ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΗ Ν. ΕΥΒΟΙΑ

Σε συμπόρευση και ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην επέλαση των ανεμογεννητριών και την ενεργειακή φτώχεια που βιώνει ο λαός, κάλεσαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Παρασκευάς, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Καρύστου, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Επέλαση αιολικών στη Νότια Εύβοια. Κέρδη για τους ομίλους, ενεργειακή φτώχεια και υποβάθμιση του περιβάλλοντος για τον λαό! Να μπει τώρα τέρμα!», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μάρτη στην Κάρυστο.

Το μεγάλο ενδιαφέρον του λαού της περιοχής για τις θέσεις του ΚΚΕ δεν αποτυπώθηκε μόνο στη μαζική συμμετοχή, αλλά και στις πολλές και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις που έγιναν στην εκδήλωση από εκπροσώπους φορέων, όπου αναδείχθηκαν οι συνέπειες από την επέλαση των ενεργειακών ομίλων στην περιοχή της Καρύστου.

Συγκεκριμένα, τον λόγο πήραν οι: Χρυσούλα Μπερέτη, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ), Ευαγγελία Αθανασίου, γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου «Δ. Ρήγας», Ρόδο Σφυρίδη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καρύστου, Επιστήμη Χάνου, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δήλησο, Γιώργος Οικονομόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Καρύστου, και Ζάχος Χατζηνικολής, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Καρύστου, Βαγγέλης Σφυρίδης, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Καρυστίας Κώστας Βερούχης και η δημοτική σύμβουλος Καρύστου Γεωργία Τούρλα.ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
«Πέτρα του σκανδάλου» είναι η Ενέργεια - εμπόρευμα

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Μαρίνος στάθηκε αρχικά στο έγκλημα των Τεμπών, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους συγγενείς των νεκρών και τραυματιών. Αναφέρθηκε στις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών και υπογράμμισε:

«Το ποτήρι ξεχείλισε! Θρηνούμε νεκρούς στα Τέμπη, στο Μάτι, στη Μάνδρα, στα καράβια, στα λιμάνια και τα ναυπηγεία, στα εργοστάσια και τα εργοτάξια, στις πλημμύρες και τις φωτιές. Το εκμεταλλευτικό σύστημα και το κράτος του τα μετράνε όλα με το κριτήριο των κερδών του κεφαλαίου, τις αντοχές της οικονομίας, καταπατούν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ενέργειας είπε μεταξύ άλλων: «Ολα τα χρόνια τιμούμε τη σχέση του ΚΚΕ με τον λαό και τους μαζικούς φορείς της περιοχής. Η σχέση αυτή είναι διαρκής, τόσο για το πρόβλημα της επέλασης των μεγάλων οικονομικών ομίλων και τις αρνητικές συνέπειες της άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη νότια Εύβοια, όσο και για τα άλλα λαϊκά προβλήματα. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε και την επόμενη περίοδο.

Εξετάζουμε το θέμα της Ενέργειας και χρειάζεται να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, ξεκαθαρίζοντας ότι η "πέτρα του σκανδάλου" είναι η ίδια που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη: Είναι ότι οι Μεταφορές, η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, οι Κατασκευές κ.ά., στο σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό, είναι εμπόρευμα που αγοράζεται και πουλιέται, με κριτήριο το κέρδος των οικονομικών ομίλων, είναι πεδίο σκληρών ανταγωνισμών για την προώθηση μεγάλων συμφερόντων, σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο Γ. Μαρίνος στο βήμα. Δίπλα, ο Κ. Παπαδάκης και ο Δ. Παρασκευάς
Ο Γ. Μαρίνος στο βήμα. Δίπλα, ο Κ. Παπαδάκης και ο Δ. Παρασκευάς
Στο πλαίσιο αυτό, από τη δεκαετία του '90 ακόμα τέθηκαν οι βάσεις για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, με ιδιαίτερο τον ρόλο της ΕΕ και βεβαίως της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια των άλλων κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

(...) Το ΚΚΕ συγκρούεται συνολικά με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. 20 χρόνια στηρίζει και συμμετέχει με ευθύνη στις κινητοποιήσεις του λαού της Καρύστου, της νότιας Εύβοιας, για να σταματήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή και να μην εγκριθούν νέες άδειες, να ακυρωθούν αυτές που έχουν παραχωρηθεί στους ομίλους. Παρεμβαίνει επίμονα στη Βουλή και την Ευρωβουλή, στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δίνει πολύμορφα τη μάχη.

Το ΚΚΕ δεν βρέθηκε στην Κάρυστο μόνο στην πάλη κατά της άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών, αλλά για όλα τα λαϊκά προβλήματα, με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, στα υπουργεία.

Για το δικαίωμα του λαού στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, τη στήριξη του νοσοκομείου και τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, το οδικό δίκτυο, τα σχολεία και την πραγματική μόρφωση των παιδιών, για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, σε συνδυασμό με έναν συνεχόμενο αγώνα για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική, στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών.

Οι βουλευτές των άλλων κομμάτων δεν διστάζουν να σας κάνουν τον φίλο, να περνούν καμιά φορά από κάποια κινητοποίηση για να δηλώσουν ότι καταλαβαίνουν δήθεν την αγανάκτησή σας. Υποκρίνονται, ακολουθούν εσκεμμένη πρακτική παραπλάνησης για να κρύψουν ότι τα κόμματα που υπηρετούν έχουν συμφωνήσει με την "πράσινη ανάπτυξη" και την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, έχουν ψηφίσει το νομοθετικό πλαίσιο που θέριεψε τα αιολικά πάρκα στην Κάρυστο, στο Μαρμάρι, στα Στύρα. Κοροϊδεύουν τον λαό!».

Ο λαός δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν

Ο Γ. Μαρίνος απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης και ισχυροποίησης του ΚΚΕ: «Το πραγματικό δίλημμα που βγαίνει μέσα από τις εξελίξεις μπροστά στις εκλογές τονίζει ότι σήμερα χρειάζεται να είναι ισχυρός ο λαός, με πιο δυνατό ΚΚΕ και αδύναμα τα αστικά κόμματα που θα σχηματίσουν την όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, μονοκομματική ή συνεργασίας.

Στις εκλογές δεν εκλέγεται μόνο κυβέρνηση, εκλέγεται και αντιπολίτευση, και έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει την επόμενη μέρα ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρότατη λαϊκή αντιπολίτευση που θα ορθώνει το ανάστημά της και θα εμποδίζει τα αντιλαϊκά μέτρα, θα διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους, με τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, με τους νέους και τις νέες, δικαιώματα, κατακτήσεις και θα ανοίγει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές, για ανατροπές που θα επιτρέψουν να γίνει πραγματικά ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, να απολαμβάνει τον κόπο του.

Φτάνει ο εμπαιγμός τόσων χρόνων, φτάνει η αναμονή για το "μικρότερο κακό" που γίνεται συνεχώς μεγαλύτερο και χειρότερο. Οταν οι εργαζόμενοι αγανακτούν από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που καταπατούν τα δικαιώματά τους, αλλά στην κάλπη ψηφίζουν τα κόμματα που βρίζουν, τότε αυτά γίνονται πιο επιθετικά και χρησιμοποιούν τη λαϊκή ψήφο για να επιβάλουν πιο σκληρά μέτρα.

Λέμε σε όλους: Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σάς καλούν να καθίσετε με "σταυρωμένα χέρια", να αναμένετε τον ερχομό του "σωτήρα", τη νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση. Ενώ το ΚΚΕ πιστεύει στο δίκιο και τη δύναμη του λαού και τον καλεί να τη δείξει με την οργάνωση και την πάλη του, να τη δείξει στις βουλευτικές και στις τοπικές εκλογές, και να ακουστεί δυνατά η φωνή του: "Δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν, τραβάμε μπροστά, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με πιο δυνατό ΚΚΕ"».

Διέξοδο δίνει μόνο η πρόταση του ΚΚΕ

Κλείνοντας, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε: «Το ΚΚΕ δεν έχει μόνο προτάσεις για τα οξυμένα προβλήματα, διαθέτει πρόταση εξουσίας και διακυβέρνησης του τόπου. Αγωνιζόμαστε για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και για να γίνει αυτό, απαιτείται να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, στα χέρια του λαού. Να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία, να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές Ενέργειας, η ηλιακή και αιολική ενέργεια, να πραγματοποιηθούν υδροηλεκτρικά έργα, να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης, η γεωθερμία, οι υδρογονάνθρακες, με ενιαία διεύθυνση, μελετημένη κατανομή και χωροθέτηση, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, με εργαλείο τον κεντρικό, πανεθνικό σχεδιασμό. Αυτό ισχύει για κάθε κλάδο της οικονομίας και τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, της βιομηχανίας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας. Αυτές είναι οι βάσεις για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού κι αυτή η ανάπτυξη δεν χωρά μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επιβάλλει την απαλλαγή από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες που δημιουργήθηκαν για τα συμφέροντα των λίγων, συνδυάζεται με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλες χώρες και λαούς».


ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Τα επικίνδυνα σχέδια έχουν παντού τη σφραγίδα ΕΕ - κυβερνήσεων

Στην ομιλία του ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ο κλάδος της Ενέργειας είναι ένας από τους πλέον εμβληματικούς για να εξεταστεί ως παράδειγμα. Σε αυτόν, όπως και στους σιδηροδρόμους, εξίσου προωθήθηκε η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας, το σπάσιμο της ΔΕΗ σε κομμάτια και ο διαμοιρασμός των πιο κερδοφόρων κομματιών της στους ομίλους.

Ετσι προωθήθηκαν και οι προτεραιότητες του κεφαλαίου με τον μανδύα της "πράσινης" δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος. Ετσι βαφτίστηκε "πράσινο" ό,τι βγάζει μεγάλα και γρήγορα κέρδη και "μαύρο" ό,τι τα καθυστερεί ή δεν αποφέρει το ύψος της κερδοφορίας που υπολογίζουν...

Οι ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο και τις άλλες περιοχές δεν εγκαταστάθηκαν μόνες τους. ΕΕ, κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, τοπικές αρχές σε συνέργεια έβαλαν όλες το χέρι τους. Είναι χαρακτηριστική η αντιδραστική Οδηγία για τις ταχύτατες, φαστ τρακ όπως τις λένε, αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ που ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο τον Δεκέμβρη και την υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μόνο το ΚΚΕ την καταψήφισε, αντιτάχθηκε σε αυτή, την αποκάλυψε και ενημέρωσε με ευθύνη τον λαό.

Η Οδηγία αυτή όχι μόνο επιδιώκει να ξεμπλοκάρει γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αδειοδοτούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα έργα ΑΠΕ, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει τις λαϊκές αντιδράσεις σε περιπτώσεις καταφανούς κινδύνου για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, αφού πλέον και με τη βούλα της ΕΕ η εγκατάσταση ΑΠΕ θεωρείται "υπέρτατο δημόσιο συμφέρον". Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται η κρατική καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων και πιο γρήγορα απορρίπτονται και οι όποιες δικαστικές προσφυγές.

Η Οδηγία ορίζει κατάλληλες για το κεφάλαιο περιοχές όπως π.χ η Κάρυστος από άποψη απόδοσης ως "περιοχές επιτάχυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας" και παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και προστατευόμενες περιοχές Νatura 2000 αφού αναφέρει επί λέξει: "Λόγω της ανάγκης να επισπευσθεί η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο προσδιορισμός των περιοχών επιτάχυνσης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν θα πρέπει να εμποδίζει τη συνεχιζόμενη και μελλοντική εγκατάσταση έργων ανανεώσιμης ενέργειας σε όλες τις περιοχές που είναι διαθέσιμες για ανάπτυξη ανανεώσιμης ενέργειας".

Αρα δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται ορισμένοι, ότι στην Ελλάδα κι εδώ στην Κάρυστο προωθείται τάχα μια "παρέκκλιση" από την πολιτική της ΕΕ, η οποία κατά τα άλλα δήθεν προστατεύει το περιβάλλον. Το αντίθετο συμβαίνει. Με βάση ακριβώς αυτή την πολιτική της ΕΕ, επικαλούμενοι αυτές ακριβώς τις Οδηγίες και τους κανονισμούς της, κυβερνήσεις, τοπικές αρχές και ενεργειακοί όμιλοι προωθούν όχι μόνο στην Ελλάδα ή την Κάρυστο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη τα επικίνδυνα σχέδιά τους.

Οργιο εμπαιγμού και κοροϊδίας από την ΕΕ

Χρειάζεται εδώ να λέμε σε όσους μάταια προσδοκούν από την ΕΕ και τις Οδηγίες της να εμποδίσουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, ότι πρόκειται κυριολεκτικά για μια αντιστροφή της πραγματικότητας.

Μάλιστα όσοι επικαλούνται ως τεκμήριο φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής την κίνηση από την Κομισιόν να ζητήσει τη λεγόμενη "Αιτιολογημένη γνώμη" από την Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την Οδηγία της, τους λέμε να το ξανασκεφτούν. Γιατί η κίνηση αυτή δεν αντιτίθεται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι ανάγκη να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση στο γιατί η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές. Η Κομισιόν λοιπόν θεωρεί παραβίαση της Οδηγίας της ότι δεν συντάχθηκε σε μια σειρά αδειοδοτήσεις αιολικών έργων στην Ελλάδα η λεγόμενη "δέουσα εκτίμηση". Τι είναι όμως αυτή ακριβώς;

Καμία κρατική αρχή με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ δεν υποχρεούται να εκπονεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων κ.τ.λ. σε μια περιοχή, ακόμα και Natura. Ετσι αντί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πλέον οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναθέτουν επί πληρωμή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε κάποιο ιδιωτικό γραφείο να εκπονήσει τη λεγόμενη "δέουσα εκτίμηση" για λογαριασμό τους.

Αυτή λοιπόν ζητά η ΕΕ. Κατά τα πρότυπα λοιπόν του "Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει", οι όμιλοι αυτοαξιολογούνται και θα αποφαίνεται το γραφείο που οι ίδιοι εκμίσθωσαν αν το έργο που σχεδιάζουν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, ή αν θα κάνει ζημιά στο περιβάλλον, στο φυσικό τοπίο.

Μιλάμε για το όργιο του εμπαιγμού και της κοροϊδίας. Τι ζητά λοιπόν η Κομισιόν τώρα από την κυβέρνηση; Να μην παραλείπουν οι όμιλοι να καταθέτουν αυτές τις κατά παραγγελία των συμφερόντων τους μελέτες (δέουσας εκτίμησης). Οσο λοιπόν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι κάποιο ιδιωτικό γραφείο θα βγάλει επιβαρυντική μελέτη για το αφεντικό που τον πληρώνει, άλλο τόσο μπορεί και να ελπίζει ότι η ΕΕ προστατεύει το περιβάλλον.

(...) Ο μόνος λοιπόν τρόπος για να αποτραπούν αυτά τα σχέδια είναι να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των κατοίκων της Καρύστου και των άλλων περιοχών, οργανωμένα μέσα από τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους ανάλογα την κάθε περιοχή, ενάντια στη στρατηγική της "πράσινης ανάπτυξης" της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Η πείρα του λαού της Καρύστου από τον αγώνα των ανεμογεννητριών, για το ποιος στάθηκε στο πλευρό του με σταθερότητα και συνέπεια και ποιος τον πολέμησε κρυφά ή φανερά, ή τον υπονόμευσε ακόμα και με "πονηρούς" τρόπους, είναι ένα ακόμα πολύτιμο εφόδιο, ένα κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ από μόνο του».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Κοροϊδία για τον λαό τα «ανταποδοτικά»

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής
Στη στάση της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στο πώς αυτή διαμορφώνεται σήμερα κάτω από την πίεση του αγώνα του λαού της περιοχής και των ανταγωνισμών του κεφαλαίου στους διάφορους κλάδους, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παρασκευάς.

«Και η σημερινή περιφερειακή αρχή, όπως και η προηγούμενη, εντάσσει στον στρατηγικό σχεδιασμό της την ανάπτυξη του κλάδου της Ενέργειας και των ΑΠΕ, διευκρινίζοντας μάλιστα πως στηρίζει και συμφωνεί με τη στρατηγική της "πράσινης ανάπτυξης". Πώς άλλωστε θα έφτανε η Περιφέρεια Στερεάς να αποτελεί μακράν την πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ, με πάνω από 40% της συνολικής παραγωγής, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη, τη στήριξη και όχι απλά την ανοχή των περιφερειακών αρχών;

Παρά όμως αυτήν τους τη συμφωνία, τα τελευταία χρόνια μάς χτυπούν υποκριτικά την πλάτη, υποστηρίζουν πως βρίσκονται στο πλευρό μας ενάντια στην εγκατάσταση άλλων αιολικών στην περιοχή. Είναι υποκριτική η στάση της περιφερειακής αρχής! (...)

Οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν έρχονται σε αντίθεση με το υπόλοιπο νομοθετικό πλαίσιο δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, αντίθετα λειτουργούν μέσα στην "απελευθερωμένη" αγορά Ενέργειας, όπου το "παιχνίδι" καθορίζεται από τους ενεργειακούς κολοσσούς, από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και άλλους τέτοιους μηχανισμούς.

Στο αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους και του ανταγωνισμού δεν χωρά η λεγόμενη κοινωνική πολιτική. Η Ενεργειακή Κοινότητα - που είναι εταιρεία - θα διαμορφώνει τιμές πώλησης σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, ώστε να είναι βιώσιμη. Ετσι, η Ενεργειακή Κοινότητα από τη μια θα αξιοποιείται από τον δήμο για να μειωθούν τα έξοδα και από την άλλη θα συμβάλλει και αυτή στην άνοδο της τιμής του ρεύματος, οπότε τα πιθανά χρήματα που θα εξοικονομούνται από τη μία τσέπη θα τα χάνει από την άλλη ο εργαζόμενος λαός.

Και τα ανταποδοτικά, όμως, αποτελούν κοροϊδία για τον λαό της περιοχής. Μετά από 25 χρόνια που έχουν εγκατασταθεί οι πρώτες ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας, ξέρουμε πως τα ανταποδοτικά χρησιμοποιούνται ως "καθρεφτάκια για ιθαγενείς" με σκοπό τη μείωση των αντιδράσεων από τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και για την καλλιέργεια ενός φιλικού προσωπείου προς την κοινωνία.

Αντίθετα, ο κ. δήμαρχος προτάσσει όλο και πιο έντονα την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και ιδιαίτερα στις περιοχές πλησίον της Καρύστου, του Μαρμαρίου και των Νέων Στύρων, επιλογή που δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη αιολικών σε περιοχές όπως το Λιβαδάκι, το Λυκόρεμα, το Νημποριό, το Δήλησο και αλλού.

Μιλούν πάλι για θέσεις εργασίας, για ισόρροπη ανάπτυξη και άλλα καλά που θα φέρει αυτήν τη φορά ο Τουρισμός, αφού δεν μας τα έφερε η Ενέργεια. Οταν όμως αναφέρονται στην τουριστική ανάπτυξη εννοούν τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τις "all inclusive" μονάδες, όπως αυτές που έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Καστρί και τους Πεταλιούς.

Δηλαδή, καμία σχέση με τους μικρούς επαγγελματίες που διατηρούν ένα καφέ, ένα εστιατόριο, λίγα δωμάτια, μια οικογενειακή επιχείρηση, καμία σχέση με "καλές" θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους - άλλωστε αυτό δεν τολμούν καν να το ισχυριστούν, καθώς είναι γνωστό πια ότι το τουριστικό "θαύμα" έχει χτιστεί πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση των ΣΣΕ, στα 10ωρα και 12ωρα και μάλιστα χωρίς υπερωρίες, στη συνεχόμενη εργασία, στις άθλιες συνθήκες διαμονής».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org