ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αξιόπιστη» για το κεφάλαιο αλλά όχι «δεδομένη» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η συμβολή στην υπεράσπιση των στρατηγικών επιλογών του εγχώριου κεφαλαίου βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του Κυρ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Από τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μ. Σουλτς
Από τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μ. Σουλτς
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, για επαφές ενόψει και της σημερινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Γραμμή του η συμβολή στην προάσπιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης εντός ζώνης Σένγκεν, αλλά και η καλλιέργεια του προφίλ του ως «αξιόπιστος» και «υπεύθυνος» συνομιλητής.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε κατ' αρχάς με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς. Κατά πληροφορίες, αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να διασφαλιστεί ότι δε θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, πολύ περισσότερο ότι δε θα αποπεμφθεί η χώρα από τη ζώνη Σένγκεν, αλλά αντίθετα θα στηριχτεί στη διαχείριση του ζητήματος, κάτι στο οποίο φέρεται να συμφώνησε και ο Μ. Σουλτς. Ωστόσο, έβαλε θέμα να δώσει η χώρα σημάδια πως κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει (βλ. λειτουργία «hot spots» και κέντρων μετεγκατάστασης, καταγραφή βιομετρικών στοιχείων των εισερχομένων προσφύγων κ.ά.).

Ο Μ. Σουλτς φέρεται να ρώτησε και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινείται με «δύο πλειοψηφίες», μία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ψηφίζει τα «ανώδυνα» για τον κυβερνητικό συνασπισμό νομοσχέδια και μία άλλη, με ψήφους της αντιπολίτευσης, όποτε σημειώνονται διαρροές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οπως διαμηνύουν, άλλωστε, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι θα είναι «υπεύθυνος» και «αξιόπιστος» συνομιλητής, όχι όμως «δεδομένος», υπό την έννοια ότι δε θα ψηφίζει ό,τι νομοσχέδιο εμφανίζει η κυβέρνηση, υπό την πίεση π.χ. καθυστέρησης στο κλείσιμο της περιλάλητης «αξιολόγησης».

Ακολούθως, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε σύντομο τετ α τετ με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, με τον οποίο συμφώνησαν για συνάντηση εφ' όλης της ύλης.

Συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, διαβεβαιώνοντας κατόπιν πως του τόνισε ότι «το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας δε θα αποτελούσε καμία λύση στο προσφυγικό πρόβλημα». Οτι του ζήτησε η ΕΕ «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες», όπως και «η Τουρκία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές», καθότι «η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία. Και μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο ΕΕ και Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί, σε αυτήν του τη διάσταση».

Στη συνέχεια, ο Κυρ. Μητσοτάκης είδε τον επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλο. Μετά τη συνάντησή τους, ο πρόεδρος της ΝΔ, επιδεικνύοντας χαρακτηριστικά «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης που βάζει πλάτη στα «εθνικά» θέματα, είπε μεταξύ άλλων: «Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια σημαντική πρόοδος, όπως στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρώπη. Εμείς (...) δεν πρόκειται να μετατρέψουμε το πρόβλημα αυτό σε ένα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα και η χώρα χρειάζεται μια εθνική στρατηγική».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις και Γ. Κατάινεν, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκ. Φέρχοφσταντ.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ προγραμματίζονται διμερείς επαφές και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Π. Κοέλιο κ.ά.

«Φοβούνται» ότι η κυβέρνηση «δεν έχει δύναμη να ολοκληρώσει την αξιολόγηση»

Στο μεταξύ, δείχνουν να ενισχύονται εκτιμήσεις ή και ανησυχίες στο εσωτερικό της ΝΔ ότι ίσως η κυβέρνηση δυσκολευτεί να περάσει άμεσα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε ο βουλευτής τους, Μ. Βαρβιτσιώτης, στο σταθμό «Action24»: «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δε θα φτάσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Φοβάμαι ότι δεν έχει τη δύναμη να φτάσει. Και φοβάμαι ότι έχουν χαράξει μία διχαστική πολιτική. Θα απευθυνθούν σε ένα ακροατήριο με διχαστικά διλήμματα (...) και ενδεχομένως θα ξανακαταφύγουν σε μία λαϊκή εντολή. Δεν νομίζω ότι θα είναι εκλογές, θα είναι δημοψηφισματικού χαρακτήρα (...) Θα ξαναφέρουν μία πρόταση που δε θα υπάρχει στο τραπέζι για το Ασφαλιστικό και θα πουν "δώστε μας την εντολή να τη διαπραγματευτούμε". Δεν νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει αυτό το οποίο ανέλαβε και νομίζω ότι διώχνει την μπάλα προς τα πίσω και φέρνει την Ελλάδα σε μία πολύ δύσκολη θέση, ώστε όλος ο ελληνικός λαός να αισθανθεί πάλι εκβιαζόμενος».

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του στελέχους του κόμματος, Μ. Γιαννάκου, που μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε για το Ασφαλιστικό: «Το ασφαλιστικό πρόβλημα, στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η κυβέρνηση έπρεπε να εκτιμήσει πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυξήσεις στους εργαζόμενους. Παρότι εκτιμώ προσωπικά το γεγονός ότι αντιστέκεται στις πιέσεις των εταίρων και του ΔΝΤ, φοβάμαι ότι τελικά δε θα αποφύγει τις μειώσεις στις συντάξεις».

Σε ερώτηση, ακολούθως, εάν η ΝΔ θα στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα συνοχής, απάντησε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση θα περιμένει το τελικό σχέδιο για να τοποθετηθεί, καθώς στα όσα έχουν κοινοποιηθεί, δεν υπάρχει έγκριση των θεσμών».

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Παρασκηνιακές διαδικασίες και στο βάθος «πρωτοβουλίες»

Εντείνονται οι διεργασίες στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, με στόχο τη σύμπηξη ενός τρίτου πόλου αστικής διαχείρισης, που θα συμβάλλει στη διασφάλιση σταθερών αστικών κυβερνήσεων και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στο φόντο και μιας σειράς εκδηλώσεων που γίνονται αυτές τις μέρες και θέλουν να βρίσκονται στα ίδια πάνελ στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά μιλώντας χτες στον «Real FM», επέμεινε ότι «είναι η ώρα να τολμήσουμε, να πάμε μαζί(...) Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και κομμάτων και προσωπικοτήτων και κινήσεων».

Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι «υπάρχουν συνεννοήσεις, υπάρχουν επικοινωνίες, υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις πολλές όλο αυτό το διάστημα, αλλά αυτά τα πράγματα δημοσιοποιούνται όταν ωριμάζουν. Διαφορετικά καίγονται (...) Και αυτή τη φορά δεν πρέπει να καούν».

Στην ερώτηση, δε, αν τέτοιες παρασκηνιακές διαδικασίες υπάρχουν και με το Ποτάμι απάντησε επί λέξει: «Υπάρχουν και με το Ποτάμι, βεβαίως».

Στα της οικονομίας, με το βλέμμα στραμμένο στις δυσκολίες αναθέρμανσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η Φ. Γεννηματά παρατήρησε:«Η αξιολόγηση καρκινοβατεί και το ΔΝΤ συνεχίζει να ζητάει νέα μέτρα. Και από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πει ότι όλα θα πάνε καλά και τίποτα δεν συμβαίνει. Το καραβάνι του κ. Τσίπρα προχωρά, αλλά δυστυχώς φαίνεται να προχωρά μόνο του σε μια έρημο, απομονωμένο. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι ταυτόχρονα κάθε μέρα που περνάει απομονώνεται η χώρα μας. Εγώ πραγματικά ανησυχώ. Ανησυχώ και δεν θα περιμένω την πλήρη απομόνωση και την καταστροφή της χώρας (...) Θα αναλάβω πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες».

Δίνοντας μιαν ιδέα τι ετοιμάζει, είπε: «Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν είναι η λύση αυτή τη στιγμή για τη χώρα (...) Πρέπει να σας πω ότι έμεινα έκπληκτη όταν άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι "ή προχωράς μόνος σου, ή πηγαίνουμε σε εκλογές". Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι πώς θα υπάρξει μια κινητοποίηση των δημιουργικών παραγωγικών δυνάμεων στη χώρα και πώς η χώρα δεν θα απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη».

Συνέχισε: «Θεωρώ ότι αυτή την κρίση δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει κανένα κόμμα μόνο του. Τα σχήματα, ένα ισχυρό κόμμα και μια ουρά, έχουν αποτύχει και είναι ολοφάνερο. Η θέση μας ήταν και την έχω εκφράσει και μέσα στη Βουλή, ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τα δυο κόμματα μέσα, και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, και όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης

Ανατιμήσεις σε βασικά εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (κυρίως στα τρόφιμα, λόγω της διόγκωσης του ΦΠΑ) καταγράφει ο επίσημος πληθωρισμός και αυτό παρά το γεγονός ότι σε μέσα επίπεδα συνεχίζουν να εμφανίζονται «αποπληθωριστικές τάσεις».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο «δείκτης τιμών καταναλωτή» για το μήνα Γενάρη υποχώρησε σε ποσοστό 0,7%, ενώ σε μέσα επίπεδα στο τελευταίο 12μηνο (Φλεβάρης 2015 - Γενάρης 2016) καταγράφεται μείωση 1,6%.

Ειδικότερα ωστόσο, το Γενάρη, η ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» εμφανίζει ανατιμήσεις 1,6% (ελαιόλαδο 12,6%, ψωμί και δημητριακά 2,9%, μοσχάρι 1,8%, πατάτες 14,8% κ.ά.).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ