ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κάλεσμα για επενδύσεις με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική

Επαφές με γαλλικά μονοπώλια από την κυβέρνηση, προς εφαρμογή του ειδικού «μνημονίου συνεργασίας»...

Το ειδικό «μνημόνιο συνεργασίας» με το γαλλικό κράτος είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ολάντ στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 2015

Eurokinissi

Το ειδικό «μνημόνιο συνεργασίας» με το γαλλικό κράτος είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ολάντ στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 2015
Η συγκρότηση και η λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σε συνδυασμό με την προσέλκυση «επενδυτών», καθώς και το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της συνολικότερης υπόθεσης των αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα συγκαταλέγονται στα αντιλαϊκά μέτρα της πρώτης «αξιολόγησης».

Παράλληλα, οι τελικές αποφάσεις για την επάνοδο στην Αθήνα των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου αναμένονται τις επόμενες μέρες, ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίζονται σε επίπεδο «τεχνικών» κλιμακίων, με την προσκόμιση στοιχείων και «προτάσεων» για το Ασφαλιστικό, τις συντάξεις, το ύψος των δημοσιονομικών κενών και βέβαια για το εύρος των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας».

Σε αυτό το φόντο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δ. Μάρδας, βρίσκεται από χτες για διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες και στελέχη γαλλικών μονοπωλίων, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα ή και για άλλες κερδοφόρες επενδύσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη συνέχιση των συνεννοήσεων και την εφαρμογή του ειδικού «μνημονίου συνεργασίας» με το γαλλικό κράτος, που υπογράφτηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ.

Οπως έγινε γνωστό, ο Δ. Μάρδας θα έχει συναντήσεις με στελέχη γαλλικών μονοπωλίων όπως: ALSTOM (μεταφορές, σιδηρόδρομοι), SUEZ ENVIRONNEMENT (διαχείριση υδάτων και αποβλήτων) THALES (ηλεκτρονικά με εξειδίκευση στην αεροδιαστημική και άμυνα), TOTAL (πετρέλαια), VINCI (κατασκευές), UMIF (ξενοδοχειακός κλάδος), SYNTEC (πληροφορική). Παράλληλα, προγραμματίζονται συναντήσεις με παράγοντες της γαλλικής κυβέρνησης και τη διοίκηση των Γάλλων βιομηχάνων και εργοδοτών (MEDEF).

Υπενθυμίζουμε, σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΒ, βιομηχανικοί σύνδεσμοι των δύο κρατών προχωρούν στη συγκρότηση «κοινής ομάδας εργασίας», με στόχο την προώθηση επενδύσεων σε βιομηχανικά δίκτυα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και τη διαμόρφωση μιας «συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής με ανταγωνιστικό κόστος».

Την ίδια ώρα, «υπ' ατμόν» βρίσκεται και το «ειδικό τέλος» στα τυχερά παιχνίδια, μετά από διαβήματα στη συγκυβέρνηση των επιχειρηματιών. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος αυτό ψηφίστηκε στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, σε αντικατάσταση της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμοστεί. Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση του εν λόγω τέλους ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή «εναλλακτικών ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων, με ετήσια απόδοση ύψους 215 εκατ. ευρώ.

Οπως και να 'χει, η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, και μάλιστα στην κλίμακα που επιθυμούν ο ΣΕΒ και οι μερίδες του εγχώριου κεφαλαίου, προϋποθέτει το κλείσιμο της αξιολόγησης, που, με τη σειρά της, προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής...

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, η Τράπεζα της Ελλάδας θα έχει οριστικοποιήσει το πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των εταιρειών (hedge funds κ.ά.) που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εξαγορά «προβληματικών» δανείων, με έμφαση βέβαια στα επιχειρηματικά.

Στόχος είναι η προσέλκυση κεφαλαίων που θα είναι σε θέση να στηρίξουν τις υπερχρεωμένες, αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέοι «επενδυτές» που θα εξαγοράσουν «κόκκινα» δάνεια, θα συμμετάσχουν στα μετοχικά εταιρειών που κρίνονται βιώσιμες, δηλαδή πρόσφορες για τη μελλοντική ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, χωρίς ακόμη να έχουν υποβληθεί προσφορές.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Ελλάδας φέρεται να έχει ήδη καταλήξει και αναμένεται να ανακοινώσει στο προσεχές διάστημα στην εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση των δανείων, ύψους 9,5 δισ. ευρώ, που ήδη έχουν περάσει σε «κακές τράπεζες» μετά την εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων (πρώην ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά.).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», τόνισε πως «θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχουμε ανοίξει ήδη το 50% της αγοράς των "κόκκινων" δανείων». Σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και για τα επαγγελματικά δάνεια επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται «μικρομεσαίες», σημείωσε: «Θέλουμε να υπάρχει μια μακρά μεταβατική περίοδος για ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει έρθει η ώρα να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση σε δυο εβδομάδες». Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό, υποστήριξε ότι «θα υπάρξει διάλογος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία θα παραμείνει άθικτη. Δεν βλέπω σενάριο πολιτικής αστάθειας».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Οπως έγινε γνωστό χτες, ο όμιλος της Alpha Bank ξεκινά τη διαδικασία πώλησης «σε επενδυτή υψηλού επιπέδου» της θυγατρικής εταιρείας της, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Hilton Aθηνών.

Τα φορολογικά έσοδα

Μειωμένα κατά 610,5 εκατ. ευρώ (περίπου 1,4%) εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα στο 12μηνο του 2015, σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με τη συνολική μάζα των κάθε είδους φόρων να διαμορφώνεται στα 43,1 δισ. ευρώ (από 44,2 δισ.).

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός και η εμφάνιση των πρωτογενών πλεονασμάτων στηρίχτηκαν στα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται από το 2015 (διόγκωση ΦΠΑ κ.ά.), με τα οποία αντισταθμίστηκαν οι «απώλειες» από τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των λαϊκών εισοδημάτων και του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης, επί των οποίων υπολογίζονται οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι και τα άλλα χαράτσια.

Σήμερα η περιοδεία στη ΛΑΡΚΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, σήμερα Πέμπτη, θα συναντηθεί με τα ΔΣ των σωματείων της επιχείρησης και άλλους εργαζόμενους στη Λάρυμνα, στην αίθουσα της Λέσχης της ΛΑΡΚΟ, στις 11.30 π.μ. Επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, νωρίτερα στις 10.30 π.μ., θα συναντηθεί με τη διεύθυνση της ΛΑΡΚΟ.

Για το Προσφυγικό και τις εξελίξεις

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στις 13.30, για τα ζητήματα που αφορούν στο Προσφυγικό και τις εξελίξεις.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Λιμάνι του Πειραιά

Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας

Εκδήλωση, με θέμα «Οι εξελίξεις στο Λιμάνι του Πειραιά και η πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 21/2, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 10).

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ