ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Καμαρώνει ότι εκπληρώνει τις αντιλαϊκές της δεσμεύσεις

...και επιχειρεί να απαντήσει στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, με το παραμύθι ότι ο λαός έχει εγκρίνει την πολιτική της

Την προσπάθεια να παρουσιάσει το μνημόνιο ως το «μικρότερο κακό» έναντι «κάποιων που θέλουν να επιβάλουν καινούργια πράγματα» συνεχίζει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Την προσπάθεια να παρουσιάσει το μνημόνιο ως το «μικρότερο κακό» έναντι «κάποιων που θέλουν να επιβάλουν καινούργια πράγματα» συνεχίζει η κυβέρνηση
Με τον Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες να παρέχει εγγυήσεις για πιστή τήρηση από πλευράς κυβέρνησης των συμφωνηθέντων τόσο στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, προκειμένου να προχωρήσει η πρώτη «αξιολόγηση», όσο και σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό, με την ολοκλήρωση των «hot spots», πίσω στην Αθήνα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στο ρ/σ «Επικοινωνία 94 FM», διαβεβαίωσε εκ νέου κάθε ενδιαφερόμενο πως η κυβέρνηση και στα δύο αυτά ζητήματα «έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και τα συμφωνηθέντα» και πως ειδικά για το Προσφυγικό «ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών».

Η Ολγα Γεροβασίλη επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αξιώσεις κρατών - μελών της ΕΕ για κλείσιμο συνόρων, επικαλούμενη «άλλες φωνές στην Ευρώπη, δυνατές φωνές: Αυτές της Α. Μέρκελ, του Ντ. Τουσκ, του Ζ. Κ. Γιούνκερ, του Β. Φάιμαν, οι οποίοι προβαίνουν συνεχώς σε δηλώσεις και θα τοποθετηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Και αυτή είναι η πλειοψηφούσα άποψη στην ΕΕ...». Πίσω από «κορόνες» περί «ευρωπαϊκών αξιών», η κυβέρνηση κρύβει ότι και οι μεν και οι δε άγονται και φέρονται απ' τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και των αναγκών της κάθε ξεχωριστής αστικής τάξης, τόσο στο θέμα της διαχείρισης του Προσφυγικού, όσο και στους συνολικότερους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς που ξετυλίγονται με αυτό το «όχημα».

Σε ό,τι αφορά τα της οικονομίας, υποστήριξε πως «η αξιολόγηση και το ζήτημα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα (...) τα οποία μέχρι στιγμής τηρούνται ακριβώς» και πρόβαλε τον ισχυρισμό πως «ξέραμε ότι φτάνοντας στο ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης, παρόλο που η χώρα και η κυβέρνηση έχει να δείξει ότι πραγματικά έχει ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα, δεν ήμασταν ποτέ ήσυχοι ότι κάποιοι δεν θα έρθουν με άλλες απόψεις για να επιβάλουν καινούργια πράγματα». Τα οποία, παρεμπιπτόντως, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται προκειμένου να εκβιάσει το λαό να συναινέσει ή να δείξει έστω ανοχή στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιταγών της συμφωνίας, σαν το «μικρότερο κακό».

Η Ο. Γεροβασίλη, τέλος, απέρριψε σενάρια εκλογών ή αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος, λέγοντας ότι «είναι πολύ μακριά από τη λογική αυτής της κυβέρνησης», ενώ άδραξε την ευκαιρία για να επαναφέρει το παραμύθι ότι ο λαός έχει εγκρίνει την αντιλαϊκή πολιτική, λέγοντας πως η κυβέρνηση «τηρεί αυτά τα οποία εμφάνισε και στον ελληνικό λαό στις 20 Σεπτεμβρίου (...) Η κυβέρνηση ακολουθεί το προεκλογικό σχέδιο του Σεπτεμβρίου και έχει πολύ πρόσφατη νομιμοποίηση και εντολή από τον ελληνικό λαό»!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δράσεις για την «εξωστρέφεια» του κεφαλαίου

Σε προγραμματισμό δράσεων για το 2016 του υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε η κυβέρνηση προς «ενίσχυση» των «διεθνών οικονομικών σχέσεων», βασικά τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, την εξασφάλιση κομπρεμί με κεφάλαια του εξωτερικού.

Οπως αναφέρεται, άλλωστε, στη σχετική ανακοίνωση, «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας μας, της στήριξης των εξαγωγικών προσπαθειών των παραγωγικών φορέων, καθώς και της διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με συγκεκριμένες χώρες προτεραιότητας», το υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει για φέτος τις ακόλουθες δράσεις, συγκεκριμενοποιώντας ταυτόχρονα και ποιες αγορές έχουν βάλει ως στόχο παραπέρα διείσδυσης:

-- Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές, σε συνεργασία με τις ακόλουθες χώρες: Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Κίνα, Ν. Κορέα, Ιορδανία, Ρωσία, Τυνησία, Μολδαβία, Σαουδική Αραβία, Ινδία και Λευκορωσία.

-- Επιχειρηματικές αποστολές, στις ακόλουθες χώρες: Ιράν, Ιορδανία, Τυνησία, Κένυα, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Σουηδία, Σερβία, Ρουμανία, Πολωνία, Λευκορωσία, Ν. Κορέα, καθώς και σε περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

-- Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με παράλληλη επιχειρηματική αποστολή, με στόχο την προώθηση των διμερών σχέσεων με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Η «κανονικότητα» του 1950... και τα «γλέντια» του 2021

Τι άλλο θα σκαρφιστούν άραγε, πόσο πιο χαμηλά θα πέσουν τα διάφορα φιλοκυβερνητικά επιτελεία, για να πουν στο λαό ότι δεν πρέπει να αντιδρά στην πολιτική που τον τσακίζει, αλλά να κάτσει στα αυγά του και... να «περιμένει ως το 2021»!

Χαρακτηριστικά, για να καταλήξει στο παραπάνω διά ταύτα, η χτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών», με άρθρο στο οπισθόφυλλό της, ξεκινά... από το 1950: Δείχνοντάς μας μια φωτογραφία από χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, όπου απεικονίζεται να χορεύει μια ομάδα αντρών, αγκαλιά με έναν χωροφύλακα και μπροστά από τα ερείπια γκρεμισμένων σπιτιών του χωριού, μας λέει πως παρότι «νωπά ήταν εκείνη την άνοιξη τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου», οι άνθρωποι τότε ήξεραν «ότι τα χαλάσματα βρίσκονται πίσω τους, στο παρελθόν και όχι μπροστά τους», αλλά και ότι «ο χωροφύλακας ανάμεσά τους δεν είναι μόνο η εγγύηση της εθνικοφροσύνης, αλλά και η υπόσχεση της κανονικότητας, της επιστροφής στην κανονική ζωή»!

Το διά ταύτα του άρθρου είναι βέβαια αμέσως μετά, αλλά δεν θα αντέξουμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε και όσα σημειώνει μέχρι τώρα: Ποιοι ευθύνονταν, αλήθεια, για τα χαλάσματα στις ζωές και τα σπίτια του ελληνικού λαού; Δε βαριέσαι... Με ένα «πολλοί οι θύτες και τα θύματα, άγρια τα πάθη...», η αρθρογράφος ξεμπερδεύει.

Ποια «κανονικότητα», άραγε, συμβόλιζε η παρουσία του χωροφύλακα το 1950; Μήπως την «κανονικότητα» των δεκάδων χιλιάδων πολιτικών προσφύγων, της Μακρονήσου και των άλλων τόπων εξορίας, των φυλακών και των εκτελέσεων αγωνιστών;

Ποια ακριβώς χαλάσματα «βρίσκονταν πίσω και όχι μπροστά» για το λαό; Μήπως τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, μήπως οι χαφιέδες και οι φάκελοι, μήπως η φτώχεια, μήπως η κρατική καταστολή σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης και αντίστασης;

Και πάλι δε βαριέσαι... Ψιλοπράγματα κι αυτά!

Ομως, όπως είπαμε, το ζήτημα με το εν λόγω άρθρο δεν είναι τόσο στα παραπάνω... Εχουμε δει και έχουμε διαβάσει πολύ χειρότερα!

Το θέμα είναι κυρίως το «άλμα» που κάνει στο σήμερα, για να καταλήξει να μας πει ότι όπως και το 1950 οι εικονιζόμενοι στη φωτογραφία χόρευαν αγκαλιά με τον χωροφύλακα μπροστά από τα ερείπια, έτσι και εμείς σήμερα «ας θυμηθούμε τι είπε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και ας έχουμε υπομονή», μέχρι... το 2021 (!) και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21 (σ.σ. πριν από τον Τσίπρα, το ίδιο ακριβώς είχε πει και ο Σαμαράς, αλλά... ψιλοπράγματα και αυτό!), οπότε, λέει, «θα χορέψουμε και θα μεθύσουμε με το αθάνατο κρασί του '21, όταν πια τα ερείπια θα βρίσκονται πίσω μας, όπως σε εκείνη τη φωτογραφία»...

Τα... ερείπια, βέβαια, είναι το μόνο σίγουρο της υπόθεσης, αν ο λαός δε δυναμώσει σήμερα την πάλη του ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του, αν δεν κάνει πέρα όλα αυτά τα επιτελεία που του λένε σήμερα, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, να κάτσει στα αυγά του και να περιμένει... «φως στην άκρη του τούνελ», μέσα από την πολιτική που κάνει χαλάσματα τα δικαιώματα και τις ανάγκες, για να πατήσουν πάνω τους τα κέρδη του κεφαλαίου.

«

Φως στον ορίζοντα» μπορούν να δουν και θα δουν οι εργαζόμενοι και ο λαός μόνο μέσα από την ενίσχυση της πάλης τους σήμερα, την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με νέες δυνάμεις, αλλά και με γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του.

Χορό πραγματικό - και χωρίς τους εκάστοτε χωροφύλακες του κεφαλαίου - θα στήσει ο λαός όταν θα γίνει ο ίδιος αφεντικό του πλούτου που παράγει!


Γ. Ε.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κωνσταντινούπολη

Για την Κωνσταντινούπολη αναχωρεί σήμερα, Πέμπτη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, για να πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τα ζητήματα προετοιμασίας της 18ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Στη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 - 21 Φλεβάρη, αναμένεται να λάβουν μέρος εκπρόσωποι του Κόμματος Εργατών Βελγίου, του ΚΚ Βιετνάμ, του ΚΚ Βραζιλίας, του ΚΚΕ, του ΚΚ Ινδίας, του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), του ΑΚΕΛ, του Λιβανέζικου ΚΚ, του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ, του Πορτογαλικού ΚΚ, του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία) και του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βραβεύει τους πρωτοπόρους στην Οικονομική Εξόρμηση

Σε εκδήλωσή της, η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα βραβεύσει τις πρωτοπόρες Οργανώσεις και συντρόφους, που συνέβαλαν στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21/2, στις 6.30 μ.μ, στο Δημαρχείο Ιλίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ