ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Με λιγότερους γιατρούς όποτε κι αν λειτουργήσουν

Επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τις συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου για την ΠΦΥ

Από κινητοποίηση συνταξιούχων και εργατικών σωματείων έξω από τον ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία
Από κινητοποίηση συνταξιούχων και εργατικών σωματείων έξω από τον ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία
Δυο μέρες πριν την επαναλειτουργία των δομών του ΕΟΠΥΥ, όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι οι 330 μονάδες του Οργανισμού, όποτε κι αν λειτουργήσουν, θα έχουν λιγότερο προσωπικό και θα προσφέρουν πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, στις 20 Μάρτη προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν όλες οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ενταγμένες πλέον στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Ωστόσο, αίτηση ένταξης στο νέο σύστημα έχουν καταθέσει λιγότεροι από 2.500 γιατροί, όταν πριν τη διαθεσιμότητα στον Οργανισμό μόνιμη σχέση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ είχαν περίπου 5.500. Αλλά και απ' τους 2.500 που κατέθεσαν αίτηση ένταξης, κάποιοι τελικά δεν θα προσέλθουν στο νέο σύστημα.

Επιπλέον, δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι διαδικασίες για την πρόσληψη 800 - 900 επικουρικών γιατρών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Το υπόλοιπο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό - περισσότεροι από 2.200 εργαζόμενοι - έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης σχεδόν στην απόλυτη πλειοψηφία τους.

Με το «λουκέτο» για έναν μήνα στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ακυρώθηκαν 1,8 εκ. δωρεάν επισκέψεις, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατά 17% η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και οι γενικές εφημερίες να μετατρέπονται σε κόλαση.

Αποκαλυπτική ήταν η ανακοίνωση της 5μελούς Επιτροπής των γιατρών της ΕΙΝΑΠ «Ευαγγελισμού» για τη γενική εφημερία στις 14/3: «Η επίσημη προσέλευση έφτασε στα 1.000 περιστατικά. Ο χρόνος αναμονής για βασικές διαγνωστικές εξετάσεις - π.χ. ακτινογραφίες, αξονικές, αιματολογικές - ξεπέρασε τις 4 ώρες κατά μέσο όρο (...) Εχει πιστοποιηθεί καταγραφή ασθενών ένας ανά τριάντα δευτερόλεπτα.

Η πυκνότητα προσέλευσης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποδεικνύει ότι πλήθος κόσμου δεν βρίσκει περίθαλψη σε μικρά νοσοκομεία και σε δομές ΠΦΥ και συνωστίζεται κυριολεκτικά στον "Ευαγγελισμό" και στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία. Τι να προλάβει να αντιμετωπίσει το εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό που για να βγει η εφημερία δουλεύει χωρίς ρεπό και διπλοβάρδια (!!), πώς θα μπορέσει ο γιατρός να ανταποκριθεί στα πραγματικά επείγοντα και σύνθετα περιστατικά μέσα στην τόση κοσμοσυρροή;». Σε κάθε γενική εφημερία, στον «Ευαγγελισμό» γίνονται 150 - 180 εισαγωγές, με προέκταση αυτής της κατάστασης το αίσχος των ράντζων.

Στο μεταξύ, η Ενωση Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ - δηλαδή των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών για 400 επισκέψεις το μήνα - με χτεσινή ανακοίνωση απειλεί με «άμεσες ενέργειες», ζητώντας διαπραγμάτευση με τον Οργανισμό για την ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν στις 31/3. Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε τρίμηνη παράταση, αλλά δεν τη δέχεται η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ. Μέχρι χτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, είχαν καταχωρηθεί 10.132 προγραμματισμένες εξετάσεις από 539 Ιατρούς για τον Μάρτη και 299.100 εκτελεσμένες εξετάσεις από 2.397 ιατρούς, ενώ για τον Απρίλη έχουν προγραμματιστεί 3.132 επισκέψεις από 79 ιατρούς.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων - ασθενών στα νοσοκομεία

Συγκέντρωση χτες στο «Αττικόν». Διαμαρτυρίες στο «Παίδων Πεντέλης» και στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση στο «Αττικόν» και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση έκαναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, έχοντας στο πλευρό τους φορείς της περιοχής, που διαμαρτύρονται για τις σημαντικές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υγειονομικό υλικό. Γιατροί και ασθενείς κάνουν λόγο για απαξίωση των υπηρεσιών Υγείας και για άσχημες συνθήκες νοσηλείας, συχνά σε ράντζα.

Οι γιατροί αντιδρούν επίσης στα κριτήρια «επιχειρηματικότητας» που ορίζονται για την «αξιολόγηση» που αφορά στην εξέλιξή τους, καθώς και ενάντια στην παράταση κατά ένα χρόνο της απαιτούμενης προϋπηρεσίας (από 5ετία που είναι σήμερα) για τη μονιμοποίηση των νεοδιοριζόμενων.

Χτες στο νοσοκομείο «Αττικόν» περιόδευσε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στη Δυτική Αττική. Συνομίλησε με εργαζόμενους κι ασθενείς και τους κάλεσε να στηρίξουν το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές. Επίσης, ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νοσοκομείου, στο πλαίσιο της υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Σήμερα, το παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έχει προγραμματίσει παρέμβαση στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» για το θέμα των ανασφάλιστων του κλάδου που έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και τώρα αποστέλλονται στο σπίτι τους «ραβασάκια» για πληρωμές.

Κινητοποίηση έγινε χτες και στο νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Χτες έληξε και η προθεσμία που είχαν δώσει οι γιατροί του νοσοκομείου, με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών που τους οφείλονται από το Μάη του 2012. Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το θέμα, οι γιατροί προειδοποιούν πως θα προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί άρχισαν να καταθέτουν χαρτιά για επίσχεση εργασίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι την περασμένη Πέμπτη, εργαζόμενοι και γιατροί στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας - ενημέρωσης των ασθενών, καταγγέλλοντας ότι τις μέρες εφημερίας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και γιατί το νοσοκομείο είναι το μοναδικό που εφημερεύει.

Οπως κατήγγειλαν, το «Ιπποκράτειο» εφημερεύει μόνο του κάθε τέσσερις μέρες και η προσέλευση ασθενών τις μέρες εφημερίας φτάνει τους 1.500. Στην προηγούμενη εφημερία, 300 άτομα έφυγαν χωρίς να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Την ώρα της χτεσινής κινητοποίησης, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών περίμεναν οκτώ ασθενοφόρα, ενώ υπήρχαν μόνο τρεις τραυματιοφορείς.

Κινδυνεύει με παράλυση μετανάστης χωρίς «χαρτιά»

Παρέμβαση στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης, για να αρχίσει άμεσα η θεραπεία ανασφάλιστου μετανάστη από το Πακιστάν, έκαναν χτες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, οι Λαϊκές Επιτροπές Ιλίου και Μενιδίου και το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας.

Ο μετανάστης έχει σοβαρή νευρολογική ασθένεια και όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την αποθεραπεία (φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες κλπ), αλλιώς κινδυνεύει με παράλυση. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, ο διευθυντής του ΕΙΑ αρνήθηκε να δεσμευτεί πως οι θεραπείες θα ξεκινήσουν άμεσα, επικαλούμενος το ζήτημα της έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων του μετανάστη. Κάτω από την πίεση των φορέων, η Κοινωνική Υπηρεσία του Ιδρύματος πήρε την πρωτοβουλία να αποστείλει στη Διεύθυνση Αλλοδαπών τα έγγραφα του μετανάστη και τις ιατρικές γνωματεύσεις, ζητώντας έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων για «ανθρωπιστικούς λόγους».

«Αυτή η διαδικασία όμως μπορεί να είναι χρονοβόρα. Ο ασθενής πρέπει άμεσα να αρχίσει τη θεραπεία για να μπορεί να κινεί τα χέρια και τα πόδια του. Προτείναμε στο διευθυντή να ξεκινήσουν οι θεραπείες και παράλληλα να τακτοποιηθεί το θέμα με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, όμως αρνήθηκε. Δηλαδή καταδικάζουμε έναν ασθενή επειδή δεν έχει τα απαραίτητα χαρτιά;», σημειώνει ο Γ. Μπίλης εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ.

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

Με τις ψήφους των παρατάξεων που στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης του ΟΟΣΑ και της τρόικας να παραδώσουν το χώρο της λιανικής διάθεσης του φαρμάκου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επίσης, αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης το ερχόμενο Σάββατο 22/3. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών - εκτός απ' το διαφορετικό πλαίσιο διεκδικήσεων- πρότεινε 24ωρη απεργία για αύριο, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Στα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη, η τρόικα απορρίπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αντιπρόταση της κυβέρνησης που προβλέπει την απελευθέρωση μόνο των τιμών προς τα κάτω στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και όχι την απελευθέρωση και των σημείων πώλησης, δηλαδή στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα σημεία λιανικής. Επίσης, απορρίπτει την πρόταση να απελευθερωθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ εντός φαρμακείων κι αν σε ένα τρίμηνο δεν διαπιστωθεί η αποκλιμάκωση των τιμών, να απελευθερωθούν και τα σημεία πώλησης.

Παράλληλα, η τρόικα επιμένει να νομοθετήσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα δημιουργίας αλυσίδων φαρμακείων και της απελευθέρωσης του ωραρίου τους. Πρόκειται για μέτρα που θα επιβαρύνουν κι άλλο τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς.

Διαδηλώσεις για Υγεία και συντάξεις

Συγκέντρωση για την Υγεία και την υπεράσπιση των συντάξεων διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, την Πέμπτη 20 Μάρτη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, σε συγκέντρωση για την Υγεία, την Τετάρτη 19 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα, καλούν ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ