών και την αδυναμία τους να σηκώσουν το βάρος στη διαχείριση του Προσφυγικού, το Δικαστήριο (Δ' Τμήμα) ακύρωσε ως «μη επαρκώς αιτιολογημένη» την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία, από το Μάρτη του 2016, επιβάλλονταν περιορισμοί στην κυκλοφορία όσων προσφύγων είχαν αιτηθεί άσυλο στα προαναφερθέντα νησιά. Η απόφαση δεν ακυρώνεται αναδρομικά, για λόγους γενικού συμφέροντος, δηλαδή όσοι πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι σήμερα στα «hot spots» των νησιών θα παραμείνουν εκεί. Αντίθετα, όσοι υποβάλουν αίτηση από δω και πέρα, χωρίς να αναιρείται ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας, θα μπορούν να μετακινούνται εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς περιορισμούς, μέχρι να εκδοθεί η διοικητική απόφαση για το άσυλό τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ